to top

Snelle tips voor een opgeruimd huis

Ik heb er toch zo’n enorme hekel aan als vrienden of familie onaangekondigd langs komen. Niet omdat ik dat niet gezellig vind, maar omdat ik altijd graag wil dat mijn huis schoon en netjes is als er visite komt. Ik schaam me dood als mijn huis een zooitje is, als er iemand langs komt. Toen ik nog fulltime werkte, was dat namelijk wel eens het geval. Inmiddels komt het eigenlijk nooit meer voor dat het een enorme puinzooi is. Ik besteed natuurlijk meer tijd aan het huishouden, maar heb ook een aantal ideeën opgedaan die voor mij heel erg bijdragen aan een altijd opgeruimd, schoon huis. Ik zal ze vandaag eens delen.

1. De allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je spullen een vaste plek hebben. Iedereen kent het wel: je komt thuis en gooit je portemonnee, zonnebril, koptelefoon en pakje kauwgom op de eettafel. Toch kunnen dit soort kleine rommeltjes zich opstapelen, waardoor het hele huis een uitstraling krijgt alsof je er nooit iets aan doet. Wat mij heel erg heeft geholpen is dus een vaste plek voor dit soort zooi te bedenken. We hebben nu een kastje waarin ik allemaal plastic bakken heb gedaan. Alle spullen in die kast, hebben dus echt hun eigen plek. Kleine troepjes hebben ook een bak, die we eens in de zoveel tijd uitzoeken. Het resultaat: nergens ligt meer zooi die er niet hoort.

IMG_0029

2. Zorg dat je ’s avonds, voordat je gaat slapen, even een paar minuutjes de tijd neemt om wat op te ruimen. Wij lieten wel eens wat glazen staan, of ik had mijn sokken op de bank uitgetrokken die daar dus bleven liggen. Als je iedere avond eventjes de tijd neemt om deze kleine dingetjes op te ruimen, geeft dat een heel fijn gevoel als je de volgende dag wakker wordt. Dat geldt dus zeker ook voor de afwas. Zorg dat er in de vaatwasser ruimte is voor die laatste glazen of (bij gebrek aan vaatwasser), zorg dat je aanrecht leeg is. Ben je moe en kun je jezelf écht niet motiveren? Denk dan eens aan het feit dat je de volgende dag in een schone woonkamer terecht komt! Echt de moeite waard!

3. Schaf een Swiffer aan. Ik heb een hekel aan stofzuigen. Ik vind het zo’n toestand om dat apparaat uit het washok te halen en steeds nieuwe stopcontacten te zoeken. Het liefst stofzuig ik niet al te vaak. Maar met twee verharende katten, moet dat minstens eens in de twee dagen wel. Tenminste: als je er niet van houdt dat er plukken haar langs vliegen als je naar de keuken wandelt. Een Swiffer is voor mij een prima uitkomst. Als ik zie dat er veel haren liggen, haal ik snel even de Swiffer over de vloer. Kost 5 minuutjes en het geeft het huis meteen weer een opgeruimde uitstraling. YAY!

4. Een hele suffe tip, maar één die wel werkt: zet verse bloemen in huis. Niets heeft meteen zoveel effect als een bosje bloemen op tafel. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, maar het staat zo gezellig. Zorg er dan ook wel voor dat je ze opruimt, zodra ze hangen en bruin worden. Anders heeft dat ooit zo gezellige bosje bloemen een averechts effect!

IMG_4554

5. Niets zo gênant als een onfris toilet. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar de hygiënische doekjes die iedere supermarkt wel verkoopt zijn hierin een echte uitkomst. Als je eens in de paar dagen, gewoon uit voorzorg, een doekje over de bril en de pot haalt (kost dus echt géén tijd!), weet je zeker dat geen enkele onverwachte bezoeker met een vies gevoel van jouw toilet gaat!

Ik word echt heel kinderlijk blij van mijn opgeruimde huis. Als ik zelf ergens op bezoek ben geweest, kan ik meestal niet wachten om weer lekker naar mijn eigen huisje te gaan! Waar alles lekker schoon is en mijn twee vrolijke, pluizige vriendjes op me staan te wachten.

 • Vanessa

  Wat leuk om te lezen! Ik kan er ook niet goed tegen als iemand onverwachts op bezoek komt. Er wordt bij ons namelijk echt geleefd in huis. Zelf vind ik de swiffer ook een goede oplossing en doekjes voor het toilet zijn ook erg makkelijk.

  7 mei 2014 at 13:00 Beantwoorden
 • Stien

  Wat een handig artikel! Vaak ligt het bij mij ook bij kleine dingen, zoals sokken laten liggen,…Ik voel me ook heel veel fijner in een netjes huis. Ik voel me echt niet goed in een rommelig huis, laat staan in een vies huis…er ontstaat dan chaos in mijn hoofd haha 🙂

  13 juli 2014 at 14:57 Beantwoorden
 • Andrea

  Oh wat herkenbaar, ik heb dat ook en volg dezelfde tips als jij. Leuk artikel (en leuke blog, die ik vandaag pas heb ontdekt!).

  1 september 2014 at 13:10 Beantwoorden
 • composiet aanrechtblad

  bedankt voor de tips!

  30 oktober 2014 at 10:50 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.