to top

Mijn huishoud-ergernissen

Toen ik nog fulltime werkte, deden Maran en ik het huishouden grotendeels samen. Eén dag in het weekend gingen we meestal helemaal los in huis, waarna het weer goed schoon was. De rest van de week deden we – afgezien van de vaatwasser zo nu en dan in- en uitruimen – niets aan het huishouden. Ik ergerde me daar ontzettend aan, want ik kan niet goed tegen rommel en viezigheid. Het liefst heb ik mijn huis altijd schoon en opgeruimd. Nu ik dan ook fulltime thuis zit, kan ik in ieder geval aan die drang toegeven. Iedere dag ruim ik op, stofzuig ik en doe ik meestal één a twee andere huishoudelijke klusjes. Ons huis ziet er iedere dag redelijk schoon uit en daar word ik blij van. Toch is het niet allemaal één groot sop en vaatdoekjes-feest. Ik doe sommige huishoudelijke taken namelijk met flinke tegenzin.

Drollen graaien

Zo heb ik een enorme hekel aan de kattenbakken verschonen. Nim’s geboorte zorgde bij poes Zoë voor heel wat stress. Dat was niet direct aan haar te merken, behalve dat ze na een aantal weken last kreeg van blaasgruis. Het arme dier kon niet meer pijnloos plassen. We gingen met haar naar de dierenarts, die Zoë oplapte en ons vertelde dat we het best drie kattenbakken konden aanschaffen. Voor iedere kat één, plus een extra bak. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels zitten we dus met drie van die monsters opgescheept. Eens in de twee a drie dagen moeten ze allemaal uitgebaggerd worden en ik word al misselijk als ik daar aan denk. Wat dat betreft was mijn zwangerschap een perfect excuus om Maran drollen te laten scheppen.

Was opruimen

Een was verzamelen, die in de wasmachine mikken en uiteindelijk schoon en wel ophangen of in de droger knallen, is wat mij betreft een kleine moeite. Als de hele boel droog is en in de wasmand zit om uiteindelijk opgeruimd te moeten worden, begint echter de ellende. Ik heb er zo een verschrikkelijke hekel aan om alle was te sorteren, op te vouwen en weg te brengen. Misschien heeft het ermee te maken dat de kledingkasten van zowel Maran als mijzelf uitpuilen en het iedere keer een martelgang is om de zorgvuldig opgevouwen kledingstukken naar binnen te proppen. Als we ooit nog eens een nieuw huis op de kop tikken, wil ik een inloopkast. Of op z’n minst een verdubbeling van het aantal kastruimte!

Afwassen

Ik was de koning te rijk toen we vijf jaar geleden hier in het gebouw kwamen wonen en een vaatwasser in onze luxe keuken aantroffen. Wat heb ik vaak vrolijk door de kamer gedanst met een vaatwasblokje in de hand. Helaas is mijn grote vriend inmiddels aan het eind van z’n latijn. Een aantal maanden geleden gaf hij de geest, om een paar weken later door de woningbouw opgelapt te worden. Wederom een paar weken later was het raak. Inmiddels is hij alweer ruim drie weken kapot, zonder dat er een afspraak staat om gemaakt, danwel vervangen, te worden. Tot mijn enorme ergernis, want ik ben dus alweer geruime tijd (hetzij met tussenposes) driemaal daags aan het afwassen geslagen. Vreselijk om een laf sopje te maken, daarin de boel te weken en het uiteindelijk af te drogen. Ik vind het ook veel minder hygiënisch dan wanneer het in de vaatwasser heeft gezeten. Bah. Toch maar weer eens onze verhuurder bellen…

Ramen lappen

Zegt het genoeg als ik opbiecht dat mijn moeder de ramen aan de buitenkant ooit eens heeft gelapt toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen en dat het vervolgens nooit meer is gebeurd? Ik heb er gewoon geen talent voor. Bij mij zijn er altijd nog strepen te vinden nadat ik me fanatiek heb uitgesloofd. Bovendien speel ik het altijd klaar om eventuele vieze plekjes te laten zitten. Ik heb wat de ramen betreft de hoop opgegeven en aangezien we een hoekwoning aan het water op vijf hoog hebben, komt er vaak genoeg een regenbui langs die de boel als in een wasstraat schoonspuit.

Alle verdere huishoudelijke klusjes vind ik allemaal best te doen. Of doe ik met enige vorm van tegenzin, omdat ik die tijd liever aan iets anders zou besteden. Hoe dan ook ben ik blij dat ik het allemaal zelf en regelmatig kan doen.

Aan welke huishoudelijke klusjes heb jij de grooste hekel?

 

 • Dita

  Ja ramen lappen vind ik ook zo’n domme klus. Voor de rest heb ik er niet echt moeite mee met huishouden

  24 juni 2015 at 06:59 Beantwoorden
 • Manon

  Het lijkt wel alsof je mijn lijstje hebt overgenomen hahahaha. Kattenbak BAH! Was opruimen, daar had ik het laatst nog met Bibian over hoe vreselijk we dat vinden en dat we vaak genoeg uit de schone wasmand leven haha, ramen lappen doet mijn moeder (uit vrije wil) en ik heb haat aan dweilen maar nu Nilo steeds meer op de grond speelt doe ik het toch maar wel iets vaker…

  24 juni 2015 at 07:53 Beantwoorden
 • Desiree

  Een kat heb ik niet, dus ook geen kattenbak.\
  Was opruimen vind ik helemaal niet erg om te doen. Ik biecht op dat ik zelf wel kan genieten van mooie stapeltjes in de kast. Wel moet ik erbij zeggen dat de kasten hier zeker niet volgepropt zijn en dat alles netjes ligt. Scheelt denk ik wel 🙂
  Gelukkig hier wel een werkende vaatwasser.
  Maar die ramen….. die zouden hier ook wel wat vaker gedaan mogen worden!

  24 juni 2015 at 11:24 Beantwoorden
 • stien

  Wij hebben niet een kattenbak, haha. Zijn behoefte doet ‘ie in onze tuin of ergens in het bos achter onze tuin.. maar afwassen lijkt me inderdaad niet leuk nee, dus maar hopen dat onze vaatwasser nog héél lang meegaat 😉

  24 juni 2015 at 15:29 Beantwoorden
 • Sanne

  Ik haaaat mijn zwarte hoogglans tv kast je raadt het al, die moet ik ELKE dag schoonmaken! Stofzuigen vind ik niet zo erg, maar de was ophangen op mijn armoedige drooghek vind ik echt verschrikkelijk :p

  25 juni 2015 at 13:04 Beantwoorden
 • Leonie

  Ik vind de ramen lappen ook verschrikkelijk ja, dus dat heb ik laatst láten doen haha. Hoe decadent 😉
  Verder vind ik strijken niet leuk. Afwassen doe ik dagelijks (heb geen vaatwasser) en vind ik echt totaal niet erg.

  7 juli 2015 at 16:13 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.