to top

Wat ik niet mis aan zwanger zijn

Vier weken na de bevalling kan ik me amper nog voorstellen hoe het was om een dikke buik te hebben. Hoewel: ik heb eerlijk gezegd nog steeds een buikje, alleen zit daar nu geen baby meer in.  Ik heb laatst met bewondering naar mijn eigen zwangerschapsfoto’s zitten kijken. Wat een bizar idee dat ik er een paar weken geleden nog zo uit zag! En dat ons kleine mannetje, dat nu tevreden in de box ligt te slapen, toen nog met zijn hoofd naar beneden in mijn buik zat. Heel onwerkelijk allemaal! En hoe fijn ik zwanger-zijn van Nim ook vond, er zijn zeker ook zaken die ik er niet aan mis. Vandaag som ik ze op:

 • Op de eerste plaats komt natuurlijk het feit dat Nim er is. Het fantaseren over zijn uiterlijk en gedrag was leuk, maar het in het echt meemaken is veel leuker! Ik geniet van zijn steeds boller wordende wangetjes, van zijn tevreden koppie als hij ligt te slapen, van zijn vrolijke oogjes als hij aan min borst ligt, van zijn geur, zijn lieve, zachte haartjes, van alle ontwikkelingen die hij al heeft doorgemaakt en als hij lekker op mijn borst ligt te slapen.
 • Het feit dat ik weer op mijn buik kan slapen, is geweldig. Wat een feest dat die bolle pens niet meer in de weg zit. Ik kan dan wel minder uur op een dag slapen, met een hongerig babytje in huis, maar áls ik slaap is het zoveel fijner dan tijdens de zwangerschap! Ik herinner me vooral dat ik tegen het einde nog maar op één zij lekker kon liggen. Nu lig ik overal lekker en kan ik heel makkelijk van positie wisselen als dat me uit komt. YAY!
 • Ik hoef niet meer panisch te letten op wat ik eet en drink. Tijdens mijn zwangerschap deed ik er vrij nuchter over, maar toch vroeg ik me bij alles wat er op mijn bord belandde af of het eventueel schade kon aanrichten aan mijn baby. Als er een pak melk met de uiterste houdbaarheidsdatum in de koelkast stond, spoelde ik de inhoud door de gootsteen. Nu hoef ik dat niet meer te doen. Ik eet en drink alles weer, zolang het er acceptabel uit ziet. Ik val er Nim in ieder geval niet meer mee lastig als ik iets verkeerds zou eten.
  Bi-zar!

  Bi-zar dat ik er zo uit heb gezien! Mijn buik is nu nog niet plat (meh!), maar toch een heel stuk platter dan op deze foto. 

 • Als je zwanger bent, voel je je zo kwetsbaar. Vooral tijdens de laatste weken vond ik het heel eng om huishoudelijke klusjes te doen of om bijvoorbeeld de trap af te lopen. Ik was bang dat ik zou vallen en de baby pijn zou doen. Nu ik mijn lichaam weer terug heb, kan ik weer gewoon doen waar ik zin in heb. Al kijk ik op de trap natuurlijk wel extra uit als ik Nim in mijn handen heb.
 • Ik heb niet meer alleen de verantwoordelijkheid over Nim. Tijdens mijn zwangerschap was ik de enige die kon bepalen of het nog goed met hem ging of niet. Ik heb me regelmatig afgevraagd of ik hem wel genoeg voelde. Hij was (en is!) een rustige baby, dus ik heb wel eens op het punt gestaan om de verloskundige te bellen. Nu sta ik niet meer alleen voor eventuele twijfels. Maran kan mijn hypochondrische trekjes tot nu toe prima in de hand houden.
 • Hoe ontzettend ik ook genoot van de zwangerschap, het voelt ergens ook gewoon wel heel prettig om het ‘achter de rug’ te hebben. Voor het eerst zwanger zijn was prachtig, maar ergens ook onzeker. Je hebt het allemaal nog nooit meegemaakt, dus je moet maar afwachten hoe het verloopt. En ook al keek ik niet ontzettend tegen de bevalling op, het was toch een spannende heuvel waar ik tegenaan keek. Dat alles goed is gegaan, geeft me zelfvertrouwen voor een eventuele tweede zwangerschap. Daar ben ik nu absoluut nog niet mee bezig hoor, maar ik denk dat ik er dan nóg meer van kan genieten dan ik bij de eerste al heb gedaan.
 • Ik vind het heerlijk om niet meer te waggelen. Vooral de laatste weken voelde ik me zo immobiel. Een wandelingetje naar de supermarkt was al een drama. Ik kreeg er pijn van in mijn zij en moest tussendoor gemiddeld tweehonderd keer plassen. Zo heerlijk dat ik dat probleem nu niet meer heb. Ik hoef niet voor, tijdens en na iedere beweging naar het toilet en wandel ook weer gewoon op mijn eigen tempo. Even een boodschapje doen is nu geen probleem meer. Als Maran thuisblijft bij Nim, anders is het om hele andere reden een onderneming om naar buiten te gaan 😉
  IMG_6851

  Zo’n onwerkelijk idee, dat dit prachtige kereltje een paar weken geleden nog ergens in mijn lichaam aan het ronddobberen was!

 • Het is fijn dat ik al aardig ben hersteld van de bevalling. Als je zwanger bent, weet je wat je te wachten staat. Nu ben ik door het ergste heen! Hoewel ik het morgen over zou doen, als het zou moeten, ben ik stiekem toch wel erg blij dat ik weet aardig mezelf aan het worden ben. Ik heb als ik veel heb gelopen of gestaan nog wel spierpijn aan ‘mijn onderkant’, maar dat was het. Vanaf nu gaat het alleen maar beter!
 • Ook zoiets ontzettend fijns: ik hoef zelf niet meer zo onder de loep te liggen. Vandaag staat een afspraak met het consultatiebureau op het programma, waarbij Nim goed wordt nagekeken. Maar het interesseert niemand meer wat mijn bloeddruk is, hoeveel ik weeg of hoe mijn buik aanvoelt. Heerlijk!
 • Ik word niet meer nagestaard op straat. Met mijn gigantische buik, was ik vooral tijdens de laatste weken een wandelende freakshow. Rondwandelen met een pasgeboren baby in een kinderwagen is blijkbaar een stuk minder interessant dan een skippybal ter hoogte van mijn navel. En dat is helemaal prima!

Nogmaals: begrijp me niet verkeerd. Ik vond het in één woord ‘geweldig’ om zwanger te zijn geweest van Nim. Het is, zonder al te zoetsappig te willen worden, een wonder te noemen dat mijn lichaam van dat zaadje en eitje een heel mensje gekleid heeft. En dat dat mensje er zonder kleerscheuren uit is gekomen en nu zo goed doet. Al met al was – en is – het een magische periode die ik voor geen goud had willen missen. Ik weet ook heel zeker dat ik ooit nog eens zwanger wil zijn en dat ik er dan net zo (of misschien nog wel meer!) van zal genieten als van de afgelopen periode. Maar voor nu: lieve, prachtige Nim, wat is het heerlijk dat je er bent! <3

 • Manon

  Aah, hier kijk ik allemaal ook zo naar uit! Ik vind het nu nog op veel momenten fijn om zwanger te zijn, ik hoef hem nog met NIEMAND te delen. Hij is nog echt “van mij”, maar al dit soort dingetjes lijken me ook weer geweldig… Vooral dat slapen op je buik en niet meer waggelen!

  14 oktober 2014 at 08:23 Beantwoorden
 • Koalabeautymama

  Wat een schattige foto van je kleine man! Ja fijn hè dat het voorbij is. Het is een hele sport om zwanger te zijn. Toevallig had ik ook zo’n artikel in mijn concepten staan hahaha. Kan ook niet anders 😛 Maar wat je zegt over dat kwetsbaar voelen in je zwangerschap is helemaal waar. Je wilt je baby in je buik beschermen en zelf ben je lichamelijk niet in topvorm. Wat een prestatie hè? 🙂

  14 oktober 2014 at 09:24 Beantwoorden
 • Anita

  Hahaha, die frons van Nim! Op zijn bolle wangen na nog niet veel veranderd. Wat een heerlijk kereltje toch.

  14 oktober 2014 at 14:09 Beantwoorden
 • Mendy

  Jeetje wat is Nim alweer gegroeid zeg! Wat goed om te zien. Wat ik ook niet mis zijn mijn zwangerschapskleren. Het is zo heerlijk om weer m’n eigen kleding aan te kunnen (inclusief skinny jeans..:-)). Om nog antwoord te geven op je vorige post, alles goed hier. We mailen nog wel ff.

  14 oktober 2014 at 20:18 Beantwoorden
 • Arcadia

  Heel logisch hoor dat je niet terugverlangt naar de zwangerschap en ook erg fijn, want dan was je er écht klaar mee en heb je het kunnen afsluiten. Dat is een goeie full circle ervaring. Lekker genieten van je niet-zwangere-ik en straks als Nim een jaar is, voel je je weer helemaal top.

  15 oktober 2014 at 08:46 Beantwoorden
 • Gwen

  Amen! En idd: de tweede keer is alles veel makkelijker. Althans dat is mijn ervaring, met mijn makkelijke zwangerschappen. Geen pijntje maakt je ah twijfelen (hoewel een dag een niet beweeglijke baby dat natuurlijk wel doet, maar dat is logisch vind ik – ook een tweede keer) en alle steekjes in het laatste trimester gooi je onder ‘voorwerk’ – zonder enige twijfel! Althans, zo gaat het bij mij 😉 Veel herkenning iig, heerlijk!

  15 oktober 2014 at 09:27 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.