to top

IedereenEHBO – de praktijkcursus

Al een tijdje heb ik niets van me laten horen en dat heeft meerdere redenen. Overigens niets nieuws onder de zon: Nim wordt steeds beweeglijker en met het mooie weer vind ik het niets om met die stuiterbal op vijf hoog te blijven zitten de hele dag. Als meneertje slaapt, ben ik druk bezig met andere dingen: het huis opruimen, de was bijhouden, de immense hoeveelheid kattenharen opzuigen, aan de slag met mijn schrijfcursus en aan het werk voor ‘Mama zoekt uit‘. Mijn eigen blog heeft, na al het schrijven dat ik al doe, minder prioriteit gekregen. Jammer, maar het is niet anders! Vandaag heb ik weer even tijd gemaakt om jullie iets te vertellen over de praktijkcursus die ik laatst deed bij IedereenEHBO.nl.

Ik had hoge verwachtingen van de cursusavond. Na de theorie goed doorgenomen te hebben, leek het me ook interessant om het in de praktijk eens toegepast te zien. Want in tekst en op video kan iets wel over komen, maar misschien is het in het echt toch weer heel anders. Later bleek dat het inderdaad ook zo was. Handelingen uitvoeren is toch echt ingewikkelder dan het vaak lijkt.

Aan het begin van de avond kwam ik het een buurtcentrumpje aan, waar de meeste cursisten al met een plastic bekertje dampende thee of koffie in een kringetje zaten te wachten. Sommigen kenden elkaar en waren op zachte toon wat aan het fluisteren, anderen keken verwachtingsvol in het rond. Ik zocht een leeg plekje, haalde een kopje thee en schreef mijn naam op het daarvoor bestemde formulier.

Precies op tijd was onze groep compleet en kon de cursus beginnen. De enthousiaste leidster begon met een praatje, waarna iedereen ontspande. Deze vrouw kon zo leuk en gepassioneerd over EHBO vertellen, dat ik bijna zin had om haar en haar arm- en beenloze poppen voor een event te boeken (overigens kan dat dus!). Al snel was het tijd voor onze eerste casus. Een jongetje was van de fiets van zijn moeder gevallen en moest in stabiele zijligging gelegd worden. Een fanatieke cursist deed het voor, de rest keek geconcentreerd mee. Vervolgens moesten we in groepjes van twee om de beurt op de grond gaan liggen en door de ander in stabiele zijligging gelegd worden. Het was even ongemakkelijk om aan een volstrekt vreemde te gaan plukken, maar met wat humor, veel lachen en ook serieus aan het werk, lukte het prima.

ehbo

Zo ging het de hele avond en ik heb me geen moment ongemakkelijk, opgejaagd of verveeld gevoeld. En dat is een bijzonder goed teken, want ik voel regelmatig één van bovenstaande dingen als ik een cursusdag heb. De cursusleidster schetste steeds een nieuwe casus (of borduurde voort op de vorige) en sprak met ons door wat de juiste handelingen zouden zijn. Vervolgens deed een vrijwilliger de handeling voor op poppen (of op een andere vrijwilliger) en tot slot deden we het op elkaar. Dat klinkt dubieus, maar jullie snappen vast wel hoe ik dat bedoel.

Nu gaat het bij cursussen vaak zo dat er mensen zijn die altijd fanatiek mee willen doen en zich steeds weer aanbieden als er iets voorgedaan moet worden. Er zijn aan de andere kant ook mensen die het prettiger vinden om mee te kijken en het, niet in het middelpunt van de belangstelling, willen doen. Vaak vinden cursusleiders dit niets en pikken ze er verplicht de muurbloempjes tussenuit om iets – geheel ongemakkelijk – voor te doen. Deze cursusleidster deed dat niet en dat vond ik heel prettig. Iedereen was ontspannen en iedereen had er echt iets aan om daar samen bezig te zijn met het onder de knie krijgen van EHBO-handelingen.

Aan het eind van de avond had ik het gevoel dat ik inderdaad meer geleerd had dan alleen bij de theorie het geval was. Het was erg nuttig om de eerder geleerde handelingen nu eens echt uit te kunnen voeren, onder toeziend oog van een enthousiaste professional. Of ik écht in staat ben het leven van een kind te redden, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zal mijn uiterste best doen en ik hoop dat ik in een dusdanige situatie niet stijf zal staan van de paniek. Maar het voelt goed om in ieder geval de handelingen geleerd én gezien te hebben.

Aangeraden wordt om iedere twee jaar deze praktijkavond te herhalen en dat zou ik onderschrijven. Misschien is jaarlijks zelfs nog beter om de boel weer even op te frissen.

Tot slot heb ik leuk nieuws voor de lezeressen die ik in de loop van de maanden heb gemotiveerd tot het ook doen van een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen: mocht je je inschrijven, dan krijg je, onder vermelding van de code ‘blogbetty’ (bij stap 2) gratis een EHBO-trommel ter waarde van € 19,95 bij je cursus.

Ik was en ben erg tevreden over mijn samenwerking met IedereenEHBO en ik hoop dat jullie me geloven als ik zeg dat ik daar echt eerlijk over ben. Ik zou niemand iets aanraden, als ik er niet 100% achter zou staan. Maar dat doe ik wel, dus mocht je een EHBO-cursus overwegen: kijk eens naar wat IedereenEHBO je te bieden zou hebben.

  • susan

    Ik heb deze cursus twee jaar geleden gedaan ivm gastouder werk en toen ging de instructeur tijdens zn intro ‘flauw vallen’ . Gedurende de hele ochtend deed hij dit soort dingen onverwachts op de meest gekke momenten,.. en ik als muurbloempje was natuurlijk de sjaak toen hij ‘stikte’ in zn koek tijdens de pauze….

    jou praktijkdeel klinkt aangenamer 😉

    10 september 2015 at 16:14 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.