to top

Lenzen!

Een tijdje geleden vertelde ik over mijn bril, en dat ik daar best een beetje de balen van had. Ik heb hem namelijk ooit aangeschaft met het idee dat ik hem alleen zou gebruiken bij het autorijden en televisie kijken. Sinds Nim’s geboorte heb ik hem echter iedere dag, de hele dag door op. Ondanks dat ik hem niet verschrikkelijk slecht vind staan, vind ik mijn gezicht leuker zonder bril. Toen begon dus mijn zoektocht naar een oplossing. 

 

Ik heb een cilinderafwijking in mijn beide ogen. Dat houdt in dat ze niet perfect rond zijn, maar enigszins rugbyvorming. Hierdoor kan ik met name in de verte niet scherp zien. Het is te vergelijken met verschillende soorten televisies. Zonder bril zie ik alsof ik naar een scherm uit 1980 kijk, met bril zie ik in HD. Nu ik gewend ben aan het scherpe zicht met bril, is het dus enorm vervelend om dat te moeten missen. Het kan best, maar het is niet fijn.

 

Het is mogelijk om mijn ogen te laten laseren en wie weet overweeg ik dat ik de toekomst nog. Voor nu vind ik het een heel eng idee om een behandeling aan mijn ogen te ondergaan. Gaat zoiets wel eens mis? En dan? Ik moet er niet aan denken! Bovendien ben ik sowieso geen held, als het op dokters aan komt, dus ik ga dat soort dingen het liefst zoveel mogelijk uit de weg. Overigens sluit ik het niet helemaal uit dat ik het niet ooit toch zal laten doen. Als het zou betekenen dat ik nooit meer een bril hoef te dragen, is het misschien toch wel een optie.
(Zijn er trouwens lezeressen die hier ervaring mee hebben? Ik ben benieuwd!)

 

Voor nu besloot ik me dan toch maar even over mijn afkeer tegen dingen in mijn oog proppen te zetten. Ik ging naar de opticien en vroeg lenzen aan. Dat was zo gedaan en een paar dagen later kon ik ze ophalen. Daar kreeg ik ook meteen een instructie over hoe ik de lenzen in mijn ogen kon poeren en hoe ik ze er ook weer uit kon krijgen. Na heel veel geëtter, lukte het. Ik was niet meteen laaiend enthousiast over het gevoel en het zicht, maar ik besloot het een kans te geven.

 

Dag bril!

Dag bril!

 

Inmiddels ben ik een aantal dagen verder en word ik steeds enthousiaster. Ik mag ze nu ongeveer 8 uur per dag in houden, omdat mijn ogen er nog aan moeten wennen. Dat merk ik ook wel, want na een paar uur zijn mijn ogen vermoeid en heb ik er wat meer moeite mee om te wisselen tussen dichtbij- en veraf zien. Het gaat wel al beter dan een paar dagen geleden, dus wat dat betreft zit er een stijgende lijn in. Ik voel de lenzen niet meer zitten, wat natuurlijk ook een goed teken is.

 

Maar het aller fijnste: ik heb geen bril op! Ik vind mijn gezicht weer een heel stuk leuker zonder bril en kan ongeremd knuffelen met Nim. Ik deed altijd heel voorzichtig, omdat ik niet wilde dat zijn gezichtje last had van dat stuk metaal op mijn gezicht. Maar nu krijgt ‘ie er weer flink van langs 😉

 

So far, so good dus! Ik ben voor nu heel blij met mijn lenzen en van plan ze voorlopig iedere maand te laten bezorgen. Wie weet raap ik ooit de moed bij elkaar voor een consult bij een ooglaser-kliniek, maar voor nu ben ik tevreden met deze oplossing. De bril zit in een kokertje en ik weet inmiddels dat het helemaal niet zo eng is als ik dacht, om vreemde objecten in mijn oog te pielen.

 • Manon

  Jeeeej! Welcome to the club. Ik vind mijn gezicht ook beter zonder bril en het is gemakkelijker in alle opzichten (vind ik)!

  12 maart 2015 at 09:12 Beantwoorden
 • Marloes

  Ik ben ook erg blij met mijn lenzen! Wat ik wel onhandig vind is dat opticiens je meestal leren om ze in te doen terwijl je recht vooruit kijkt, terwijl ik het veel handiger vind om een spiegeltje op tafel te leggen en er dan ‘boven te gaan hangen’. Ik weet niet hoe het jou geleerd is, maar mocht je het nog onhandig vinden om ze in en uit te doen, dan kun je dat misschien nog een keer proberen. Als deze lenzen en de sterkte je goed bevallen, dan zou ik ze niet meer via de opticien bestellen, maar gewoon via internet. Zelf bestel ik al tijden mijn lenzen via q-lens.com. Dan moet je wel voor 6 maanden bestellen, maar het is veel goedkoper dan via de opticien (en die nota kun je ook gewoon opsturen naar de verzekering, geen probleem met vergoeden). Het is een heel verhaal geworden, haha, maar fijn dat je blij bent met je lenzen!

  12 maart 2015 at 11:40 Beantwoorden
 • mariska

  Jup, mijn ogen zijn gelaserd! Volgens mij heb ik bij je brilblogje een heel verhaal gehouden over hoe het ging en hoe het bevalt (super goed!).

  Maar fijn dat je (eerst 😉 lenzen hebt, ik heb lenzen ruim 10 jaar lang gedragen en vond dat al zoveel fijner dan een bril! En dat in en uitdoen went echt! Over een paar weken weet je niet beter meer.

  12 maart 2015 at 14:12 Beantwoorden
 • Milou

  Wat goed zeg! Ik vind allebei leuk bij je staan. Het indoen en inhouden van lenzen went snel hoor!

  12 maart 2015 at 15:45 Beantwoorden
 • Tineke

  Ik heb een bril gekregen toen ik 8 jaar was. Met een broer en een zus die veel ouder waren dan mij, en beiden lenzen dragen was ik op mijn 11 jaar ook klaar voor lenzen.
  Zo gezegd zo gedaan! Ondertussen ben ik 22 jaar en draag ik nog altijd lenzen.
  Ik ben in de tussentijd wel al naar mijn oogarts gegaan om info in te winnen over laseren. Want na al die jaren (en héél slechte ogen, links: -5,25 en rechts: -5,75) ben ik die lenzen toch wel zat! Ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om wakker te worden, mijn ogen open te doen en gewoon te zien! Nu kan ik gewoon niet zonder lenzen of bril.
  Ik heb al enkele onderzoeken gehad en op het eerste gezicht ben ik geschikt om een laserbehandeling te ondergaan (ik heb ook een cilinderafwijking).
  Ik mag de behandeling echter nog niet ondergaan omdat mijn ogen nog niet 100% stabiel zijn en dat is toch echt wel noodzakelijk!
  Ik wacht dus geduldig af tot mijn ogen beslissen om niet meer slechter te worden. En ondertussen probeer ik te wennen aan het idee dat er mensen in mijn ogen gaan prutsen! Want ook ik vind het geen aangenaam idee 😉

  Dus ik kan je geen verhaal geven over het laseren zelf, want daar zit ik zelf nog op te wachten. Over lenzen ben ik zeker te spreken!! Maar na al die jaren is het gewoon vervelend geworden.
  Ik heb wel een neef en een tante die hun ogen hebben laten laseren en zij zijn er enorm tevreden over!

  12 maart 2015 at 22:44 Beantwoorden
 • saskia

  Het staat je allebei heel erg goed. Zelf heb ik ook lenzen en zou niet meer anders willen 🙂

  13 maart 2015 at 09:13 Beantwoorden
 • Anne

  Wat goed dat je de stap gezet hebt! Zoals iedereen zegt, lenzen indoen went héél snel.
  Ik heb dus ruim een maand geleden mijn ogen laten laseren en ben daar heel tevreden over! Van tevoren dacht ik er nogal makkelijk over. Het is natuurlijk een kleine ingreep die al heel vaak is uitgevoerd door kundige artsen en de risico’s waren heel klein. Ook zat ik bij een fijne kliniek. Al met al viel de behandeling zelf me toch een beetje tegen! Op het moment dat ik daar lag en de laser zijn werk deed rook ik een verbrande geur en toen dacht ik wel echt ‘oh mijn hemel, dat is mijn óóg’, eng idee, en het was erg oncomfortabel. De behandeling zelf duurde maar een paar minuten maar die duurden wel érg lang. Ook heb ik drie, vier dagen wel echt met pijnlijke droge ogen op de bank audioboeken liggen luisteren en kon ik geen licht verdragen.
  Maar meteen toen ik opstond van de stoel waarop ik lag kon ik al beter zien. En ik ben nu zo ontzettend blij met het resultaat. Het is het allemaal waard geweest. Het cliché waarbij iedereen zegt ‘ik had het veel eerder moeten doen’ klopt ook voor mij. Als ik alles van tevoren had geweten had ik het zonder aarzelen opnieuw gedaan!

  13 maart 2015 at 09:39 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.