to top

Moeten er geen regels komen voor Youtube-kinderen?

Een paar weken geleden maakte ik kennis met de wondere wereld der familyvloggers. Ik was met mijn kinderen op een glamping-kampeerboerderij geweest en kwam erachter dat één van ’s lands bekendste familyvloggers daar een aantal weken eerder ook waren geweest. Ik was benieuwd naar hun ervaring, dus ik zette een aflevering op.

De desbetreffende familie, de Bellinga’s, fascineerde me. Vader en moeder hebben, naast het onderhouden van een gezins-Youtubekanaal én een kanaal voor alle kinderen afzonderlijk, én Instagramaccounts voor iedereen, allebei geen baan, dus zijn fulltime thuis om er voor hun kroost een feestje van te maken. Voor zover ik kon zien (door het langs de video’s scrollen), stond er elke dag wel iets bijzonders op het programma. Ook werden er heel regelmatig leuke weekendjes weg en vakanties geboekt. De kinderen werden overladen door gesponsorde cadeau’s, want speelgoed- en andere bedrijven maken natuurlijk gretig gebruik van de bijna 400.000 abonnee’s van het gezin. Tot zo ver de nog vrolijke, positieve kant van het verhaal. Kinderen krijgen alle aandacht van hun blije ouders, doen leuke dingen en worden overladen met speelgoed. What’s not to like?

De andere kant

Toch maak ik me zorgen over deze kinderen. Ik vraag me namelijk af wat de effecten van dagelijks een video uploaden voor bijna 400.000 kijkers met opgroeiende kinderhersenen doet. In één van de video’s die ik gezien heb, spreekt het 7-jarige zoontje de camera toe. Ook refereren de kinderen een aantal keren aan ‘de kijkers’. Ze zijn zich op hele jonge leeftijd al bewust van het feit dat er (veel) mensen meekijken met hun leven. Ik geloof dat het iets met kinderen doet als ze zich bekeken wanen. Een keer een video voor oma en opa is heel iets anders dan dag in dag uit de camera op je snoet als je de hamsterkooi aan het verschonen bent of zelfs het eerste plasje op een potje doet. Werkelijk álles wat de kinderen doen, wordt de familie Bellinga – maar ook door andere familyvloggers – vastgelegd. En ergens begrijp ik vanuit het oogpunt van de ouders het ook wel, want welke ouder wil dat niet? Je kind overladen met aandacht, cadeaus en de meest bijzondere uitjes (ik noem bijvoorbeeld logeren in het Spoorwegmuseum, hoe leuk!). Maar wat zijn de lange-termijn-gevolgen? En hebben de ouders hierover nagedacht?

De lange-termijn-gevolgen

Naast de enorme inbreuk op de privacy van deze kleintjes, vraag ik me ook af hoe het is om áltijd leuke dingen te doen. Om álles te krijgen wat je hartje niet eens begeert. Hoe zal dat later gaan, als ze op eigen benen staan? Ten eerste heeft heel Nederland mee kunnen genieten van alle hoogte-/diepte- en niet eens noemenswaardige punten uit hun jeugd, maar de kinderen zijn áltijd vermaakt, hebben áltijd enorm bijzondere dingen gedaan. Een vlog waarin geen zak gebeurt, scoort niet. Dus gaat de familie er continu op uit. Maar dat houd je later toch niet vol? En dan?

Begrijp me trouwens niet verkeerd. Als ik zo’n vlog bekijk, zie ik een heel gelukkig gezin met lieve, uitgeruste en altijd vrolijke ouders die altijd leuke dingen met hun kinderen doen. Maar toch vind ik het verontrustend dat die kinderen zo vaak in beeld zijn en zo’n ander leven leiden dan andere kinderen. Ik vraag me daarom ook af waarom er nog geen Arbowet is opgenomen over kinderen in vlogs. Volgens de wet mogen kinderen tot 13 jaar namelijk niet werken, behalve in speciale omstandigheden. Dán mogen kinderen – onder allerlei voorzichtige omstandigheden – tot zes jaar, maximaal zes keer per jaar optreden. Nu kunnen we discussiëren of verschijnen in een vlog optreden is of niet. Ik ben er echter van overtuigd dat het voor de kinderen waarschijnlijk niet vóelt als werken, maar dat ze wel degelijk meewerken aan het inkomen van hun gezin en het draaiende houden van campagnes die hun ouders binnenslepen. Als de kinderen namelijk niet in beeld zouden komen, en niet zouden vertellen hoe leuk ze een pretpark of nieuw soort speelgoed vinden, hoeveel blijft er dan over van de commerciële waarde voor bedrijven? Het feit dat ze zich zo bewust zijn van de camera, bewijst dat ze er heel erg mee bezig zijn.

Zijn hier geen regels voor?

Gezien het groeiende aantal familyvloggers en gezien het feit dat deze gezinnen meer en meer bekeken worden op Youtube, denk ik dat het goed zou zijn als een aantal beleidsmakers en opvoedkundigen de koppen bij elkaar zouden steken om zich over deze kwestie te buigen. Is het dagelijks vloggen van je gezin op lange termijn schadelijk of niet?

Wat denken jullie?

 • Audrey

  Mooi artikel! Ik vind absoluut dat er meer regels zouden moeten zijn. Ik zou het zelf absoluut niet willen, zo’n leven leiden, en dus vind ik dat kinderen ook beter beschermd zouden moeten worden.

  En waar ik ook aan moet denken: wat nou als zo’n kind als tiener denkt: pff, iedereen weet alles van mijn leven, ik wil ermee kappen. Als alle kinderen uit een gezin dat denken, kan het kanaal er wel zo’n beetje mee ophouden, terwijl het gezinsinkomen er wel van afhankelijk is. Dat is nogal een last die mede op de schouders van de kinderen rust.

  18 september 2019 at 11:52 Beantwoorden
 • Gybelle

  Heel interessant artikel! Ik schrok eigenlijk een beetje. Niet dat je hard kan zeggen dat er iets verkeerd op het betreffende Youtube kanaal staat (zeker niet mijn bedoeling!), maar ik had er toch een vrij onaangenaam gevoel bij naar de kinderen toe. Ik denk dat dit een discussie is die inderdaad wel opengetrokken mag worden.

  18 september 2019 at 12:28 Beantwoorden
 • Frits Kamphorst

  Hey Betty,
  Het lijkt mij inderdaad een heel goed idee als hier regels (wetten) over komen.
  Maximaal 6 keer per jaar zoals nu bij optredens gebeurd, lijkt mij een beetje overdreven. Maar 1x per week of 2 weken lijkt mij wel de max. Er is volgens mij nog geen onderzoek gedaan naar dit soort zaken. Maar wat wel duidelijk is, dat als je zo’n jeugd hebt gehad. De realiteit altijd tegen zal vallen (als ze zelf eenmaal moeten gaan werken).

  18 september 2019 at 17:48 Beantwoorden
 • Jennifer de laat

  Gewoon compleet met je eens.

  19 september 2019 at 14:05 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.