to top

Borstvoeding: de nadelen

Nim is nu twee maanden oud en ik krijg regelmatig enigszins verbaasde reacties (vooral van mijn oma’s en tante’s) als ik bevestigend antwoord op de vraag of ik Nim nog borstvoeding geef. Hoewel ik het heerlijk vind om mijn kleine kereltje aan mijn borst te hangen als hij om eten schreeuwt, heeft het wel meer voeten in de aarde gehad dan ik had verwacht. Ik kan sinds ongeveer drie weken namelijk pas oprecht zeggen dat ik het fijn vind om te doen en dat ik er niet meer onzeker over ben. Vandaag wil ik jullie een lijstje geven van de nadelen die ik aan het geven van borstvoeding heb ondervonden. Ondanks dat ga ik er voorlopig gewoon lekker mee door hoor! Ik plaats binnenkort namelijk lekker ook een lijstje met de voordelen, en die zijn er voor mij gelukkig een stuk meer 🙂

 

 • Ik had gedacht dat borstvoeding na de eerste week wel een vanzelfsprekendheid zou zijn. Ik wist toen namelijk dat ik voldoende melkproductie had (zelfs meer dan dat) en dat Nim, hetzij met een tepelhoedje toen nog, de melk goed kon drinken. Maar god, wat zat ik ernaast! Ik vond het, totdat Nim zo’n zes weken oud was, eigenlijk best een toestand. Iedere dag was (en is!) anders en met borstvoeding heb je geen zekerheid om op terug te vallen. De langere periode van het zoeken naar een vorm van zekerheid vond ik echt een nadeel.
 • Borstvoeding kan, met name in het begin, pijn doen. Althans, bij mij. Ik had in de eerste week enorm veel last van overproductie, waardoor ik stuwing had waar je U tegen zegt. Daarnaast heb ik in het begin last van tepelkloven gehad, klemt Nim tijdens het drinken wel eens zijn kaakjes op elkaar (au!) en heb ik zo nu en dan wel eens last van een verstopt melkkliertje. Ook dat zorgt voor een zeurderige pijn.
 • Er is een hele borstvoedingsgroep ontstaan van vrouwen die vinden dat borstvoeding in het openbaar gewoon moet kunnen. Daar ben ik het helemaal mee eens, al vind ik het zelf heel erg moeilijk om in het openbaar te voeden. Tot een aantal maanden geleden flashte ik nooit mijn boobies aan de wereld. Inmiddels heeft half Nederland ze al gezien. Met een lief, klein babyhoofdje ervoor, maar toch. Ik zit absoluut niet relaxed als ik in een restaurant met een huilende baby te maken krijg. Ik stoor me helemaal niet aan vrouwen die hun kind in het openbaar voeden, maar zelf vind ik het toch een drempel waar ik mezelf iedere keer overheen moet zetten.
Een flesje gekolfde melk van opa <3

Een flesje gekolfde melk van opa <3

 

 • Misschien ligt het aan ons, maar tot op heden zit er absoluut nog geen ritme in onze dag. Nim krijgt borstvoeding op verzoek, maar dat betekent dat iedere dag er heel anders uit ziet. Soms wil hij de hele dag om het uur aan de borst, soms slaapt hij lange tijd achter elkaar. Voor mij maakt dat het moeilijk om in te schatten of hij misschien weer voeding nodig zal hebben. Toen ik laatst naar een verjaardag ging, dronk Nim vlak voordat we weggingen ongeveer vijf minuutjes aan één borst. Ik twijfelde eraan of hij wel genoeg had, dus ik zat de hele verjaardag op hete kolen. Midden in de woonkamer mijn borst uit mijn shirt wippen, leek me niet relaxed. Dus hoopte ik maar steeds dat Nim niet zou komen voor een voeding. Met flesvoeding weet je hoeveel je kind binnen krijgt en weet je ook dat hij/zij om de paar uur gewoon te eten krijgt. Met borstvoeding op verzoek, werkt dat dus echt heel anders en ik heb het heel lang moeilijk gevonden om daarmee om te gaan. Op dagen dat we thuisblijven vind ik het niet lastig meer, maar op dagen dat ik ergens heen wil, vind ik het nog steeds wel eens moeilijk om niet te weten waar ik aan toe ben.
 • Bij het geven van borstvoeding, weet je niet precies wat je kindje binnen krijgt. En waar je je hele leven lang leert te registreren, controle houden en dat cijfers belangrijk zijn, moet je dat bij het geven van borstvoeding loslaten. Je lichaam regelt de productie en stelt die automatisch af op de vraag van het kind. Die drinkt wat hij nodig heeft en je zal erop moeten vertrouwen dat dat vanzelf dus goed komt. De enige houvast die je zou kunnen vinden is het wegen van je kind. Groeit ‘ie, heeft ‘ie volle plasluiers en lijkt ‘ie vrolijk? Dan zal het wel goed zijn.
 • Ik heb het een tijdje moeilijk gehad met het feit dat ik een wandelende melkmachine was en dat ik als enige verantwoordelijk ben voor Nim’s voeding. Het is ergens een mooie gedachte, maar het was voor mij ook een beetje verstikkend. Want wat als ik er even tussenuit wilde? Dan moest ik toch zorgen voor een gevuld flesje. Waar haal ik die vandaan, als Nim alles steeds al opdrinkt? En als ik heel moe was en wilde slapen? Maran kon dat gewoon doen, maar ik moest toch wakker worden als Nim begon te roepen. Ook met voeding moest ik rekening houden. Nadat ik een keer een uienbroodje had gegeten, heeft Nim een keer een hele dag geschreeuwd van de buikpijn. Ook de keer dat ik kipkerrie at, hebben we flink moeten bezuren. Wil ik een keer een glaasje wijn? Dan moet ik dat echt goed plannen.
 • Ik moet toegeven dat mijn lichaam er na mijn zwangerschap een stuk uitgezakter uit ziet dan daarvoor. En opgezwollen, lekkende borsten in een standaard BH met brede bandjes, dragen absoluut niet bij aan een zelfverzekerd gevoel.

 

Ondanks dit lijstje met negatieve punten, wil ik toch even onderstrepen dat ik voorlopig absoluut nog niet wil nadenken over het stoppen met de borstvoeding. Er zijn talloze redenen om er lekker mee te kappen, maar de momentjes waarop ik Nim en ik buik tegen buik liggen en hij lekker rustig aan het eten is, zijn me veel te veel waard. Binnenkort zet ik lekker de voordelen van borstvoeding op een rij. Houd trouwens ook wel in gedachten dat dit lijstje alleen gebaseerd is op mijn eigen mening en ervaring. Ik wil absoluut geen borstvoedingsmaffioso zijn. Ik geniet er zelf van, maar (zoals je ziet) ben ik me ook bewust van de nadelen. Iedereen moet lekker doen wat ‘ie wilt en daar sta ik nog steeds achter! Borstvoeding of flesvoeding, iedereen wil het beste voor haar kind.

Hoe is jullie ervaring, lieve lezers? Hebben jullie borstvoeding gegeven? En zo ja, wat vonden jullie ervan? Ik ben heel benieuwd!

 • Lizzy

  Er is een heel handige manier om je borsten voor te bereiden op het zogen van je kindje! Maar misschien lees ik die bij de voordelen;)) want daar hoort ie wel bij! Leuk artikel!

  19 november 2014 at 07:44 Beantwoorden
 • ioon

  Ik herken het. Soms voel ik me alleen goed voor voedsel. Stefan speelt met hem, en bij mij wil hij alleen maar richting tepel. En zeker op de regeldagen.

  Ik heb ook veel moeite met gebrek aan meetstaaf bij borstvoeding. Ik twijfel vaak of hij wel voldoende aankomt. Ik heb ook 0 gevoel voor gewicht.

  Maar het magische maakt veel goed en ik probeer tussendoor na te kolven of zoals nu 1 borst omdat die vanochtend niet aangeraakt is.

  19 november 2014 at 07:57 Beantwoorden
 • Annemarie

  Heel herkenbaar! Ik ben na 12 weken gaan afbouwen richting kolfmachine, omdat het voor mij beter was. De kleine man was zooo afhankelijk van mij en dat voelde niet goed. Ik kon er van genieten als een ander hem de fles gaf en gelukkig pikte hij dat al snel. Dat ik weer ging werken, telde ook mee. No way dat ik de kolf mee zou nemen al had ik vantevoren nog stoer gezegd dat ik het wel zou doen.

  En wat je zegt: de voordelen zijn er ook dus geniet ervan zolang je wilt.

  19 november 2014 at 08:52 Beantwoorden
 • Angelique

  Ik vind het wel heel goed van je dat je alsnog door zet. Ik ben er in de eerste week al meegestopt. Maar las vorige week dat ik kennelijk tepelkloven had waardoor keano niet goed kon aanhappen. Als mij dit was verteld dan had ik er wat aan kunnen doen en waarschijnlijk toch gewoon borstvoeding kunnen geven wat ik zo graag wou. Ben trots op je dat je door zet!

  19 november 2014 at 09:02 Beantwoorden
 • Sanja

  Sommige punten vind ik heel herkenbaar, maar sommige heb ik ook niet zo ervaren. Zo als bijvoorbeeld over hoeveel Luka binnen krijgt. Of hij nou 7 minuten drinkt of 11 (is zijn max) dan blijft die hoe dan ook 3 uur weg (tot max 8). Ik heb een paar keer gekolft ên gegeven op verschillende tijdstippen, elke keer dronk die 100 ml Misschien een optie voor je om een beetje ‘een richtlijn’ te krijgen? Oh & tip voor de bh’s! In Duitsland hebben ze super leuke & veel goedkopere(!!) voedingsbh’s !

  19 november 2014 at 09:10 Beantwoorden
  • Inge

   kan je die ergens online bestellen? of heb je tips voor n bepaalde winkel? 🙂

   20 november 2014 at 06:58 Beantwoorden
 • Mendy

  Ik herken me ook in het openbaar voeden en de wandelende melkfles. Voorak dat laatste vind ik soms best moeilijk. Je wil het “beste” voor je kindje maar dan is hij wel altijd afhankelijk van jou. Wij gaan binnenkort een dagje naar de sauna, nou dan moet je dus flink een voorraad opbouwen qua melk voorziening. Hoe lang wil jij borstvoeding gaan geven? Ik heb met mezelf afgesproken, zolang het goed voelt.

  19 november 2014 at 09:10 Beantwoorden
 • Joyce

  Herkenbaar lijstje. Ik heb bij Aron nooit openbaar gevoed en ook nooit iets van een foto online gezet. Bij de tweede doe ik dit ook niet zo snel, vind het toch wel heel erg privé.

  19 november 2014 at 12:04 Beantwoorden
 • Shikha

  Ik herken jouw verhaal. Zelf had ik zo rond 2,5 maanden eindelijk het idee dat het goed ging voor ons beiden. Nu na 4 maanden wegen de voordelen meer dan de nadelen. Soms komt er wel een dip en wou ik dat hij gewoon flesvoeding kreeg. Die dip zit vooral tijdens regeldagen haha. Non stop aan de borst is dan vermoeiend
  Helaas wil mijn kleine man niet aan de fles, dus moet ik live blijven voeden.
  Fijn dat Nim wel een fles wil 🙂

  Zo lang jullie je goed voelen, lekker doorgaan. Ik vind het knap dat je doorgezet hebt, ondanks de moeilijke opstart.

  19 november 2014 at 13:44 Beantwoorden
 • Trang

  Hoi,
  Leuk om te lezen hoe je erover denkt. Ik heb 6 maanden borstvoeding gegeven, dat was ook mijn streven. Alleen toen ik na mijn verlof begon met werken ging ook mijn melkproductie achteruit en heb ik een combinatie gedaan van borstvoeding en poedermelk.
  In het begin was het ook ff aanpoten, als hij eraan zoog deed het ontiegelijke pijn. Ik had ook niet meteen melk toen ik was bevallen.
  Maar na een paar maanden floepte ik zo mijn tiet eruit hapte hij en ging het van een leien dakje. Ik dacht maar zo het is allemaal maar tijdelijk en stiekem miste ik het borstvoeding geven toen ik ermee was gestopt. Maar het was ook heerlijk dat zijn voeding niet zo afhankelijk was van mij.

  19 november 2014 at 13:56 Beantwoorden
 • Jolijn

  Hier wachtte ik op! Zoon herkenbaar!!
  Mijn lijstje met nadelen bestaat ongeveer uit dezelfde punten. Vandaar dat ik ook o benieuwd was naar je ervaring.

  Hier in het begin ook zo zoekende geweest en nog steeds weet ik niet 100% zeker of ik het nu juist aanpak. Het werkt nu, en melk in overvloed, maar is de weg die ik heb ingeslagen nu wel de juiste. Ook erg herkenbaar is de afhankelijkheid van je kind van jou, iets wat ik ook best lastig vind. Doordat ik 2 avonden en een halve dag weg ben voor mijn sport maakt dit iets makkelijker, maar inderdaad vergt dit veel voorbereiding en moet alles goed gepland worden. Ook hier wordt gevoed op verzoek, maar een ritme heeft hij hierin aardig (3/4uur). Maar bij 4uur maak ik hem wel echt wakker voor zij voeding (of ik hier goed aan doe weet ik dus niet, maar anders krijgt hij te weinig voedingen op een dag), en probeer ik inderdaad wanneer we weg willen hier en daar wat te sturen en de tijd tussen de voedingen wat te verkorten, zodat we enigszins wat tijd hebben.

  Ook in het openbaar voeden doe ik toch minder snel dan ik had verwacht. Soms kan hij behoorlijk ‘vervelend’ zijn bij het voeden, en wil zeker niet lopen hannissen. Tevens moet je weten waar je heen kan gaan ivm verschonen en niet weggestuurd te worden omdat het in sommige tentjes toch nog echt taboe is. Kortom, ik deel je nadelen. Ben dus ook benieuwd naar de voordelen. 😉

  En als ik dan een heerlijk ronkend mannetje naast me heb liggen, zijn inderdaad alle nadelen een beetje minder erg :-).

  19 november 2014 at 16:20 Beantwoorden
 • Renee

  Ik kijk uit naar je voordelen artikel. Laatst gelezen, blijft dan hangen toch? Ik ben over een kleine 3 weken uitgerekend en wil graag borstvoeding geven, maar heb nu ook een aantal ‘ probleem’ gevallen om mij heen gehad, waardoor ik het vertrouwen stiekem nu al een beetje kwijt ben..

  19 november 2014 at 17:41 Beantwoorden
 • Seline

  Toch ff reageren ook al ben ik een lurker. Super om te lezen dat de voordelen boven de nadelen gaan. Toch wil ik ff reageren op de nadelen. Voeden op verzoek heb ik nooit echt gedaan, dit vinden anderen heel vreemd maar ik kan dat niet. Te onduidelijk inderdaad en je weet helemaal niet waar je aan toe bent. De kraamverzorgster vertelde dat er best 3 a 4 uren tussen mochten zitten. Zo ging ik spelen met het aantal voedingen op een dag. Soms voedde ik hem al na 2,5 uur als ik het idee kreeg dat hij honger had en soms deed ik dit ook als ik het handiger vond om niet ergens anders te hoeven voeden. Dan stuurde ik het zelf door nog even mijn baby te voeden voor ik wegging. Ik weet niet of dit bij elk kind werkt maar bij mijn twee kids wel. Daarbij zou ik ook goed bedenken dat de periode van borstvoeding geven ‘maar’ 1 jaar duurt (daarna zitten ze wel zo ongeveer op vaste voeding) en dat het aantal voedingen afbouwt in deze periode. Het is zo magisch en makkelijk en als je er eenmaal af bent kun je ook niet meer terug. Ik vond het juist heerlijk dat mijn kindje alleen de voeding van mij kreeg (natuurlijk ook wel eens onhandig als ik wilde slapen en hij nog een voeding moest) en gebruikte het ook wel eens als excuus. Tja wat wil ik hiermee zeggen. Geniet er van nu het nog kan. Je kind wordt hoe ouder hij wordt alleen maar onafhankelijker van je en deze periode is dan eigenlijk maar kort. Je moet ze steeds meer leren loslaten, hoe heerlijk is het dan dat jij je kindje laat groeien met jou melk. Sorry voor het lange verhaal. Ik ben gewoon dol op borstvoeding geven ook al was het voor mij ook niet altijd even makkelijk. Succes ermee en het wordt steeds makkelijker!

  19 november 2014 at 17:44 Beantwoorden
 • Gwen

  Heerlijk eerlijk en herkenbaar artikel 😀 Ik heb het nooit erg gevonden dat ik niet wist wat ze binnenkreeg en het klemmen vd kaken is niets in vergelijking met de pijn die ik ervaar met het voeden tijdens de zwangerschap nu, maar meeehnnn – wat was het wennen in het begin 😉

  19 november 2014 at 20:24 Beantwoorden
 • Anna

  Wat goed en duidelijk omschreven, leuk om te lezen! Ik heb een week borstvoeding gegeven en daarna gestopt. Wat een opluchting.. Mijn baby dronk bijna niks uit de borst en had dus zo veel honger. Het werkte gewoon niet. Daarna overgestapt op fles voeding. Zo fijn, toen pas echt gaan genieten. Als het lukt, super! Maar bij mij nooooooit meer haha.

  19 november 2014 at 21:19 Beantwoorden
 • Linda

  Wat goed dat je dit zo eerlijk deelt. Borstvoeding is inderdaad niet ‘zomaar eventjes’. Er komt heel wat wilskracht en doorzettingsvermogen bij kijken. Zo herkenbaar ook wat je schrijft. Ben nu wel benieuwd naar je voordelen volgende week.

  19 november 2014 at 22:42 Beantwoorden
 • Whitney

  Ik heb niet veel moeite gehad met voeden in het openbaar, hield rekening met mijn kleding en nam altijd een dekentje mee of iets om ons af te dekken. Anders zou ik me er niet makkelijk bij voelen. Ook vond ik het lastig dat ik alleen voeding kon geven, kolven ben ik na 2 maanden mee begonnen. Nu ga ik dat anders doen, als het weer wilt lukken met de borstvoeding. Vind het toch wel bijzonder om 9 maanden gevoed te hebben.

  20 november 2014 at 00:44 Beantwoorden
 • Nelleke

  Wat een mooi eerlijk artikel 🙂 Ik hoop dat ik het zelf later ook openbaar durf te doen.

  20 november 2014 at 07:17 Beantwoorden
 • Bianca

  Herkenbaar! Wat ik heel lasting vind is het feit dat er door de borstvoedingsvoorlichters wordt gedaan alsof borstvoeding geven het makkelijkste is en total geen moeite of energie kost. Terwijl het zeker in het begin toch best moeilijk is en hard werken. Ondanks dat het gewoon goed op gang kwam en m’n dochter het drinken gelijk goed doorhad.

  Mijn dochter is nu 4,5 maand en ik geef nog steeds borstvoeding. Tot aan 4 maanden volledig, inmiddels geef ik 3 van de 5 borstvoeding en 2 keer kunstvoeding want al het kolven op mijn werk ging wel opbreken en ik wil ook wel weer eens gewoon wat kunnen doen, zonder rekening houden met voeden of kolven. En ja, nu is de borstvoeding makkelijk (eerlijk gezegd makkelijker dan de kunstvoeding, maar dat zal ook wel weer wennen ;-)), maar ik had in het begin ook tepelkloven, enorme stuwing, twijfels over hoeveelheden of aantal keren aanleggen op regeldagen… Het voeden in het openbaar doe ik wel, maar is soms ook wel een uitdaging en ik plan vaak liever dingen om het voeden heen.
  Nog even en ik ga nog een voeding afbouwen en dan hopelijk nog een tijd de ochtend- en avondvoeding zelf geven. Het afbouwen vond ik trouwens wel moeilijk hoor! Het ging nu toch juist goed? Maar het is mooi zo, Fijn dat het nu bij jou ook goed loopt! Ben benieuwd naar het volgende stukje!

  20 november 2014 at 14:40 Beantwoorden
 • Joyce

  Wat een fijn artikel om te lezen. Ik had gewild dit te kunnen lezen toen ik nog stoeide met borstvoeding geven. Ik heb het na 3 weken opgegeven. Eerst 8 maanden knokken om de zwangerschap door te komen en daarna ook nog door knokken voor de borstvoeding trok ik echt niet. Van alle kanten werd me geadviseerd te stoppen. Spijt heb heb ik ervan gehad. Al kan ik het toch niet meer terugdraaien.

  Bij een eventueel volgend kindje ga ik het helemaal anders aanpakken. Dan weet ik ook beter wat me te wachten staat. Want inderdaad, het is niet altijd leuk. Het is heel hard werken in het begin!

  20 november 2014 at 15:32 Beantwoorden
 • Susan

  Betty, ook als is dit een ‘oudje’, dankje voor deze blogpost! Ik zit nu middenin het begin van de borstvoedingsperiode met een baby van 1 maand oud en roep elke week wel een paar keer (in tranen…) dat ik er mee wil stoppen. Ik had ook niet gedacht dat het zó zwaar en onzeker zou zijn. Het is fijn om te lezen dat het óók voor anderen ploeteren en wennen is geweest 🙂

  3 januari 2016 at 16:55 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.