to top

“Weet je nog…?”

“Wauw, het is al vier uur!”
– “Zo hee! Dan heeft ‘ie zes en een half uur geslapen!”

Enigszins blij sprong ik mijn bed uit, om mijn zeurende baby aan de borst te leggen. De laatste tijd meldt hij zich steeds rond twee uur ’s nachts, dus dat hij vannacht ‘pas’ om vier uur begon te jammeren, was een hele verbetering. Terwijl Nim mijn borsten aan het leegdrinken was en ik met mijn ogen dicht tegen de stoel leunde, begon ik te rekenen. Als het nu vier uur is, slaapt hij vast door tot acht uur, misschien wel tot negen uur! Dat zou lekker zijn! Toen Mini na een kwartiertje klaar was, legde ik hem weer passed out terug in zijn bedje. Zachtjes deed ik de deur achter me dicht en sloop terug naar mijn eigen bed, met het vooruitzicht van nog zo’n vier uur slaap.
“Huh? Hoe laat is het?” vroeg ik aan Maran, toen ik Nim – naar mijn gevoel vijf minuutjes later – in zijn bedje hoorde kraaien.
– “Half zes, wat zou die willen?”
“Geen idee, ik ga wel even kijken”
Weer kroop ik mijn bed uit. Deze keer een stuk minder enthousiast. In de babykamer gekomen, trof ik een van oor tot oor lachende uk aan in zijn ledikantje. Alsof die wilde zeggen: ‘goeiemorgen mama, ik ben er klaar voor!’ Ik was er echter nog niet klaar voor. Besloot hem weer even aan te leggen en te hopen op het beste. Toen ik mijn liefste na weer een kwartier lurken, slapend terug in bed legde, was ik er dan ook van overtuigd dat het wel weer goed zou komen. We konden vast wel weer even slapen. Maar dat bleek verkeerd ingeschat. Nim was, toen ik eenmaal de dekens over mij heen had getrokken, weer wakker geworden en kondigde lachend en kraaiend aan dat er een nieuwe dag was begonnen, wat hem betreft.

 

Het slapen gaat de laatste weken een stuk beter dan toen we aan het begin van zijn drie-maanden-sprongetje zaten. Toen werden we iedere 2,5 door ons mannetje gewekt. Inmiddels houdt hij het ’s nachts meestal tussen de 4 en 6 uur uit. Prima te doen, al word ik nog steeds een beetje wanhopig van al die blij-twitterende mama’s die melden dat hun kroost al maanden doorslaapt.

 

Vannacht stelde ik mezelf echter maar weer gerust met het idee dat dit slechts een fase is. Dat we over een jaar tegen elkaar zullen zeggen “weet je nog… toen we er ’s nachts altijd uit moesten?” We zullen er dan samen om lachen en elkaar eraan herinneren dat het inderdaad vrij pittig was. En over nog langere tijd, zullen we het helemaal vergeten zijn. Dan zullen we misschien weer besluiten de anticonceptie de deur uit te doen en enige tijd later eraan herinnerd worden hoe het ook alweer voelde om iedere nacht als een zombie uit bed te stappen.

 

Op het moment dat ik dit schrijf, ligt onze ukkepuk heerlijk, zich van geen kwaad bewust, te ronken in zijn kinderwagen. Deze moeder hoopt alleen maar dat hij vannacht weer besluit dat half zes geen toch wakker-worden-tijd is.

 • Manon

  Die doorslaapnachtjes waren hier ook van korte duur, welgeteld 3 nachten hahaha. Nu is het ook weer nachtwerk. Ach, precies wat jij zegt “later” kijken we er zo anders op terug! Maar goed, zo in het moment is het niet altijd even gezellig ’s nachts haha. Goodluck met Nimmie <3

  20 januari 2015 at 12:34 Beantwoorden
 • Joyce

  Er is natuurlijk ook nogal een verschil tussen fles- en borstvoeding. Luuk sliep na 3,5 maand door ’s nachts. Maar de laatste tijd is het weer bal. Niet dat hij ’s nachts voeding nodig heeft. Maar wel een speen, of een knuffel. Het gebeurt dan ook regelmatig dat hij tussen ons in even verder slaapt. Maar ik kijk ook ontzettend uit naar een nacht doorslapen.. *gaap*

  20 januari 2015 at 13:40 Beantwoorden
 • angelique

  Leuk geschreven, elk kind is anders dus misschien word jullie tweede juist wel heeeel makkelijk en net zoals mijn kleine die zo de hele nacht doorslaapt.

  20 januari 2015 at 16:27 Beantwoorden
 • Whitney

  Elk kind is anders en merk ook dat het doorslapen voor iedereen anders is. Wat je zegt, later.

  21 januari 2015 at 00:00 Beantwoorden
 • Mendy

  Grappig dat je hierover schrijft! Mijn ukkie (9 dagen jonger dan jouw uk) begon gisteren 1,5 uur na z’n voeding weer! Bleek het gewoon aandacht te zijn! Dus gied luisteren..hihi

  21 januari 2015 at 09:52 Beantwoorden
 • iooon

  Volgens mij vinden zelfs oudere kindjes half 6 of 5 uur een uitstekende wakker word de dag begint tijd. Ik ga even kaarsjes aansteken in de kerk en hopen op een slaapbaby. Zal wel niet. Maar niet geschoten is altijd mis toch?

  21 januari 2015 at 14:53 Beantwoorden
 • Trang

  Haha, leuk stuk! Toen mijn zoontje nog een baby was, was ik zo jaloers op mensen met kids die 7 uur aan een stuk door konden slapen.
  Hij sliep sporadisch echt door na een half jaartje. Hij is nu 2,5 en slaapt tot de volgende ochtend 8 uur en inderdaad wij zeggen weleens: weet je nog vroeger;) dat we soms wel elke uur van de klok hebben gezien. Gelukkig vergeten we snel 🙂

  21 januari 2015 at 18:55 Beantwoorden
 • Susan

  Leuk om te lezen. Hier ook gebroken nachten met een baby van 6 weken. Fijn dat je zo eerlijk bent dat het niet altijd even leuk is, ik lees te vaak dat moeders met liefde uit zichzelf 4 keer per nacht checken of hun baby het nog doet…
  Nou als ik vaker dan 2 x gewekt word, ben ik echt niet meer zo vrolijk….

  23 januari 2015 at 12:01 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.