to top

Liedjes tijdens de ceremonie

Omdat Maran en ik morgen precies één jaar getrouwd zijn, ben ik helemaal in de trouw-stemming. Ik vind het superleuk om logjes over onze bruiloft te schrijven, dus die kunnen jullie de komende tijd zeker verwachten. Gisteren plaatste ik trouwtips (klik) waar ik zelf veel aan heb gehad en vandaag wilde ik jullie de liedjes laten zien die we tijdens onze trouwceremonie draaiden. 

Intake
Maren en ik zijn allebei niet gelovig. Toch kwam ik tijdens mijn zoektocht naar een bijzondere trouwlocatie een klein kerkje tegen waar ik als kind heel vaak langs kwam. Dat kerkje hoort echt bij mijn jeugd. Ligt aan het Westerpark vast en ziet er super charmant uit. En het bleek dus een kerkje te zijn waar je ook kunt trouwen voor de wet alleen, zonder kerkelijke dienst. Dat sprak ons enorm aan: wel de sfeer en uitstraling van het trouwen in een kerk, níet de dienst waar wij – met alle respect – persoonlijk niets mee hebben. Ergens in maart vorig jaar kregen we een soort intake-gesprek met één van de vrijwilligers van de kerk. Zij legde ons uit hoe de ceremonie er ongeveer uit zou kunnen zien en sprak met ons door wat onze wensen waren. Eén onderdeel was de muziek. We mochten drie liedjes uitkiezen (al denk ik dat meer of minder eventueel ook bespreekbaar zou kunnen zijn), waar we nadien goed over hebben nagedacht.

Binnenkomst
Ik wilde het liefst niet het standaard trouwmars-liedje bij het binnenkomen van de kerk. Ten eerste was ik bang dat ik daar emotioneel van zou worden (ik krijg een kop als een tomaat als ik huil, wil je níet op je trouwfoto’s!) en ten tweede vond ik dat niet echt bij ons passen. Toen we voor het eerst echt samenwoonden in Amsterdam draaiden we één bepaalde CD van Jason Mraz heel vaak. Daar staat het nummer “I’m Yours” op. Een superlief, supervrolijk liedje met een schattige tekst. Dat zou hem worden, wist ik. Ik zag mezelf al helemaal de kerk binnenstappen met mijn vader. It can not wait, I’m yours. 

 

Het officiële moment
Na de binnenkomst in de kerk zou de ambtenaar van burgerlijke stand vertellen hoe wij elkaar hadden ontmoet, welke getuigen we hadden uitgenodigd en vervolgens zou zij onze geloften aan elkaar uitspreken. Uiteindelijk volgde daar natuurlijk het ‘ja-woord’ op met een kus van ons en applaus van onze gasten. Daarna kwam het echte, officiële moment, waarin wij en onze getuigen onze handtekeningen moesten zetten. Dat zou een moment worden waarin gasten in de zaal vaak niet zo goed weten wat ze moeten. Kunnen ze in de tussentijd even kletsen? Moeten ze stilletjes zitten afwachten? Daarom hadden we besloten om het liedje ‘Everything’ van Michael Bublé te draaien. De tekst spreekt natuurlijk voor zich en we hebben dat liedje een keer, heel toevallig, gehoord tijdens een super romantisch weekendje weg. Dat is me altijd bijgebleven. Bovendien leek dat moment me leuk voor zo’n lief, luchtig liedje.

De kerk uit
Precies op het moment dat iedereen klaar was met tekenen, was het nummer van Michael Bublé afgelopen. De ambtenaar van burgerlijke stand nam nog even het woord om ons uit te leggen wat er na vandaag precies veranderd was en ze rondde de trouwceremonie af. Toen werd het voor Maran en mij tijd om de kerk uit te gaan. Iedereen stond op en wij liepen de kerk uit. Op ‘All you need is love’ van The Beatles. Dat liedje kennen we waarschijnlijk allemaal wel uit de film Love Actually. Eén van mijn favoriete momenten uit mijn favoriete film. Bovendien is mijn vader groot fan van The Beatles, dus vond ik dit ook wel een mooi eerbetoon aan hem, al was het daar niet in de eerste plaats voor bedoeld. Niet echt een hele originele keuze, maar ik ben er nog steeds blij mee! 🙂


Ik ben uiteindelijk heel blij met de liedjes die we hadden uitgekozen. Het paste prima bij onze mooie, vrolijke dag. En of het aan de liedjes, het pilletje tegen de zenuwen óf de overweldigende dag zelf lag: ik heb niet gehuild. Dat scheelde me dus weer een rood hoofd en dikke ogen. Bonus!

 • Donna

  Spreek voor jezelf! 😉 Ik stond wel te janken!

  Was zo’n prachtige trouwdienst met zoveel humor en geen moment saai. Dat hadden jullie goed geregeld! Heb zo genoten en kan niet geloven dat het alweer een jaar geleden is! 🙂

  11 juli 2014 at 08:11 Beantwoorden
 • Geertje

  Wat een leuke en mooie nummers! Wij hadden 3 nummers van Marco Borsato…Hier in augustus al weer 5 jaar geleden…

  11 juli 2014 at 08:58 Beantwoorden
 • Joyce

  Mooie liedjes! Wij moesten op he laatste moment onze muziek aanpassen want de cd werkte niet, zo jammer!

  11 juli 2014 at 10:55 Beantwoorden
 • Stien

  Prachtige liedjes staan er tussen! Ik zou ook ontzettend graag in een kerk trouwen. Natuurlijk ook omdat ik gelovig ben, maar het lijkt me ook gewoon ontzettend sfeervol en romantisch hihi. Hadden jullie trouwens een openingsdans? Op welke muziek was dat?

  11 juli 2014 at 17:46 Beantwoorden
 • Petra

  Mooie persoonlijke nummers. Wij kozen voor Nothings Else Matters van Metallica, Just Breathe van Pearl Jam (prachtige ballad) en Beautiful Dat van U2.

  11 juli 2014 at 19:20 Beantwoorden
 • Annelies

  Leuk blog om te lezen! En wat een mooie nummers hebben jullie uitgekozen. Zelf had ik een DJ ingehuurd welke echt de hele avond de leukste, passendste en mooiste nummers wist te draaien. Muziek maakt de bruiloft compleet!

  23 september 2014 at 14:07 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.