to top

Borstvoeding: mijn ervaring tot nu toe

Toen ik zwanger was van Nim, riep ik altijd dat ik borstvoeding wilde geven. Maar niet ten koste van alles. Als het onhandig zou zijn, pijn zou doen of om wat voor andere reden niet zou lukken, zou ik net zo makkelijk overstappen op flesvoeding. Inmiddels ben ik bijna twee weken moeder en geef ik mijn mannetje borstvoeding. En wat ben ik blij dat het goed op gang is gekomen. Vandaag wil ik jullie daarover vertellen. 

Nim is geboren met behulp van een vacuümpomp. De eerste 24 uur na zijn geboorte was hij nogal suf. Volgens de artsen had hij hoofdpijn en kon hij misselijk zijn door de plek op zijn hoofdje. Het arme kereltje heeft de eerste dag van zijn leven daardoor dus niets gegeten. We hebben hem aan de borst gelegd, en op wat happen na deed hij niets. Ook dat was niet heel erg, zeiden de deskundigen. Ons mannetje had voldoende reserve om de eerste ruime dag door te kunnen komen. Maar toen Nim de volgende dag nog niet wilde (of kon) toehappen, hebben we een kolfapparaat gehuurd. Ik begon met kolven en Maran voedde Nim met een klein spuitje iedere drie uur 10 cc van mijn oranje moedermelk.

Bij mij kwam de borstvoeding heel snel op gang. Alsof ik voor een drieling moest zorgen. Nim wilde nog niet heel goed eten met behulp van het spuitje. Ook hapte hij nog niet aan de borst. Pas aan het einde van dag drie hakte onze kraamverzorgende de knoop door: we zouden Nim toch maar flesjes moedermelk gaan geven. Dat bleek achteraf de beste beslissing te zijn. Nim dronk in één keer 30 cc moedermelk en werd steeds sterker. Ik bleef om de drie uur kolven (en maakte inmiddels hele sloten melk aan), en Maran voedde zijn zoon met een flesje. De volgende dag bleek Nim sterk genoeg om wel aan mijn borst te kunnen zuigen. Met behulp van een tepelhoedje voor mijn vlakke tepels, maar toch.

IMG_6573

Nim’s allereerste voeding

Nim dronk vanaf de vierde dag steeds meer aan de borst. In het begin was het nog wel zwaar voor hem. Hij viel snel in slaap tijdens de voeding. Daardoor wilde hij een half uurtje na een voeding altijd nog even een ‘toetje’ uit de fles. Ik was ondertussen superblij dat het zo goed ging aan de borst. Iedere dag ging het weer een stukje beter. Totdat ik last kreeg van stuwing. Het voelde alsof ik een borstvergroting was ondergaan door een arts in een kraakpand. Zo zag het er overigens ook uit. Mijn borsten stonden de hele dag op springen en die arme Nim heeft het ook geweten als hij ging drinken. Hij had na iedere voeding standaard de hik.

We besloten uiteindelijk om mijn borsten helemaal leeg te kolven, tot er niets meer uit kwam. 370 ml later was dat punt bereikt. Een belachelijke hoeveelheid, als je het mij vraagt! De volgende dag dag was dat helemaal leegkolven weer nodig en vanaf dat moment leek het met de stuwing ook beter te gaan. Voor iedere voeding kolfde ik nog twee minuutjes, zodat de druk er wat af was voor Nim en mijzelf. Nim kreeg vanaf dat moment ook niets meer uit te fles.

Inmiddels voed ik Nim alleen nog maar uit de borst. Hij plast en poept goed, dus we weten dat hij voldoende binnenkrijgt. Vandaag was er hier thuis een verpleegkundige van het consultatiebureau die Nim even had gewogen. Binnen 5 dagen tijd was hij bijna 100 gram aangekomen, dat gaat gelukkig dus ook erg goed! Met mij gaat het ook goed. Mijn borsten doen geen pijn meer, ik heb mijn eerste kloven overleefd en behalve dat ik slapen met een BH onhandig vind, valt het me allemaal mee. Ik ben ontzettend blij dat de borstvoeding, hetzij met hier en daar wat probleempjes, goed op gang is gekomen! Hopelijk mogen Nim en ik hier nog lang samen van genieten.

 • Nicole

  Wat fijn om te horen zeg… Super goed van Nim!

  29 september 2014 at 18:31 Beantwoorden
 • Joyce

  Fijn om te lezen dat de borstvoeding goed gaat! Is altijd een spannend momentje 🙂

  29 september 2014 at 18:36 Beantwoorden
 • Odile

  Fijn dat het inmiddels zo goed gaat zeg! Echt een heerlijk moment samen, die voedingen.

  29 september 2014 at 19:23 Beantwoorden
 • Jolijn

  Hulde!

  29 september 2014 at 19:26 Beantwoorden
 • iooon

  Had jij vooraf een cursus gedaan? Ik was vandaag in het ziekenhuis en omdat het borstvoedingsweek is stonden er stands met info. Mij spreekt een cursus niet aan maar de lactatiedeskundige gaf wel interessante info.

  Wel fijn om te lezen dat het goed op gang gekomen is bij jou. Hopelijk gaat het hier ook lukken ergens volgende maand. 😀

  29 september 2014 at 19:47 Beantwoorden
  • Barbara

   Bij mij ging alles redelijk vanzelf en de kraamhulp geeft ook tips. Maar een vriendin heeft een keer een consult gehad van een lactatiekundige en vond dat heel nuttig. Afhankelijk van je verzekering wordt dat vergoed.

   4 oktober 2014 at 15:04 Beantwoorden
 • Koalabeautymama

  Wat fijn dat het allemaal op gang is gekomen met de borstvoeding! Goeie luiers zo te lezen haha. Ik ben nu rustig aan het overstappen/afbouwen naar flesvoeding. Maar als onze baby huilt dan heb ik net 2 lekkende kraantjes 😛

  29 september 2014 at 19:56 Beantwoorden
 • Tamara

  Wat super fijn dat het op gang is gekomen en zo goed gaat. 370 ml, ik ben jaloers!! Fijn dat de begeleiding ook zo goed was want dat is wel erg belangrijk!

  29 september 2014 at 23:52 Beantwoorden
 • Joyce

  Wat fijn dat het goed gaat zeg en dat Nim het ineens begrijpt. Lekker van blijven genieten dus!

  30 september 2014 at 07:02 Beantwoorden
 • Malou

  Wat fijn dat het nu goed gaat 🙂

  30 september 2014 at 10:19 Beantwoorden
 • Whitney

  Oh wat fijn dat alles goed is gekomen! Stuwing is idd net een borstvergroting.

  30 september 2014 at 11:47 Beantwoorden
 • Jessica

  ooooh die stuwing… Achteraf wel spijt dat ik geen foto heb gemaakt van mijn big balloons die zo ongeveer op mijn sleutelbenen leken te zitten!!

  30 september 2014 at 16:46 Beantwoorden
 • Arcadia

  Wat fijn dat de borstvoeding goed loopt en je live kan voeden! Hopelijk kun je zo lang voeden als jullie dat willen.

  30 september 2014 at 17:53 Beantwoorden
 • Gwen

  Fijn dat het gelukt is zeg! Drinkt hij nu nog met een tepelhoedje trouwens? De voedingstops vd HM zijn echt een aanrader! 2 voor 25,- geloof ik. Ik heb er 2 afgedragen twee jaar geleden en nu alweer 4 klaar liggen. Veeeeeeeeeeeeeel fijner dan een bh, ruimte voor je kompressen en toch steun door het dubbele deel over je borsten. Echt, ik zweer erbij en zie ze op IG bij bv-mama’s ook heel veel op foto’s staan. Slapen idd veel fijner dan een bh en via de site te bestellen trouwens. Doen! 😉

  30 september 2014 at 22:57 Beantwoorden
 • Anita

  Kan het kolfapparaat de deur weer uit?
  Fijn om te lezen hoe goed het met jullie gaat. Jullie zijn echt kanjers!!
  Bij thuiskomst heb ik een paar keer moeten slikken van alle lieve woorden in de ontzettend grappige kaart! Hij staat te pronken op de tafel, naast de mooie bos bloemen. En met het partijtje van onze dochter is er hard gelachen om Monster & Co. Nogmaals dank!

  Lieve groeten, Anita

  PS, Ik ga van Dale schrijven hoor 😉

  2 oktober 2014 at 07:41 Beantwoorden
 • Martine

  Betty, wat goed om te lezen dat het zo lekker loopt allemaal. You go girl 🙂

  2 oktober 2014 at 21:04 Beantwoorden
 • Barbara

  De hik herken ik wel en Aeden heeft zich ook regelmatig verslikt omdat de melk eruit spoot 🙂 Maar daar leert zo’n ukkie ook mee omgaan,

  4 oktober 2014 at 15:01 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.