to top

EHBO bij kinderen – deel 2

Een tijdje geleden vertelde ik jullie over mijn voornemen te starten met de cursus ‘EHBO bij kinderen’ via IedereenEHBO.nl. Inmiddels ben ik halverwege de theorie en wil ik graag vertellen wat mij daaraan is opgevallen en wat ik er prettig aan vond. Gaan we!

 

Tijdens mijn opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs, leerde ik dat iedereen het prettig vindt om op een andere manier te leren. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor gesproken taal, sommigen pakken nieuwe stof het best op als er visueel materiaal is en anderen leren pas als ze de tekst kunnen (mee)lezen. Bij de cursus ‘EHBO bij kinderen’ is er voor ieder wat wils. Er is zowel videomateriaal, waarbij iemand je laat zien wat de bedoeling is, maar je kunt ook (mee)lezen of alleen luisteren. Voor mij werkt dat erg goed. Bovendien wordt de gesproken tekst ook nog eens kort opgesomd in beeld gebracht, wat mij handvatten geeft de tekst beter te begrijpen en onthouden.

 

Ik leer de tekst door eerst de opsommigen even door te lezen. Dan weet ik wat ik ongeveer van de tekst kan verwachten. Vervolgens laat ik het filmpje afspelen, waardoor de tekst voor mij wordt voorgelezen. Ik lees met de stem mee. Tot slot lees ik de tekst zelf nog een keer door, om te checken of ik hem wel heb begrepen.
Soms twijfel ik halverwege een hoofdstuk nog wel eens of ik de stof goed heb begrepen. Er wordt namelijk heel veel verteld en diep op de stof in gegaan. Wat nu als er daadwerkelijk een ongeluk gebeurd en ik te maken krijg met een bewusteloos kind. Hoe zat het dan ook alweer? Gelukkig heeft de cursus ‘EHBO bij kinderen’ na ieder hoofdstuk een toets. Het geeft me voldoende zelfvertrouwen als ik merk dat ik de vragen van de toets redelijk gemakkelijk kan maken. Blijkbaar begrijp ik de stof toch wel!

 

Ik had verwacht dat ik razendsnel door de theorie heen zou gaan. Er staat ongeveer vier uur voor. Ik merk dat ik er langer over doe. Dat is niet erg, want ik heb het gevoel dat ik het op deze manier goed op pak. Ik ben op dit moment ongeveer halverwege de theorie en ik ben positief verbaasd over hoeveel ik al geleerd heb. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat er zou worden uitgelegd hoe je mond-op-mond-beademing moet geven en hoe je een pleister op moet plakken, maar de cursus gaat echt heel veel verder dan dat. Zo heb ik inmiddels wat de stappen zijn die je af gaat als er een ongeluk is gebeurd waar een kind bij betrokken is, hoe je de vitale functies bij een kind kan controleren en wat je bij verschillende soorten bloedingen kunt doen. Op dit moment ben ik bezig met het leren over verschillende soorten wonden en breuken. Ik vind het erg interessant te weten wat je als EHBO-er kunt doen om het kind zo goed mogelijk bij te staan totdat de professionals het van je over kunnen nemen.

 

Ben ik nu helemaal gerustgesteld en klaar voor iedere nare gebeurtenis die me ooit met betrekking tot kinderen staat te wachten? Dat denk ik niet. Het lijkt me nog steeds verschrikkelijk eng om geconfronteerd te worden met een kind dat bijvoorbeeld ergens in stikt of ernstig bloedt. Ik hoop dat ik in een dusdanige situatie rustig kan blijven en me kan beroepen op datgene wat ik heb geleerd. Tot nu toe geeft het me wel een iets prettiger gevoel dat ik ongeveer weet wat ik kan doen. Dat ik in ieder geval niet precies het verkeerde zou doen.
Met plezier stort ik me op het tweede deel van de cursus en binnenkort schrijf ik me in voor de praktijkles. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Hebben jullie een EHBO-cursus gevolgd? En hebben jullie er eventueel vragen over?

 • Enise

  Ik wil ook wel een ehbo cursus doen, want ik weet niet wat ik zou moeten doen als er iets met mijn dochtertje zou gebeuren. Leuk om te lezen dat je hier zo positief over bent. Ik ga ook eens kijken!

  4 maart 2015 at 14:16 Beantwoorden
 • Milou

  Goeie! Ik denk dat ik ook zoiets wil volgen als ik kinderen heb.

  4 maart 2015 at 15:35 Beantwoorden
 • Odile

  Leuk om je ervaringen tot dusver te lezen! Ik ga de cursus helaas niet doen omdat het niet vergoed wordt, maar heb me de laatste tijd door het ongeluk wel verdiept in EHBO. Ik merk wel dat ik er een geruster gevoel van krijg.

  5 maart 2015 at 01:49 Beantwoorden
 • Saskia

  Misschien dat ik het ook nog wil gaan doen. Tijdens mijn opleiding hbo-v heb ik een keuzemodule voor kinderen gevlogd alleen is dit al een hele tijd terug.

  5 maart 2015 at 08:37 Beantwoorden
 • Whitney ♡ Whtnysworld

  Was erg benieuwd naar je ervaringen. En hoe deze aanbieder werkt. Ik heb ervoor gekozen ook bij hun de cursus te volgen. Alleen niet meer voor mijn bevalling, lichamelijke is dat voor mij niet te redden en lezen gaat een stuk langzamer de laatste tijd. Over dat het 4 uur duurt en je er meer tijd voor neemt, is juist een pluspunt denk ik. Je verdiept je goed in de stof. Succes nog en ben benieuwd naar je verdere ervaring.

  7 maart 2015 at 01:20 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.