to top

Geboortefotografie?

Aan het einde van mijn eerste zwangerschap, kwam ik in aanraking met het begrip ‘geboortefotografie’. Ik zocht op ‘positieve bevallingsverhalen’ en kwam via via op uitgebreide blogs van enthousiaste fotografen die een bevalling hadden meegemaakt. De liefdevolle verhalen werden afgewisseld met indrukwekkende, emotionele foto’s. Ik vond het prachtig, al voelde ik de drang om zelf een fotograaf naast mijn ziekenhuisbed te hebben niet zo. Sterker nog: ik vond de bevalling op zich spannend genoeg en wilde daar niet nog een extra ‘vreemde’ toeschouwer aan toevoegen. Bovendien dacht ik: het zijn geen charmante foto’s die je op canvas laat drukken en heel groot boven je bankstel hangt, als je er al persend op staat. Laat maar! En dus ging ik zonder fotograaf mijn bevalling in.

Laat ik voorop stellen dat ik tijdens de bevalling zelf wel wat anders aan mijn hoofd had dan er florissant bij liggen en anderen vragen dit moment voor mij vast te leggen. Achteraf merk ik echter wel dat ik het jammer vind dat er nagenoeg geen fotomateriaal is van die dag. Het is overduidelijk één van de meest bijzondere nachten uit mijn leven geweest en de enige foto’s die ik daarvan heb, heb ik in dit blogje verwerkt. Best jammer, vind ik nu ik er op terug kijk.

Dit is overduidelijk geen materiaal om een fotokalender van te laten drukken.

Dit is overduidelijk geen materiaal om een fotokalender van te laten drukken.

Er zijn heel wat momenten geweest die ik nog wel eens terug zou willen bekijken. Maar op een heel klein aantal slechtbelichte telefoonfoto’s na, heb ik geen beeldmateriaal. Van hoogzwangere met gebroken vliezen tot nieuwbakken, maar frisgewassen moeder, is er nagenoeg niets behalve de herinneringen in mijn hoofd.

Voor mijn komende bevalling overweeg ik de optie van een geboortefotograaf dus wel serieus. Ik ben er nog niet helemaal uit, om de redenen die ik hierboven heb genoemd. Bovendien vind ik het moeilijk iemand te vinden waarvan ik denk: aan jou vertrouw ik dit toe. Bovendien zit er een prijskaartje aan het hele circus. Helemaal terecht overigens, als geboortefotograaf ben je láng bezig en bovendien moet je geruime tijd beschikbaar zijn, aangezien de meeste bevallingen niet op afspraak plaatsvinden. De prijs maakt het voor mij echter wel iets moeilijker om een fotograaf te benaderen. Kies je voor een ‘goedkopere’ fotograaf? Waar zit ‘m het verschil in prijs dan in?

Hoe dan ook: aan jullie de vraag of jullie ervaring hebben met geboortefotografie. Ik ben erg benieuwd en sta open voor een kennismaking met een goede fotograaf die ook fotografeert in Amsterdam. Ik ben benieuwd! 🙂

Nim met zijn gefronsde, opgezwollen, pasgeboren babyhoofdje in de Maxi Cosi op weg naar huis.

Nim met zijn gefronsde, opgezwollen, pasgeboren babyhoofdje in de Maxi Cosi op weg naar huis.

 • Nicole

  Heel toevallig heb ik dus vandaag een blog online staan over mijn bevallingsfoto’s.
  Ik had een fotografe die zelf nog maar 2 andere bevallingen had gefotografeerd, dus zij was niet duur. Het was ook een kennis van me. Ik ben uiteindelijk enorm blij met de foto’s! Zelf heb ik ook 1x een zwangerschap mogen fotograferen, die foto’s zal ik ook ooit eens delen denk ik…

  25 januari 2016 at 15:27 Beantwoorden
 • Simone

  Wat leuk dat je dit onderwerp aanhaalt! Ik weet vanuit mijn fotografieblog en veel kennissen in de fotografie (en geboortefotografie) dat het ontzettend gaaf is om te doen als fotograaf, maar ook heel zwaar! Het verschil in de prijs zit hem zonder twijfel onder andere in kwaliteit en kennis, maar ook in heel veel meer andere dingen. Het is een ontzettend moeilijk onderwerp en in Nederland zijn er maar weinig die dit echt heel erg goed kunnen. Ga niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten als het gaat om zoiets “life changing” als de geboorte van je kinderen. Het buurmeisje om de hoek weet misschien wel hoe haar camera met leuke lens op de automatische stand werkt en heeft misschien een beetje technische kennis, maar daar heb je echt niets aan als je op een verloskamer staat of in een kleine, donkere slaapkamer. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Marry Fermont (http://fermontfotografie.nl/) -zij is de eerste geboortefotografe van Nederland- en op de website http://geboortefotografen.com/. Bij die laatste kun je heel veel informatie lezen en bekijken welke geboortefotograaf erbij jullie in de buurt woont. Dit is geen promotie praatje voor de aangesloten fotografen bij die laatst genoemde website; maar ik vind het echt ontzettend belangrijk om je te informeren over het belang van een héél goede fotograaf tijdens je bevalling (en voor de rest van je leven, haha!).

  25 januari 2016 at 15:40 Beantwoorden
 • iooon

  Ik had niet de kans gehad in de app te reageren dus dan maar hier. Ik zeg doen! Ik denk dat het voor mij niks zou zijn maar ik laat Stefan de volgende keer wel meer en met een beter toestel foto’s maken. Ook down under. Dat mocht van mij nu niet. Ik kijk nu al uit naar jouw foto’s!!

  25 januari 2016 at 22:39 Beantwoorden
 • Susan

  Ja echt doen! Ik heb de geboorte van onze dochter vast laten leggen en het is zo’n cadeau, ik kan het iedereen aanraden. ja het kost wat, maar het is eigenlijk heel gek dat we wel duizend euro uitgeven aan een kinderwagen (‘want dat heb je nodig’) en vervolgens zwaar bezuinigen op of zelfs niet kiezen voor het vastleggen van deze unieke dag in je leven. En wat betreft ‘een vreemde bij de bevaling’: Ik heb totaal geen last gehad van haar aanwezigheid, en vind het achteraf zo bijzonder dat we foto’s hebben waar we allebei op staan ipv dat manlief snel met zn telefoon wat foto’s van mij maakt. Er is inderdaad veel prijs&kwaliteitsverschil, maar een goede geboortefotograaf maakt niet alleen foto’s van een bevalling, maar kan JOUW verhaal vertellen met de foto’s die je raken. Ik ben zelf ook fotograaf en heb heel kritisch gekeken naar wie ik ‘aan mijn bed’ wilde hebben, en gekozen voor Marieke Zwartscholten, ze heeft een fantastische serie afgeleverd die ons zeer dierbaar is. Je kunt ‘m hier bekijken: http://www.mariekezwartscholten.nl/geboortefotografie-juna/

  26 januari 2016 at 09:51 Beantwoorden
 • Inge

  Wij hebben de bevalling gefilmd. De uren vanaf het moment in het ziekenhuis, de weeën, het moment van de persdrang en dat alle apparatuur de kamer in werd gereden tot aan de echte bevalling. Mijn man heeft overdag de stukjes gefilmd en op moment supreme heeft hij de camera op het keukentje in de kraamsuite in de juiste hoek gericht neer gezet. Je ziet het van de zijkant, dus volledige bevalling zie je niet direct maar de beelden, geluid, de hulp van de verloskundige en mijn man en alle opvolgende emoties zijn vastgelegd. Ik heb het een paar keer terug gekeken, het is heftig maar ben er zo enorm blij mee.

  Ook het wegen en aankleden van onze dochter heeft mijn man gefilmd, dit kon ik zelf niet zien wegens het hechten wat plaatsvond, dus ben enorm blij dat ik dit later terug heb kunnen kijken!

  26 januari 2016 at 10:04 Beantwoorden
 • Michelle

  Ik had hier nog helemaal niet over nagedacht, maar ben na het lezen van jouw artikel en de reacties meteen online gaan rondkijken! Wij hebben onze bruiloft ook voor relatief een behoorlijke smak geld vast laten leggen, en ondanks dat dat natuurlijk een totaal andere aangelegenheid is, zijn die foto’s me ontzettend dierbaar. Ik kan me voorstellen dat het héél waardevol is ook zulke beelden van de bevalling te hebben. Zo meteen maar even overleggen met manlief!

  26 januari 2016 at 20:26 Beantwoorden
 • Renee

  Ik vlog Pure Life geboortefotografie op fb en vind dat zó onwijs mooi. Zo puur en intens. Ik zou het zelf graag willen, maar je zit gewoon rond de €800,- en ik heb dat toch een beetje het gevoel dat ik het niet kan maken, omdat ik het bij de eerste ook niet heb gedaan. Maar toch twijfel ik..

  27 januari 2016 at 21:20 Beantwoorden
 • Cindy

  Ik heb ook serieus nagedacht over een geboortefotograaf. Ik wil het ontzettend graag, maar de prijskaartjes die er aan hangen, houden me ontzettend tegen. Dus ik ga het niet doen. Ik weet nog niet hoe ik het ga doen, maar desnoods maken een stagiaire en de gynaecoloog en de verpleegkundige maar foto’s van mij als ik net bevallen ben.

  29 januari 2016 at 16:57 Beantwoorden
 • Margriet

  Als ik bij iemand op bezoek kom die bevallingsfoto’s wil laten zien, denk ik altijd: ‘oh nee.” Het zijn vaak van die oncharmante foto’s waar je veel meer deelt dan dat je misschien bedoeld had. Voor mijzelf denk ik dat foto’s een paar uur na de bevalling meer bij mij passen.

  31 januari 2016 at 15:18 Beantwoorden
 • Jodi - liefthuis

  Ook hier erg getwijfeld over een geboorte fotograaf. Vooral de prachtige plaatsjes zorgden er voor dat ik dit ook wilde.
  Ik wilde vooral eerst eens kijken hoe mijn bevalling ging en misschien bij een tweede verder kijken.
  Tijdens mijn bevalling had ik een stagiaire waardoor er iemand over was in de ruimte en dus foto’s zijn gemaakt. Hele mooie, hele beeldende soms en foto’s die ik nooit aan iemand laat zien, maar wat ben ik blij dat ik ze heb.

  31 januari 2016 at 18:46 Beantwoorden
 • Olga

  Ik heb een bekende destijds een camera in z’n handen gedrukt en die heeft op het moment zelf even 300 foto’s geschoten. Niet van mijn rampengebied beneden, maar er zitten zoveel mooie foto’s tussen. Ik ben er tevreden mee. 🙂

  7 februari 2016 at 20:30 Beantwoorden
 • Marlies

  Ik dacht altijd dat ik totaal geen behoefte zou hebben aan foto’s van de bevalling. Doordat onze eigen verloskundige de bevalling over moest dragen aan het ziekenhuis, en aanbood foto’s te maken, hebben we toch foto’s van de hele bevalling. En ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind om zo af en toe nog even te kunnen kijken. De bevalling zelf gaat in zo’n roes voorbij… De foto’s zijn voor mij wel privé, niet voor anderen dus.

  17 februari 2016 at 08:41 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.