to top

Klagende terrasmeisjes

Deze term zie ik de afgelopen dagen regelmatig in mijn timeline terugkomen. Het slaat op de twee meiden die laatst op een terras een haar in hun broodje vonden en daar nogal schofterig op hebben gereageerd tegen de ober. Een andere terraszitter reageerde daar vervolgens op en een derde filmde het tafereel met zijn telefoon. Wat mij betreft vat dit filmpje en de situatie eromheen samen hoe onze maatschappij tegenwoordig min of meer in elkaar zit. Met zeurende prinsesjes, mensen die anderen schaamteloos filmen en online aan een schandpaal nagelen. En met mensen die vervolgens een vrijbrief denken te hebben om de meiden te bedreigen, lastig te vallen en uit te schelden. Is dit echt waar we volwassen voor geworden zijn?

Beste meiden, jullie stelden je inderdaad wel een beetje aan toch, daar op dat terras? Was het nu echt nodig om zo’n drama te maken van een haar op je broodje? Je zou zoiets op een rustige manier met de ober kunnen bespreken. Of, heel gek misschien, je zou de haar van je broodje af kunnen plukken en gewoon door eten. Ik denk dat ik, afhankelijk van het soort haar, schouderophalend voor het tweede had gekozen. #yolo

Dan die meneer die zich vervolgens met de meisjes in kwestie ging bemoeien. Hoezo voelde je de behoefte om deze dames op te voeden? Dat is niet aan jou. Als een situatie uit de hand loopt, kun je daar op een rustige manier wat van zeggen. Maar je gooit alleen maar olie op het vuur door je zo fel in een gesprek tussen ober en gast te mengen. Niet nodig. Niet doen.

Aan de jongen die het geheel gniffelend aan het filmen was heb ik helemaal niets goeds te melden. Wat een ongelofelijke inbreuk op iemands privacy! Deze meisjes worden nu overal belachelijk gemaakt vanwege een – inderdaad – overdreven reactie. Maar is het echt nodig om ze zo door het slijk te halen om er eens lekker om te lachen? Ik vind het een ontzettend eng idee dat overal, waar dan ook, iemand filmopnames van elkaar kan maken en die op internet kan plaatsen. Het is altijd een nachtmerrie van mij om ooit stiekem op camera te worden opgenomen voor een bananasplit-achtig programma, maar er lijkt tegenwoordig geen ontkomen meer aan. Ik vind, zonder te overdrijven, dat hier echt een wet tegen ingevoerd zou moeten worden. Het is in mijn ogen niet oké om zomaar iedereen te mogen filmen en publiceren!

Tot slot een bericht aan iedereen die nu anoniem achter z’n computertje zit om kwetsende, beledigende of angstaanjagende berichten jegens bovenstaande terrasmeisjes te typen: doe eens even gewoon. Je bent absoluut geen haar beter als je in de anonimiteit van je eigen zolderkamertje dit soort schandalige berichten naar een ander aan het typen bent. Besef dat die meisjes ook gewoon mensen zijn die, ondanks dat ze een beetje onhandig (en misschien zelfs wat onbeschoft) aan het klagen waren, ook gewoon maar iemands dochter, zus en vriendin zijn. Iedereen komt ergens vandaan en iedereen heeft z’n eigen verhaal, z’n eigen gevoelens en z’n eigen achtergrond. Het is niet tof om een ander door het slijk te halen met z’n duizenden tegelijk.

Ik weet niet zo goed waarom ik hier per se een artikel over wilde schrijven. Ik vind deze situatie al met al een ernstige achteruitgang in de omgang met elkaar. De juf in mij vraagt iedereen dan ook gewoon eens een keer rustig te ademen voordat je reageert. Bedenk dat de ander ook maar een mens is en bedenk dat iedereen anders in elkaar zit. Reageer op een ander, zoals je wilt dat er op jou gereageerd wordt. Negeer ongewenst gedag ook maar gewoon, soms. Zolang niemand gewond raakt, kan dat best.

Als de terrasmeisjes de ober vriendelijk hadden aangesproken en hadden verteld wat er mis was met hun lunch, als de terras-buurman lekker van zijn drankje in de zon met zijn gezin had genoten, zonder zich in het gesprek te mengen, als de andere terras-buurjongen zijn telefoon in z’n zak had laten zitten en als al die duizenden anonieme internetters leuke plaatjes zouden kijken op 9gag, zou de wereld er echt een stuk mooier uit zien.

Doe eens niet zo gek. Adem in, adem uit en gedraag je.

 • Nicole

  Heb het hele geval gemist geloof ik. Gelukkig maar. Want ik kan er ook niet tegen.
  Waarom je zo bemoeien met een ander? En dan ook nog een filmen? Nee vooral dat laatste vind ik echt veel en veel te ver gaan! Het zou inderdaad verboden moeten worden dat dit zomaar kan.

  8 juli 2015 at 12:16 Beantwoorden
 • Lara

  Helemaal mee eens! Goed artikel!

  8 juli 2015 at 12:29 Beantwoorden
 • Liza

  Het zou zomaar een opname kunnen zijn van een of ander nieuw opruiend RTL programma waar soms nietsvermoedende en soms gacaste acteurs worden geflmd. Dat is het echter niet… Dit is inderdaad hoe het eraan toegaat in onze samenleving anno 2015. Triest. Armoedig. Simpel. Ik heb medelijden met alle partijen. Want WAAR komt deze frustratie vandaan? Ik denk dat we ons dat eens moeten afvragen. Vanwaar die belerende bemoeizucht van die man op rechts? Vanwaar het misselijke filmen van de jongen op links. Het is gewoon inbreuk op de privacy. Heel heel enge ontwikkeling dit.

  8 juli 2015 at 12:33 Beantwoorden
 • Lilian

  Misschien wonen we hier gewoon met teveel mensen bij elkaar. Vindt inderdaad ook dat iedere betrokkene wat te ver is gegaan…

  8 juli 2015 at 14:40 Beantwoorden
 • Jessica

  Helaas jammer dat dit soort dingen gebeuren.
  Ik heb het filmpje nog niet gezien en wil het ook niet zien. Van mij mag het direct weer van het internet af.
  Beetje andere mensen filmen en op het wereld wijde web zetten…
  Als de meiden het subtieler hadden aangepakt, was al deze drama er waarschijnlijk niet eens geweest.

  8 juli 2015 at 15:41 Beantwoorden
 • nettelie

  Ik heb het filmpje niet gezien en ik hoef het ook niet te zien. Het klinkt walgelijk, op alle fronten. Verder sluit ik me helemaal aan bij wat jij en de rest hierboven zegt.

  8 juli 2015 at 16:57 Beantwoorden
 • iooon

  Ik heb het een beetje langs me heen laten gaan. Maar het is geen fijne ontwikkeling dat alles gefilmd moet worden, en ook nog online geplaatst wordt. De meiden waren onbeschoft maar degene die het filmt wint wat dat betreft de hoofdprijs.

  9 juli 2015 at 16:07 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.