to top

Babykamer-overwegingen

Nim is nu 16 maanden oud en als alles goed gaat, wordt hij in mei – als hij 20 a 21 maanden oud is – grote broer. Toen we ons huis kochten, hielden we rekening met mogelijke gezinsuitbreiding in de toekomst. Die bleek sneller te komen dan verwacht: onze rommelkamer moet binnen enkele maanden uitgeruimd worden en klaar worden gemaakt voor een klein babymeisje. Toen ik zwanger was van Nim, vond ik niks fijner dan daarmee bezig te zijn. Ideetjes opdoen op Pinterest, mijn vader pushen om de meubeltjes van een nieuw likje verf te voorzien en wat accessoires bij elkaar knutselen en scharrelen. Ik was uiteindelijk blij met het resultaat. Nu is dat echter toch anders.

Ik wist altijd hoe ik een eventuele babymeisjes-kamer in zou richten. Wit, grijs en hier en daar een lichtroze accent. Nog steeds wil ik dat graag en ik kan bijna niet wachten tot ik daarmee kan beginnen. We hebben alleen een probleem en dat is dat Nim nog uitgebreid gebruik maakt van zijn babymeubeltjes. Mijn frummel is bij lange na nog niet uit zijn ledikantje gegroeid en ook de commode is nog volop in gebruik. Ik zie dat de komende maanden ook niet veranderen, waardoor ik nu min of meer met lege handen sta. Een roller met roze latexverf over de muren halen, kan ik doen. Maar dan? Dan staat het nog steeds vol met losse troep en is er nog steeds geen meubeltje te vinden.

We hebben bedacht dat we voor Nim een kledingkast aan willen schaffen. Tot nu toe zat al zijn kleding in mandjes in de commode opgeborgen. Een prima oplossing, want ik mis nog steeds niet echt iets waar ik kleding op kan hangen. Ik mis echter wel wat meer bergruimte, aangezien we nu geen trapkast meer hebben waar ik een voorraad luiers, kleding die hij niet meer (of nog niet) past en nog niet bruikbaar speelgoed in op kan bergen heb. Een grote kledingkast is daarvoor een goed idee. En misschien kunnen we er een bijpassende dressoirkast bij aanschaffen, waarop we een verkleedkussen leggen. Dan heeft Nim nog zijn eigen commode (hoeven we zijn zusje niet wakker te maken als hij een schone luier moet) en kan die – als Nim zindelijk is – gebruikt worden als gewone kast voor speelgoed en dergelijke.

Het opberg- en verschoon-probleem hebben we daarmee getackeld. Dan zitten we alleen nog met het slaap-probleem. We krijgen het wiegje van mijn schoonouders weer, waar ik heel blij mee ben. Deze wil ik om te beginnen op onze slaapkamer plaatsen, zodat ik de eerste weken mijn kleine pop ook ’s nachts lekker dichtbij me heb. Dat zou betekenen dat er in de babykamer alleen een commode komt te staan en verder helemaal niets. Nim heeft namelijk het ledikant nog in gebruik. En hoewel dat in principe gewoon een oplossing is, vind ik dat helemaal niet leuk. Dat betekent namelijk dat ik nog niet eens een halve babykamer kan inrichten. Terwijl ik dat juist zo onwijs leuk vond aan mijn zwangerschap van Nim… Een andere oplossing zou zijn om Nim met 20 maanden al in een peuterbedje te laten slapen. Maar of dat zo handig is…?

Ik ben dus op zoek naar tips! Lieve mama’s van kindjes die niet veel in leeftijd verschillen: hoe hebben jullie het ‘kamerprobleem’ aangepakt? Niet zeuren en even leven met een half ingerichte babykamer? Of hebben jullie een tweede ledikantje aangeschaft? Die zijn spotgoedkoop bij Ikea, maar het is natuurlijk wel een beetje overbodig… Ik ben benieuwd!

 • Joyce

  Wij hebben dit niet meegemaakt maar ik denk dat ik zal kiezen voor een extra ledikant. Wie weet is Nim nog niet toe aan een groter bed t.z.t.

  11 januari 2016 at 08:36 Beantwoorden
 • Shirley

  Ik zou zeker kiezen voor een ander ledikantje erbij. Misschien slaapt Nim nog wel een jaar in zijn eigen bedje 🙂 Skyler is al ruim twee nu en ligt nog heerlijk in zijn ledikant te slapen 🙂

  11 januari 2016 at 09:46 Beantwoorden
 • Faber

  Hier hebben we hetzelfde ‘probleem’. In april komt baby nummer 2 en dan is grote broer 20 maanden oud. De keuze was uiteindelijk makkelijk, want als de kleine man boven op mij in slaap viel dan kon ik hem niet meer over de rand van het bed tillen door de dikke buik. Of even aaien als hij verdrietig wakker werd in de nacht. Dat lukte allemaal niet zonder dat ik mijn buik zeer deed. Dus hij slaapt sinds een week in een peuterbed. En dat gaat verbazingwekkend goed. Hij slaapt en het leuke vind ik dat ik hem nu een kusje op zijn wang kan geven wanneer ik naar bed ga of zin heb als hij lekker ligt te slapen haha.

  11 januari 2016 at 09:49 Beantwoorden
 • anouk

  Wij hebben een dochter van 1,5 en verwachten in mei de tweede. Dochter slaapt sinds september in een groot bed (geen peuterformaat, dat vond ik onzin ;)) en ze vindt het prima. Bij opa en oma ligt ze nog wel in een ledikant, maar dat zal tzt gaan veranderen. Het babykamerprobleem was hier dus opgelost voordat er sprake was van een probleem. Bed is beschikbaar, commode is voor de baby en dochter verschonen we op haar bed of beneden. Aan een kast heeft zij genoeg. Ben benieuwd waar jullie voor gaan kiezen! Succes

  11 januari 2016 at 14:34 Beantwoorden
 • Desiree

  Ons mannetje ging al met 15 maanden in een peuterbed (ik was toen 4 maand zwanger van ons meisje). Vanaf toen ging ie ook pas goed slapen, hij vond zijn ledikant vreselijk. Wanneer het slapen in een peuterbed niet goed gegaan was, hadden wij een ledikant d’r bij gekocht. Ook de commode ging rond die tijd naar de babykamer. Ik heb hem toen daar regelmatig verschoond of gewoon op zijn bed/de bank met een hydrofielluier onder z’n billen. Ons meisje is nu 15 maand en die zie ik voorlopig nog niet in een peuterbed, zij slaapt heerlijk in haar ledikant… Is zo verschillend per kind.

  Misschien toch een ledikant erbij kopen? Of even afwachten, misschien is Nim over een paar maand wel toe aan een peuterbed. Of je zet de wieg voor de vorm de eerste maanden op de babykamer zodat het toch wat aangekleder eruit ziet.

  11 januari 2016 at 18:06 Beantwoorden
 • Jolijn

  Interessant onderwerp, want wij zitten met dezelfde uitdaging!
  Lees dus aandachtig mee!

  Commode en kast hergebruiken we inderdaad van oude kasten die we in huis hadden staan (likje verf en klaar), maar met het bed.. Zelf gingen we er eerst een beetje vanuit om gewoon een nieuw ledikant te kopen, maar als ik zo wat reacties lees zou hij met 1,5jaar ook prima in een groot bed kunnen.

  Maar moet er dan wel iets voor zodat hij er niet uit rolt? En deur dicht, omdat hij anders uit z’n kamer kan lopen? Wat praktische vragen die bij de keuze voor een ledikant/bed wel van belang zijn.

  Dank voor het onderwerp Betty!

  11 januari 2016 at 20:34 Beantwoorden
  • anouk

   Wij hebben nooit iets gebruikt tegen het eruit rollen. Ik heb wat kussens op de grond gelegd en na een keer vallen op de kussens had de dame door dat je beter in bed kan blijven liggen dan ernaast. Uit bed komen doet ze alleen als ze uitgeslapen is of niet moe genoeg om te gaan slapen.Binnen no time had ze door hoe je de deur open kunt maken, gelukkig zijn er traphekjes… Ik heb haar een keer slapend naast het traphekje gevonden, verder gelukkig geen bijzonderheden

   12 januari 2016 at 13:55 Beantwoorden
 • Kim

  Hoi Betty,

  Wij zaten precies met hetzelfde. Ons meisje is nu bijna 19 maanden en ik ben 28 weken zwanger. De kleintjes Schelen dus straks ongeveer 21 maanden. Wij hebben voor ons oudste meisje een nieuwe kledingkast gekocht, peuterbedje en een simpele ikea commode van de ikea ( die ik voorzien heb van een likje verf). Ik wilde onze kleine meid een maandje van te voren laten wennen in haar peuterbedje. Maar ik kreeg al eerder de kriebels dat de babykamer af moest. Daardoor hebben we haar al met 16 maandjes overgedaan naar haar peuterbedje en dat is echt vanaf dag 1 goed gegaan. Ik vond haar nog zo klein maar ben nu echt super blij dat we deze keuze gemaakt hebben.

  12 januari 2016 at 07:33 Beantwoorden
 • Roos

  Lastig dilemma, waar wij toen ik zwanger was van Kenji ook tegen aan liepen. Wij hebben Ayden een paar maanden voor Kenji geboren werd in een peuterbedje laten slapen. Hij was toen ongeveer 19 maanden en het ging eigenlijk meteen heel goed. Als dit niet goed was gegaan, tijdelijk t ledikant terug naar Ayden en als Kenji uit de wieg zou zijn gegroeid nogmaals een poging in t peuterbed wagen en als t dan niet was gelukt pas een extra ledikant kopen 😉

  13 januari 2016 at 11:00 Beantwoorden
 • L. Sandmann

  Wij hebben het bijna hetzelfde aangepakt! Ons meisje heeft een nieuwe kledingkast en we hebben twee ladekasten op haar kamertje neergezet (die we nog hadden) en die dienen nu als opslagruimte en commode met haar Aankleedkussen er op. Probleem met bedje zaten wij dus ook even mee. Gelukkig hebben beide opa’s en oma’s een ledikantje. Hier hebben we dus even een ledikantje van opa en oma geleend. Misschien heb je eventueel nog vrienden of kennissen waar je tijdelijk even een ledikantje van mag lenen? Ik vind m’n meisje nog te klein voor een peuterbed, en ze vind het nog prima in d’r ledikantje. De babykamer kan dus nog compleet blijven staan. Ik vond t ook belangrijk dat de toekomstige grote zus al helemaal gewend zou zijn aan haar nieuwe kamertje voordat de baby komt. Dan is er al genoeg verandering voor d’r. Fijn als ze dan een veilig bekend plekje heeft waar ze lekker tot rust kan komen.
  Ben ook al heerlijk met de babykamer bezig zoals je begrijpt 😂

  17 februari 2016 at 08:36 Beantwoorden
 • Dees

  Oudste en middelste schelen bij mij 21 maanden en wij hebben er destijds voor gekozen om de kamer van oudste te laten zo hij was en voor middelste een nieuwe babykamer gekocht. Ledikant, commode en kledingkastje.

  Ik zag het niet zitten om één commode voor twee kinderen te moeten gebruiken (ivm wakker worden ed) en vond oudste nog redelijk klein om met ongeveer anderhalf jaar in een groot bed te laten slapen. Ligt waarschijnlijk ook aan het kind maar zij was echt nog een klein frummeltje met anderhalf.

  Voordeel vonden wij ook dat er voor oudste met slapen niets veranderde, een broer erbij vonden wij wel genoeg verandering 🙂

  Ik heb dan wel twee kinderledikantjes gehad maar wij hebben voor onze kinderen nooit een peuterbed gekocht. Dat vind ik zelf een overbodig iets. Oudste was ongeveer tweeënhalf toen zij van ledikantje naar een groot bed ging. En dan ook nog gelijk een hoogslaper LOL

  17 februari 2016 at 10:19 Beantwoorden
 • Lianne

  Ik heb het zelf niet meegemaakt maar het ledikantje van de ikea, Kan aan 1 kant omlaag (of 1 zijkant eraf), dat zou je kunnen kopen voor Nim. Dan kan je over een poosje als hij wel toe is aan een groter bed (of zelf uit bed stappen) de zijkant van het ledikant eraf halen.

  Ik kan me voorstellen dat je een compleet kamertje wil voor je meisje.
  Succes!!

  22 februari 2016 at 14:24 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.