to top

Zwanger = dik worden

Voordat ik zwanger was, kon ik me niet voorstellen dat er vrouwen waren die zich druk konden maken over het feit dat ze wat dikker werden. Dat was toch logisch? En er was toch niets mooier dan zo’n zwanger buikje? Waar zeurden al die vrouwen toch om? Ik zou vast dolblij zijn met iedere kilo die ik aan zou komen tijdens mijn zwangerschap!

Niet dus. Afgelopen zondag stond ik op de weegschaal en moest ik concluderen dat ik ongeveer 8 kilo ben aangekomen sinds afgelopen kerst (toen ik zwanger werd). Ik weeg nu 71 kilo en ik ben er eerlijk gezegd flink van geschrokken. In een poging mezelf gerust te stellen, ging ik in blinde paniek op zoek naar websites met informatie over wat normaal is tijdens een zwangerschap. Had ik beter niet kunnen doen, want volgens al die websites ben ik – unaniem – uitgeroepen tot walvis. Nu al.

Volgens diëtisten is het normaal om tijdens de zwangerschap tussen de 9 en 12 kilo aan te komen. Als eindstand dus. Daar ga ik, zoals het er nu uitziet, dik overheen. Ik was na de eerste 12 weken al 2,5 kilo aangekomen en die stijgende lijn heeft zich doorgezet. Het ‘probleem’ is dat je als zwangere vrouw niet weet waar het zal eindigen. Stagneert de gewichtstoename op een bepaald moment? Of groei ik in dezelfde lijn door en zal er een compleet rescue-team nodig zijn om me tegen het einde van de zwangerschap uit bed te krijgen?

Buikfoto. Bijna 23 weken zwanger.

Whale-alert!

Als ik mijn frustratie om mijn toegenomen gewicht uitspreek, krijg ik meestal een – goedbedoelde! – dooddoener terug: “meid, geniet van je extra gewicht! Je krijgt er zoveel moois voor terug!” En dan ben ik dus opeens de ontevreden zwangere, die loopt te zeuren over zoiets onbelangrijks als wat extra kilo’s. Terwijl: ik ben nog steeds mezelf en wil er nog steeds leuk uitzien. Twee jaar geleden woog ik 69 kilo en besloot ik als een dolle om af te vallen. Dat ik nu dus boven de 70 kilo weeg, is niet iets wat ik ‘even’ naast me neer kan leggen. Ik vind het stiekem gewoon lastig!

Ik weet dat ik de komende tijd nog meer zal gaan uitdijen en dat is goed. Maar ik weet nu wel dat ik de websites, met richtlijnen over het acceptabele toegenomen gewicht, helemaal ga loslaten. Ik eet gezond, met hier en daar wel een pizza of een stukje gebak. Moet kunnen, want dat doe ik als ik  niet zwanger ben ook. Hopelijk lukt het me om mijn gewicht enigszins binnen de perken te houden. Maar zo niet: dan maar niet. Dan zal ik na mijn zwangerschap alles op alles zetten om een leuke mama voor mijn zoon te zijn én weer snel op mijn oude gewicht te komen.

En als dat reddingsteam van Pieterburen nodig is om me tijdens mijn laatste zwangerschapsweken te ondersteunen, dan hoop ik dat ze vanaf september beschikbaar zijn!

(Disclaimer: ik heb flink overdreven in dit stukje. Zo erg is het allemaal nog niet. Maar het feit dat ik het lastiger vind dan verwacht om aan te komen, dat is wel echt!)
Meer lezen over mijn zwangerschap? Check www.mommytobe.nl!

 • Bianca

  Herkenbaar! Ik zat alweer een tijdje op een prima gewicht, zeker nadat ik met de pil stopte en er weer een kilo af was. Maar ja, zo’n 35 weken zwanger en inmiddels toch best wat kilo’s erbij en ondanks dat het hoort en dat ik prima op mijn gemiddelde lijn zit knaagt het af en toe toch.. Zeker toen ik van het weekend bedacht dat die ene korte broek vast wel net onder mn buik kon, maar het ding gewoon niet eens over m’n billen kreeg… 🙁

  Ik heb halverwege de zwangerschap aan m’n verloskundige gevraagd wat normaal is qua gewichtstoename en op basis van mijn lengte/gewicht/bmi (gewoon gezond gewicht) bij de start zou ik gemiddeld uitkomen op 15,2 kilo (zit nu op zo’n 12 geloof ik). Bij een hoog BMI zou je bijvoorbeeld minder dan dat moeten aankomen. Die 9 tot 12 kilo zou ik dus zeker loslaten!

  20 mei 2014 at 14:57 Beantwoorden
 • Barbara

  Je ziet er prachtig en slank uit, lekker laten kletsen. En je weet niet waar die kilo’s in zitten: misschien wel allemaal vocht. Ik zat ook op 2 – 3 kilo aan het einde van het eerste semester, maar ben nu 38,5 weken en al met al heel weinig (totaal 8 kg nu) aangekomen, zegt dus niks. Daarnaast ken ik verhalen van vrouwen die 20 kg aankwamen en het een week na de bevalling allemaal weer kwijt waren. Gewoon gezond (blijven) eten en dan komt het wel goed.

  20 mei 2014 at 20:02 Beantwoorden
 • Barbara

  Oja, heb het ook even opgezocht en op deze website (van een ziekenhuis dus lijkt me heel betroywbare info) hoort een zwangere vrouw met gezond BMI idealiter 11,5 – 16 kilo aan te komen, dus die 9 – 12 die jij had gevonden zou ik idd lekker loslaten:

  http://www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/gewichtstoename-op-basis-van-bmi-v%C3%B3%C3%B3r-zwangerschap

  20 mei 2014 at 20:10 Beantwoorden
 • anouk

  je zziet er goed uit! was zelf 21 kilo aangekomen waarvan de eerste 10 tijdens de eerste 20 weken. de vk vond het geen probleem, ik had geen overgewicht en at gezond. ze voorspelde dat de kilo’s er zo weer af zouden zijn. ben goed op weg, 6wk na de bevalling moet er nog 7 kilo vanaf. ik verlies er 0,5-1 per week zonder iets bijzonders te doen. don’t worry, komt goed:)

  20 mei 2014 at 21:37 Beantwoorden
 • Caro

  Ik herken me in je verhaal! Hier ook +20kg. Ik at hetzelfde als ervoor, dus met mate en gezond maar bewoog wel minder omdat ik snel last had. Ik maakte me er veel zorgen in en werd er ongelukkig van en hier heb ik veel spijt van. Ik denk dat je je niet mag blindstaren op het gemiddelde want het is zo persoonlijk en hangt ook af van bijv. hoeveel vocht je ophoudt. Mijn gynaecoloog heeft er gelukkig nooit echt veel van gezegd. Mijn dochter is ondertussen 5 maand oud en ik zit nog 3kg boven mijn startgewicht dus alles komt wel goed. Zolang je gezond eet zou ik me echt geen zorgen maken en genieten van de zwangerschap, het gaat zo snel voorbij! Je ziet er prachtig uit! Ik kreeg trouwens ook veel opmerkingen over hoe zwaar ik was en dat ik precies veel verder stond maar ik probeerde me dat echt niet aan te trekken! De ene buik is de andere niet! En een gezonde baby is het allerbelangrijkste, de rest komt daarna wel in orde!

  20 mei 2014 at 23:24 Beantwoorden
 • Gwen

  Herkenbaar 😉 Zelfs nu een 2e keer is het weer even wennen en slikken. De weegschaal is lief en zegt maar + 0,5 nu in de 12e week, maar mijn buik is al een echt bolletje en de lovehandles zitten er nog niet mooi bijgetrokken om het zo maar te zeggen. Wennen! Hoewel ik met +18 en -21 binnen 8 maanden na de bevalling eigenlijk beter moet weten … Het komt goed!

  21 mei 2014 at 16:14 Beantwoorden
 • Renee

  Oh Betty, wat herkenbaar! Ik ben 2 jaar terug van 88.8 kg naar 77 gegaan. Vlak voor de zwangerschap schommelde ik tussen 77 en 79. Met mijn figuur moet ik niet lichter wegen dan 75, dat staat me gewoon niet. Ben breed van mezelf en een klein buikje hoort bij me. Maar nu zwanger.. Ik was/ben zo bang dat ik een lelijke zwangere buik krijg, zo’n hangbuik! Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar heb nu veel meer trek in ongezond dan in gezond.. Vreselijk! Haha. Ach, ik probeer zo goed mogelijk te eten en niet voor 2. En anders starten we gewoon een Chubbie-mama clubje en gaan we samen afvallen haha!

  21 mei 2014 at 20:41 Beantwoorden
 • mamawatdoejenou.nl

  Een week na de bevalling was er bij mij al zo’n negen kilo af. Misschien stelt je dat gerust. Denk niet dat ik al als een malle aan het sporten was (na een maand kon ik nog niet eens normaal zitten!), maar het is vooral heel veel vocht wat je vasthoudt. En als je borstvoeding wilt geven, zit je helemaal goed. Zo tijdrovend dat je nauwelijks tijd om te eten hebt 😉

  22 mei 2014 at 14:04 Beantwoorden
 • iris

  Ik heb tot nu toe “geluk”, ben 20 weken en de weegschaal zegt +0,5

  22 mei 2014 at 20:25 Beantwoorden
 • Bettie

  Gemiddeld komen de meeste vrouwen toch wel tussen de 12-15 kilo aan. En de 1 komt veel aan qua kilo in begin en de ander op het eind. Het is vaak ook veel vocht wat je aankomt. Dus maak je geen zorgen ik zie wekelijks veel zwangere buiken en de jouwe is mooi! Je bent mooi zwanger 🙂

  22 mei 2014 at 22:11 Beantwoorden
 • Lola

  9 tot 12 kilo is wel heel weinig hoor aan t einde van een zwangerschap, iedereen die ik ken was rond de 18-20 kilo aangekomen en bij sommige was het er gewoon na 4 weken weer af. Dus geen zorgen maken om die kilo’s dat komt wel weer goed.

  25 mei 2014 at 21:42 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.