to top

Achterlijke Oscar-goodiebags

Ik wil het even met jullie hebben over de Oscars. En niet over het verrassende feit dat Leonardo DiCaprio wederom naast het net heeft gevist, maar over de goodiebags die werden uitgedeeld na afloop van het festijn. Deze goodiebags hadden een waarde van om en nabij de $45.000 per stuk. Per. Stuk.

Het is geloof ik voor niemand een verrassing dat de gemiddelde Hollywoodacteur die het geschopt heeft tot genomineerde voor een Oscar goed in de slappe was zit. Matthew McConaughey, Jennifer Lawrence en Jonah Hill hoeven zich, tenzij ze al hun zuurverdiende centen over de balk smijten, nooit zorgen te maken dat ze ooit een bezoekje zouden moeten brengen aan een voedselbank. Ze verdienen per film meer dan een gemiddelde bouwvakker of verpleegkundige in zijn/haar hele leven zal verdienen en worden ruim voor welke onkosten dan ook vergoed.

Hier zit geen H&Mmetje bij hoor!

Hier zit geen H&Mmetje bij hoor!

Zo worden er limo’s en privévliegtuigen geregeld, krijgen ze allerlei cursussen aangeboden om zich op een filmrol voor te bereiden en sponsoren grote kledingmerken ze met de laatste creaties. Laten we zeggen dat Maryl Streep nooit een Miss Etam van binnen zal zien. Als tegenprestatie voor al deze luxe moeten ze zich natuurlijk een rol proberen eigen te maken, zich verdiepen in het script, maanden van hun leven opzij zetten om die ene rol perfect uit te kunnen voeren en zijn ze verplicht hun vrienden en familie regelmatig achter te laten om voor opnames naar de andere kant van de wereld te vliegen. En dan heb ik het dus nog niet eens gehad over de paparazzi die met hun telelenzen vanuit een biobak aan de overkant van de straat ze vanuit allerlei onflatterende hoeken proberen vast te leggen. Ik besef dat er ook een hoop nadelen kleven aan het acteursvak en zou het dan ook nooit zelf willen uitvoeren.

Toch lijkt het een bevoorrechte positie: van je hobby je beroep maken en daar een buitenproportionele hoeveelheid salaris voor ontvangen. Net als profvoetballers miljoenen vangen voor datgene wat je als kind al graag deed! Als iemand me een normaal maandsalaris à €1500,- netto zou willen geven zodat ik fulltime zou mogen schrijven, dan zou er bij wijze van spreke een Betty-vormig gat in ons plafond zitten . Hoe dan ook, het lukt niet iedereen om het tot Oscar-genomineerde acteur te schoppen. En alsof dat nog niet genoeg eer van je werk is, staat daar bij de Oscars nog een gi-gan-tische goodiebag tegenover. Eentje die tot de nok toe gevuld is met luxe vakanties, designerkleding, make-up en zelfs tegoedbonnen voor een facelift. Alles met een gezamenlijke waarde van $45.000 per stuk. Voor iedere Oscar genomineerde én alle presentatoren van het evenement.

YAY! Wij zijn allemaal al multimiljonairs, en nu krijgen we ook nog eens allemaal gratis macarons!

YAY! Wij zijn allemaal al multimiljonairs, en nu krijgen we ook nog eens allemaal gratis macarons!

Nu vind ik het maar wat idioot dat er zoveel aandacht is voor een prijsuitreiking van ’s werelds beste acteur en dergelijke, maar de prijs van zo’n goodiebag schiet me echt in het verkeerde keelgat. Vooral als ik denk aan mannen en vrouwen die met gevaar voor eigen leven – vrijwillig! – op hetzelfde moment eten aan het uitdelen zijn in vluchtelingenkampen in Syrië. Of mensen die direct na de orkaan in de Filipijnen in het vliegtuig sprongen om daar te redden wat er te redden viel. Of laten we het dichter bij huis zoeken: al die mensen die vrijwillig boodschappen doen voor een bejaarde buurtbewoner. Of mensen die jarenlang vrijwillig buurtcentra draaiende houden, waar ouders en kinderen voor van alles terecht kunnen. Of mensen bij de vrijwillige brandweer. Mensen die, zonder daar ooit een financiële vergoeding voor terug te krijgen zo ontzettend veel voor anderen doen. Ik vind het werkelijk waar bezopen dat een groep acteurs, die het echt al niet slecht hadden, ook nog eens zo buitensporig extra verwend worden met allerlei van die producten die ze waarschijnlijk zelf gemakkelijk zouden kunnen betalen.

Zou het de bedrijven die de goodiebags hebben gesponsord niet veel beter staan om voor dat geld mensen eens extra te verwennen die écht iets goeds doen voor anderen? Of dat de acteurs al die goodiebags verkopen (ze zouden het niet eens merken) om van het opgebrachte geld al die lieve vrijwilligers in het zonnetje te zetten? Of zou dat geld niet beter kunnen gaan naar de mensen die het écht nodig hebben. Bijvoorbeeld die mensen in vluchtelingenkampen?

Ik weet echt wel dat met de opbrengst van alleen die goodiebags niet al het leed uit de wereld gehaald kan worden, maar ik vind het zo vreselijk krom dat mensen die al zó veel geld hebben, alleen maar meer en meer gepamperd worden. Om over de bonussen die ABN-AMRO medewerkers binnenkort ontvangen nog niet eens te spreken. De wereld is op dit soort momenten echt gek geworden!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.