to top

Lang leve de spinnenman!

Ik heb een hekel aan spinnen. Echt een pesthekel. Overigens niet alleen aan spinnen, ook aan andere insecten. Ik vind ze vies en kan er oprecht van balen als zich een hele zwerm muggen in ons huis gevestigd heeft. Of dus als een groep spinnen mijn uitzicht belemmert door hele webben in elkaar te knutselen voor mijn ramen. Maar daar heb ik sinds twee jaar iets op gevonden: de spinnenman!

Toen wij op IJburg gingen wonen, kregen we meestal twee reacties: “Ooohh wat leuk! Zo aan het water” en “IJburg, daar stikt het toch van de spinnen?”. Van het eerste werd ik heel enthousiast, de tweede opmerking maakte dat ik af wilde zien van het huurcontract en lekker in mijn studio in het centrum van Amsterdam wilde blijven. Dat laatste was geen optie, dus verhuisden we vier jaar geleden inderdaad naar IJburg waar we ontzettend genoten van ons uitzicht. Al snel merkten we waar mensen in onze omgeving het al over hadden gehad. Het was inderdaad zo dat we erg veel last hadden van spinnen. Er zijn weken geweest waarop ik (met enorme spinnenangst) bij het verlaten van de voordeur moest bukken om geen spinnenweb te raken en zigzaggend naar de lift moet lopen om niet op een andere manier een spin in mijn haar te krijgen. Ik kan er nog van rillen als ik eraan denk.

Toch ging ik pas op zoek naar een oplossing toen we naar ons huidige appartement verhuisden, zo’n 2,5 jaar geleden alweer! Mijn moeder had vlak voor onze verhuizing alle ramen gelapt, waar ik heel blij mee was. Toch verschenen er binnen enkele dagen (!!!) al dikke spinnen die hun webjes gingen fabriceren. Die liepen vervolgens vol met muggen. Het zag er smerig uit en daardoor durfde ik ook geen ramen meer open te doen. Bang dat die kleine klootzakjes naar binnen zouden kruipen en allemaal eitjes zouden leggen. Ieeh!

spinnenweb

Een rondje Googlen leerde me destijds dat er goede oplossingen zijn om van spinnen af te komen. Eén daarvan is het besproeien van alle raamkozijnen met een biologisch afbreekbaar middeltje dat veilig schijnt te zijn voor mens en dier. Een medewerker zou langskomen om binnen een half uur het gehele huis van dit laagje te voorzien en de spinnen zouden binnen enkele uren vertrokken zijn en een jaar lang niet meer terugkomen. Voor een prijs van ongeveer €60,-. Ik begon nog net niet te huilen van blijdschap, het klonk te mooi om waar te zijn.

Toch was het echt waar. Ik had namelijk, deels uit nieuwsgierigheid, een afspraak gepland met iemand van de anti-spinnendienst en gewapend met een vloeistoftank op zijn rug en een sproeier in zijn handen stond hij een paar dagen later al bij ons op de stoep. Vakkundig verwijderde hij de spinnenwebben die er zaten met een ragebol, om vervolgens de kozijnen (als omschreven) te besproeien met een vloeistof. Angstig keek ik naar de druppels die hij her en der achter liet op mijn keukenvloer. “Eh, kan dit echt geen kwaad voor bijvoorbeeld onze katten?” vroeg ik, voor de zekerheid. Ik werd gerustgesteld: het product was goed getest en er was nog nooit een mens of dier ziek van geworden. De vloeistof schijnt een glad laagje achter te laten op de kozijnen, waardoor de webben niet meer blijven plakken. De spinnen gaan niet dood, maar verhuizen simpelweg naar een ander plekje waar geen spray langs de ramen zit.

Nog geen half uurtje later vertrok mijn Verlosser weer. Wij waren inderdaad €60,- armer, maar hebben de rest van het jaar geen spin meer gezien. Ik kon de ramen met een gerust hart open zetten, mijn ramen zagen er niet meer verpaupert uit door de spinnenwebben en ik hoefde niet meer te zigzaggen als ik de deur uit ging. Hoera! Gisteren is de spinnenman voor de derde keer langs gekomen. Ik ben hem nu alweer eeuwig dankbaar voor het feit dat hij die monsters terug naar de krochten van de hel heeft gestuurd. Of naar onze benedenburen.

 • Joyce

  Oh wat handig zeg! Nog nooit van gehoord dat zoiets bestaat! Zelf ben ik als de dood voor spinnen. Ik woon 8 hoog en gelukkig zitten er hier nauwelijks spinnen.
  Bij mijn ouders thuis hadden we altijd van die hele grote, van die enge, met haar. Ohhhh nachtmerries heb ik ervan!

  27 juli 2014 at 10:08 Beantwoorden
 • Monique

  Hee, dat kende ik nog niet! Handig zeg. Hier zitten niet zo heel veel spinnen, maar zo eens per jaar zit er een van wel 10 cm lang. Vreselijk! En dan zeggen ze ook nog dat ze altijd met z’n tweeën zijn. Ik laat mijn man ze altijd vangen. Dus hij is eigenlijk mijn ‘spinnenman’ 😉

  27 juli 2014 at 11:07 Beantwoorden
  • Henneke

   Het bestaat al lang hoor en het werkt echt. Had het altijd op de camping en in mijn andere huis. Ga nu weer verhuizen naar een beneden huis. Ben al weer op zoek naar de spinnen an. Ben heel bang voor spinnen. Is echt aan te raden hoor.

   14 april 2018 at 20:48 Beantwoorden
 • iooon

  Ik vind het ook echt heel smerig. Ik moest vaak op flats de ramen wassen en daar zat het dan ook vol met spinnenwebben. Blegh.

  Super fijn dat jullie er een oplossing voor gevonden hebben! Dat ga ik echt onthouden mocht ik er in een toekomstig huis last van krijgen.

  27 juli 2014 at 13:29 Beantwoorden
 • Geertje

  Oh wat fijn! Zal een grote opluchting zijn dat ze nu bij de buren zitten hihi! Ik durfde ook nooit mijn ramen open te zetten omdat er veel spinnen bij ons zaten. Was dan altijd bang dat ik er snachts een tegen zou komen… hihi…

  28 juli 2014 at 08:46 Beantwoorden
 • Arjan

  Leuk om te lezen!

  29 juli 2014 at 20:07 Beantwoorden
 • Jan van de Belt

  Yo Bettie. Thanks!!!!!

  30 juli 2014 at 00:11 Beantwoorden
 • Ineke

  Ooh wat handig, had er nog niet van gehoord :)..

  4 augustus 2014 at 17:31 Beantwoorden
 • Angela

  Heb je het nr van de spinnenman ?

  10 juli 2018 at 19:19 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.