to top

De Loedermoeder-tag

Blogvriendinentjes Bibian en Manon hielpen laatst de Loedermoeder-tag de blogwereld in en ik moest er stiekem om gniffelen. Ik vind de term loedermoerder leuk gevonden en het doet mij denken aan zo’n moeder die te midden van een berg rondslingerende blokjes, auto’s en poppen met haar handen in het haar zit te schreeuwen terwijl haar 8 kinderen eromheen de tent afbreken. Gelukkig valt alles hier wel mee. Het moederschap vind ik tot nu toe (op een enkel moment na) een eitje. Ik heb dan ook heel erg veel geluk met zo’n lief en makkelijk mannetje als onze Nim :-). Maar genoeg, tijd voor de vragen!

Hoe vaak verschoon jij de luier van je kind?

Ehm… Ik denk zo’n 4 a 5x per dag. Sowieso altijd meteen als ik merk dat er gepoept is en wat zijn plasluiers betreft doe ik die vlak voor- of na een slaapje.

Eten jullie elke maaltijd met het gezin aan tafel?

Nim eet zijn maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) altijd aan tafel. Anders houd ik hem nooit rustig genoeg om zijn boterhammetje veilig weg te werken. Tijdens zijn ontbijt en lunch zit ik (en Maran als die vrij is) ook aan tafel om mee te eten. Bij het avondeten lukt het niet altijd om tegelijk te eten. Als Maran er is en hij op Nim let, kan ik ons eten en dat van Nim tegelijk maken en dan eten we allemaal samen aan tafel. Maar als Maran er niet is, zet ik Nim’s eten op en ga ik pas met onze maaltijd aan de slag als Nim die van hem naar binnen heeft gewerkt. Tussendoortjes eten we wel eens op de bank of onderweg, maar net wat uit komt.

Hoe veel minuten/uren zit jouw kind per dag achter de TV, iPad, telefoon van mama etc.?

Ik heb hier niet principieel iets op tegen, maar Nim heeft hier niet zoveel interesse in. Hij kijkt wel eens op mijn telefoon, maar gooit die dan vrijwel meteen weer naast zich neer. De televisie staat hier wel eens aan, maar daar zit hij (op soms 30 seconden na) niet bewust naar te kijken. Nim is wel heel erg veel bezig met de afstandsbedieningen. Als ik ze verstop, gaat hij ze zoeken. En als ik ze weg haal, gaat hij huilen en “Die! DIE!” schreeuwen!

Laat je jouw kind in slaap vallen in zijn eigen bed?

Ja. Dat gaat ook heel makkelijk. Ik leg hem in bed en hij is vertrokken. Of hij draait en kletst nog wat en dan valt hij alsnog in slaap. Zo fijn!

Etensresten, spuug, kleine poepvlekjes en/of een beetje nattigheid van een te volle plasluier op de kleren van je kind: trek je hem/haar meteen schone kleding aan?

Poep of plas verschoon ik meteen, maar nu ik erover nadenk hebben we dat – sinds Nim vaste voeding krijgt – nooit meer gehad. Ik wil niet dat hij er viezig bij loopt, dus na iedere maaltijd veeg ik zijn gezicht af met een vochtige hydrofielluier. Eventuele vlekjes van eten veeg ik dan ook van zijn kleding. Als het echt vies is, verschoon ik hem. Maar dat gebeurt bijna nooit gelukkig.

Heeft jouw kind iedere dag twee dezelfde sokken aan?

Hij heeft in de zomer thuis nooit sokken aan. Dan valt hij namelijk sneller als hij aan de tafel wil staan. Als we de deur uit gaan en het is te koud voor blote voeten, zorg ik wel dat hij dezelfde sokken aan heeft. Hij heeft namelijk nog geen schoenen en dan vind ik het zo’n stom gezicht!

Koop jij jouw kind wel eens om met iets lekkers, tv-tijd of iets anders?

Nee, dat werkt nog niet zo. Mijn voorkeur gaat er ook niet naar uit om hem ergens mee om te kopen in de toekomst, maar ik kan me voorstellen dat het soms wel werkt. Ik heb er dus niet per se iets op tegen en moet allemaal nog maar bekijken hoe we dat dan aan gaan pakken.

Hoe ziet het er achter de gesloten deuren en laatjes in jouw huis uit?

Heel eerlijk: niet alles is even netjes. Maar Nim’s spullen zijn altijd wel verzorgd. Zijn kleertjes, lakentjes en handdoeken zijn altijd netjes gevouwen in zijn kast en in zijn lades zit alleen het hoognodige.

Als je een kind onder de 4 jaar hebt, geef je hem/haar elke dag nog 10 vitamine D druppeltjes?

Ja, dit doen we ook altijd nog consequent. Overigens geven wij 4 druppeltjes per dag, zoals op het flesje staat. Ik ben het sinds Nim er is maar 2x vergeten. Of nou ja, toen sliep hij al en wilde ik hem niet meer wakker maken. Die druppeltjes vindt hij lekker en hij moet er altijd om lachen als ik het op een lepeltje doe. Het hoort bij ons avondritueel, dus ik vergeet het nooit.

Tot slot: noem nog 3 dingen die loedermoeder-noemenswaardig zijn.

 • De box is mij nog steeds heilig. Ik parkeer Nim er ’s morgens altijd een half uurtje in als ik wakker ga worden met koffie. Hij krijgt na het wakker worden melk van mij en daarna gaan we naar de woonkamer. Dan drink ik koffie terwijl hij in zijn box zit. Even bijkomen 🙂 Gelukkig weet hij nu dat dit the deal is, want hij zeurt niet meer!
 • Als we thuis zijn, doet Nim altijd zijn middagdutjes in zijn eigen bedje. Dat gaat, zoals ik hierboven schreef, heel gemakkelijk. Maar als we buiten de deur zijn, wil mini lang niet altijd rustig gaan slapen. Als we bijvoorbeeld bij mijn ouders zijn – waar zijn eigen campingbedje altijd klaar staat – zet hij het soms wel eens op het brullen, terwijl ik weet dat hij moe is. Soms laat ik hem dan maar even huilen, terwijl dat tegen mijn gevoel in gaat. Hem uit bed halen en troosten helpt niet, want op een gegeven moment is hij dan over zijn slaap heen. Gelukkig duurt het nooit lang en slaapt hij alsnog meestal binnen 5 minuten. En zo niet. Nou ja, op een gegeven moment halen we hem er dan maar uit en houdt het op.
 • Nim houdt niet zo van rijst en pasta, dus hij eet maar heel weinig als ik een gerecht maak met één van de twee erin verwerkt. Ik kies er dus, 19 van de 20 keer voor om hem groenten gemengd met aardappels te geven. Dat vindt hij heerlijk en bikkelt hij lekker weg. Geeft mij een beter gevoel dan wanneer ik hem in bed stop met vijf happen rijst-groente achter zijn niet bestaande kiezen. Dan maar geen breed smaakpalet 🙁

Al met al kan ik wel concluderen dat mijn loedermoeder-gehalte vrij laag is. Ik probeer echt heel erg mijn best te doen om zo goed mogelijk voor Nim te zorgen. Soms misschien té. Daarom probeer ik hem tegenwoordig juist iets meer los te laten en iets makkelijker te worden. Onze ouders passen wat vaker op en ik leg Nim wat vaker even in de box of laat hem zelf spelen, zonder erbij te zitten.

Overigens interesseert het me vrij weinig als andere moeders andere beslissingen maken. Wat voor mij goed voelt, kan voor een ander overdreven of onzinnig zijn. Prima! Ieder z’n eigen manier van opvoeden!

Neem de tag trouwens gerust over, als je dat leuk vind! Zeg er wel even bij dat hij van Bibian en Manon afkomstig is!

 • Manon

  Jij verdient te term loedermoeder niet hoor hahaha! Afstandsbedieningen zijn wel echt heel cool, hier ook (???)!

  30 juli 2015 at 11:54 Beantwoorden
 • iooon

  Ik zie aardig wat overeenkomsten. Al wou ik dat ik ook kon typen dat Eon slaapt als hij in zijn bed gelegd wordt. :’)

  30 juli 2015 at 11:56 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.