to top

Borstvoeding en loslaten

Ik had van tevoren nooit verwacht dat ik mijn bijna acht maanden oude zoon nog borstvoeding zou geven. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik dat ik er na een maand of drie wel klaar mee zou zijn. Het flesweigeren van onze jongen maakte echter dat ik geen keuze had en nu ik die keuze wel weer heb, vind ik het eigenlijk wel best. Het is makkelijk, gratis, helemaal op de behoeften van ons mannetje afgesteld en ik ben er inmiddels aan gewend. Er is alleen één ding waar ik me een beetje ‘druk’ om maak en dat wil ik graag aan jullie voorleggen. Ik weet dat er onder mijn lezers veel moeder zitten die ook borstvoeding (hebben ge)geven, dus wie weet zit er iemand tussen met goed advies. Kom maar door, in dat geval!

 

Ik vraag me namelijk af hoe ik de borstvoeding ooit af kan bouwen en hoe ik Nim wat onafhankelijker kan maken van mij. Zoals jullie weten ben ik thuisblijfmoeder en bevalt die rol me vooralsnog best. Ik vind het heerlijk om voor mijn zoon te zorgen en wil die zorg dan ook niet standaard overdragen aan iemand anders. Desondanks zou ik het wel fijn vinden om af en toe een dagje, avondje of zelfs nachtje kinderloos op pad te kunnen. Het is nog steeds mijn wens om binnenkort weer eens met Maran een nachtje naar een hotel te gaan, schandalig lekker te eten en vervolgens de cocktailbar te plunderen. Af en toe ga ik een middagje weg (dat gaat prima) en laatst zijn we een keer zonder Nim uit eten geweest. Let wel: toen heb ik hem om 7 uur zelf naar bed gebracht en zijn we daarna weg gegaan, terwijl mijn ouders bij ons thuis naar de babyfoon zaten te staren. Toen zoonlief om 11 uur voor zijn laatste voeding kwam, waren wij net thuis en kon ik die weer zelf voor mijn rekening nemen.

 

Als ik Nim borstvoeding geef, voordat ik hem tussen 7 en 8 ’s avonds in bed leg, valt hij als een blok in slaap. Hij slaapt braaf tot een uur of 11 en wordt dan wakker om zijn laatste voeding te vragen. Vervolgens is het ’s nachts vaak weer raak rond een uur of 3 en tot slot slaapt ‘ie door tot 8 uur. Prima vol te houden voor mij, maar we hebben gemerkt dat Nim gaat protesteren als hij zijn voeding middels een flesje krijgt. Blijkbaar heeft hij de combinatie van melk + mama + borst nodig om meteen weer heerlijk in slaap te vallen. Melk + papa/oma/opa + fles heeft vooralsnog niet echt tot een heerlijk doorslapende baby geleid. En nu vraag ik me dus af hoe we hem dat wel aan kunnen leren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ik incidenteel toch een keer ’s avonds (of de hele nacht) op pad kan, maar dat ik daar niet een hysterische baby aan overhoud? Wetende dat mijn knul ontroostbaar is, is het mij niet waard.

 

Aan de ene kant denk ik dat het vast vanzelf makkelijker zal gaan. Het aantal borstvoedingen wordt overdag minder, al geef ik ze ’s nachts nog even vaak als een paar maanden geleden. Ik heb hoop dat de voedingen ’s nachts vanzelf ook minder zullen worden, al heb ik gelezen dat het bij borstvoedingsbaby’s soms lang kan duren. Om die reden heb ik soms ook het idee dat we Nim hierin iets te leren hebben. Moeten we hem ’s nachts iedere keer wel de nachtvoeding geven waar hij om vraagt, ondanks dat hij dat wat betreft de voedingsstoffen zeker niet nodig heeft? Of moeten we hem dat wel blijven geven, omdat het hem de veiligheid en geborgenheid geeft die hij blijkbaar zoekt? Zo ja, hoe lang kan ik verwachten dat dit door blijft gaan? Ik heb namelijk erg veel over voor een gelukkige baby, maar ik verlang er toch echt wel naar om ook iets meer ‘los’ te komen, zo nu en dan. Nú hoef ik nog niet per se weg, maar als Nim een jaar oud is en mijn melk niet meer nodig heeft, wil ik toch wel echt afbouwen. Moet ik daar nu al mee beginnen, of is dat een natuurlijk proces en komt het vanzelf?

 

Ik hoop dat ik mijn gedachten hierover duidelijk heb kunnen maken. Het is namelijk niet zo dat ik nu paniekerig op zoek ben naar een oplossing en dat ik van plan ben over onze grenzen heen te gaan. Ik heb voor mezelf gesteld dat ik Nim een jaar lang wil voeden, maar ik zou het niet erg vinden als we al konden beginnen aan een natuurlijke manier van afbouwen. Ik heb namelijk gelezen dat hij in principe nog maar drie melk-voedingen per dag nodig heeft, naar al het vaste voeding dat hij enorm goed eet. Wij zitten momenteel nog op zes à zeven voedingen. Het is prima te doen, maar maakt wel dat ik me afvraag of dat ooit minder zal worden.

 

Dus nog even een samenvatting van mijn geratel: het gaat allemaal nog prima, al merk ik dat ik behoefte heb aan iets meer los komen zo nu en dan. En heb ik mijn zoon hier iets in te leren, of zal dit een natuurlijk proces zijn en komt het vanzelf? Hoe is jullie ervaring hiermee? Ben ik als moeder echt zo onmisbaar als ik denk, of valt dat mee en kunnen Maran en ik gerust een hotelovernachting boeken?

 • Jennifer

  Als je af wil bouwen moet je dat geloof ik per voeding doen en als dat goed gaat (je hebt geen stuwing) dan kun je een volgende voeding eraf doen. Nim zal dan in plaats van die voeding wel iets anders moeten krijgen natuurlijk, dus het is dan aan jou of je hem dan een flesvoeding wil (en kan) geven of dat je wil wachten met afbouwen tot hij volledig op vaste voeding zit en jouw melk in principe niet meer de hoofdvoeding is. Dat vind ik ook wel lastig om te beslissen, Melle is nu 4 maand oud en we zouden binnenkort dus hapjes kunnen introduceren en ik ben benieuwd hoe en wat hij dan met mijn melk gaat doen. Of hij minder vaak gaat drinken, etc. Dat gaat natuurlijk heel geleidelijk, en zo moet je dus ook afbouwen om o.a. borstontsteking enzo te voorkomen.

  7 mei 2015 at 11:54 Beantwoorden
   • Jennifer

    Ah, ja. Dan zou ik idd eens gaan kijken wat hij echt drinkt en wanneer hij meer een beetje lurkt om de gewoonte. Maar dan alsnog, als jouw borsten gewend zijn om zo vaak nog te voeden kun je niet van de één op de andere dag halveren.
    Ik zou zelf kijken of hij iets anders wil hebben op de momenten dat hij om de borst ‘vraagt’. In mijn theorie zal hij iets anders ook accepteren als het om de honger gaat, Als het hem om een borst-momentje gaat dan zal hij vast geen genoegen nemen met wat anders, Melle wil bijvoorbeeld overdag best een flesje, maar zijn laatste avondvoeding voor de lange slaap wil hij echt alleen de borst, Vandaar mijn theorie, 😉

    9 mei 2015 at 20:04 Beantwoorden
 • Petra

  Mij is het niet zo goed gelukt, dat ‘natuurlijk’ afbouwen. Met als resultaat een kleine dreumes die borstvoeding eiste wanneer het haar uitkwam. En dat was dus niet altijd op de meest subtiele manier (m’n shirt induiken) op de meest logische plek (wachtend op de auto in een garage vol monteurs). Volgens mij is het echt wel een goed idee om bewust af te bouwen. Ik las hier een tijdje geleden iets over bij Kelly, volgens mij heeft zij dat heel goed aangepakt. Succes!

  7 mei 2015 at 12:35 Beantwoorden
 • claudia

  Mijn advies:

  Doe wat goed voelt en wat voor jullie werkt!

  Nynthe heeft tot 13 maanden borst gehad. Toen ze eenmaal overging op vast voedsel (6/7 maamd geloof ik) was t afbouwen vrij snel gedaan. Bij de pap dronk ze thee en bij het brood ook. Dat waren 2 voedingen die geskipt konden worden en daarna ging t vanzelf!
  De laatste 3 maanden kolfde ik de melk en drink ze het in een tuitbeker.

  7 mei 2015 at 16:24 Beantwoorden
 • Tineke

  Ik ben geen mama, heb geen kindjes, ben geen dokter, verpleegster of dergelijke. Toch wil ik even reageren 🙂
  Ik heb ooit een reportage gezien van een moeder die haar kind op 3 jarige leeftijd nog altijd borstvoeding gaf.. Ik leid hieruit af dat je als mama echt wel het heft in eigen handen moet nemen en bewust moet afbouwen. Je moet je kind leren dat de borstvoeding op een bepaald moment stopt 🙂
  Hoe je dit precies moet aanpakken weet ik niet :p

  7 mei 2015 at 18:36 Beantwoorden
 • Anne

  Geen tips voor je helaas, nog helemaal niet bezig met kinderen… Maar dit is precies de reden waarom ik, mocht het ooit zover komen, voor flesvoeding ga kiezen. Ik heb in mijn omgeving vaker meegemaakt dat baby’s consequent de fles weigerden en dat moeders daardoor zo gebonden waren. Ik heb in elk geval veel respect voor je!

  7 mei 2015 at 18:49 Beantwoorden
 • Whitney ♡ Whtnysworld

  Ik heb helaas geen tips voor je. Ondanks dat ik bijna 9 maanden borstvoeding heb gegeven. Elvy weigerde de borst, omgekeerde wereld, toen ik weer zwanger werd. Ik had het er laatst over met mijn kraamverzorgster die ook lactatiekundige is en geeft ook aan dat het beste is om per voedmoment af te bouwen. Je geeft aan dat jullie 6 tot 8 momenten hebben ipv de 3 die het cb aanraadt. Zijn dit echte drink momenten of meer lekker knuffelen met mama en snack momenten. Misschien kan je daar ook naar kijken. Welk moment is de behoefte het minst? Heb ik toch een tip bedenk ik me nu haha.. succes!

  7 mei 2015 at 22:56 Beantwoorden
 • Faber

  Lastig hè als je graag weg wilt en je baby zo afhankelijk is van de borstvoeding. Ik geef tot nu toe nog steeds bv (9,5 maanden). Ben nog nooit een nacht weggeweest, dus hoop niet dat je nu denkt het kan niet. Misschien lukt het jou wel!
  Wat mij vertelt is, is dat het afbouwen natuurlijk kan gaan en op je eigen manier. Ik ga ook door tot zijn eerste verjaardag en ga dan actief afbouwen. Ik zit nu al op 4 voedingen per dag en geen nachtvoeding meer. Was 2 dagen pittig, maar hij heeft ze niet meer nodig. Wat betreft de avondvoeding van 19 uur, die heeft hij echt nodig om in slaap te komen. Het is de bedoeling dat zijn pappa hem naar bed gaat brengen, dat hij dus zonder borst leert in slaap te vallen. Het is makkelijker om dit door hem te laten doen, zodat hij mij niet meer associeert met bv en slapen. Dit wil ik zo rond zijn verjaardag gaan doen. Dat lukt nu nog niet, want mijn vriend zit in het leger en is de komende tijd vaak voor twee weken weg. Rond zijn verjaardag heeft hij eindelijk vakantie en kunnen we beginnen met actief afbouwen. Het zullen pittige avonden en nachten worden, want dan komt het besef dat de borstvoeding echt minder gaat worden en dat hij dus zonder bv moet gaan slapen. Geen knuffelmomentjes door bv, maar gewoon knuffelen.
  Wanneer je actief gaat afbouwen, zul je huilmomentjes krijgen. Op de natuurlijke manier zal hij langer de borst willen hebben. Als je Nim niet ontroostbaar wilt hebben dan kun je helaas nog geen nacht weg. Misschien lukt het jouw ouders juist om hem sneller weer te laten slapen, want hij ruikt èn ziet je niet. Héél veel succes met je keuze.

  8 mei 2015 at 07:01 Beantwoorden
 • G

  Ik geef nu 15 maanden borstvoeding. Rond 7,5 maanden kwam ik op hetzelfde punt. Ik wilde zeker niet stoppen met borstvoeding geven, maar wilde ook wel wat onafhankelijker worden. Mijn situatie was wel anders: ik werk vier dagen in de week en kon al kolvend op het werk nog moeilijk de eetlust van mijn kindje volgen. Ook waren de nachten nog onderbroken, en dat brak mij ook op. Ik lees dat jij dit niet wilt, maar na lang twijfelen en in eerste instantie met tegenzin (en met enkele traantjes erbij…) ben ik dan uiteindelijk toch gestart met een beetje flesvoeding. In het begin alleen op de momenten dat ik borstvoeding te kort kwam (ik vulde dan een flesje met gekolfde melk aan met wat flesvoeding). Het voordeel hiervan was dat ze ’s avonds haar honger volledig kon stillen en langer doorsliep. En ik niet hoefde te stressen over te weinig melk of een avondje uit. Na verloop van tijd heb ik één dagvoeding vervangen door flesvoeding. Nu drinkt ze nog ’s morgens en ’s avonds bij mij. Ik hoop zo nog even te kunnen doorgaan met borstvoeding… Mijn dochter had/heeft wel helemaal geen problemen met de fles. Als ze honger heeft, is ze even gelukkig met de borst als met een flesje (al dan niet gekolfde melk). De borstvoedingmomentjes blijven ook wel knuffelmomentjes, maar ze ziet dit ook los van mekaar. Misschien kan je ook eens tijdens een gewoon avondje thuis (gekolfde) melk uit een fles door iemand laten geven, maar dan wel jullie knuffelmomentje behouden, zodat hij voeding en mama wat kan loskoppelen?

  8 mei 2015 at 10:07 Beantwoorden
 • Gwen

  Tja, hier dus een megalangvoeder, maar een mama die het loslaten niet zo goed snapt hehe. Wij gaan amper iets doen zonder kids. Olivia kreeg echter wel eens een flesje als avondvoeding, maar had dan idd ’s nachts extra mamahonger. Nu heeft Quinn dat ook, na haar kdv-dagen. Maar ze drinkt ook bar slechts uit de fles dus wie weet is het echt hnger-honger ipv alleen mamahonger. Ik heb wel gemerkt dat toen Olivia rond een jaar echt goed en veel meer ging eten (Rapleymethode dus het duurde allemaal even voor ze goed at), ze steeds minder ging drinken. Hoewel het altijd wel 4x is geweest. Quinn drinkt gemiddeld ook maar 4 of 5x per 24 uur, al vanaf ze 2 maanden was. Maar sommige dagen wil ze elk uur. Mijn ervaring is dat het komt zoals het komt. Als jij een nachtje weg gaat, moet Nim het maar zonder jou doen. En dat kan hij gewoon. Doe het een keer, het went vast! Een vriendin van me heeft 4 mnd bv gegeven aan haar 2e en bij ahar 1e lukte het niet en ze merkt vanaf het begin al veel verschil bij de kindjes. De 2e is veeeeeeeeeeeeeeeel mama-aanhankelijker, ook toen hij over was op flesvoeding. Ik heb zelf dus geen ervaring met geen bv, maar ik weet wel dat zeker het eerste halfjr papa amper kan troosten en mama the key is, dat wijt ik idd aan de bv. En wbt afbouwen vd voedingen, dat gaat denk ik ook vanzelf. Helemaal afbouwen heb ik nog geen ervaring mee, Ol drinkt nog steeds elke avond, tenzij ik er niet ben, dan vraagt ze er ook niet om. Als ze 3 wordt gaat de kraan dicht, ik begin het nu al zat te worden, maar ze mag nog vijf maanden zeg maar, 3 is echt mijn max. Ooit wat het 6 weken haha …

  8 mei 2015 at 15:36 Beantwoorden
  • Faber

   Vind dat zo knap langvoeden! Petje af! Jij bent dus aan het tandemen, dat vind ik helemaal knap. Mooi dat jij dit zo doet! Ik doe het je niet na. Sowieso vind ik dat borstvoeding’s moeders met een flesweigeraar toch wat beperkter zijn in hun doen en laten. Soms ben ik een beetje jaloers op die baby’s die gewoon een flesje nemen, hierdoor heeft die mama toch meer vrijheid.
   Bij mij is het echt na 1 jaar gaan we stoppen. Die van mij slaapt alleen door de borst. Na 1 jaar mag papa hem naar bed brengen. Kan hij lekker voorlezen en knuffelen.

   8 mei 2015 at 21:32 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.