to top

De naam Yuna: hoe zijn we daaraan gekomen?

Ik heb een aantal verzoekjes gekregen over mijn tweede bevallingsverhaal en die wil ik (iets minder uitgebreid en persoonlijk dan die van Nim) binnenkort wel vertellen, maar er wordt nog druk gewerkt aan het verhaal. Omdat ik toch wel weer zin heb om te bloggen, eerst een ander stukje dan! 

Ik dacht altijd dat het kiezen van een meisjesnaam makkelijker zou zijn dan het kiezen van een jongensnaam. Totdat ik heel hoogzwanger ’s nachts wakker schrok van het idee dat we de naam van onze dochter nog niet definitief hadden gekozen. Wat een stress bracht dat met zich mee, zo tegen het eind! Ik moest er niet aan denken dat we nog zouden twijfelen op het moment dat ik met een glibberig hoopje baby op mijn borst de vraag van de verloskundige zou krijgen over De Naam. Toen hakten we de knoop door: het zou de naam worden die we al hadden bedacht voor als Nim een meisje zou zijn!

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik ervan overtuigd dat we een dochter zouden krijgen. Ik speurde avondenlang door lijstjes met meisjesnamen en verzamelde mijn favorieten. De naam Yuna was me in die tijd direct opgevallen in de lijsten vol met meisjesnamen. In vond het zo’n super mooie spelling! Bovendien leek de naam op Luna – wat wij een prachtige naam vinden – maar dan nét iets anders.

Wel of niet?

Toch hebben we een tijd getwijfeld. Was de naam wel passend bij een Nederlands meisje, of stel je je er eerder een Japans kindje bij voor? Zou onze dochter altijd haar naam moeten spellen? Zouden mensen het tot vervelens aan toe verkeerd uitspreken? Wij spreken Yuna namelijk uit als Juu-na en niet als Joe-na of Djoena. Toch bleef Yuna tot onze favoriete meisjesnamen behoren. Iedere keer kwamen we er bij terug en stiekem noemde ik onze dochter al heel vaak Yuna toen ze in mijn buik zat, ook toen we de knoop nog helemaal niet hadden doorgehakt. Wat mij definitief over de streep heeft getrokken? Het toevallige feit dat mijn schoonmoeder, toen ik hoogzwanger was, opeens een link doorstuurde van een kinderboek met als titel ‘Yuna’s maan’. “Kijk eens wat een mooie naam!” zei ze, niet wetende dat deze naam überhaupt op onze lijst stond. Ik vond dat toch wel een ‘meant to be’-teken, dus voor mij was het vanaf dat moment duidelijk.

Afvallers

Toch hebben een hoop namen de revue gepasseerd, gedurende mijn zwangerschap:

 • Luna: al jaren staat deze naam op ons lijstje en ik vind hem prachtig. Toch heb ik er een negatieve associatie mee. Ik heb als juf ooit een meisje in de klas gehad die zo heette, waarvan de moeder overleed. Bovendien heet het dochtertje uit ‘Komt een vrouw bij de dokter’ ook Luna en heeft de Luna uit Harry Potter ook geen moeder. Hoewel dit dus puur te maken heeft met bijgeloof, leek het me een naar idee om mijn dochter Luna te noemen. De naam viel dus al snel af.
 • Zoë: een onwijs leuke, vlotte, lieve naam, die ik mijn dochter graag had gegeven. Hij past namelijk leuk bij Nim en bij ons. Toch viel die af: onze kat heet namelijk Zoë. Nu vond iedereen die we hierover spraken dat we ons daar niets van aan moesten trekken, maar opgeteld bij het feit dat Zoë wel een erg populaire naam is (en we dat liever niet willen), maakte dat hij het niet is geworden.
 • Fay: ook Fay hebben we heel serieus en heel lang overwogen. We vonden het allebei een erg leuke naam. Maran wilde echter de spelling ‘Fee’ hanteren, wat ik niet zo leuk vind. Daar hadden we meer over kunnen discussiëren, maar op een gegeven moment is de naam verdwenen uit onze top 3 en ik zou niet eens weten waarom.
 • Anna: de naam Anna vinden we prachtig en we hebben sinds we net bij elkaar waren gezegd dat we onze toekomstige dochter Anna zouden noemen. We zijn namelijk ooit min of meer aan elkaar voorgesteld door een toenmalige wederzijdse vriendin die Anna heette. Mijn ouders wilden mij bovendien eigenlijk Anna noemen, maar die naam viel op het laatste moment af omdat hij te populair was. Eigenlijk is dat ook nu de reden geweest waarom wij onze dochter niet dezelfde naam als eerste naam hebben gegeven. We wilden toch liever een naam die je minder vaak hoort. Yuna heeft wel de naam Anna als tweede naam gekregen, om bovenstaande redenen. Nim heeft geen tweede naam, maar omdat Anna voor ons een speciale betekenis heeft, besloten we Yuna deze naam toch mee te geven.

Spelling

Wat betreft de spelling, waren we het er snel over eens: het zou Yuna met een ‘Y’ worden in plaats van een ‘J’. Juna was namelijk ook een optie geweest, maar wij waren bang dat die spelling iets meer een ‘Dj’-klank zou uitlokken. Bovendien vonden en vinden we de ‘Y’ gewoonweg leuker staan. De naam van Maran’s zusje begint bovendien ook met een ‘Y’ en ook dat vonden we ergens wel een leuke verwijzing.

We zijn nog steeds erg blij met de naam. We hebben er veel complimenten over gekregen. Niet dat dat echt iets zegt (want als mensen het een verschrikkelijke naam vinden, zeggen ze niks), maar het is toch leuk om te horen dat we een naam hebben gevonden die zowel redelijk apart als gangbaar is. Bovendien vinden we hem erg goed passen bij Nim.

Een meisjesnaam kiezen was dus niet zo makkelijk als ik had verwacht. Maar het is gelukt!

 • I

  In 2013 is mijn nichtje Yuna geboren (spreek je ook uit als Juuna) mijn nicht wist vanaf kleins af aan al dat ze haar kindje later zo wilde noemen aangezien ze bij de Yuna rivier was geweest in de Dominicaanse republiek. Dus ik was erg verbaasd toen jouw dochtertje ook zo heette 😉

  Geniet ervan!

  5 juli 2016 at 11:30 Beantwoorden
 • Shirley

  Superleuk! Ik dacht zelf dat het Joe-na was, dus weer wat geleerd vandaag 😉

  5 juli 2016 at 11:56 Beantwoorden
 • Nienke

  Ik vind t een hele leuke naam! Heel toevallig reden we vandaag langs een café dat Juna’s Bar heette en toen zei mijn man: dat is een leuke naam voor als we nog een tweede dochter krijgen. Toen moest ik natuurlijk gelijk aan jouw dochtertje denken 😉 En ik had nog niet eens bedacht dat je ’t ook als ‘djoena’ kon uitspreken.

  5 juli 2016 at 16:49 Beantwoorden
 • Iris

  Wat leuk om te lezen! Wij hebben onze dochter namelijk Juna genoemd, met als uitspraak ook juu-na. De naam Yuna vond ik al jaren erg mooi, sinds ik iemand leerde kennen die een dochter heeft met die naam, maar dan wel de Joe-na variant. Daarom hebben wij uiteindelijk voor de J gekozen, en gelukkig wordt het tot nu toe gewoon goed uitgesproken 🙂 Wat mooi trouwens dat je schoonmoeder ook die naam tipte, ik snap helemaal dat je dat als teken zag! Heel bijzonder!

  5 juli 2016 at 19:56 Beantwoorden
 • Susan

  Prachtige naam! Als moeder van een Juna (je spreekt het ook uit als Juu-na) kan ik je keuze helemaal begrijpen 😉

  6 juli 2016 at 11:37 Beantwoorden
 • manon

  Yuna is zeker een mooie naam! Onze dochter heet wel luna haha ben er nog steeds heel blij mee! Geniet lekker van jullie gezinnetje!

  Liefs

  7 juli 2016 at 21:26 Beantwoorden
 • anneleen

  Een heel mooie naam, die perfect bij jullie gezinnetje past vind ik! 🙂

  8 juli 2016 at 09:44 Beantwoorden
 • Margriet

  Heel leuk om te lezen hoe jullie aan de naam zijn gekomen. Yuna is een hele bijzondere naam.
  Ik moest even giechelen over de naam Fay, onze kat heet Fay en ik zou bij ander inzien het liever als Fee spellen.

  8 juli 2016 at 17:21 Beantwoorden
 • Sonja

  Leuk om te lezen…onze dochter heet Yuna Rosalin. Haar roepnaam is Yuna, de joenaa variant. We vonden het een krachtige korte stoeren naam. Het past goed bij de naam van haar zus Indy Aminah. Roepnaam Indy. De tweede namen zijn vernoemd en/of een samensmelting van namen van onszelf.

  5 augustus 2017 at 23:19 Beantwoorden
 • Krissie

  Sinds 1 juli 2011 hier ook een Yuna die, helaas, wel heel veel als Djoena uitgesproken wordt. Zeker daar waar ze voor het eerst aangemeld wordt, zeg ik dat er specifiek bij, ook op schrift “onze dochter heet Yuna, met als uitspraak Juuna”

  24 maart 2018 at 15:27 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.