to top

Loopbaancoaching: derde gesprek

Toen ik 17 was en het einde van mijn middelbareschooltijd in zicht kwam, moest ik een keuze maken voor een vervolgstudie. Ik had geen idee! Vond dieren leuk, dus koos voor de opleiding ‘Dierenartsassistent Paraveterinair’. Na een aantal jaar studeren en een aantal jaar werkervaring, kwam ik erachter dat ik het niet leuk genoeg vond. Op naar iets nieuws: de Pabo. Inmiddels ben ik 8 jaar verder en mag ik wederom concluderen dat dit niet het werk is dat écht bij mij past. Maar wat dan wel? Daarvoor loop ik sinds een tijdje bij een loopbaancoach (klik). Zij helpt mij om uit te vinden wat voor aspecten van werk ik belangrijk vind en welke eigenschappen van mij waar bij passen. 

Na het vorige coachingsgesprek kreeg ik als huiswerkopdracht mee om in kaart te brengen welke waarden en doelen ik bij werk belangrijk vind, welke expertises ik in kan zetten en welke kwaliteiten ik heb. Ook moest ik nadenken over praktische zaken: wat voor soort werkomgeving zoek ik, hoeveel salaris heb ik minimaal nodig en welke secundaire arbeidsvoorwaarden vind ik belangrijk? We hadden tijdens het coachingsgesprek samen een lijst met kernwoorden opgeschreven, die voor mij als handvatten dienden voor het invullen van de opdracht.

Tijdens dit gesprek hebben we die lijst samen goed nagelopen. Is de lijst volledig, of missen we er nog wat aan? Vervolgens hebben we, kijkende naar de lijst middels een brainstorm, allerlei beroepen opgenoemd die ons te binnen schoten. Daarna hebben we een lijst gemaakt met mogelijke sectoren die ik interessant vind.

coaching

Uiteindelijk zijn daar een paar scenario’s uitgekomen die ik nu, als huiswerkopdracht, moet gaan uitwerken. Eén van die scenario’s is ‘zelfstandig gewichtsconsulente’. We hebben een lijst met vragen opgesteld die bij ons opkwamen met betrekking tot het beroep. Vragen als: is er überhaupt een markt voor? Wat zouden potentiële cliënten betalen voor de coaching? Hoe ziet een werkweek van een gewichtsconsulent eruit? Hoe ga ik cliënten werven? Biedt het werk voldoende mogelijkheid tot écht aandacht hebben voor de cliënt, wat ik zo belangrijk vind? Nou ja, ik kan jullie vertellen dat de lijst met vragen een stuk langer is dan de lijst met antwoorden die ik inmiddels heb verzameld. Niet erg, want ik vind het erg leuk om nu concreet bezig te kunnen zijn met toewerken naar een mogelijk beroep.

Andere scenario’s die ik uit ga werken zijn ‘remedial teaching voor kinderen en/of begeleiding voor de ouders’ en ‘freelance schrijven’. Beide mogelijke werkzaamheden zijn nog erg vaag, maar het doel is natuurlijk om die na het beantwoorden van de door mij opgestelde vragen concreter te krijgen.

Ook heb ik een paar interessante websites van mijn coach gekregen, kreeg ik tips om goede vragen aan mezelf te stellen en ga ik vanaf nu ieder mogelijk beroep spiegelen aan de lijst met kwaliteiten en waarden die ik gemaakt heb. Dat is het kompas waar ik uiteindelijk heen wil, dus zolang ik die in het zicht houd, moet dat lukken.

Het was weer een hele nuttige bijeenkomst. De volgende staat pas over een maand gepland, dan zorg ik dat ik alle vragen voor de scenario’s heb beantwoord. Hopelijk zit daar dan een beroep tussen wat uit te voeren is en wat past bij mijn wensen. Ik ben heel benieuwd!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.