to top

Facebook-irritaties

Ik ben nogal een Facebook-addict. Het oorspronkelijke idee erachter vind ik zo leuk. Updates geven over je leven en op die manier op de hoogte blijven van hoe het gaat met je vrienden, familieleden, collega’s en van wie je al meer niet op de hoogte wil blijven. Maar, dat is al lang niet meer wat Facebook is, helaas. Ik zet even voor jullie op een rijtje waarom ik overweeg mijn profiel voor goed te verwijderen.

– Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het leuk om zo nu en dan eens op 9gag naar grappige plaatjes en gif-jes te kijken. Maar daar wil ik zelf voor kiezen en op dit moment bepaalt Facebook dat ik ‘leuke plaatjes’ door mijn strot geduwd krijg. Ik moet soms een half uur door mijn timeline scrollen om eens een door een vriend geschreven bericht tegen te komen. Daar doe ik het niet voor.

– Als je vasthoudend genoeg bent, kom je soms inderdaad langs een door een vriend geschreven bericht. Met een beetje mazzel is het dan een belangrijke update. Bijvoorbeeld dat je neefje zijn rijbewijs gehaald heeft of dat je vriendin-van-vroeger zwanger is. Maar de kans is vele malen groter dat het een meer dan nutteloze post is. Uit onderzoek* blijkt dat 9 van de 10 posts bestaan uit foto’s van iemands ontbijt, updates over hoe vaak iemand vannacht kotsend op de wc heeft gezeten of een mededeling dat iemand de koelkast weer heeft uitgesopt. Sorry mensen, niet interessant.

facebook1

– Ik voel me zelf altijd enorm bekeken als ik op Facebook iemand z’n update like of ergens een comment achterlaat. Ik weet namelijk dat daar direct een update over verschijnt in de timeline van mijn vrienden. Iedereen (ook mijn collega’s en vage kennissen van vroeger) weet dan meteen dat ik de babyfoto van mijn tante schattig vind. Of dat ik moest lachen om dat grappige trucje van de hond van een vriendin. Wetende dat iedereen mee kan lezen, beperkt me echt in wat ik zeg of like op Facebook.

– Die uitnodigingen voor spelletjes. Moet ik daar meer over zeggen? Nee. Rot op.

facebook2

– Als ik dan eens reageer op iemand’s update, word ik vervolgens dagenlang lastig gevallen met updates over de reacties die er na mij nog bij zijn gekomen. Als ik iemand feliciteer met zijn of haar verloving, hoef ik vervolgens echt niet op de hoogte gehouden te worden van de felicitaties van zijn ome Henk of buurvrouw Truus. Dat maakt wederom dat ik, voordat ik ergens een comment achterlaat, heel hard nadenk of ik echt wel iets wil posten. Vaak doe ik het uiteindelijk dan maar niet. Geen zin in die spam.

– Ik word ook gek van de reclame. Niet alleen komen er tussen alle statusupdates (en gekke 9gag-plaatjes, zoals hierboven beschreven) veel te vaak reclame-posts, ook word ik voor mijn bek geslagen met de likes van anderen. Vriendinnetje E. had laatst Milka geliked en vervolgens kreeg ik daar dagelijks een update over. Lieverd, fijn dat je Milka lekker vind, maar ik geloof nooit dat het je intentie was om dat iedere dag in je timeline te gooien.

facebook3

– De winacties. Man, man, man. Iedere dag vliegen de Facebook-winacties me om de oren. Vrienden liken massaal plaatjes van woongiganten die beloven een bankstel/bed/nieuwe badkamer te verloten onder hun likers. Op een nichtje na die ooit een cadeaubon voor een modewarenhuis won na, nooit meegemaakt dat iemand iets won.

– Waar ik de Facebook-felicitaties eerst nog wel lief vond (het is leuk als mensen een momentje nemen om je te feliciteren op je verjaardag), vind ik het nu steeds irritanter worden. Zo goed als dagelijks is er wel iemand uit mijn timeline jarig. Daar word ik door Facebook altijd dwangmatig aan herinnerd. Je kunt dan 2 dingen doen: net als alle anderen een generiek ‘gefeliciteerd en een leuke dag!’-berichtje posten op diens timeline, of als een klootzak doen alsof je die verjaardags-herinnering niet had gezien. Lastig!

Wat interesseert het mij nou dat iemand uit mijn timeline de verjaardag-update van een voetballer liked???

Wat interesseert het mij nou dat iemand uit mijn timeline de verjaardag-update van een voetballer liked???

Al met al erger ik me dus kapot aan Facebook. En toch ‘lukt’ het me niet om mijn profiel te verwijderen. Op één of andere manier kan ik geen afscheid nemen van het ‘op de hoogte blijven’ van het wel en wee van mijn vrienden en familie. Maar er komt een dag waarop de reclame-updates ratio echt de pan uit loopt. Dan verdwijn ik definitief van Facebook.

*Dat onderzoek waar ik naar refereerde heeft nooit plaatsgevonden. De resultaten heb ik zelf bedacht.
** Alle plaatjes heb ik zelf uit mijn timeline gehaald.

 • Manon

  Oh wat herkenbaar. Ik irriteer me vooral aan die hypes die er dan in eens zijn. Zoals nu die Facebookfilm, of een tijdje geleden dat iedereen in eens stripfiguren van zichzelf had gemaakt…

  6 februari 2014 at 16:49 Beantwoorden
 • van Loon

  – Als ik dan eens reageer op iemand’s update, word ik vervolgens dagenlang lastig gevallen met updates over de reacties die er na mij nog bij zijn gekomen.

  Dat kan je uitzetten hé! Als je op dat wereldbolletje klikt en vervolgens op dat kruisje klikt wat naast ”de irritante melding” staat. Druk je op ”Niet meer volgen”.

  6 februari 2014 at 16:58 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.