to top

Een gemiddelde dag als hoogzwangere

Nu ik ruim en breed de 38 weken zwangerschap gepasseerd ben, kan ik wel stellen dat ik redelijk gehandicapt begin te worden. Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik me met deze termijn daar helemaal aan toegeven. Ik waggelde wat heen en weer tussen mijn bed, de bank en het bad en probeerde eens per dag een wandelingetje te maken om ‘bezig te zijn’. Verder keek ik wat series, fantaseerde ik me suf over het komende moederschap en verzamelde hier en daar wat moed om naar de keuken te gaan om een maaltijd voor mezelf te maken. Hoe anders is dat een tweede ronde…

Deze keer worden we namelijk wakker gezongen door onze vrolijke dreumes. Zo tussen half acht en acht uur (ik weet het, ik mag niet klagen!) worden we door de gezellige tonen van ‘hi-hi-hi-ha-ha-ha’ uit onze dromen gehaald. Meestal ben ik degene die eruit gaat om ons ventje uit zijn slaapzak en babyjail te bevrijden. Dat is namelijk mijn lievelingsmoment van de dag. De kamer van Nim binnenwandelen en zijn vrolijke gezichtje zien, met zijn warrige, blonde coupe. Ik verschoon hem, kleed hem aan, we zingen ondertussen wat liedjes en gaan naar beneden. Daar maak ik een flesje voor hem, een cappuccino voor mezelf en haal ik wat boterhammen uit de vriezer. Op de bank kijken we het nieuws en drinken we onze drankjes op terwijl we samen heerlijk knuffelen.

Daarna maak ik ons ontbijt klaar en gaan we eten en/of smoothies drinken. Na het ontbijt is het tijd om wat in huis te rommelen. Nim speelt, ik ruim wat op. Meestal doet hij een poging mij mee te helpen, al moet ik eerlijk toegeven dat dat niet altijd het gewenste effect heeft. Sinds ik hoogzwanger ben, heb ik de schermtijd van Nim wat uitgebreid. Het komt dan ook vaker voor dat hij wat spelletjes op mijn telefoon speelt, terwijl ik televisie kijk. Of we lezen samen wat boekjes op de bank. Meestal wil ik er in de ochtend ook nog wel op uit, dan lopen we een rondje door de wijk, doen we een klein boodschapje of laat ik Nim even los in de achtertuin.

Zo rond 12 uur krijgt Nim zijn lunch en eet ik ook wat. Rond half 1 gaat hij naar bed en… ik ook. Ik wilde deze tijd voor mezelf houden om iets leuks te doen, maar ik merk echt dat ik zonder een dutje de dag niet vrolijk door kom. Meestal ga ik op bed even een serie kijken, maar nog voor de helft lig ik te slapen.

Nadat we hebben geslapen herhaalt het ochtendritueel zich min of meer weer. Gelukkig heeft Maran, door een aantal afgeronde deadlines, wat meer de tijd om nu bij te springen, zodat ik ook soort van verlof heb. We spelen, binnen of buiten, we kijken wat tv en één van ons maakt het avondeten klaar. Na het eten doet Maran Nim vaak in bad en naar bed en hebben we de avond voor onszelf.

Zoals je ziet een vrij saaie manier van de dagen doorkomen. Echt heel veel tijd (en vooral energie!) voor leuke dingen heb ik niet. Ik slaap wat af en dat is het eigenlijk wel. Degene die heeft bedacht dat zwangerschapsverlof vakantie is, zou ik graag een dagje mee laten kijken. Wat mij betreft bestaat een vakantie niet uit verplicht dutjes doen en tussendoor trainrailsen aan elkaar zetten, boekjes voorlezen en boterhammen smeren. Hoe dan ook probeer ik er het beste van te maken. Het is nu eenmaal bekend dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, en dat klopt in mijn geval ook wel. Zolang het kleine meisje zich nog goed ontwikkelt en ook mijn grote jongen zich vermaakt, vind ik het prima. Mijn tijd komt wel weer. Ooit. Over tien jaar ofzo.

Hoe brachten jullie de dagen als hoogzwangere door?

 • Shirley

  Het is zo gek om dit te lezen aangezien ik die week 38 natuurlijk niet heb meegemaakt. Ik beviel met 36 weken en voelde me toen eigenlijk nog kiplekker en vol energie. Geen grote buik en gewoon aan het werk. Maar inderdaad, toen had ik geen ander kind in de rondte lopen… Ben benieuwd hoe het de volgende keer verloopt maar stiekem hoop ik dan weer op een bevalling bij week 36 of 37, zodat ik die laatste zwaardere loodjes niet hoef mee te maken 😉 Op naar de laatste dagen Betty! X

  16 mei 2016 at 10:54 Beantwoorden
 • Madelaine

  Ik had dan geen ander kindje maar mocht al blij zijn als ik een ding gedaan kon krijgen op een dag. De gebroken nachten door t vele plassen hielpen niet mee

  16 mei 2016 at 11:10 Beantwoorden
 • Milou

  Pff het lijkt mij ook lastiger als je al een kleintje hebt rondlopen! Ik lag ook echt alleen maar op de bank. Sterkte met de laatste loodjes en succes met de bevalling straks!

  16 mei 2016 at 11:51 Beantwoorden
 • Margriet

  Dat klinkt eigenlijk best fijn, om zo je dagen door te komen, maar vakantie zou ik het inderdaad ook niet noemen. Succes met de laatste loodjes.

  16 mei 2016 at 13:25 Beantwoorden
 • Dita

  Ik kon tot het laatste moment alles doen wat ik wilde. Had eigenlijk nergens last van. De keizersnede stond al even gepland, dat was wel apart want zo wisten we precies wanneer Mila zou worden geboren.

  16 mei 2016 at 14:01 Beantwoorden
 • Malin

  Ooh dit is heel herkenbaar (net als je vorige artikel, wat er anders is aan een 2e zwangerschap). Ik ben bijna 40 weken nu, aardig mobiel in vergelijking met de vorige keer.
  Komt met name door Bjarne (2), die zorgt ervoor dat ik in beweging blijf haha. Opstaan, eten, beetje aanklooien, even naar buiten… ’s middags met de benen omhoog en dan hopen dat vriendlief niet al te laat thuis is. Merk dat ik het nu een stuk pittiger vind, dat hoogzwanger zijn. Succes met je laatste loodjes!

  19 mei 2016 at 14:31 Beantwoorden
 • Bregje

  Oh da’s wel effe anders met nog een kleintje erbij! Ik was vanaf 38 weken echt klaar en lag vooral op de bank te Netflixen en waggelde soms even naar de supermarkt 😁 Succes nog eventjes!

  19 mei 2016 at 16:36 Beantwoorden
 • Janine

  Respect, hoogzwanger en z’n peuter is pittig! Wat fijn dat je man nu veel vrij heeft! En ind een onbetaalbaar moment in de ochtend met z’n snoetje, en hoe lekker ze dan ruiken als ze zo uit net uit bedje zijn😍 ( als er natuurlijk geen nr.2 in de luier zit) Succes de laatste dagen/weekjes en de bevalling!

  19 mei 2016 at 19:54 Beantwoorden
 • Jodi - liefthuis

  Het scheelt natuurlijk erg per persoon maar ik voelde me hetzelfde als jij terwijl een vriendin met 41,5 weken nog 2 koningsmarkten af liep toentertijd grrrr.
  Lekker thuis rommel en wachten wachten wachten en jij ni vooral ook nog genieten van je grote kleine man

  22 mei 2016 at 11:09 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.