to top

Mijn brilletje

Mijn moeder heeft een bril. Ik ken haar niet zonder. Ik wilde er ook heel graag één toen ik klein was. Toen ik nog op de basisschool zat en een plekje achterin de klas had, bedacht ik een keer dat ik niet goed kon zien. Ik vertelde dat aan mijn moeder, die er heel erg van schrok. Ze had zo graag gewild dat haar kind goede ogen zou hebben! Die had ik ook, ik wilde alleen graag een bril. Mijn moeder had dat snel genoeg door, dus die bril kon ik vergeten.

En dat deed ik dan ook. Jarenlang. Mijn ogen waren prima en dat beviel me eigenlijk goed.
Totdat ik twee jaar geleden terug kwam van een zonvakantie op Lanzarote. Ik merkte dat ik niet meer heel scherp kon zien, zonder flink met mijn ogen te knijpen. Maar ik zou wel teveel in de zon hebben gekeken. Ofzo. Dus ik negeerde het en kneep vrolijk verder.

In de tussentijd merkte ik steeds meer dat mijn ogen lang niet meer zo goed werkten als ik gewend was. Vooral als ik met mijn lief in de auto zat en een bord niet kon lezen, waar hij dan heel verbaasd over was. Want hij kon het bord van heel ver weg nog scherp zien.
Ook kon ik niet goed meer op een computerscherm kijken. Ik zag soms niet echt duidelijk een verschil tussen een – en een =. Maar dan gaf ik vermoeidheid de schuld. Ofzo.

Toch besloot ik laatst een oogmeting te laten doen. Waarom niet. Het zou wel niet geweldig zijn, maar ook niet heel dramatisch. Dat viel nog flink tegen, kwam ik achter. Toen de veel te vrolijke opticien wees naar een schermpje in de verte met minuscule letters, dacht ik dat hij een grap maakte. Zo klein, dat kon toch helemaal niemand lezen. Maar na een paar (ok, heel erg veel) glaasjes voor de oefenbril geschoven te hebben, kon ik die rij letters toch scherp lezen. Bizar!

IMG_4428

Mijn oogbol schijnt niet rond, maar rugby-vormig te zijn. Dat zorgt er dus voor dat ik met name in de verte niet scherp kan zien. En daar heb ik sinds kort dus een bril voor. Ik had bedacht dat ik hem alleen zou gaan gebruiken voor het televisie-kijken in de avond of tijdens het autorijden. Maar ik moet zeggen dat ik redelijk verslaafd aan hem ben geraakt. Het is zo ontzettend fijn om weer scherp te kunnen zien, ook in de verte. En het scheelt natuurlijk dat hij nog best leuk staat.

Dus op mijn 28ste heb ik toch dat brilletje, dat ik zo graag wilde hebben toen ik klein was!

 • Lars

  Wat schrijf je leuk !

  6 december 2013 at 12:51 Beantwoorden
 • claudia

  Ik kijk sinds lange tijd weer eens op twitter en zie dit voorbij komen!! Wat leuk Betty!! Ik heb al eerder tegen je gezegd dat je talent hebt en ik hoop dat je nog veel blogs gaat schrijven! Dikke kus Clau

  7 december 2013 at 10:05 Beantwoorden
 • Donna

  Hij staat je super! Brillie!

  12 december 2013 at 13:04 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.