to top

Waarom een tuin met een dreumes een must have is

Vorig jaar rond deze tijd zat ik met mijn – toen nog – baby op vijf hoog. Ons appartement wat fijn, het keek prachtig uit over het water en over de skyline van Amsterdam. Maar het had een winderig balkonnetje en verder aan alle kanten ramen. Dat klinkt leuk, maar als de zon er op scheen, voelde het al snel aan als terrarium. Het was dan ook mijn droom om een huis te vinden met een tuin. En dan bij voorkeur een zonnige tuin, waar we ons heel wat uurtjes in zouden kunnen vermaken. Dat huis vonden we vorig jaar in juni en het was dan ook bitterzoet om tijdens het tekenen van de koopovereenkomst erachter te komen dat we pas in november de sleutel zouden kunnen krijgen. Nog één hele zomer binnenzitten…

Die zomer ging over in een eindeloos durende herfst en pas begin mei konden we voor het eerst dan echt de voordelen ervaren van het hebben van een eigen tuin. Tot die tijd moesten we het doen met naar buiten staren en plannen maken over een eventuele indeling van onze tuin. Inmiddels is die indeling redelijk definitief en ingevuld, dus het Grote Genieten is begonnen. En daarmee heb ik meteen een rijtje voordelen verzameld van het hebben van een tuin, als er ook een dreumes rondrent:

Gemak

Op nummer 1 staat absoluut het gemak van een eigen tuin. Is het mooi weer? Dan gooien we de tuindeur open en kan Nim naar buiten. We hoeven geen jasjes aan te trekken, geen bekers drinken mee te nemen, geen schone luier in een tas te proppen voor het het geval dat en vaak doen we niet eens schoenen aan. Vooral in combinatie met een hoogzwangere buik is het gemak van een eigen tuin echt het aller- allerfijnst.

Privacy

Niet dat ik in iedere voorbijlopende volwassene een potentiële pedofiel zie, maar mijn zoon in onze eigen tuin in zijn blootje rond laten lopen, is toch iets wat ik prettiger vind dan in het park. Bovendien kan ik alleen maar lachend mijn schouders ophalen, als mijn dreumes grommend aankondigt het niet eens te zijn met het door mij opgelegde glijbaanverbod (omdat ik meneer al minstens een half uur glijbaan op- en af help, terwijl ik zelf 37 weken zwanger ben). Tot slot ook erg prettig: er komen in onze tuin alleen andere kinderen van vrienden en vriendinnen. We hoeven hier dus niet bang te zijn dat grotere, onstuimige jongens in hun waas van voetbalmanie mijn zoon omver kegelen. Laatstgenoemde kan namelijk in alle rust met zijn onhandige dreumesbeentjes tegen zijn eigen bal aan schoppen.

tuin1

Aangepast speelgoed

Wanneer je grotendeels afhankelijk bent geweest van de speelplaatsjes in de buurt, zal je kunnen beamen dat die helaas lang niet altijd geschikt zijn voor baby’s en dreumesen. Van schommels zonder zitje aan de zij- en achterkant tot klimrekken waarvan je als moeder van zo’n uk alleen maar nachtmerries kan krijgen. In je eigen tuin kun je de speeltuin van je dromen creëren. Schaf een zandbak aan en gooi die vol met schepjes, emmertjes en andere felgekleurde plastic zooi. Als je daar voor een tientje ook nog een zwembadje bij koopt, kan je kind z’n lol niet op tijdens zonnige dagen. En wil je echt helemaal losgaan? Dan is een glijbaan en/of een plastic speelhuisje natuurlijk een overtreffende trap van tof.

En weer wegwezen

Heeft je kind het gehad buiten? Z’n luier tot z’n nek toe volgekakt? Is ‘ie gevallen met een schaafwond en blauwe plek tot gevolg? Dan is de weg naar huis heel kort. Een nat washandje is zo over dat gewonde voorhoofdje gelegd, de luier verschoon je met minimale inspanning en je switcht in een oogwenk tussen zandbak en bak met Duplo. Wil je vervolgens toch weer naar buiten? Zo geregeld. Wat een luxe, als je het vergelijkt met wanneer je toch dagelijks de tocht van vijf hoog naar beneden moet maken, en weer terug. Dat doe je nu eenmaal niet voor vijf minuten.

“Heb je het niet zwaar, met dat warme weer?” vraagt iedereen die met mijn enorme buik geconfronteerd wordt. Maar dat valt echt heel erg mee! Toen ik nog in het appartement woonde en zwanger was van Nim, had ik het zwaar. Nu haal ik lachend mijn schouders op en zoek ik een plekje in de schaduw. In onze eigen tuin, dus.

 • Lieke

  Leuk beschreven, zo is het inderdaad. Lekker makkelijk, wij zijn ook heel blij met onze nieuw aangelegde tuin. Mooie tuin hebben jullie zeg!

  10 mei 2016 at 08:36 Beantwoorden
 • Dita

  Ja, heerlijk is een tuin he! 🙂 Mooie tuin hebben jullie ook. Helemaal mijn stijl, lekker strak. Ik heb 4 jaar samengewoond met mijn vriend in een appartement. Helemaal leuk en prima te doen maar nu wonen we weer in het dorp waar we beide zijn opgegroeid. In het ouderlijk huis van mijn vriend en 500 meter vanaf mijn ouderlijk huis. We zijn gewend aan ruimte en hebben dan ook een grote tuin. Mij echt te groot, ik hou absoluut niet van tuinieren mja, we hebben nu eenmaal een grote tuin. Nu we een dochtertje hebben (ze is 3 maanden) vind ik het wel ideaal dat ze lekker naar buiten kan. Helaas hebben we niet gelijk een deur vanuit bijvoorbeeld de keuken of woonkamer naar de tuin. Dat staat nog wel op mijn verlanglijstje 😉

  10 mei 2016 at 08:56 Beantwoorden
 • Elisabeth

  Oh heerlijk hè zo’n tuin. Onze dreumes Jim loopt ook de hele tijd in en uit. Ik zet ’s ochtends de achterdeur open en we doen gewoon net alsof we op de camping zijn. Ik gibd het zelf ook geweldig trouwens… 🙂

  10 mei 2016 at 11:44 Beantwoorden
 • Kelly

  Wij hebben ook een tijdje in een appartement gewoond, er was niks mis mee maar uiteindelijk wilden we ook liever een huis met een tuin en daar zijn we heel blij mee! Het is wat je zegt gewoon even wat meer privacy en heerlijk genieten 😊

  10 mei 2016 at 12:48 Beantwoorden
 • Bianca

  Oh ik kan niet wachten!! Na jarenlang een appartement te hebben gehad, de laatste jaren ook vijf hoog, is binnenkort toch echt ons (nieuwbouw)huis met tuin klaar! Vorig jaar gekocht en nu de laatste loodjes, maar ik kan echt niet wachten! Dat de tuin nu nog een zandvlakte is vergeet ik dan voor het gemak maar even… 😉

  10 mei 2016 at 14:12 Beantwoorden
 • Veronique

  Zeker waar! Een tuin met een peuter waar je een zwembadje in kan zetten is echt heel belangrijk! Zo kunnen ze lekker spelen en heb je er bijna geen omkijken naar.

  23 januari 2017 at 16:25 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.