to top

Denken voor anderen

Dankzij mijn loopbaancoaching ben ik achter een heleboel eigenschappen van mezelf gekomen, die ik zelf nooit zo concreet bedacht had. Ergens wist ik wel dat ik niet heel erg extravert ben en ergens wist ik ook wel dat ik faalangstige trekjes heb. Maar pas als het benoemd wordt, dat beide eigenschappen regelmatig terugkomen, is dat heel verhelderend. 

Zo kwam ik er tijdens de coaching ook concreet achter dat ik vaak bezig ben met denken voor anderen. Ik hecht er heel veel waarde aan om anderen niet teleur te stellen. Dat gaat tot op zekere hoogte, want als ik het gevoel krijg dat het mijn eigen grenzen over gaat, grijp ik in. Maar op dat punt ga ik ontzettend denken voor anderen. Dat ze boos of teleurgesteld in me zullen zijn. Dat ze me misschien wel nooit meer willen zien. Of dat ze bij hun (andere) vrienden gemene grapjes over me maken. Hoe dan ook, de meest nare scenario’s flitsen in mijn hoofd voorbij.

Daardoor wordt handelen naar mijn eigen grenzen lastig. Want op het moment dat ik merk dat ik me ergens niet prettig meer bij voel, maar aan de andere kant ook heel erg bang ben voor die doemscenario’s, klap ik dicht. Ik ben dan geneigd om de situatie minder erg te maken dan die is en toch door te gaan met datgene wat ik niet leuk vond. Alles om die confrontatie maar uit de weg te gaan.

IMG_4146

Het grappige is dat die confrontatie er meestal niet eens komt. De mensen waar ik van houd, reageren eigenlijk nooit zo achterlijk op mij als ik in mijn hoofd had meegemaakt. Meestal vinden ze het fijn als ik mijn grenzen aangeef en zijn ze begripvol en lief. En of ze dan gemene grapjes maken achter mijn rug, dat zal ik nooit weten. Maar dat kan ik me bijna niet voorstellen.

Dit is dus best een leerpunt voor mij. Ik moet meer uit gaan van wat ik echt wil. Natuurlijk wil ik mensen helpen, betrouwbaar zijn en mijn afspraken nakomen. Dat vind ik belangrijk. Aan de andere kant moet ik leren dat ik best mijn grenzen aan mag geven. En dat er eigenlijk nooit zo achterlijk op gereageerd word, als waar ik bang voor ben. Dat scheelt mij een hoop stress om iets te doen waar ik niet achter sta. En dat levert voor de ander duidelijkheid op.

Leuk, die coaching. Zo kom je nog eens ergens achter! 🙂
Heb jij nog iets over jezelf uitgevonden?

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.