to top

Mijn laatst gelezen boeken

Mijn concentratie was na de bevalling lange tijd ver te zoeken. Als ik een blogje wilde lezen waarbij ik een keer moest scrollen, klikte ik hem al weg. Ik kon mijn aandacht er niet bij houden. Tijdschriften en boeken raakte ik überhaupt al niet aan, het was gewoon niet te doen. Ik ben wel eens bang geweest dat het niet meer goed zou komen, als ik verhalen van andere moeders hoorde, die lachend over hun eigen sufheid vertelden. Gelukkig kwam mijn concentratie terug, naarmate de nachten beter gingen. Ondertussen heb ik al weer aardig wat boeken uitgelezen, waar ik erg enthousiast over was. Vandaar dag ik er vandaag een blogje over wil schrijven:

(Oh even voor duidelijkheid: de titels van de boeken zijn affiliate-links naar het boek op Bol.com. Mocht je het boek, naar aanleiding van mijn blogje – en het klikken op de juiste link -, kopen dan krijg ik daar een klein percentage van. Mocht je het boek aan willen schaffen, zonder dat ik daar iets mee te maken heb, dan kan dat natuurlijk gewoon via een (online) boekhandel 🙂 Overigens beïnvloeden de affiliate-links mijn mening over de boeken niet. Ik schrijf alleen over de boeken waar ik oprecht enthousiast over ben. Bovendien heb ik de boeken zelf gekocht)

Simone van der Vlugt – De lege stad

Sinds een aantal jaar ben ik fan te noemen van Simone van der Vlugt, en dan met name van haar historische romans. Ik heb ze allemaal met heel veel plezier gelezen. Toen er dan ook een boek werd aangekondigd over de Tweede Wereldoorlog (mijn favoriete tijdperk om over te lezen), was ik meteen enthousiast. Ik probeerde er met mijn – toen nog – gebrekkige concentratie doorheen te komen, wat me bijzonder goed af ging. Na twee dagen had ik het boek uit en ik was onder de indruk.

Het verhaal gaat over Katja die een groot deel van haar familie verliest tijdens het bombardement op Rotterdam. Samen met haar man neemt zij de zorg voor haar broertjes en zusjes op zich en probeert ze iedereen gezond en wel de oorlog door te loodsen. Vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal. Zoals het een historische roman betaamd, wisselden fictie en non-fictie elkaar af. Ik durf te wedden dat dit boek een enorm goede basis zou zijn voor een geschiedenisles op de middelbare school en ik vind het jammer dat ik destijds niet op die manier les heb gekregen.

Anne de Vries – Reis door de nacht (deel 1 t/m 4)

Mijn vader, ook al zo’n Tweede Wereldoorlog-geïnteresseerde, raadde me de boeken van Anne de Vries aan. Het waren weliswaar boeken voor tieners en ook al enigszins verouderd, aangezien ze tussen 1951 en 1958 geschreven zijn, maar ik vond ze desondanks erg leuk. Deze boeken gaan over Jan de Boer, een zestienjarige jongen en de oudste van zijn gezin. Als het gezin net is verhuisd naar Drenthe, om op een boerderij te gaan wonen, breekt de oorlog uit. Jan en zijn ouders reizen af naar Scheveningen, waar zijn broertjes en zusjes logeerden. Daar maken ze mee hoe Nederland bezet werd. Jan’s familie kijkt echter niet zomaar toe, ze gaan in het verzet. In ieder daarop volgend boek wordt de sfeer grimmiger en de belevenissen van Jan en zijn familie spannender. Ook deze boeken geven weer een erg goed inzicht in de gebeurtenissen tussen 1940 en 1945. Als ik het nu opschrijf, krijg ik bijna weer zin om ze overnieuw te lezen.

Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Na alle media-aandacht, wilde ik ‘Het meisje in de trein’ zelf ook wel eens lezen. En inderdaad: die positieve aandacht is wat mij betreft helemaal terecht. Ook dit boek had ik vliegensvlug uit. Het gaat over Rachel, die twee keer op een dag vanuit de trein bij een stelletje naar binnen gluurt. Op een dag blijkt de vrouw des huizes vermist en Rachel weet wellicht meer. Toch is haar visie niet altijd te vertrouwen, aangezien ze nogal een drankprobleem heeft.

Het verhaal wordt verteld vanuit de oogpunten van Rachel, Megan (de vrouw die uiteindelijk vermist wordt) en Anna (de nieuwe vrouw van Rachel’s ex-man). Alle drie de vrouwen hebben een goed neergezet, geloofwaardig karakter, waardoor het verhaal echt heel spannend wordt. Lange tijd wist ik niet precies waar het verhaal heen zou gaan, waardoor ik het op een gegeven moment echt niet meer weg wilde leggen.

Lieve mama – Esther Verhoef

Tot slot heb ik ‘Lieve mama’ van Esther Verhoef gelezen. Ik vond ‘De kraamhulp‘ namelijk ook al een enorme aanrader. Bovendien had ik er veel goede reviews over gelezen. Het verhaal gaat over Helen, verkoever-verpleegkundige en getrouwd met Werner, een succesvol eigenaar van vier restaurants. Ze wonen met hun drie kinderen in een groot, enigszins afgelegen huis. Daarnaast gaat het over Ralf, een tienerjongen die het even niet meer zo goed weet. Zijn moeder vertrouwt hem niet en hij gaat inderdaad het verkeerde pad op. Als zijn vriend Brian voorstelt om de familie van Helen en Werner te overvallen, staat hij op de uitkijk. Het verhaal wordt zowel vanuit Helen als vanuit Ralf verteld. Wederom een ongelofelijk spannend verhaal, dat ik ook maar moeilijk weg kon leggen. Ook hierbij wist ik halverwege niet zo goed waar het heen zou gaan en de spanning bleef er tot het einde goed in. Nogmaals een aanrader, dus! 🙂

Ik ben ongelofelijk blij met mijn verbeterde concentratie en maak daar dan ook naar hartelust gebruik van. Momenteel ben ik het boek ‘Joodse buren’ aan het lezen over – jawel – de Tweede Wereldoorlog en hierna heb ik nog een ereader vol zitten. Hebben jullie nog aanraders van boeken die ik absoluut moet lezen?

  • angelique

    Heerlijk he? Om te kunnen lezen? Ik heb door school geen tijd gehad maar nu gelukkig wel weer! Jeej!

    25 juni 2015 at 09:41 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.