to top

Op huizenjacht: een update

Anderhalf jaar geleden waren Maran en ik serieus op zoek naar een koopwoning. Voor wie dat nog niet weten: we wonen nu in een huurwoning. Destijds was ik er, nu ik erover nadenk, stiekem nog niet aan toe om onze fijne woning te verlaten. Alle bezichtigingen die we toen deden, zijn dan ook op niets uit gelopen. Maar inmiddels is er natuurlijk wel weer een hoop veranderd. Nim is erbij gekomen en ondanks dat we qua ruimte nog genoeg over hebben voor een eventueel broertje of zusje, merk ik dat ik behoefte heb aan een woning met een tuin. Ook lijkt het me heerlijk om een woning te hebben die écht van ons is, waar we voorlopig niet uit weg zullen gaan. Die we helemaal kunnen inrichten naar onze smaak en waarbij alles wat we eraan doen van toegevoegde waarde is. Om die reden zijn we dus weer op zoek.

 

Ons zoekgebied is inmiddels wat vergroot. Het is niet realistisch om te denken dat wij in onze huidige buurt de woning van onze dromen gaan vinden. Deze buurt staat namelijk bekend als één van de duurdere wijken van Nederland, dus zonder een loterij te winnen, kunnen wij een écht fijne woning hier wel vergeten. Wat we wel hier in de buurt kunnen kopen voor ons budget? Een gemiddeld appartement of een huis met een klein tuintje, maar dan met een hele rare indeling. Beiden heeft niet mijn voorkeur. Ik zou tien keer liever een doorsnee eengezinswoning met tuin in een randgemeente hebben, dan een raar ingedeelde woning met mini balkon hier in deze wijk.

 

Toch zijn daar de meningen van Maran en mij nogal over verdeeld. Maran is erg gehecht aan onze wijk en, mede omdat hier goede scholen zijn, wil hij hier graag blijven wonen. Ondanks dat ik dat begrijp, en ook graag wil, ben ik bereid om hier een compromis in te maken. Financieel gezien is het niet mogelijk om hier een tof huis te vinden, dan maar verder kijken.

 

IMG_0029

 

Dat zijn we dus nu aan het doen, maar echt veel heeft het nog niet opgeleverd. We hebben gisteren een huis bezichtigd in een stad een eindje bij Amsterdam vandaan. Ik zag veel potentie in het huis en in de buurt, maar kon me goed voorstellen dat Maran dat niet zag. Er moest namelijk toch wel een hoop aan gebeuren en daar was de prijs nu niet naar. Bovendien was het dus gelegen in een vinex-wijk, waar Maran helemaal de kriebels van krijgt. Waarschijnlijk gaat dat ‘m dus niet worden.

 

Maar wat dan? Tja, dat weten we nog niet. Ik kan genoeg woningen vinden in andere steden, die aan onze eisen zouden voldoen. Maar wij kennen niemand in bijvoorbeeld Haarlem of Nieuw Vennep. En om dan maar blind in zo’n wijk te gaan wonen? Dat voelt niet helemaal oké. Aan de andere kant kenden we destijds ook niemand in de wijk waarin we nu wonen. We hadden er toen slechte verhalen over gehoord (het zou hier krioelen van de spinnen en het zou een slaapstad zijn), maar uiteindelijk viel het ons allemaal heel erg mee. Wie weet moeten we dus gewoon eens een sprong in het diepe wagen. Al is dat met een huurhuis vele malen makkelijker om te doen dan met een koophuis.

 

Hoe dan ook: we zijn weer aan het rondneuzen op de woningmarkt. Hopelijk vinden we snel een woning waar we alle twee enthousiast van worden en kunnen we binnenkort met Nim gaan verhuizen. Ik zie het al helemaal voor me: wij in de tuin met een wijntje aan het genieten van het zonnetje in de namiddag, Nim in zijn zwembroekje in de helft van zo’n blauwe schelp aan het spetteren. Wie weet!

 

Hebben jullie toevallig nog tips over de zoektocht naar een koopwoning? Alle hulp is welkom! 🙂

 • Renee

  Wat leuk dat jullie (weer) aan het rondkijken zijn. Wij hebben onlangs een nieuwbouw huis gekocht in de Zuidoostbeemster (je zit met 10 minuten in Amsterdam!). We wonen nu in Purmerend en dat bevalt prima. We komen hier ook allebei vandaan. Doordat we een jaar lang (bouw is pas april/mei 2016 klaar) dubbele lasten zullen hebben, trekken we bij mijn ouders in. Die hebben een slaapkamer van bijna 60m2. Daar maken we dus ons eigen appartement van en Alicia heeft daarnaast ook nog haar eigen ruime slaapkamer. Super dus. Wij keken eerst naar bestaande bouw, maar met onze wensen (vooral qua slaapkamers) kwamen we dan vaak boven de 2,5 ton uit. En dan zit er misschien nog een keuken of badkamer in die we helemaal niets vinden. We zitten nu iets daaronder, hebben ons droomhuis gekocht met een tuin. We laten gelijk een uitbouw doen en hebben al een badkamer/keuken gekocht die helemaal naar ons zin is! Ik kan niet wachten! 

  13 maart 2015 at 10:35 Beantwoorden
 • Anna

  Je kan altijd nog naar Almere komen hahaha. Er worden hier veel nieuwbouwhuizen gebouwd 😉

  13 maart 2015 at 11:28 Beantwoorden
 • claudia

  Wij zijn ook nog steeds heel hard op zoek en voor ons gaat het zoals het er nu naar uit ziet almere worden. Ik ga diemen dan natuurlijk wel heel erg missen maar diemen is voor ons niet te betalen qua koopwoningen ( wellicht wel jullie budget ) succes mopje!

  13 maart 2015 at 12:23 Beantwoorden
 • Nathalie

  Wij hebben een jaar geleden ons huis gekocht en zijn er nog steeds verliefd op. We hebben meerdere huizen bekeken, maar toen we hier binnen liepen dachten we in de hal al; dit word het! Beide wisten we het meteen. Heel cliché, maar het was echt zo. Terwijl wij echt niet zulke grote gevoelsmensen zijn, we zijn zelfs best nuchter.. Dus een tip; het voelt bij beide direct goed als je binnen stapt, dan weet je dat het goed zit 🙂 heel veel succes!

  13 maart 2015 at 13:08 Beantwoorden
 • Lisa

  Nieuw-Vennep is nou ook niet echt heel gezellig, haha… Dan zijn idd Haarlem of bijvoorbeeld Hoofddorp leuker. Of bijvoorbeeld Lisse (kom ik zelf vlakbij vandaan) Heel veel succes!

  13 maart 2015 at 13:50 Beantwoorden
 • Manon

  In Zevenaar zijn veel leuke huizen te koop, ook hier in de wijk ;). Kunnen Nim en Nilo allebei in een halve blauwe schelp spelen, ieder eentje. Hahaha, nee grapje.
  Lastig he, huizen kijken… Ik weet nog wel dat wij 3-4 jaar geleden op huizenjacht waren, man man man, zou er spontaan weer hoofdpijn van krijgen! Succes met de zoektocht 😀

  13 maart 2015 at 14:11 Beantwoorden
 • Dita

  Lijkt me erg lastig om een leuk huis te vinden wat voldoet aan jullie wensen. Je wilt je er toch helemaal thuis voelen. Zelf woonden wij eerst in een appartement in Heerenveen. Dit staat helaas nog steeds te koop, nu zo’n 2,5jaar (gelukkig is het wel verhuurd). Wij konden in het huis van mijn schoonouders, op zo’n 20 min fietsen van het centrum en 10 min met de auto. We zijn beide in dit dorp opgegroeid en willen hier graag heel lang blijven wonen. Het woont heerlijk 🙂 Succes met jullie zoektocht.

  13 maart 2015 at 15:03 Beantwoorden
 • Milou

  Ah het huis waar je het over had is het dus niet geworden? Misschien is het met huizen wel ook een beetje als met de liefde: het moet op je pad komen! Wij waren zelf helemaal niet zoekende, maar ineens kwam er een bouwvalletje op ons pad, aan de rand van het centrum en met een enorme tuin. Precies wat we wilden! Een week later was het van ons… Zo snel kan het ineens gaan! Maar ik snap ook heel goed dat jullie o.a. Vanwege Nim een goede zoektocht starten. Heel veel succes!!

  13 maart 2015 at 15:04 Beantwoorden
  • Milou

   Overigens ontzettend leuk dat je weer zoveel blogt!

   13 maart 2015 at 15:05 Beantwoorden
 • Anne

  Wij wonen in een fijn appartement op vijf minuten lopen van het centraal station van een grote stad. We betalen erg weinig huur, maar desondanks zijn mijn vriend en ik het er grondig over eens: waar je je leven leiden wilt (locatie) is veel belangrijker dan hoe fijn het huis zelf is. Uiteindelijk kun je van de meeste huizen wel een plek maken waar je je thuisvoelt. Daarom zullen we ook niet aarzelen dit appartement op den duur op te geven en in een minder ideaal huis te gaan wonen.

  Maar ja. Als je echt gaat kopen is het wel lastiger denk ik.. Dan zit je er echt aan vast en zou ik ook een stuk kritischer zijn. Kun je een rare indeling niet wijzigen met wat klussen?

  Leuk dat je er over schrijft trouwens, huizenjacht is altijd erg interessant! Tips heb ik niet echt, behalve dat Hoofddorp wel leuk kan zijn in die regio. Nieuw Vennep en met name Lisse ken ik ook goed maar daar zou ik echt niet aanraden. Lisse is ook helemaal niet zo dicht bij Amsterdam, zeker met het ov.

  13 maart 2015 at 16:09 Beantwoorden
 • Sterre

  Hoi!

  Met veel belangstelling heb ik je blog doorgespit de afgelopen weken en sinds kort volg ik je dus.

  Wat klinkt dit herkenbaar! Mijn man en ik (en ons kindje wat in mijn buik groeit) hebben net een huis gekocht. Onze insteek was: richting Utrecht, maar het was gewoonweg niet te betalen voor ons. We gaan nu in een landelijk lief dorpje wonen, 20 minuten van onze ouders vandaan maar wel verder van onze Utrecht wens… Aan de ene kant betreur ik dat want wie ken ik nou in dat dorp? En al die leuke koffietentjes, mijn vriendinnen die in Utrecht wonen, bakfiets plaatje… dat geven we er nu wel voor op. Niet helemaal natuurlijk maar je moet er meer moeite voor doen 😉 Maar aan de andere kant: we hebben nu een heel leuk huis voor een gave koopsom, ons eigen huis en de rente is lekker laag. Straks zitten we met onze spruit in het zonnetje achterin de tuin en dat gevoel overheerst en is heel wat waard! Mijn tip: altijd verder kijken dan je neus lang is! Maak een lijstje met jullie 5 must-haves voor jullie nieuwe woning of wijk wens, en probeer die af te strepen. En probeer milder te zijn voor de overige woonwensen. Succes! Liefs

  13 maart 2015 at 20:27 Beantwoorden
 • angelique

  Heel erg veel succes! Ik zit zelf in een huurwoning en kan echt niet kopen en ik zit aan de andere kant van Nederland dus nee geen tips sorry

  14 maart 2015 at 08:05 Beantwoorden
 • Saskia

  Ik heb helaas geen tips voor je. Wij hebben zelf heel veel geluk gehad doordat ons “droomhuis” te koop stond torn ik zwanger was van ons eerste kindje. Veel succes!

  14 maart 2015 at 08:50 Beantwoorden
 • Anneleen

  Helaas geen tips maar ik wens jullie veel succes en geluk bij het zoeken naar een mooi huisje!

  14 maart 2015 at 19:56 Beantwoorden
 • Bianca

  Moeilijk he! Wij hebben redelijk onverwacht enorm snel ons appartement verkocht (binnen een week), met een snelle overdrachtsdatum en toen begon het echt zoeken… Inmiddels maar een tijdelijk huurappartement geregeld, want we gaan het niet halen… Ik weet inmiddels dat je vaak concessies zal moeten doen voor een koopwoning en wat dat dan is zal aan jullie liggen. Kijk goed rond, zodat je weet wat je kan krijgen voor welk bedrag en stem daarop je wensen lijstje af. En dan wordt het afvinken! Bij ons vallen ook wat wensen af omdat we zoeken in een dure omgeving, maar ik zou het niet graag willen verruilen voor bijvoorbeeld een klein dorpje zonder of met weinig voorzieningen. Iets minder huis dus, maar dat is niet erg, zolang je er maar comfortabel kan wonen.

  19 maart 2015 at 06:59 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.