to top

Mijn favoriete plekje in Nederland: Zuid-Limburg

Afgelopen week waren Maran en ik met mijn broertje Peter en vriend Widodo op vakantie in Zuid-Limburg. Dat doen we eigenlijk al jaren iedere zomer en we hopen dat we dat nog jaren kunnen doen. Hoewel we even moeten uitzoeken in welke samenstelling dan, want met een baby zal het misschien ietwat onhandig worden. Ook dit jaar twijfelden we even, want was het wel handig om met hoogzwangere buik nog op vakantie te gaan? Gelukkig was het heel goed te doen en ben ik blij dat we gegaan zijn. Vandaag vertel ik jullie waarom Zuid-Limburg altijd mijn favoriete stukje Nederland zal zijn. 

Jeugdsentiment
Als kind kwam ik minimaal tweemaal per jaar in Zuid-Limburg. Vrienden van mijn ouders hadden daar, op een afgelegen heuvel, een boerderij met appartement. Om die reden gingen we sowieso iedere zomervakantie minstens drie weken naar dezelfde plek, waar we mee mochten helpen met koeien melken, eindeloze boswandelingen maakten en konden zwemmen in de waterton van de koeien. Omdat de boer en boerin kinderen hadden van ongeveer onze leeftijd én we altijd met neefjes en nichtjes op vakantie gingen, was het ieder jaar één groot feest. Ik herinner me lange zomers waarin we veel uitstapjes maken naar leuke plekjes in de buurt (kom ik later op terug), waarin we speurtochten deden in het bos dat naast het huis lag, waarin we stiekem op de hooizolder op zoek gingen naar nestjes pasgeboren kittens, waarin we de kippen mochten voeren en eieren mochten zoeken, waarin we op de tractor mee mochten om de koeien vers water te geven, waarin we heel veel ijsjes aten en tot heel laat in de avond nog spelletjes op het erf speelden. Iedere keer als we het dorp Gulpen binnen kwamen rijden, voelde het weer alsof we thuiskwamen. En zo voelt het nog steeds.

bla
DSC04385

Matchmaker
Ruim negen jaar geleden besloten Maran, Widodo, ik en een vriendin van het gezamenlijke forum om met zijn viertjes lekker een weekje op vakantie te gaan in eigen land. Iedereen om ons heen ging al ver weg en we hadden allemaal een pittig jaar achter de rug. Reden genoeg dus om lekker samen op pad te gaan. Maran en ik hadden nog geen relatie, maar draaiden wel om elkaar heen rond die tijd. Tijdens die vakantie in Limburg groeide dat dus uit tot iets meer. We vonden elkaar stiekem wel heel erg leuk! Het werd dan ook een super geweldige vakantie, waarin we sowieso hele leuke dingen deden, maar ook waarin onze relatie al een klein beetje vorm begon te krijgen. Ik kan echt alleen maar met een hele dikke glimlach terugdenken aan die vakantie <3

Leuke dorpjes
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en heb op een korte bevlieging in Almere na nooit ergens anders gewoond. Ik ben echt een stadsmeisje, altijd gewend aan de drukte en het feit dat er overal winkels en restaurants binnen handbereik zijn. Toch heb ik altijd het gevoel gehad dat ik in een dorp ook goed zou kunnen aarden. Het bevalt me wel hoe rustig het overal is, hoeveel ruimte iedereen heeft en het lijkt me best prettig dat je in een dorp meer mensen kent dan in de flat waarin ik nu woon. Ik Limburg stikt het van de lieve dorpjes. Het blijft leuk om via landweggetjes en door de prachtige heuvels te rijden. Ik krijg in Zuid-Limburg altijd het gevoel alsof ik in het buitenland is. Het landschap ziet er zo niet-Nederlands uit!

IMG_2735
IMG_2732

Vlaaien en accentjes
Ik vind het sowieso wel prettig om in Nederland op vakantie te gaan. Ten eerste is het nooit ver weg, ten tweede is het stiekem wel prettig om overal dezelfde taal te kunnen spreken en ten derde verschillen de gewoontes niet al teveel van thuis. Ik houd van vakanties in het buitenland hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar ik kan me in Nederland dus ook echt prima vermaken! Hoe dan ook: ik Limburg heb ik, ondanks dat het gewoon Nederland is, toch soms het gevoel in het buitenland te zijn. Ik ben verliefd op het lieve Limburgse accent en zou ’s nachts wakker gemaakt willen worden voor de heerlijke Limburgse vlaaien. Maakt echt niet uit welke soort!

To do
Je hoeft je tijdens een vakantie in Zuid-Limburg echt niet te vervelen, want alles is er! Zoals jullie inmiddels hebben begrepen kom ik al járen in hetzelfde gebied, en toch ontdekken we iedere vakantie weer andere leuke activiteiten om te doen! Je kunt er heel fijn shoppen, lekker eten, naar een prachtige dierentuin, grotten in alle soorten en maten bewonderen, prachtige wandelingen en fietstochten maken of gewoon lekker een hele dag bij een zwembad hangen. Omdat ik overal wel iets over wil vertellen, kom ik hier in een ander stukje nog op terug.

Ben jij wel eens in Zuid-Limburg op vakantie geweest? En net zo verkocht als wij?

 • Geertje

  Zuid Limburg is inderdaad mooi! Alhoewel mijn favoriete vakantieplek toch echt Oostenrijk is. Maar voor een weekendje weg ben ik zeker te strikken voor Limburg.

  10 augustus 2014 at 10:48 Beantwoorden
 • Linda

  Ik woon al 28jaar in zuid Limburg, en vind het dan ook heerlijk om op een mooie zondagmiddag door het heuvelland te touren met de auto of met ons hondje te wandelen, we vinden dan altijd wel een plekje waar we nog nooit geweest zijn. Heerlijk!

  10 augustus 2014 at 11:36 Beantwoorden
 • claudia

  Wanneer ik bij mijn ouders ben ga ik de foto’s opzoeken! Ik heb ook alleen maar mooie herinneringen aan gulpen ( 1 traumatische —> mn knuffel verloren )
  Leuk om dit te lezen! Ik wil er ooit nog een x keer met mijn koters naar toe!

  10 augustus 2014 at 11:49 Beantwoorden
 • Petra

  Nederland heeft zoveel mooie plekjes en Zuid-Limburg is daar een van. Vakantie in eigen land is helemaal zo gek nog niet.

  10 augustus 2014 at 13:33 Beantwoorden
 • Shirley

  Wij zijn best vaak in Vaals geweest. Heerlijk! Lekker naar Aken en Maastricht en gewoon in de buurt rondlopen 🙂

  10 augustus 2014 at 17:51 Beantwoorden
 • Odile

  Ik ben van in de lente met familie naar Vaals geweest. Wat is Limburg toch mooi! Ik vind de mensen ook altijd erg gezellig en vriendelijk

  10 augustus 2014 at 20:23 Beantwoorden
 • Sylvie

  Ik vind Limburg ook mooi! Maar ik ga mijn eigen woonplaats en de natuur eromheen ook steeds meer waarderen!

  25 maart 2015 at 19:49 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.