to top

Daar gaan we: zwangerschapsyoga

Als ik denk aan ‘voorbereiden op de bevalling’, dan zie ik groepjes bezwete vrouwen met een opgeblazen buik en een rood aangelopen hoofd die na een half uurtje hoppen en springen uit aan het puffen zijn. Ondertussen staren ze naar een diavoorstelling met slides van bevallingen, terwijl ze sereen over hun buikje aaien. Dat is dus wat ik níet wil! Toch waarschuwt ieder tijdschrift dat ik lees me ervoor dat het bij de bevalling kan helpen om goed voorbereid te zijn. Ook wil een fit lichaam de bevalling ten goede komen. Reden genoeg dus om wel even verder te kijken. Misschien zijn er namelijk nog andere manieren om mijn lichaam soepel te houden en hier en daar wat technieken op te pikken die bij kunnen dragen aan een goede bevalling. 

Ik heb diverse folders die ik kreeg van de verloskundige doorgespit. Ook heb ik een aantal keer gezocht op Google naar wat informatie over ‘fit blijven tijdens de zwangerschap’. Ik kwam allerlei opties tegen die ik direct af kon schieten. De ene leek me nog vreselijker dan de ander. Het lijkt mij namelijk helemaal niks om in de open lucht een uur lang oefeningen te doen met andere zwangeren. In de open lucht? Liever niet! Ik zie al voor me dat het vaak regent en ik moet vechten tegen de excuses die ik bedenk om niet de deur uit te hoeven. Of juist de extreem warme zomeravonden waar we naartoe gaan. Waarop een wandelingetje naar de ijssalon al zorgt voor een bezwete rug, laat staan een uur springen en rennen met een gigantische buik? Om over die kilo’s muggen die je hier op IJburg ongetwijfeld opeet niet eens te spreken.

Zien jullie me al gaan? Ik niet. Bron

Zien jullie me al gaan? Ik niet.
Bron

Sowieso lijkt het me niet heel relaxed om keiharde cardio-oefeningen uit te moeten voeren met mijn steeds dikker wordende buikje. Ik probeer zoveel mogelijk te wandelen, pak vaak de trap in plaats van de lift en maak tegenwoordig schoon alsof de koning binnenkort in hoogsteigen persoon op het toilet komt zitten. Toch lijkt het me fijn om wel ‘iets’ te doen aan sport. Niet dat ik daar zo van houd (meh), maar omdat het gewoon belangrijk is. Vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap hebben meer kans op een prettigere bevalling, hebben lichamen die vlotter herstellen na afloop en komen minder aan. Bovendien is aangetoond dat het goed is voor de aanleg van de hersenen van onze mini-me. Niet dat ik nu opeens enorm veel zin heb om mijn sportoutfit uit de kast te trekken, maar er zijn genoeg redenen om even over dat gevoel heen te stappen.

Dus besloot ik me in te schrijven voor een proefles zwangerschapsyoga. Nogmaals: niet omdat ik daar zo verdomd veel zin in heb, maar misschien valt het onverwacht enorm mee. En vind ik het leuk genoeg om de komende 15 weken vol te houden. En wie weet, in het aller beste geval, doe ik het na mijn zwangerschap ook wel heel fanatiek. Het zou toch wat zijn…! Eerst maar eens de proefles van aankomende woensdagavond afwachten. Ik ben Heel. Benieuwd! Natuurlijk houd ik jullie na afloop op de hoogte!

Aan de zwangeren en/of mama’s onder ons: hebben jullie aan zwangerschapssport gedaan? Of hebben jullie je op een andere manier voorbereid op de bevalling? En hebben jullie misschien wel ervaring met zwangerschapsyoga?

Meer lezen over mijn zwangerschap? Check www.mommytobe.nl!

 • anouk

  ik heb zwangerschapspilates gedaan. wilde eigenlijk iets actievers maar dit was de enige optie in ons dorp. omdat ik hier net woon, leek het me een goede manier om wat mensen te leren kennen en dat is gelukt! ben stiekem iets te nuchter voor pilates, maar de oefeningen zorgden wel voor hilarische taferelen. mijn bevalling was een eitje, al heb ik geen seconde de ademhalingsoefeningen toegepast hehe

  11 mei 2014 at 21:32 Beantwoorden
 • Manon

  Ik wil ook “iets” gaan doen maar absoluut geen zwangerschapsGYM, dat staat me zo tegen op de een of andere manier. Ik heb gehoord dat de zwangerschapsyoga die hier gegeven wordt heel erg goed te doen is en totaal niet zweverig ofzo. Dus ik ga me tegen die tijd ook aanmelden voor dikkebuikenyoga haha. Ben benieuwd wat jij er van vindt!

  12 mei 2014 at 08:43 Beantwoorden
 • ioon

  Dat had ik dus ook. Al die enge opties…
  En nu had ik gekozen, hebben ze te weinig inschrijvingen. Het nadeel van in landelijk gebied wonen helaas. Dus opzoek naar iets anders. Maar de overige twee spreken me niet bepaald aan, inderdaad open lucht of een sportschool midden in het centrum in een verlept gebouw.

  Moeilijk moeilijk, wil wel iets gaan doen…

  12 mei 2014 at 22:19 Beantwoorden
 • Joyce

  Bij mijn zoon heb ik helemaal niks aan cursussen gedaan. Maar ik heb zo’n dwang dat ik bij een nieuwe zwangerschap dit allemaal wel wil doen. Alles inhalen wat ik toen gemist heb. Dit staat zeker op mijn lijstje 🙂

  15 mei 2014 at 09:15 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.