to top

Mijn anti-bucketlist

Het is tegenwoordig wel tof om een bucketlist te maken: een lijst met punten die je mee wilt maken of wilt ondernemen voordat je overlijdt. Nu heb ik niet echt dingen die op die lijst zouden moeten staan. Ik wilde per se ooit moeder worden en dat is gelukt. Maar verder? Het ligt allemaal open en ik heb er nog niet echt concreet over nagedacht wat ik verder per se nog mee wil maken. Ik heb echter wel allerlei punten die ik op de lijstjes van anderen vaak terug zie komen, waarvan ik denk: neh, dat hoef ik echt nooit. Daarom vandaag mijn anti-bucketlist. En wie weet ga ik binnenkort toch eens nadenken over de doelen die ik nog wil behalen, afgezien van moeder worden dus.

 • Tot een paar jaar geleden was ‘zwemmen met dolfijnen’ een wens die ik ooit dolgraag in vervulling wilde laten gaan. Daar ben ik echter vanaf gestapt nadat ik de documentaires ‘Black Fish‘ en ‘The Cove‘ heb gezien, waar ik erg van onder de indruk was. Sindsdien kan ik niet meer naar dergelijke attractieparken voor mensen kijken, zonder heel veel medelijden te krijgen met die arme dieren die er gevangen zitten. Ik hoef niet meer.
 • Ik hoef niet per se naar Australië. Heel veel van mijn leeftijdsgenoten zijn er of al eens geweest, of hebben een diepgewortelde wens the land down under te bezoeken. Ik heb die wens totaal niet. Ik zou geen ‘nee’ zeggen als Robert ten Brink binnenkort op wat voor reden dan ook op de stoep zou staan met een volledig verzorgde rondreis, maar ik denk niet dat er ooit een dag zal komen dat ik zelf op een gammel stoeltje bij een reisbureau plaats zal nemen om een ticket te boeken naar Australië. Het is niet zo dat het land me niet trekt of de mensen of het klimaat: maar er is ook niet per se iets wat mij heel erg prikkelt, wat ik met bijvoorbeeld de VS wel heb. Bovendien heb ik plaatjes van de meest smerige en gigantische spinnen en insecten die in Australië leven op mijn netvlies, waar ik ’s nachts bij voorbaat al zwetend van wakker schrik en word ik niet bijzonder enthousiast van het idee minimaal 24 uur in een vliegtuig te moeten zitten. Laat maar.
 • Ik wil niet backpacken. Nooit. Ik ben echt een veel te verwend mormel om een aantal maanden uit een rugzak te kunnen leven. Bovendien ben ik een controlfreak en altijd lichtelijk angstig alvorens ik op reis ga. Niet wetende waar ik precies terecht zou komen en wat ik zou beleven, vind ik niet prettig. Vakantie is voor mij een huisje boeken dat bij voorkeur net zo luxe is als ons eigen huis en van daaruit eens voorzichtig rondkijken wat er te beleven valt. In een hostel slapen, in gaten in de grond poepen en niet automatisch toegang hebben tot een schone onderbroek is voor mij niet de manier om te ontspannen.
 • Ook iets wat je mij nooit zal zien doen: een marathon lopen. Ik haat hardlopen. Ik haat alles eraan. Ik heb het een aantal keer geprobeerd met verschillende runtrainers op mijn iPhone, maar het is mij nooit gelukt langer dan een maand mijn nieuw verworven motivatie vol te houden. Ik vind rennen saai en krijg er pijn in mijn voeten en knieën van. Bovendien herken ik die runnershigh niet, waar ik vaak over hoor. Nadat ik weer een keer netjes volgens het schema had gerend, kon je mij blauw aangelopen van het asfalt schrapen. Mijn conditie werd er niet beter op, al deed ik dus een maand lang precies wat mijn app me vertelde. Ik heb de hoop opgegeven hier ooit nog gemotiveerd voor te raken. Rennen is aan mij niet besteed en een marathon al helemaal niet. Ik wil niet eens een marathon fietsend doorbrengen.
 • Ik wil niet bungeejumpen, paragliden, uit een vliegtuig springen met een parachute en een veel te enthousiaste instructeur op mijn rug gebonden. Ik vind hoogtes eng en er is niets in mij dat het nodig vindt die angst te overwinnen. Ik snap er ook echt helemaal niets van dat er mensen zijn die hier wel blij van worden. Echt niets.
 • Ook iets waar ik niet voor te porren ben: vrijwilligerswerk doen in een derdewereldland. Deels vanwege de smerige dieren, deels vanwege de omstandigheden waar ik doodongelukkig van zou worden en deels ook omdat het me gewoon niet trekt. Heel egoïstisch misschien, maar ik zou het niet kunnen. Ik heb overigens wel enorm veel respect voor mensen die wel vrijwilligerswerk doen in het buitenland en op die manier andere mensen helpen. Ik vind het namelijk nogal wat om van je luie hol te komen, je los te maken van je luxe leventje hier en om ergens aan de andere kant van de wereld een schoolgebouwtje uit de grond te stampen of om te knuffelen met weeskindjes en ze warmte en liefde te geven. Hoera voor jou, als je dat doet of hebt gedaan en dat meen ik echt. Overigens wil ik wel in Nederland vrijwilligerswerk doen. Misschien toch die bucketlist maar eens opstarten.
 • Er is geen bekend persoon waar ik mee op de foto wil en waar ik een handtekening van wil. Als tienermeisje heb ik wel een periode gehad waarin ik dat tof vond, inmiddels vind ik het met terugwerkende kracht bijzonder genant.
 • Er is geen festival ter wereld waar ik ooit een bezoekje aan wil brengen. Zoals misschien duidelijk is geworden uit bovenstaande puntjes: ik ben nogal een luxepaardje. En om die reden trekt geen enkel festival mij. Ik houd er niet van om in een massa mensen te zijn, om in de rij te moeten staan voor een Dixi-toilet en om een aantal dagen in een tent te moeten slapen terwijl de bass me wakker dreunt. Om niet te kunnen douchen en niet gewoon te kunnen eten. Ik houd dan ook niet uitgesproken veel van muziek om dat er wel voor over te hebben. Een middagje naar een foodfestival of een dagje dansen op jaren ’90 knallers vind ik overigens wel leuk. Maar dat heb ik al gedaan en vind ik bovendien geen tof bucket-list punt. Mij zie je echter dus nooit op een festival als Lowlands, Sziget, Coachella of Burningman terug.
 • Ik hoef geen wereldrecord te breken. Ik zou niet eens weten waarin ik dat zou willen ondernemen en behalve dat ben ik ook niet echt competitief.

Zo een aantal puntjes waarvan ik denk: geef mijn portie maar aan Fikkie. Hebben jullie ook van die punten die je op bucketlists ziet staan, waar je absoluut niet aan moet denken? Ik ben benieuwd! 🙂

 • Manon

  Prachtig stuk. Kan er niks anders van zeggen haha. Vooral backpacken?????? Nee, doe mij maar een luxe 5 sterren all inclusive in het hoogseizoen :’-D

  21 februari 2016 at 16:07 Beantwoorden
 • Bregje

  Behalve het festival had het zo mijn lijst kunnen zijn! Backpacken? Nee doe mij ook maar 5 sterren all inclusive 😊

  21 februari 2016 at 16:11 Beantwoorden
 • iooon

  Ik heb ook geen zin in de bovenstaande punten. De meeste ook nooit gehad. Alleen festivals heb ik wel veel bezocht vruuger (toen de guldens nog van hout waren).

  21 februari 2016 at 16:25 Beantwoorden
 • stien

  Wat leuk, een anti-bucketlist 🙂 Ik herken wel een aantal punten, behalve backpacken, dat wil ik dan wel weer héél graag doen van de zomer! 🙂

  21 februari 2016 at 16:40 Beantwoorden
 • Jodi - liefthuis

  Hahaha heel grappig. Backpacken is echt niet zo primitief als het lijkt. Ik vind het fantastisch, ook heel graag in australie haha Maar uit een vliegtuig springen of een wereld record breken nee dank je. Veel dingen staan er bij jou op die ik wel zou willen, misschien niet als Bucket list, maar wel omdat ik het zou willen ooit.

  21 februari 2016 at 20:32 Beantwoorden
 • Miriam

  Leuk artikel! Bij alle punten dacht ik: ehhhh neee dat is ook NIET aan mij besteed.

  21 februari 2016 at 21:28 Beantwoorden
 • Nathalie

  Geweldig!
  Ik heb wel een bucketlist… maar daar staan dus gewoon ‘haalbare’ en relatief ‘gewone’ dingen op, geen boot, geen reis naar Canada, geen vrijwilligerswerk in afrika etc, etc.

  21 februari 2016 at 23:23 Beantwoorden
 • Michelle

  Wat een geweldig artikel. Hilarisch omschreven weer. Het is overigens net alsof ik mezelf hoor praten: ik zou letterlijk ieder punt van je over kunnen nemen. Maar echt. Van Australië tot hardlopen, backpacken en festivals. ’t Hoeft van mij ook niet zo.

  23 februari 2016 at 00:17 Beantwoorden
 • sigrid

  backpacken! en emigreren, ik zou best voor even in ’t buitenland willen wonen, maar voor altijd: nee. Ik ben veel te veel gehecht aan dit landje en vooral aan iedereen van wie ik hou die er woont :-).

  24 februari 2016 at 12:06 Beantwoorden
 • Madelaine

  Wij zouden goede vriendinnen kunnen zijn als je afgaat op dit anti-bucketlist verhaal haha. Ik herken mezelf in elk punt, een marathon? No thanks!

  5 maart 2016 at 12:52 Beantwoorden
 • Karin Kraaijvanger

  Leuk geschreven! Ik heb er vandaag ook eentje gemaakt en op mijn blog geplaatst met hele andere dingen 😉 : http://www.praatjevankaatje.nl/2016/07/de-anti-bucketlist/

  24 juli 2016 at 15:44 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.