to top

Wat eet Nim doorgaans?

Toen mijn liefste jonger was, vond ik het nog wel eens een gedoe om te bepalen wat nu een goed eetschema voor hem zou zijn. Met een fruithapje op een dag was de boel nog te overzien. Daar een groentehapje bij plannen werd al ingewikkelder, maar toen er ook nog een broodmaaltijd aan te pas moest komen, raakte ik het overzicht al snel kwijt. Inmiddels is dat een stuk makkelijker geworden. Nim eet als een grote jongen meestal met de pot mee. Het leek me leuk om een dagje bij te houden wat mijn kleine man allemaal te eten krijgt. Daarom heb ik gisteren en vandaag eens wat foto’s gemaakt van zijn eten. Komt ‘ie!

8.00: Meestal wordt Nim rond deze tijd wakker. Hij krijgt een flesje met 130 ml warme, halfvolle melk en zo’n 40 ml water. Ik vond een tijdje geleden dat hij teveel melk binnen kreeg, dus heb ik het met wat water verdund. Dit vindt hij nog steeds heerlijk, dus prima!

8.15: Als Nim op de bank zijn flesje aan het leegdrinken is, smeer ik snel een volkoren boterham voor hem. Vandaag met roomboter. Soms met jam of smeerkaas.

etennim2

9.30: Meestal eet Nim ook wat hapjes mee als Maran en ik ontbijten. Soms eten we crackers, dan krijgt hij ook een stukje. Soms havermoutpap, dan eet Nim vrolijk wat hapjes mee. Vandaag hadden we een smoothie met bananen, aardbeien en wat yoghurt. Mini vindt dit heerlijk, dus hij kreeg zijn eigen beker. Als hij geen smoothie krijgt, zorg ik dat hij rond deze tijd een stuk fruit krijgt. Een banaan of peer vindt hij het lekkerst.

Dont worry, de koffie was voor mij!

Don’t worry, de koffie was voor mij!

12.00: Als lunch eet Nim twee volkoren boterhammen. Meestal met roomboter, jam, smeerkaas of avocado. Ander broodbeleg zoals kaas of ham vindt hij niet lekker. Maakt niet uit, dit is prima. Ook drinkt hij er een beker sterk verdund vers vruchtensap bij. Water drinkt hij niet, maar dit gaat er graag in.

Na de lunch breng ik het mannetje naar bed. Meestal slaapt hij tot half 3.

15.30: Nu krijgt hij weer een fruithapje. Vandaag een peer en een nectarine. Nim is dol op fruit en ik vind het alleen maar fijn dat hij dat zo graag eet. Zelf eet ik ook wel een paar hapjes mee van dit volle bord. Ook krijgt hij een beker drinken.

etennim4

17.00: Nim wordt ongeduldig en wil wat eten. Ik geef hem twee rijstwafeltjes van Goodies en een halve eierkoek, omdat ik die aan het eten ben. De rijstwafeltjes stopt hij in één keer in zijn mond en de eierkoek kleeft een half uur later nog aan zijn worstenvingertjes. Die vond hij niet lekker.

etennim5

18.00: Als we niet om zes uur eten, wordt Nim chagrijnig. Hij heeft dan écht honger en wil per direct eten, ook als hij dus een flinke fruithap én een tussendoortje heeft gehad. Vandaag aten Maran en ik verse erwtensoep, maar dat vindt Nim niet zo lekker. Voor hem had ik dus een hapje gemaakt van datgene dat ik nog op voorraad had. Een prakje van broccoli, aardappels en wat olijfolie en wat stukjes wortel. Hij heeft dit volle bord trouwens niet helemaal leeg gegeten hoor! Als Maran en ik eten, eet hij nog een paar hapjes rookworst en erwtensoep met ons mee. Naast zijn eten, krijgt hij ook nog een beker drinken.

etennim1

19.45: Nim gaat naar bed. Hij krijgt wat druppeltjes vitamine D, een flesje met 120 ml halfvolle melk en 30 ml water en we poetsen zijn tandjes. Met een heerlijk vol buikje, gaat hij braaf slapen.

Wat eten jullie kindjes doorgaans?

 • Olga

  Kaakjes en melk in de ochtend. Paar flesjes met sap of melk over de dag verspreid. Tussendoor kapje brood met beleg of droog, een paar crackers of een zoute stengel. Soms een rijstwafel. Mandarijnen of banaan in stukjes. In de middag sowieso brood met beleg en soms een plakje worst. En hij eet naturlijk ook wel stukjes van mijn eten, dus als ik ei eet krijgt hij ook wat bijvoorbeeld. Even denken en zo tegen de avond vaak een paar stukjes kroepoek in een bakje of wat anders dat kraakt (is ook leuk speelgoed) en dan eet hij wat ik ook eet. Vaak flink wat broccoli en pasta en kleine krieltjes zijn nu ook een groot succes. Toetje na en dan nog een fles. En vaak wordt hij nog wakker en het komt dan voor dat hij nog een cracker krijgt als hij tussen 19 en 23 niet slaapt. (Het is een fase.) Best een vreetmonster dus 🙂

  7 januari 2016 at 08:17 Beantwoorden
 • Lieke Pos

  Leuk om te lezen wat Nim eet, ik maak er inderdaad ook zo nu en dan een overzicht van en ik vind het heel handig om bij andere wat te lezen erover wanneer hij weer toe is aan iets nieuws!

  7 januari 2016 at 10:07 Beantwoorden
 • Renée

  Leuk en interessant om te lezen! Alicia zit op het volgende ‘schema’. 08.00 wakker (gemiddeld): flesje melk 150/5, met klein schepje pap. Broodje smeerkaas. Hierna bietst ze altijd wat hapjes kwark/yoghurt van mij. Halverwege de ochtend een stuk fruit en een flesje water of heel lichte roosvicee. Slapen van 10.30/12.30 uur. Lunch; 2 broodjes en thee of karnemelk (is ze dol op). Op het broodje bijv 1x smeerworst en 1x appelstroop. Ook wel eens een beetje hagelslag of schuddebuikjes. Ze is dol op chocola, net als mama… In de middag slaapt ze meestal van 15:30/17:30. Daarvoor eet ze een cracotte, soepstengel of zo’n dun crackertje waarvan er 4 in een pakje zitten. Gedurende de dag drinkt ze veel water of verdund roosvicee (dat drinkt ze beter). Avondeten rond 18:00. Ene keer eet ze heel goed, andere keer 3 happen. Ze eet alles met de pot mee. Wij zijn niet van de toetjes na het eten, maar soms krijgt ze een danoontje oid. Rond 19:30 uur naar bed na een flesje 150/5. Eerst was ik er pro suikervrij, maar op een gegeven moment zat ik aan een broodje hagelslag en mocht zij geen hapje, maar alleen haar eigen broodje avocado oid. Beetje schijnheilig. Nu probeer ik er een balans tussen te houden.

  7 januari 2016 at 12:53 Beantwoorden
 • Jodi - liefthuis

  Ik vind het nu soms echt wel lastig. Hij is 7 maanden en wat mag / moet hij wanneer en hoeveel. Hij eet alles tot nu toe. Klein vreetbeertje

  7 januari 2016 at 19:53 Beantwoorden
 • Susan

  Lekkere eter die Nim! Mijn dochter van 13 maanden wil alleen zelf eten (lepels gaan er niet in!) maar veel gaat nog niet naar binnen. Paar hapjes brood, zelf yoghurt lepels happen, wat hapjes komkommer, hapje banaan, hapjes avondeten en veeeeel borstvoeding 😉

  8 januari 2016 at 08:45 Beantwoorden
 • Jolijn

  Hoi! Leuk om te lezen! Eden zijn schema is globaal:
  07.00/7.30 wakker
  08.00 ontbijt, als ik aan het smeren ben krijgt hij al (een deel van het) kapje en ontbijt met 1 boterham met de ene keer zoet beleg (pindakaas, stroop of jam) de andere keer hartig (kruidenkaas, boterhamworst of kaas). Hier drinkt hij gewoon een kleine beker koude melk bij. Gaat hij naar de opvang dan geen fruit, is hij thuis dan mag hij soms ook een mandarijn erbij (favoriet!)
  09.30/10.00 fruit, vaak een mix van wat er in huis is (mandarijn, banaan, appel, mango, peer…) vaak met wat drinken.
  Tussen 11.30 & 12.30 lunch, meestal 2 boterhammen met vaak hartig en zoet beleg. Hierin we, af en toe variatie: Soms met een gebakken ei, soms een tosti, soms met pesto… Eden vindt brood heerlijk, helaas is hij niet zo’n fan van zelfgemaakte bananenpannekoekjes… Vaak krijgt hij hierbij ook een kleine beker melk.
  13.30/13.00 slapen, varieert van een uurtje tot max 2 uur.
  15.00 tussendoortje, vaak een mix. Keus uit fruit (appel, mandarijn), volkoren soepstengel, rijstewafeltje, rozijntjes.. Of een smoothie. Uiteraard niet van alles wat en altijd in combinatie met wat drinken.
  18.00 eten, gewoon wat de pot schaft. Eden krijgt altijd wel als ik aan het koken ben alvast een bakje met tomaat en komkommer. Hier is hij gek op, en het is ook even een goede afleiding omdat hij erg ongeduldig is als hij weet dat ik aan het koken ben.
  19.30 naar bed, fles met lauwe halfvolle melk, ongeveer 120ml.

  Bij de opvang krijgt hij in de middag altijd yoghurt met fruit ipv de tussendoortjes.
  Betreft drinken krijgt Eden vaak bij het eten melk en tussendoor variatie van water, lauwe thee of water met wat diksap/roosvicee.

  Kortom, weer een inzicht in iemand anders schema! Leuk om te lezen hoe iedereen hier zijn eigen weg in vindt, afgestemd op wat zijn/haar kindje wil en nodig heeft.

  8 januari 2016 at 22:22 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.