to top

Tweede loopbaancoach-gesprek

Twee weken geleden had ik een eerste, oriënterende gesprek (klik) bij mijn loopbaancoach. Ik ben, zoals jullie wellicht weten, mijn droombaan nog niet tegengekomen. Tijdens het oriënterende gesprek kreeg ik vertrouwen in het feit dat de coach mij kon helpen. Dus gingen we het traject in. Dat betekende in de eerste weken dat ik veel huiswerkopdrachten had.

Huiswerkopdrachten
Ik had zin in die huiswerkopdrachten. Want het zou veel schrijfwerk zijn, en laat ik dat nu net heerlijk vinden om te doen! Daarnaast was ik ervan overtuigd dat het verhelderend voor me zou werken. Bij wijze van spreke dacht ik dat ik na de huiswerkopdrachten direct sollicitatiebrieven naar mijn droombaan zou kunnen sturen. Viel dat even tegen!

Het waren een vijftal opdrachten die ik moest doen. Allemaal erg zinvol, maar dan vooral in combinatie met het gesprek wat ik daarop volgend met mijn loopbaancoach heb gevoerd. Ik moest namelijk:
– Een levenslijn maken waarin ik belangrijke keuzes in mijn leven (studie’s, werk) op een rijtje moest zetten.
– Een aantal vragen beantwoorden over waar ik als kind mezelf in kon verliezen, wat mij als volwassene veel voldoening gaf en geeft en waar ik het afgelopen jaar veel voldoening uit heb gehaald.
– Mijn ultieme droombaan beschrijven.
– Mijn vrienden en familie ondervragen naar wat zij mijn kwaliteiten vinden en welke werkzaamheden daarbij zouden passen.
– Mijn idolen benoemen, of in ieder geval de mensen waar ik bewondering voor heb, gezien hun werk.

coaching

Lijstjes maken
Tijdens het coachingsgesprek van vandaag, zijn we dieper ingegaan op de eerste twee opdrachten. De keuzes die je maakt, zeggen namelijk heel veel over wie je bent. Zo kwam ik er namelijk achter dat ik veel keuzes heb gemaakt op basis van ‘veiligheid’, omdat een bekende daar werkte/op school zat/ervaring mee had.
We schreven meer normen en waarden op, die op te maken waren uit de keuzes die ik gemaakt heb en de werkervaring die ik had opgedaan. Ook maakten we een lijstje met kwaliteiten.

Mijn coach liet me inzien dat ik bepaalde minpunten van mezelf ook positief kan bekijken. Zo vind ik het namelijk vervelend aan mezelf dat ik redelijk faalangstig kan zijn. Ik wil niet ergens mee beginnen, als ik niet zeker weet dat ik het goed kan. Maar mijn coach gaf daar een positieve draai aan: ik ben gewoon perfectionistisch. Met direct handvatten om daarmee om te gaan. Dat perfectionistische speelt ook door in het feit dat ik écht werk moet doen waar ik 100% achter sta. Als ik ergens het nut niet helemaal van in zie, dan kost het me heel veel moeite om dat toch uit te voeren.

Introvert/extravert
Ook kwam ik er tijdens de coaching achter dat ik precies tussen introvert en extravert in zit. Ik vond het altijd al moeilijk om daar een keuze in te maken, als dat me werd gevraagd. Maar ik zie nu heel duidelijk dat ik het allebei ben. Ik houd er enorm veel van om met mensen te zijn en denk dat ik het heel prettig vind om een baan te hebben waarin ik contact heb met mensen. Maar ik merk ook heel erg dat ik een sterke drang heb naar alleen zijn. Als ik even onder de mensen ben geweest, heb ik heel erg behoefte aan momentjes alleen. En andersom. En (mede) daarom valt het werk op school mij dus ook zo zwaar. Ik wordt geforceerd om vanaf 8 uur ’s morgens tot 2 uur ’s middags aan één stuk door met kinderen te werken. En daarna werk je direct door tot 5 uur met je collega’s. Voor iemand die dus sterk behoefte heeft aan een ‘alleen-momentje’, heel zwaar. Dit vond ik heel verhelderend!

Andere kernwoorden die ik zoek in een baan: vrijheid (!!!), duidelijkheid, zelfstandigheid, iets betekenen voor een ander, de tijd mogen nemen, inlevingsvermogen, leren, open manier van kijken, rust en orde, integriteit, doorzettingsvermogen, optimistisch, creativiteit, organiseren, drive, enthousiasme.

Nieuwe huiswerkopdracht
Waar ik na de huiswerkopdrachten me heel erg in de war voelde, had ik na dit tweede coachingsgesprek juist het gevoel dat het allemaal weer wat duidelijker was geworden. Echt heel fijn!

Over 2 weken hebben we een nieuwe afspraak gepland. Dan moet ik als huiswerk een lijstje maken met mijn normen en waarden, kwaliteiten, soorten kennis en expertise, wat voor omgeving ik zoek en onder welke arbeidsomstandigheden. Ik ben weer heel erg gemotiveerd om met deze opdracht aan de slag te gaan!

 • Melanie

  Mooi verhaal! Hoop dat je er snel achter wat je wilt doen komt 🙂
  Zo’n loopbaancoach zou ook wel iets voor mij zijn.. je verhaal is zo herkenbaar!

  24 januari 2014 at 18:10 Beantwoorden
 • Dorien

  Leuk geschreven! Lijkt mij heel interessant om eens bij een loopbaancoach te kijken, volgens mij kan je er heel veel aan hebben! Succes 😉

  25 januari 2014 at 11:25 Beantwoorden
 • Marieke

  Leuk enthousiast verhaal, wat fijn dat het tot nu toe werkt voor je. Hopelijk komt er ook die ene droombaan uit!

  26 januari 2014 at 23:05 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.