to top

De vluchttas: wat zit er in?

Een aantal weken geleden moest ik er niet aan dénken om ooit nog zonder dikke zwangerschapsbuik rond te moeten lopen. Ik was zo blij met mijn onderhuidse basketbal, dat ik me niet voor kon stellen om ooit uit te kijken naar de bevalling en het moment waarop ik die pens weer kwijt zou zijn. Maar dat moment is ondertussen toch wel gekomen. Nog steeds geniet ik van mijn buikje en de schopjes van ons kereltje, maar eerlijk gezegd kan ik stiekem ook niet wachten tot ik mijn gewone kleding weer aan kan en niet meer die ruim 12 kilo (laatste weegmoment was drie weken geleden…) extra mee te hoeven sjouwen. Over maximaal 6 weken ben ik dat dan ook zeker kwijt, maar hopelijk iets eerder. Daarvoor moet ik ‘alleen’ nog wel bevallen. En om goed voorbereid te zijn op die bevalling, staat er in de babykamer al een tijdje een zogenaamde ‘vluchttas’ klaar. 

Een vluchttas is de tas die volgestopt is met spullen die nodig zijn in het ziekenhuis. Op het moment dat ik dubbelgeklapt van de weeën onder de douche sta om de pijn enigszins te verlichten, hoeft Maran alleen nog maar de desbetreffende tas te pakken en dan kunnen we er vandoor. Maar het vullen van die vluchttas was nog best even een klusje. Ik had namelijk niet alle aangeraden spullen zomaar op voorraad. Bovendien zijn er nog een paar artikelen die op het laatste moment nog gepakt moeten worden. Ik kan nu wel mijn iPhone oplader in de tas doen, maar dan moet ik hem er dagelijks weer uit pakken als ik hem nodig heb. Hetzelfde geldt voor mijn bril. Er zijn dus nog wel wat kleine dingetjes die Maran nog even bij elkaar zal moeten scharrelen op het moment dat ik me sta af te drogen, dus.

Maar wat moet er dan precies in zo’n vluchttas? Diverse websites en onze kraamzorg raadden ongeveer wel hetzelfde aan, al kan je toch een aantal dingen wel schrappen of extra toevoegen, als je dat zou willen. Ik heb in ieder geval het volgende vast verzameld:

Ik heb alles gewoon maar vast in de luiertas gedaan.

Ik heb alles gewoon maar vast in de luiertas gedaan.

Het toilettasje met wat verzorgingsspullen voor mij. Lang leve Hema! <3

Het toilettasje met wat verzorgingsspullen voor mij. Lang leve Hema! <3

Voor mij:

 • Een groot, zwart T-shirt om in te bevallen. Ik weet dat ik mijn borsten na de bevalling aan de hele wereld ga flashen, maar tijdens de bevalling zelf lijkt het me nog wel relaxed om die dingen binnenboord te houden.
 • Twee grote onderbroeken. Waarschijnlijk heb ik na afloop van het natuurgeweld nogal last van mijn onderkant en dan zit ik vooral niet te wachten op een kittig stringetje. Grote tenten dus, zodat daar ook gemakkelijk een grote lap kraamverband in geplakt kan worden.
 • Twee paar sokken. Ik hoor vaak dat bevallende vrouwen last kunnen hebben van koude voeten. Dus ach, dan zijn we in ieder geval voorbereid.
 • Een toilettasje met daarin wat verzorgingsproducten: douchegel, een tandenborstel, tandpasta, deodorant, haarelastiekjes, klemmetjes en wat make-up. Geen idee of ik dat laatste zal gebruiken, maar ik zou het vervelend vinden als ik me goed genoeg voel om mezelf even op te lappen en niks bij me te hebben. Hier wil ik nog wel een klein haarborsteltje en een handspiegeltje in doen!
 • Een voedingsbh. Want tegen die tijd heb ik hopelijk een contract bij Campina binnen gesleept en mag ik mezelf melkkoe noemen.
 • Een joggingbroek en T-shirt voor als we naar huis gaan. Tijdens de bevalling zelf vind ik het waarschijnlijk prima om met lang T-shirt over straat te gaan, maar als ons mannetje er eenmaal is mag ik er wel weer een beetje fatsoenlijk bij lopen. Een joggingbroek zal wel volstaan voor het stukje van ziekenhuis naar auto en van auto naar huis.
Dat zijn waarschijnlijk zijn eerste kleertjes. Ik heb laatst alles nog perfect gestreken. Dit is het resultaat :-(

Dat zijn waarschijnlijk zijn eerste kleertjes. Ik heb laatst alles nog perfect gestreken. Dit is het resultaat 🙁

En een jasje. Dit waren de aller eerste cadeautjes die we kregen voor onze beeb. Mijn moeder was helemaal los gegaan bij de Prénatal-webshop :-)

En een jasje. Dit waren trouwens de aller eerste cadeautjes die we kregen voor onze beeb. Mijn moeder was helemaal los gegaan bij de Prénatal-webshop 🙂

Voor de baby:

 • Zijn eerste kleertjes! <3 Ik heb maar twee maten meegenomen: maat 50 en 56. Zit vast wel iets bij dat hij past.
 • Sokjes en een mutsje voor de kleine man. Natuurlijk het liefst goed passend bij zijn eerste kleding.
 • Zijn Maxi-Cosi. Past dan wel niet in de tas, moet wel mee. Anders mag onze knul niet mee naar huis!
 • Een dekentje of omslagdoek om hem lekker warm te houden.

Voor mijn liefste:

 • Onze fotocamera. Waarvan ik de batterijen heb opgeladen en gecheckt heb of er een SD-kaart in zit.
 • Hier kun je zelf nog 29038 andere artikelen bedenken om je vent bezig te houden gedurende de bevalling. Sommige vrouwen kopen tijdschriften en flesjes water voor hun man. Zelf denk ik dat het ziekenhuis voldoende beschikking zal hebben over water (al dan niet geserveerd in een bekertje) en ik zal hem erop wijzen dat het misschien aan te raden is om iets mee te nemen waar hij zich mee kan vermaken. Maar hij lijkt me capabel genoeg om dat zelf in te pakken. En in het ergste geval moet ie zich een paar uur vervelen, óf even naar het cadeauwinkeltje in het ziekenhuis wandelen. Komt goed dus.

Nu vraag ik me af: vergeet ik nog iets? De papieren van de verloskundige moeten er nog in, bedenk ik me nu. Maar verder? Ik geloof dat het wel goed zit toch?

 • iooon

  Kijk, jij bediend me op mijn wenken. Waarom zou ik het zelf uit gaan zoeken als jij er toch over gaat schrijven 😀 😀 😀

  20 augustus 2014 at 11:57 Beantwoorden
 • Manon

  Ik was laatst ook al research aan het doen wat er allemaal in DE tas moet haha. Ik had nog wel gelezen dat het handig is om wat kleingeld bij je te hebben voor in een rolstoel als je die nodig hebt om van de parkeerplaats naar de ingang van het ziekenhuis te rollen (als er bijvoorbeeld 50 cent in moet). Ook slippers misschien voor onder de douche als je dat wil in het z’huis? Voor de rest lijkt me dit wel goed toch? Waaah Bet, het komt nu echt dichtbij voor jou, ik vind het helemaal spannend voor je!

  20 augustus 2014 at 12:07 Beantwoorden
 • Annemiek

  Inderdaad slippers voor onder de douche niet vergeten. Ook makkelijk aan te trekken sloffen voor als je door de gangen willen puffen 🙂 Ikzelf heb mn Uggs klaarstaan!

  20 augustus 2014 at 12:44 Beantwoorden
 • Annemarie

  Ha Betty,

  Slim gepakt voor de spannende reis! Hier nog wat tips om mee te nemen:
  Kleingeld voor rolstoel, een sportbeha (hoef je niet te klieren met haakjes en is heerlijk zacht voor je knoertharde bambonella’s), ondergoed en tandenborstel voor Maran voor als je iets langer moet blijven samen, tijdschrift/boek voor afleiding, gegevens van gemeentehuis, verzekeraar en verloskundige, ponsplaatjes en verzekeringspasjes (of je portemonnee), een fijne doek voor je kleintje, schoon tshirt voor na de bevalling.

  Enjoy!

  20 augustus 2014 at 14:01 Beantwoorden
 • Malou

  Leuk om te lezen, ik heb laatst hetzelfde jasje gekocht, die gaat ook mee naar het ziekenhuis 🙂

  20 augustus 2014 at 18:06 Beantwoorden
 • Odile

  Ik had ook slippers en sloffen mee, een badjas, wat te eten en te drinken zodat je dat gelijk bij de hand hebt, mutsjes voor de baby en een wikkeldoek. Misschien nog zo’n extra tent? Voor de zekerheid.. haha meer zal ik niet zeggen over dat laatste!

  20 augustus 2014 at 19:48 Beantwoorden
  • Annemarie

   En wat ik na 80 uur (sorry, niet om bang te maken…de laatste 12 uur waren serieus ;)) errug lekker vond was iets zoets te knabbelen en te drinken. In plaats van dat flauwe water en een boterham even wat snaai om weer op krachten te komen. Heerlijk! Probeer in ieder geval in week 37 klaar te zijn om optimaal van je rust te genieten. Ik was ‘te laat’ met een paar zaken thuis want mij vliezen braken bij 36,5 weken.

   20 augustus 2014 at 21:08 Beantwoorden
 • Gwen

  Lippenbalsem! Echt, in het ziekenhuis worden je (mijn) lippen altijd droog en dan is extra vet echt fijn, zeker ook na de bevalling. Verder heb je geloof ik wel alles zo’n beetje. Bijna bijna bijna, spannend!

  20 augustus 2014 at 20:26 Beantwoorden
 • Onzeweg

  Spannend tijd die je tegemoet gaat!
  De vluchttas stond hier ook netjes klaar en was naar mijn mening veel te vol,
  maar je zult maar net dat ene ding te kort komen.
  Ik had een briefje op de tas geplakt met spullen die mijn vriend nog moest pakken als we gingen, zoals mijn lenzen en bril.
  En de lippenbalsem had ik ook echt niet willen missen!

  Liefs, Onzeweg

  21 augustus 2014 at 10:42 Beantwoorden
 • Vicky

  Heel erg handig om te lezen. Zelf ben ik nog maar 30 weken maar toch al es goed om over na te denken

  21 augustus 2014 at 22:49 Beantwoorden
 • Inge

  Oh, handig, ik wist dat er wel zo iets moest voorbereid worden, maar wat steek je er in hé. Ondertussen zit ik nog maar op 22 weken, dus het is nog wat vroeg, maar toch, al goed om te weten.

  22 augustus 2014 at 10:55 Beantwoorden
 • Renée

  Fijn om dit zo even te zien. Ik raakte al bijna in paniek van die lijsten allemaal. Hoe gaat het in hemelsnaam in 1 tas passen? Moet ik niet gewoon een vluchtkoffer!? Haha. Wij waren afgelopen week bij de bevalling informatie avond en zij raadden aan om de maxicosi in de auto te laten en wel een kruik mee te nemen. Maxicosi staat in de weg in de verloskamer (in ‘ons’ ziekenhuis dan) en je blijft toch eventjes. Op het moment dat jullie naar huis mogen kan paps de maxicosi even halen. Even de kruik erin, zodat ie lekker warm is en dan hoppa, met z’n 3tjes naar huis.

  22 augustus 2014 at 10:56 Beantwoorden
 • Tamara

  Nog een tip: druivensuiker en iets te eten zoals sultana. Ik kreeg het als tip en had het in mijn tas… hier werd het een thuisbevalling en beide heb ik toen ook gebruikt om niet geheel van mijn stokje te gaan 😉 ook voor je man is even wat eten tussendoor fijn, zeker als de bevalling sneller gaat dan ze zeggen

  27 augustus 2014 at 12:35 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.