to top

Mijn trouwtips deel 2!

Vorige week postte ik een aantal tips (klik!) met betrekking tot het voorbereiden op een bruiloft. Tijdens het schrijven merkte ik dat ik nog heel veel meer tips had, maar omdat het artikel al zo lang was geworden, besloot ik het op dat moment af te ronden. Wie weet had ik genoeg tips voor nog een volgende logje. En dat had ik! Dus daar komen ze, voor diegene die er in geïnteresseerd is!

Uitnodigingen
Nodig écht alleen uit wie jullie op de Grote Dag erbij willen hebben. Echt! Dit was wat ik het aller moeilijkst vond aan het organiseren van onze bruiloft. Je wilt natuurlijk niemand over het hoofd zien, maar uiteindelijk wil je ook niet een hele kamer vol mensen waar je eigenlijk niet genoeg mee hebt. Zo had ik een collega die steeds balletjes aan het opgooien was dat ze er graag bij wilde zijn. “Ooh, 12 juli? Dan heb ik nog niks!” en “Het lijkt me zo leuk om jou in je trouwjurk te zien! Ben echt heel benieuwd!” Ik voelde me een enorme bitch dat ik er niet op in wilde gaan, maar achteraf ben ik wel blij dat ik er niks mee heb gedaan. Wij hadden echt de mensen op onze bruiloft die we erbij wilden hebben op dat moment. Inmiddels zou ik misschien toch wat andere mensen erbij uitgenodigd hebben, maar op dat moment waren er echt voldoende mensen.

Bruiloft (233)

Bezuinigen
Bedenk samen waar je op kunt bezuinigen. Ik vertelde het in het eerste stukje al dat het handig is om prioriteiten te stellen. Wij hebben bijvoorbeeld ervoor gekozen flink te bezuinigen op de trouwringen. Maran had voor mijn huwelijksaanzoek al de allermooiste ring ooit gekocht, dus iedere trouwring die ik daarna zag vond ik niet bijzonder genoeg. Maran zelf draagt geen sieraden, dus hij was bang dat hij zijn trouwring ook amper zou dragen. We hebben toen, omdat we het ringen omdoen tijdens de ceremonie wel erg leuk vonden, een setje vriendschapsringen van roestvrij staal gekocht. Lekker goedkoop voor €30,- in plaats van bijvoorbeeld €1000,- voor echte gouden trouwringen. Overigens draag ik mijn lelijke, roestvrij stalen ring nog wel. Gewoon, voor het idee 🙂

Laat je niet leven
Je trouwdag is júllie dag! Daarop moet je vooral lekker doen waar jullie zin in hebben. Sommige tradities zijn leuk om er in te houden, maar dan moet het wel bij jullie allebei passen. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om geen openingsdans te doen. Sowieso omdat we vonden dat we al wel genoeg in het middelpunt van de belangstelling staan, maar ook omdat we geen geboren Michael Jacksons zijn. We hebben heus wel lekker samen gedanst op onze bruiloft, maar daar is niet echt een ‘momentje’ van gemaakt. Prima!

488

Zorg voor momentjes samen
Eén van de mooiste momenten op onze trouwdag was wat mij betreft het moment toen we met zijn tweetjes in het bijgebouw achter de kerk zaten te wachten. Het was een hok vol opgeslagen stoelen. We kregen een glaasje water aangeboden en zaten nog even gezellig met elkaar te kletsen. “Jeetje schat, dan is het gewoon al zover!” Later kwamen mijn vader en Maran’s moeder er nog bij en waren we met zijn vieren een beetje zenuwachtig aan het doen. Het gebeurt heel snel dat je elkaar in of meer kwijtraakt op je bruiloft. Vooral omdat alle gasten natuurlijk even met je willen praten en jijzelf bent ook geneigd om even snel naar die vriendin-van-vroeger te rennen om bij te kletsen. Gewoon doen natuurlijk, maar denk er echt aan om regelmatig elkaar op te zoeken. Het is natuurlijk uiteindelijk jullie dag!

Schoenen
Ik wilde schoenen met een lief hakje. Geen idee waarom, want ik heb daar niet persé iets mee, maar ik vond het er wel min of meer bij horen. Het ging ook allemaal prima. Totdat we anderhalf uur met onze fotografen door een park hadden gewandeld. Toen vonden mijn voeten, die normaal gesproken niet zoveel met hakken te maken krijgen, het niet meer zo leuk. En toen moest ik nog een hele dag! Uiteindelijk heb ik lekker mijn gympen onder mijn trouwjurk aangetrokken. Niemand heeft het gezien, want mijn jurk kwam tot aan de grond. Prima oplossing dus!

Bruiloft (122)

Zenuwen
Toen ik nét 19 was, moest ik voor de derde keer afrijden. De eerste twee keer maakte ik stomme foutjes vanwege de zenuwen. Ik heb mijn hele leven al examenstress gehad, dus mijn huisarts stelde voor me pillen voor te schrijven tegen de zenuwen. Het was één pilletje die de overdreven stoot adrenaline wat afremt. Daardoor heb je niet meer het gevoel dat je hart uit je borst klopt of dat je wilt vluchten of huilen in een hoekje. Deze pillen heb ik in de jaren daarna nog een enkele keer gebruikt. Tijdens mijn praktijkbezoek van de Pabo, waarop ik óf kon afstuderen, óf niet. Werkte perfect. Ik had de zenuwen onder controle en heb beide keren mijn examens gehaald! De pillen maken je trouwens niet suf, ze halen alleen het stress-gevoel van adrenaline weg.Ook heb ik zo’n pil preventief op mijn trouwdag geslikt. Ik wilde niet dat mijn dag verpest zou worden door de zenuwen. Ik werd heel rustig wakker en voelde ik me tijdens het voorbereiden ook relaxed. Toch heb ik rond half 12 een pil genomen, omdat ik verwachtte nog wel zenuwachtig te worden. Ik weet niet of het gebeurd zou zijn, maar nu in ieder geval absoluut niet. Ik heb alleen maar kunnen genieten van onze dag.

Vraag om hulp

In mijn vorige stukje schreef ik al over mijn organisatorisch sterke vriendinnetje die ter plekke veel voor ons heeft geregeld. Maar er is niets mis met het vragen van wat hulp op je bruiloft of in de aanloop er naartoe. Zo heb ik wat andere vriendinnen gevraagd om na de ceremonie bellenblaas aan de gasten uit te delen, heeft een tante zich ontfermd over wat mini-bosjes bloemen en hebben mijn schoonouders aan het einde van de avond alle cadeautjes, bloemen en overgebleven flessen sterke drank naar ons huis gesleept. We waren zo blij met al die hulp! We hadden het zelf nooit allemaal kunnen regelen op de dag zelf. Overigens is het juist heel erg leuk om, ook in de aanloop naar de bruiloft toe, je vrienden en familie te betrekken bij de bruiloft. Maran’s zusje heeft namelijk ons trouwkaartje ontworpen, waar we heel blij mee zijn. Hij was super mooi, heel origineel en natuurlijk persoonlijk!

Bruiloft (121)

Trouwen is voor iedereen heel persoonlijk. Je kan er de vorm aan geven die je zelf wilt. Groot, klein, met veel mensen, met weinig mensen. Met een knalfeest of een super persoonlijke ceremonie. Uiteindelijk gaat het erom dat je er (één van) de mooiste dag(en) van je leven van maakt. Als je in je achterhoofd houdt dat het voornamelijk gaat om jou en je liefste, dan komt het zeker goed! Tegen alle brides-to-be die dit lezen zou ik verder nog willen zeggen: op het moment dat je denkt ‘aaahhh het gaat me nooit meer lukken om alles op tijd te regelen! ‘ en je geneigd bent plukken haar uit je hoofdhuid te trekken, dan ben je juist heel dichtbij het einde van het regelen gekomen. Adem in, adem uit, bederf je kapsel niet en dan zal je zien dat het vanzelf goed komt! 🙂

 • Stien

  Wat leuk om te lezen! Ik ben zo benieuwd hoe ik er op mijn trouw zal uitzien, al zal dat nog wel even duren 🙂 Prachtige jurk had je aan! Je straalt helemaal 🙂

  17 juli 2014 at 08:53 Beantwoorden
 • dina

  Superleuk om te lezen, ik ben dol op bruiloften. Heb je het kaartje ook gedeeld op je site? En zou je dat anders willen doen? Met gevoelige info geblurd natuurlijk. Zou het graag zien, omdat het een eigen ontwerp is.

  17 juli 2014 at 11:00 Beantwoorden
 • Willemijn

  Het leukste aan de voorbereidingen van mijn bruiloft vond ik het maken van de jurk met mijn moeder. Ze heeft hem helemaal zelf gemaakt, zo leuk vond ik dat!
  Wij zijn ook heel ‘streng’ geweest in de uitnodigingen. Onze bruiloft bestond uit 20 gasten. Alleen onze ouders, broers/zussen, opa’s en oma’s en 3 beste vrienden/vriendinnen. Ik heb zelf een hele grote familie, met veel oom’s en tantes, ik zag het niet zitten om die ook allemaal uit te nodigen, evenals alle vrienden die je maar eens in de zo veel tijd ziet. Dus ik ben het helemaal met je eens dat je alleen die mensen moet uitnodigen die je er echt bij wilt hebben en de mensen die zichzelf durven uit te nodigen, lekker moet negeren. 😉

  18 juli 2014 at 08:18 Beantwoorden
 • Mindy

  Schitterende foto’s, en wat een goede tips! Hartstikke mooi bruidskapsel ook zeg, en dan die jurk! Absoluut een fantastisch plaatje.

  4 november 2014 at 15:40 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.