to top

Mijn zwangerschap: week 18 t/m week 21

Een aantal weken geleden alweer besloot ik weer te beginnen met mijn periodieke zwangerschapsupdates. Bij Nim deed ik het wekelijks en achteraf vind ik het zo leuk om dat eens terug te lezen en op die manier te herbeleven. Ik lees nu mijn zwangerschapsupdates van toen ook wel eens terug en verrassend genoeg merk ik dat er toch wel erg veel overeenkomsten zijn, terwijl ik juist dacht dat alles aan deze tweede zwangerschap anders is. Niet echt dus 🙂 Hoe dan ook: gaan we.

Oh en door de niet echt leuke echo van een tijdje geleden, heb ik deze zwangerschapsupdate nog niet geplaatst. Dat wil ik alsnog wel doen, voornamelijk voor mezelf om het plaatje compleet te maken. Nu nog even wat updates van een aantal weken geleden, binnenkort post ik een recentere! 

Week 18

De week van Oud en Nieuw. Maran heeft vakantie genomen, waardoor we de hele dag lekker samen spelen met Nim en tussendoor series kijken. Ondanks dat ik nu niet heel veel last heb van kwaaltjes, vind ik het fijn dat Maran nu ook overdag een groot deel van de zorg voor Nim op zich neemt. Ik merk namelijk wel dat ik hem steeds zwaarder vind worden. Mijn lieve kereltje kan goed lopen, maar de trap op en af til ik hem toch nog wel. Wat over een hele dag gezien wel een aanslag op mijn heupen is. Ook samen met Nim naar de supermarkt voor de wekelijkse boodschappen, vind ik vrij zwaar worden. Gelukkig doen we deze week dus veel samen en heb ik voor mijn gevoel ook echt vakantie. Onze kleine meid trappelt er van tijd tot tijd flink op los, waar ik onwijs van geniet. Al met al een hele fijne week, waarin ik wel een beetje zenuwachtig ben voor de 20-wekenecho die nog gaat volgen.

Week 19

Als ik 19 weken en 3 dagen zwanger ben, krijg ik de 20-wekenecho. Jullie hebben inmiddels kunnen lezen hoe die is vergaan. Op zich is de verloskundige heel tevreden over de ontwikkeling van onze uk, al lijkt haar hoofdje nog wel een beetje klein. Het buikje is op dat moment niet opgemeten, omdat de baby er heel onhandig voor ligt en weiger zich om te draaien. Niet alles is dus 100% gecheckt en ik ga hierdoor wel met een enigszins onprettig gevoel weg. Bij Nim was alles meteen goed en nu moet ik een week later terugkomen voor een extra controle. Thuis Google ik waar een klein hoofdje op kan wijzen en daar word ik niet gelukkig van. Al moet ik er meteen wel bij relativeren dat het hoofdje van onze pop niet heel erg afwijkt van het gemiddelde en de hoofdjes van de kindjes waar ik verhalen over lees wel tot in extreme mate. Mijn gevoel slingert deze week dan ook flink heen en weer. Enerzijds voel ik heel sterk dat alles goed is met ons kleine meisje. Iets in mij is ervan overtuigd dat ze gezond is. Anderzijds twijfel ik toch. Wat als…? Om het gevoel enigszins weg te nemen, plaats ik een enorme bestelling bij Nextdirect. Dat helpt 🙂

Deze week hebben we bovendien een fotoshoot voor het blad ‘Kindje op Komst’ De foto’s zijn gemaakt door Date van Utteren. Het was een bijzondere ervaring om zwangerschapsfoto’s te maken met een buik die nog niet zo heel prominent in beeld was. Daardoor moest ik én heel bewust mijn eigen kop en lichaam in de plooi houden, én ervoor zorgen dat Nim er leuk op stond, én ervoor zorgen dat het geheel een beetje natuurlijk was, én dus ervoor zorgen dat mijn buik er zichtbaar op stond. Dit is trouwens mijn favoriete foto. Niet per se met een hele duidelijke buik, wel een lieve knuffelfoto met mijn zoon.

_7500942-bewerkt

Week 20

Nogmaals op controle bij de verloskundige dus en deze keer blijkt al snel dat het waarschijnlijk goed is met ons meisje. Niet alleen haar hoofdje, maar ook haar buikje zijn iets kleiner dan verwacht. Volgens de verloskundige kan dat een aantal oorzaken hebben: misschien is ze niet goed ingeschat met de termijnecho, misschien maakt ze binnenkort een enorme groeispurt en misschien is het gewoon een iets kleiner dan gemiddeld meisje. Omdat ze nog wel binnen de marges zit, geen reden tot zorg. Wel krijg ik binnenkort een extra groeiecho om te checken of ons poppetje volgens haar eigen curve groeit. Na dat bezoekje is mijn ongeruste gevoel grotendeels weg. De verloskundige heeft meermaals bevestigd dat ze zich geen zorgen maakt en daardoor kan ik het ook loslaten. Ik bestel een jurkje met vlindertjes erop bij Noppies, die ik heel graag wilde hebben. Ondertussen wordt mijn buik steeds dikker en begin ik last te krijgen van bekkenpijn. Bij Nim had ik dat ook rond deze termijn, maar dan vooral op dagen dat ik erg druk bezig was geweest. Nu zijn mijn onderrug en bovenbenen helemaal stijf als ik alleen maar boodschappen heb gedaan en ons huis globaal heb opgeruimd. Natuurlijk ben ik veel met Nim in de weer en het kan ook zijn dat al het tillen een aanslag pleegt op mijn steeds weker wordende skelet. Ik Google wat en kom informatie tegen over een bekkenband en wat oefeningen die ik kan doen. De bekkenband wil ik sowieso uitproberen en de oefeningen kunnen ook geen kwaad.

Week 21

Afgelopen week dan. De bekkenpijn werd toch wel erg vervelend en belemmerde me enorm in wat ik wilde doen. Even buiten een rondje lopen met Nim vond ik al lastig, want ik wist dat ik dan veel moest tillen en dat ’s avonds zou moeten bezuren. Halverwege de week kocht ik een bekkenband en dat heeft me enorm geholpen! Ik voel meteen dat mijn bekken steviger aanvoelen en dat het me minder kracht kost om te lopen, bukken of tillen. Ik kan het hele huis weer stofzuigen, zonder ’s avonds als bejaarde voor de televisie te eindigen. Ook boodschappen doen of Nim de trap op en af tillen, gaat opeens veel makkelijker. Niet alleen heb ik minder bekkenpijn, ik voel me ook minder moe. Zou dat zoveel inspanning kosten, om ongemerkt je bekken onder controle te houden. Overigens doe ik zo nu en dan ook wat bekken-oefeningen en heb ik de band niet de hele dag om. Alleen als ik actief aan het schoonmaken ben, ga wandelen met Nim of boodschappen ga doen. Het grootste deel van de dag is de band alsnog af. Wel voel ik me heel veel beter deze week, waar ik echt van geniet.

Bovendien maak ik wat plannetjes voor de babykamer en Nim’s kamer. Er moet geschoven worden met de meubeltjes en inmiddels hebben we daar een goed plan voor gemaakt. Binnenkort verdwijnt de slaapbank uit de babykamer en schaffen we twee grote kledingkasten aan voor de kinderkamers. Als alles een vast plekje heeft, kunnen we lekker gaan klussen en voor Nim een groter bedje en een ladekast kopen. Dan krijgt ons kleine meisje de babymeubeltjes in haar kamer. Ik heb ENORM veel zin om aan de babykamer te beginnen. Ik heb daar bij Nim destijds zo van genoten. Het maakte alles iets meer ‘echt’ als ik daarmee bezig was. Ik kan niet wachten dus!

Nog een leuke anekdote van deze week: Nim was met mij op de bank aan het knuffelen en stoeien en schopte zachtjes tegen mijn buik. Daarop antwoordde zijn zusje ook met een schop terug. Dit herhaalde zich een aantal keer. Zo onwijs bijzonder!! Ik ben zo benieuwd hoe het zal zijn als ze straks elkaar in het echt kunnen zien. Ik ben benieuwd wat voor grote broer Nim gaat zijn. Ik hoop maar dat hij het leuk vind om straks een zusje te hebben en z’n papa en mama te moeten delen.

De volgende keer zal ik een update geven over hoe het vanaf week 22 verliep. Een deel weten jullie natuurlijk al, omdat ik laatst al een update heb gegeven.

 • Dina

  Dat laatste stukje. Smelt, wat schattig!

  8 februari 2016 at 07:12 Beantwoorden
 • Joyce

  Lieve Nim! Ik denk dat hij een hele lieve broer gaat worden! <3

  8 februari 2016 at 09:32 Beantwoorden
 • jodi - liefthuis

  Fijn dat de verloskundige toch nog goed nieuws bracht. Ik heb het zo veel vaker gehoord dat kindjes kleiner waren en vervolgens via hun eigen curve verder groeide, niks aan het handje. Hopelijk voor jullie meisje ook.

  Ik vind je buik op die foto wel heel mooi. Net al een klein stukje van de buik in beeld, en zo mooi glad en echt al zwanger.

  12 februari 2016 at 17:09 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.