to top

Angelsound, waarom wel of niet?

Toen een zwangerschap als één van de mogelijkheden begon te behoren en ik stiekem al fanatiek foliumzuurpillen aan het slikken was, leek het me leuk om tijdens de zwangerschap een stethoscoop aan te schaffen. Zo’n apparaat waarmee een dokter je hartslag kan beluisteren. Want als dat bij jezelf lukt, zal het vanaf een bepaald moment toch ook bij de baby lukken? Later kwam ik erachter dat er speciale apparaatjes gemaakt zijn om thuis naar de hartslag van je baby te luisteren, waaronder de Angelsound die ik laatst mocht lenen van Kelly (klik).

Ondertussen had ik al wel gelezen over de Angelsound, een apparaatje waarmee je heel gemakkelijk thuis de hartslag van je ongeboren baby kunt beluisteren. Iedereen lijkt er namelijk een mening over te hebben. Hele zwangerschapsfora zijn volgeschreven door vrouwen die discussiëren over of, en zo ja hoe, schadelijk de Angelsound mogelijk wel niet is voor de ongeboren baby. Hele indianenverhalen gaan er rond over dat de straling die het apparaat uit zou zenden je baby nog net niet in een ananas zouden doen veranderen. Hoe dan ook: er zijn twee duidelijke kampen te onderscheiden. De vrouwen die nog net niet met de Angelsound op hun buik vastgegroeid zitten en de vrouwen die kilometers ver weg van een dusdanig apparaat wensen te blijven.

Wetenschappelijk bewijs over hoe schadelijk een doppler als Angelsound precies zou zijn heb ik niet kunnen vinden. Sterker nog, ik heb na heel veel uren zoeken überhaupt geen officiële informatie over de Angelsound kunnen vinden. Sommige verloskundigenpraktijken juichen het gebruik van een Angelsound toe, anderen raden het ten strengste af, maar niemand berust zich, voor zover ik kon zien, op onderzoek. Allemaal zijn ze het wel over één ding eens: ga altijd uit van je gevoel en laat je niet (vals) geruststellen door de hartslag die je hoort. Als je de baby te lang niet voelt, trek dan aan de bel. Alleen een verloskundige kan beoordelen of alles nog goed is met de baby.

20140724-200744-72464920.jpg

Nu was het sowieso niet mijn insteek om iedere dag uren met de Angelsound op mijn buik te zitten. Daar heb ik het geduld toch niet voor. Toch leek het me leuk om thuis eens rustig naar zijn hartslag te kunnen luisteren. Bij de verloskundigen staan er altijd mensen om je heen, lig je ongemakkelijk op een vel papier je shirt omhoog te houden en op het moment dat je aan het geluid went, haalt ze meestal de doptone alweer van je buik af. In de rust van je eigen huisje kun je veel gerichter luisteren. Het is heel bijzonder om de hartslag van je kleintje te kunnen horen, en al helemaal als je dat lekker alleen (of met je partner) kan doen.

Bovendien heb ik te maken met een zoon die soms erg druk is, maar op sommige dagen ook redelijk rustig. Ik voel hem gedurende de dag wel een aantal keer, ook op rustige dagen, maar van gekneusde ribben en een houseparty-ende baby is hier geen sprake. Op zo’n dag dat hij zelfs niet wakker te porren is, is het toch prettig om zijn hartje eens te kunnen beluisteren. Ik heb er dan geen slecht gevoel bij (want hij heeft wel vaker rustige dagen) en neem me altijd voor om, als hij ’s avonds niet schopt de verloskundige te bellen. Dat is tot nu toe gelukkig nog nooit nodig geweest.

Ik denk dat je de Angelsound zo ook het best kunt gebruiken. Eens in de zoveel dagen even lekker luisteren naar het geluid van je kindje. Een minuutje ofzo. Dat is voor mij echt genoeg. Of dat schadelijk is? Het is niet bewezen, maar het is wel een feit dat het apparaatje op doodgewone batterijen werkt. Een apparaat dat op zulke zwakke energiebronnetjes werkt, kán toch bijna geen dusdanige schade veroorzaken dat het voor letsel zou zorgen? Bovendien denk ik dat, wanneer je er niet al teveel gebruik van maakt, er best mee weg kunt komen. Tenslotte zijn er duizenden vrouwen die wel dagelijks (vanaf 10 weken zwangerschap) al de Angelsound gebruiken en die allemaal gezonde baby’s ter wereld brengen. Wetenschappelijk uitsluitsel heb ik niet, maar ik ga er vanuit dat het, bij heel weinig gebruik en met een gezond verstand, een leuke aanvulling kan zijn op hoe je de zwangerschap beleeft.

Hebben jullie toevallig ervaring met de Angelsound? Of misschien wél wetenschappelijke literatuur kunnen vinden over het wel/niet schadelijk zijn van een thuis-dopler? 

 • Petra

  Ik heb er geen aangeschaft. In het begin van de zwangerschap zou het fijn zijn als geruststelling maar ik heb nu eenmaal wat buikvet en droeg de placenta voor. Grote kans dat je met een angelsound niets hoort. Dit in tegenstelling tot het apparaat bij de vk. Niets zo vreemd wat dat ding bij de vk is niet voor niets vele malen duurder. Ik heb er dus geen gekocht juist omdat het misschien onzekerder maakt als je de hartslag niet kunt vinden. Maar als het voor jou werkt lekker met mate doen. Of het schadelijk is geen idee…zolang je het met mate gebruikt lijkt het me geen probleem.

  25 juli 2014 at 07:45 Beantwoorden
 • Manon

  Ik heb rond 14 weken van Robert ook zo’n machientje gekregen, geen AngelSound maar een ander merk. Ik was elke keer zo bang dat hij ” ’t niet meer deed” en dan was 10 sec luisteren genoeg. We spraken af dat we alleen samen zouden luisteren en niet te vaak. Anders wordt het te obsessief. Vanaf toen luisterden we 2x per week een minuutje. Nu ik m steeds meer voel is het niet meer “nodig” maar luisteren we nog wel af en toe voor de gezelligheid haha.

  25 juli 2014 at 08:24 Beantwoorden
 • Joyce

  Hier staat hij op het wensenlijstje voor als ik weer zwanger mag zijn.

  25 juli 2014 at 08:27 Beantwoorden
 • Bianca

  Geen ervaring mee en ook geen wetenschappelijk bewijs gelezen, maar wat ik vaak las was dat het werd afgeraden omdat je wellicht niets hoort omdat je niet helemaal goed zit of dat je je eigen hartslag hoort. Om mensen dus niet helemaal obsessief of ontzettend onzeker (want ze horen niets) te maken wordt het vanuit verloskundigen vaak afgeraden om te gebruiken. En ach, je hebt dezelfde kampen met mensen mbt echo’s, want dat kan dan ook nooit goed zijn voor de baby.. 😉

  25 juli 2014 at 09:23 Beantwoorden
 • Vicky

  Ik heb er zelf geen ervaring mee en ook niet de behoefte om eentje aan te schaffen. Tot de 12 weken grens heb ik altijd in mijn hoofd gehouden dat het kan misgaan & we iedere echo blij mochten zijn. Daarna had ik geen behoefte aan tussentijdse bevestiging. En ondertussen is ons meisje soms zo druk, dat ik er bij zit te grijnzen.
  Maar ik kan wel geloven dat het een geruststelling kan zijn voor vrouwen met minder drukke kindjes, of gewoon voor de gezelligheid.

  25 juli 2014 at 15:28 Beantwoorden
 • Joyce

  Ik heb er nooit 1 gehad, was veel te bang dat ik misschien niks zou horen en dan in paniek zou raken. En de laatste weken heb ik bijna in het ziekenhuis gewoond omdat ik mijn kleine man niet voelde. Hij was een hele rustige baby in mijn buik. Hij had het er niet zo naar zijn zin.
  Dus ik kon sowieso al 3 keer per week genieten van zijn hartslag. Of naja genieten. Stil liggen aan de CTG voor minimaal een uur (want hij was zo rustig, dat ik altijd langer moest liggen dan anders) ben je op een gegeven moment ook wel zat..

  26 juli 2014 at 12:29 Beantwoorden
 • iooon

  Ik kan niet tegen hartslagen horen, daar word ik helemaal kriegel van. Dus voor mij zou het helemaal niks zijn.

  Kan me niet voorstellen dat het schadelijk is trouwens. Weet alleen bij de inwendige echo’s die ik had dat ze het hartje niet lieten horen omdat de radiogolven te sterk zouden zijn voor zo’n kleine feutus. Nou dat is nu niet meer dus het zal allemaal wel meevallen. Ik denk persoonlijk dat alle wifi stralingen van ipads en telefoons en shizzle schadelijker kunnen zijn dan zo’n apparaatje. 😉

  27 juli 2014 at 13:39 Beantwoorden
 • Malou

  Ik kan me ook echt niet voorstellen dat het schadelijk is, eigenlijk. Zelf heb ik er geen, de placenta ligt aan de voorkant en daardoor schijnt het moeilijker te zijn om zelf het hartje te vinden. Ik wil mezelf niet onnodig bang maken als ik het hartje niet hoor, dus daarom wil ik er geen.

  Dat van die rustigere en drukkere dagen herken ik heel erg trouwens, maar ik probeer me ook niet te snel zorgen te maken.

  26 augustus 2014 at 16:43 Beantwoorden
 • Tamara

  Wij hebben hier een angelsound in huis. Gekregen als cadeau omdat ik eerder een miskraam heb gehad. Dit zou me kunnen helpen tegen de onzekerheid. Eerst volgende zwangerschap heb ik hem veel gebruikt. En helemaal blij toen we een hartslag hoorde! Helaas later die dag hadden we een afspraak bij de verloskundige en kregen het nieuws te horen dat het hartje niet meer klopt. En dat al minimaal een week zou zijn geweest. We luisterden dus naar mijn hartslag die je dus blijkbaar ook op de buik kunt horen hoor de angel sound. Gelukkig Zijn we nu weer zwanger en wilde het toch weer een kans geven. Eerst vonden we een hartslag die langzaam ging. Weer die van me zelf. We gingen even verder zoeken en we vonden een hele snelle hartslag. Dat was wel die van de baby. (12 weken zwanger). Dus een tip voor alle. Let goed op de ritme van de hartslag om valse hoop uit te sluiten

  31 januari 2015 at 16:19 Beantwoorden
 • Liesseke

  Ik heb er eentje aangeschaft maar had weinig hoop dat ik het hartje zou vinden voor 14 weken. Elke dag geprobeert vanaf 9 weken en op de da dat ik 10 weken was heb ik het hartje duidelijk gehoord 160 slagen :-)… Wat was dat geruststellend na een miskraam, nu luister ik elke dag een half minuutje naar het hartje, als ik het niet onmiddellijk vind stop ik er mee en probeer ik het later opnieuw, ga er dan vanuit dat het onderaan de baarmoeder zwemt :-)… Ik maak mij niet druk als ik het niet hoor en panikeer niet. Maar nu weet ik tenminste dat er leven in zit. Mijn miskraam maar ontdekt aan 12 weken en dat was pijnlijk. Nu weten we dat het goed zit want vorige donderdag 10w3d een levendig en zeer beweeglijk kindje gezien :-)… Doe wat je eigen gevoel je ingeeft en sla je vlug in paniek doe het dan niet… Nog geen wetenschappelijk onderbouwde artikelen gevonden wel een hele hoop mensen die zeggen mijn vk zegt dit de andere zegt dat…

  2 mei 2015 at 13:05 Beantwoorden
 • Anne

  Wij hebben er ook één. In de afgelopen jaren 4 miskramen gehad vóór de 10 weken. Toen mijn 5e zwangerschap bij 12 weken nog goed ging mocht ik 1 keer in de 4 weken naar de verloskundige. Dit was voor mij zo’n lange tijd in onzekerheid, de angelsound was toen echt een uitkomst. Gewoon 1 of 2 keer in de week even de geruststelling dat het hartje nog klopt. Ik weet wel dat dit niet alles zegt maar voor mij was dat genoeg. Bij mijn huidige zwangerschap heb ik het hartje voor het eerst gehoord met 9w3d maar de keren daarna kon ik het niet vinden. Ik probeer het max 2 keer per week 5 minuten en als het niet lukt is het jammer maar volgende keer beter. Spannend zijn deze weken toch wel, maar bij het horen van het hartje valt die spanning even weg en kan ik heel even enorm van mijn prille zwangerschap genieten!

  23 juni 2015 at 20:48 Beantwoorden
 • Gina

  Ik ben nu 13 weken en heb de angelsound met 10 weken uitgeprobeerd en ik hoorde het hartje na niet al te lang hoeven zoeken. Ik luister 1 tot 2x in de week dat geeft mij toch wat meer rust.
  Ik heb ook de gel er gratis bij gekregen super fijn.

  8 december 2015 at 02:21 Beantwoorden
 • Gisella

  Hallo allemaal wat fijn om jullie recensies te lezen. Ik heb zelf ook een angelsoud en ben 10 weken zwanger. Ik hoor het hartje van de baby en dat geeft mij rust na een nare ervaring hiervoor. Ik denk als het schadelijk zal zijn het niet tekoop zou worden aangeboden. En bij mij vorige zwangerschap heb ik het ook gedaan en heb een gezonde dochter😊 geniet allemaal van jullie zwangerschap, en doe waarbij je je goed voelt.

  11 december 2016 at 08:55 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.