to top

Stress en hoe de commercie hierop inhaakt

Het voelt altijd een beetje lullig om te vertellen dat ik een burn-out heb gehad. IEDEREEN aan wie ik dat namelijk vertel, heeft er zelf ook een ervaring mee. Of zelf, of met iemand in de directe omgeving. Soms twijfel ik wel eens of dat dan écht een burn-out was, of overspannenheid, maar het feit blijft dat veel mensen met stressklachten worstelen. Over hoe dat volgens mij komt, wil ik een andere keer uitweiden, maar eerst iets anders.

Waarschijnlijk hebben Instagram en Google wel door dat ik een burn-out heb gehad. In de eerste plaats omdat ik daar zelf over schrijf, maar ook omdat ik talloze malen heb gegoogeld naar het ontstaan van stressklachten en hoe die te verhelpen zijn. Hierdoor heb ik door de grote techbedrijven een label opgeplakt gekregen en krijg ik nu keurig bijpassende advertenties voorgeschoteld. Want: deze persoon heeft iets nodig en kan dus iets aangesmeerd worden. Bedrijven let op: hier kan je geld verdienen!

Met je olie

Ik krijg regelmatig ads te zien van grote bedrijven die beweren dat hun pilletje, smeerseltje, geurolietje of training een wereld van verschil gaat maken bij het herstel van een burn-out. Eigenlijk vind ik dat al heel erg: ik ben namelijk van mening dat je stressklachten kunt stoppen door een andere levensstijl en -houding aan te nemen. Ook daar kom ik nog een keer uitgebreid op terug, want daar valt teveel over te vertellen. Erger vind ik het eigenlijk nog dat er tegenwoordig een wildgroei lijkt te zijn aan zelfbenoemde coaches die allerlei online cursussen en begeleidingsmomenten aanbieden. In de eerste plaats omdat die vaak niet bevoegd lijken te zijn (ik heb onderzoek gedaan) om mensen te behandelen, maar in de tweede plaats ook omdat ze ongefundeerd hun mening broadcasten aan kwetsbare mensen en die hier honderden euro’s voor laten betalen. “Volg de 7-daagse cursus ‘Hoe sta je relaxter in het leven’ van 3000 euro nu voor slechts 300 euro en je hebt nooit meer klachten, bent altijd blij en vrolijk en gaat voortaan zwevend door het leven!”

Hop, scheiding aangevraagd

Nu zijn er een hoop coaches die daadwerkelijk goed opgeleid zijn (althans, dat zéggen ze…) die een hoop zinnige dingen te vertellen hebben, waaraan je als zoekende gestresste misschien houvast kan vinden. Maar ook dan zie ik vaak comments waar ik echt van schrik: “Door jouw artikelen heb ik besloten mijn man te verlaten!” “Ik heb mijn baan opgezegd en nog niets nieuws, maar door jouw artikelen weet ik dat het goed komt!” Natuurlijk: als je relatie energieslurpend is en je elke dag op je tandvlees naar je werk moet, is het handig om eens achter je oren te krabben of hier niet een drastisch besluit gemaakt moet worden, maar dat besluit baseren op de Instagrampost van iemand die je niet kent…?

Het valt me bovendien ook op dat veel bloggers inmiddels de overstap lijken te hebben gemaakt naar zelfhulpgoeroe. Ze maken (mini-)cursussen over hoe je productiever, gezonder, opgeruimder en gelukkiger kunt worden, maar ik vraag me af waar ze hun informatie op baseren. Een blogje schrijven over je eigen ervaring is één ding, maar mensen laten betalen voor een cursus die nergens op gefundeerd is, is wat mij betreft een stap te ver.

Samenwerking

En met zoveel vraag naar hulp voor gestresste mensen is een samenwerking tussen de grote bedrijven en de bloggers natuurlijk ook nooit ver weg. Ik moet eigenlijk wel lachen als ik op Instagram zie dat bloggers pakketjes aanprijzen met geurolie ‘waar je rustig van wordt’ en homeopatische pilletjes die ‘ontspannend zouden werken’. Ik twijfel niet aan de beste bedoelingen van de bloggers, waarschijnlijk gaan ze enthousiast mee in het ‘baat het niet dan schaadt het niet’-principe. Maar volgens mij schaadt hoe dan ook wel: kwetsbare, bange mensen krijgen het gevoel dat ze met een simpel smeerseltje of een ungefundeerde cursus van hun ernstige (soms zelfs chronische) klachten af kunnen komen. Het kost ze niet alleen veel geld, maar kan ook voor een (kortdurend) vals gevoel van veiligheid zorgen, waarna ze nog erger in de put terecht komen en nog meer geld willen uitgeven.

Stress is een groot probleem waar we als maatschappij eens kritisch naar zouden moeten kijken. Leggen we de lat niet te hoog met zijn allen, op het gebied van werk, én gezin, én een sociaal leven, én sport, én indrukwekkende reizen? Zijn we niet teveel bezig met onze mobieltjes, die voor een continue stroom aan prikkels zorgen? Letten we wel genoeg op onze mentale rust? Met alle respect: een geurolie met lavendel gaat daarin geen énkel verschil maken.

  • Manon

    Hallelujah Betty!!! Ik moest lachen om dat kopje “met je olie” HAHA. Echt. Ga weg. Zoek een professional, een andere wannabe gaat je echt niet helpen op de lange termijn!

    24 september 2019 at 09:57 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.