to top

Mijn zwangerschap: week 25 tot week 29

Iedere keer schrik ik weer als ik bedenk dat het tijd is om een zwangerschapsupdate te schrijven. Het is niet normaal hoe snel de tijd gaat als je voor de tweede keer zwanger bent. Mijn moeder zei het ook al, dat het deze keer veel sneller lijkt te gaan dan de vorige keer. Dat is enigszins te verklaren door het feit dat het nu eenmaal niet helemaal nieuw meer is en dat we ook onze lieve Nim al hebben rondlopen, maar toch had ik niet verwacht dat het verschil in tijdsbeleving zo extreem zou zijn. Maar goed dan, week 25 tot aan week 29. Ik praat jullie weer even bij!

Week 25

In week 25 gingen we lekker een midweekje met z’n drieën naar een bungalowpark. Dat was echt nog een wens van mij, om er in ieder geval één keer met ons gezin van drie tussenuit geweest te zijn. We hebben er dan ook heel erg van genoten. Maran had zijn werk thuisgelaten, dus we zijn echt de hele midweek leuke dingen gaan doen. We hebben een aantal keer met Nim gezwommen, die als een bezetene van de glijbanen wilde, hebben veel met hem gewandeld en zijn naar een indoor-speeltuin geweest. Als Nim sliep konden Maran en ik lekker series kijken of een boek lezen.

Wat betreft mijn zwangerschap ging het in week 25 ook prima. Omdat Maran Nim nu meestal tilde als dat nodig was, hoefde ik dat niet te doen. Dat scheelde voor mij echt, aangezien ik nu geen last had van bekkenpijn of iets dergelijks. Ons kleine meisje liet ook deze week volop merken dat ze er al bij was. Ze is écht een stuk beweeglijker dan haar grote broer destijds was.

Week 26

Deze week maakte ik kennis met Mirjam, onze geboortefotograaf. Want ja, we hebben de knoop doorgehakt. Ik wil dolgraag een fotograaf bij mijn komende bevalling, om die bijzondere dag zo mooi als kan vast te laten leggen. Bij Nim had ik geen zin in ‘foto’s van m’n hol’, en vond ik het hele circus al spannend genoeg. Daar heb ik soms met terugwerkende kracht wel eens spijt van. Ondanks dat ik ook nu nog geen behoefte heb aan foto’s die rechtstreeks mijn kruis in gaan op het moment suprême, lijkt het me wel prachtig om een fotoserie te hebben met allemaal beelden van de bijzondere emoties die er zijn tijdens een bevalling. Het zullen geen foto’s worden die ik levensgroot uit zal vergroten om boven het bankstel te hangen, daar ben ik me van bewust. Maar ik weet 100% zeker dat het foto’s zullen zijn die heel dierbaar voor me zijn. Een geboorte maak je vaak in een roes mee en er later nog eens letterlijk op terug kunnen kijken, lijkt me schitterend. 

Verder ging ik met Esther naar de Negenmaandenbeurs, waar we het onwijs naar onze zin hebben gehad. Ik ging naar zwangerschapsyoga en kreeg ENORM LEUK nieuws. Daar vertel ik jullie later meer over.

26wekenzwanger (4)

Week 27

In week 27 stond de 4D-echo en een bezoekje aan de verloskundige gepland. Mijn buik begint echt weer flink te groeien en deze week gaf de weegschaal alweer +11 kilo aan. Ik moest er echt even van slikken, al vind ik het minder moeilijk nu ik weet dat het gewicht er destijds bij Nim ook redelijk snel af was. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar het geeft me hoe dan ook vertrouwen.

Bij de verloskundige was alles goed. Babymeisje was perfect gegroeid volgens haar eigen curve en viel overal ruim binnen de marges. Bovendien zag het vruchtwater er goed uit, was mijn bloeddruk mooi laag en mijn ijzergehalte goed hoog. Hoppa! Ook had ik deze week geen last van bekkenpijn. Ik dacht dat ik er voor goed vanaf zou zijn…

Na de echo gingen we weer met mijn schoonfamilie naar Zeeland, wat echt heerlijk was. We hadden vrij goed weer en dat betekende dat Nim ook heerlijk buiten kon spelen.

27wekenzwanger

Week 28

Jammer voor mij is deze week de bekkenpijn wel weer terug. Bovendien merk ik dat de zwangerschap inmiddels zwaarder aan het worden is. Ik weet nog goed dat ik datzelfde gevoel ook had rond deze periode toen ik zwanger was van Nim. Vooral ’s avonds zit mijn buik in de weg, heb ik last van mijn ribben en onderrug en voel ik me over het algemeen sowieso ongemakkelijk. Tja, het hoort erbij en het zal verderop in de zwangerschap waarschijnlijk alleen nog maar erger gaan worden. Ik ben benieuwd hoe ik dat nu ervaar. Bij mijn eerste zwangerschap werd dat oncomfortabele gevoel na een tijdje minder en kreeg ik een soort hernieuwde energie. Die zou nu ook zeer welkom zijn!

Ik krijg trouwens ook heel erg last van nesteldrang. Zo kan ik het niet laten mijn huis de hele dag door op te ruimen en schoon te maken. Zelfs de plintjes worden dagelijks van een doekje voorzien. Ik weet hoe achterlijk het is, maar het is echt alsof iets in mij roept dat het moet, ofzo. De inrichting van de babykamer ligt vooralsnog ook stil en ik denk dat ik dat ergens toch moeilijker vind dan ik wil toegeven. Op een of andere manier wil ik gewoon dat alles af is. Ik wil de kleertjes wassen, strijken en opvouwen, ik wil het geboortekaartje afmaken, ik wil de naam van ons poppetje definitief hebben, ik wil nog 1001 taken in huis doen en de tuin op orde hebben. Het frustrerende is dat ik lichamelijk niet alles meer zelf kan (in verband met rugpijn en dergelijke) en dat ik dus van veel dingen afhankelijk ben van anderen, die ook weer hun eigen leven en prioriteiten hebben. Ik probeer mezelf maar rustig te houden en alles stap voor stap te zien. Is het ECHT nodig dat het bedje nu al staat? Nee. Is het ECHT nodig dat de kleertjes gewassen en wel al in de commode liggen? Nee. De baby is nog lang niet klaar om eruit te komen en voorlopig hoeft alles ook nog niet klaar te zijn. Toch begin ik het soms wat benauwd te krijgen. De hele zwangerschap is tot nu toe zo snel gegaan, als de resterende weken ook zo voorbij vliegen: redden we het dan wel?

IMG_2470

Nim slaapt momenteel en ik ga ook even op de bank liggen. Bedankt voor het lezen van dit idioot lange stuk en tot de volgende keer maar weer! 🙂

 • Manon

  Oh Betty ik vind je zo mooi zwanger weer <3 En ik ben een tikje jaloers omdat we onze eerste zwangerschappen "samen" gedaan hebben en zoveel hebben kunnen delen en nu loop jij gewoon voor haha. Met wie moet ik straks als ik ooit weer zwanger ben al m'n vervelende kwalen gaan delen!? (Ik app je gewoon plat hoor!) Je bent gewoon al op driekwart :-O

  11 maart 2016 at 14:51 Beantwoorden
 • Mendy

  Jeetje…nu alweer zo ver? Ik vind zelfs dat het hard gaat, laat staan jij!

  12 maart 2016 at 06:28 Beantwoorden
 • jodi - liefthuis

  Wat ben je prachtig zwanger. Wel super vervelend van die bekkenpijn, hopelijk trekt het weg en blijft het weg.

  12 maart 2016 at 10:25 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.