to top

Gewoon Nederlands-tag

Op de blog van Joyce kwam ik laatst de ‘Gewoon Nederlands’-tag tegen, die ik erg leuk vond. Ik ben namelijk een ongelofelijke typische Hollander, vind ik zelf. Ik zou namelijk nooit in een ander land willen wonen dan in Nederland. Maar wat maakt mij dan zo’n Nederlander in hart en nieren? Dat zal de tag uitwijzen. 

 

1. Een of meer koekjes bij de thee?
Haha, val ik meteen al door de mand. Ik hoef geen koekje bij de thee. Maar als ik eens een koekje neem, op een willekeurig ander moment van de dag, houd ik het meestal niet bij één!

2. Wat is je favoriete stamppot?
Zuurkool. En dan vooral die van mijn moeder met Hema-rookworst en spek erin. Daar zou je me bijna voor wakker kunnen maken. Hoewel ik de zuurkoolschotel van mijn schoonmoeder ook geweldig vind. Daar gaat naast zuurkool, rookworst en aardappelpuree ook ananas, spekjes, paprika en uien in. Met een laagje gesmolten kaas en sesamzaadjes bovenop. Ooohhhh!!!

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij het leukst? 
Ik denk dat ik de laatste jaren het meest neig naar Koningsdag. Dan is het vaak net lekker weer aan het worden en is iedereen blij op straat. Een tijdje geleden vond ik Koninginnedag vreselijk. Ik werd gek van al die drukte, maar daar kan ik op één of andere manier sinds een tijdje beter mee omgaan. Of we dit jaar Koningsdag gaan vieren, hangt er een beetje van af of Nim iets meer los van mij kan zijn. Zo ja, dan wil ik absoluut wijntjes gaan drinken in de Jordaan!

IMG_3711

 

4. Wat is volgens jou het leukste plekje van Nederland?
Zuid-Limburg. Dat is niet echt typisch Nederlands, maar ik vind het er wel schitterend!

5. Wat is jouw favoriete accent? 
Amsterdams natuurlijk! Mijn ouders, oma’s en meeste familieleden spreken plat Amsterdams. Ik heb dat mezelf afgeleerd toen ik naar een kak-middelbare school ging. Dat vind ik best een beetje jammer, want ik vind het zo leuk om te horen! 🙂

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?
Pff lastig. Er schiet mij even niks te binnen.

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij leuk?
Ik word altijd heel ongegeneerd blij van de periode rond EK’s- en WK’s voetbal. Omdat in volksbuurten altijd de huizen versierd worden met oranje vlaggetjes en omdat iedereen dan zo vrolijk en eensgezind is. Ook houd ik heel erg van de ‘om 6 uur aan tafel met het gezin’-traditie. Die wil ik ook voortzetten als Nim met de pot mee eet.

8. Welk Nederlands gezegde is je favoriete gezegde?
Aah, weer zo’n lastige. Ik heb niet zoveel met gezegdes. Ik krijg namelijk de kriebels van ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’, alhoewel ik er wel een beetje zo over denk.

9.Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem? 
Ja hallo. Hema natuurlijk. Ik moet toegeven dat ik er bijna dagelijks wel even kom!

Oh Zuid Limburg <3

Oh Zuid Limburg <3

10. Wie vind jij de leukste BN-er? 
John Williams. Haha, ik ben zo’n ongelofelijke fan van de manier waarop hij met de mensen in zijn programma om gaat. Met respect, maar wel ook gewoon streng. Heerlijk!

11. Wat vind jij het leukste/ mooiste Nederlandstalige liedje? 
Vooral sinds de geboorte van Nim is dat ‘Nu dat jij er bent’ van Trijntje Oosterhuis. Iedere keer schiet ik vol als ik alleen al aan dat nummer denk.

Ik wist niet dat ik na een blik
zo veel van je houden zou
Maar ik weet nu al niet eens meer
hoe ik leefde zonder jou

en

Oh, ik hoop dat ik je geven kan
wat jij me geeft
Zo lang ik leef
Ik zal onvoorwaardelijk waken aan jouw zij
En ik hoop dat je ooit voelen mag
wat ik nu voel
Wat ik bedoel
En wat in woorden niet te vangen is voor mij

en

Wanneer je in mijn armen ligt
en zo tevreden naar me lacht
Lijk ik alles te vergeten
dat daar buiten op mij wacht
Alle strijd en alle tranen
Alle stille pijn verdwijnt
En de wereld lijkt voor eventjes
normaal te zijn

12. Haring? Ja of nee? 
Gatver. Nee.

 

Heb je zin om deze tag ook in te vullen? Ga je gang! 🙂

 • Manon

  Dat liedje van Trijntje luister ik niet meer want dan begin ik gewoon te brullen

  21 maart 2015 at 07:13 Beantwoorden
 • Milou

  Wat een leuke tag zeg!! Weer een leuke tag die ik op mijn lijstje zet. De EK en WK tijd is inderdaad ontzettend leuk. Ik denk dat veel vrouwen dan ineens weer weten wat buitenspel is (including me) en het hardste schreeuwen tegen vervelende scheidsrechters (also including me) op tv. Ook de feestjes er omheen…. Volgend jaar weer!

  22 maart 2015 at 21:26 Beantwoorden
 • Anne

  De zuurkool van je schoonmoeder klinkt echt heel erg lekker! Ook ik hou erg van de voetbalperiodes en het hele sfeertje eromheen. Maar verder ben ik niet zo aan Nederland gehecht hoor!

  23 maart 2015 at 11:49 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.