to top

Lieve 16-jarige ik,

Met je beugeltje, je pluizige piekhaar en je eeuwige puisterige voorhoofd. Hier een berichtje van jezelf, vanuit de toekomst. Ik weet dat je het niet naar je zin hebt, op de middelbare school. Al je klasgenootjes met veel rijkere ouders, die je iedere dag het gevoel geven dat je er niet bij hoort. Je hebt een handjevol leuke vrienden, maar het is moeilijk om het gevoel te hebben altijd op je tenen te moeten lopen. Gelukkig komt aan iedere schooldag altijd weer een eind en mag je dan weer lekker naar huis. Waar je lieve, warme ouders voor je klaar staan, waar het altijd gezellig en prettig is en waar je je helemaal op je gemak voelt.

Probeer je niet zo te laten intimideren door je klasgenoten. Echt waar, als je wat ouder bent is het niet belangrijk meer hoe populair iemand op de middelbare school is geweest. Sterker nog: je herinnert je de namen van de meesten niet eens meer. Je bent een leuke meid en hoe ze er op school ook naar kijken, is niet echt belangrijk. Richt je lekker op je vrienden en verspil geen moeite aan het wel of niet achterlaten van een goede indruk bij de rest.

Op ponykamp

Op ponykamp

Wat wel belangrijk is: doe eens wat meer je best op school, joh! Je haalt wel voldoendes, maar er valt veel meer uit te halen. Bovendien wil ik je ervan behoeden voor het profiel ‘Natuur & Gezondheid’ te kiezen. Behalve biologie zit er geen vak tussen dat jij interessant vind. Wiskunde B, natuurkunde en scheikunde, daar kan je je later helemaal niets meer van herinneren. Je toekomstige ‘ik’ baalt er flink van dat jij geen geschiedenis hebt gekozen, of dat je niet beter je best hebt gedaan met Frans. Laat je niet leiden door de studiekeuze van je vrienden, maar kies voor datgene dat jij echt interessant vind. En ga ervoor. Haal alles eruit wat er in zit. Doe goed mee en maak je huiswerk. Het gaat er niet om of je goede cijfers haalt (want die haal je wel), maar het gaat erom dat je daadwerkelijk iets leert, want kennis is later altijd mooi meegenomen!

Ik heb ook goed nieuws voor je. Je vergaat nu iedere maand van de menstruatiekramp, je hebt vaak last van migraine en koortsuitslag. Maar dat is na de middelbare school allemaal voorbij! Ga aan de pil (dat helpt tegen die krampen!) en de migraine en het aantal koortslippen worden veel minder! Zo fijn! Die puistjes… daar moet je helaas wel mee zien te leven tot je zwanger raakt. Dat gebeurt trouwens als je 28 bent. En maak je geen zorgen, je toekomstige man vindt je ook leuk met die dingen!

venetie

In Venetië

Geniet van je leven als tienermeisje, de hele wereld ligt aan je voeten. Ga lekker de stad in met je vriendinnetjes en besteed je zakgeld aan frutsels van The Body Shop. Luister naar slechte muziek en ga samen met je nichtjes naar de bioscoop. Geniet extra van het feit dat je ouders zo ongeveer de liefste mensen op de wereld zijn en dat het ongekend luxe is dat er zo goed voor je gezorgd wordt. Je hebt het nu nog niet helemaal door, maar als je later zelf moeder bent, zul je merken hoe bijzonder en fijn dat was.

Lieve, kleine ik: de middelbare school is maar een heel klein deel van je leven en je zult je er later alleen de leuke momenten van herinneren. Misschien zal je lachen, als ik zeg dat je het soms zelfs even zult gaan missen. Dat je heel, heel soms terug verlangt naar het moment waarop de advents-kaarsen worden aangestoken, om aan te kondigen dat het bijna kerstvakantie is. Dat je best nog eens door die drukke gangen zou willen wandelen, wetende wat je later allemaal weet. Dat je nog een keer met je vriendinnen (die je later nooit meer ziet) in het trappenhuis vieze chocoladerepen kunt eten. En dat je hart nog een keer een sprongetje maakt als je ziet dat je het eerste én de laatste twee uur van de volgende dag vrij zult zijn.

Eh... niet echt cool dit. Doe maar niet.

Eh… niet echt cool dit. Doe maar niet.

De middelbare school-tijd is inderdaad iets minder leuk dan je tijd op de basisschool was. Maar maak je geen zorgen, voor je het weet is het voorbij en verandert je leven helemaal. Je gaat een thuisopleiding doen tot dierenartsassistente en in een dierenkliniek werken. Je werkt in het VU ziekenhuis en later in een hotel. Je leert je toekomstige man kennen, gaat de Pabo doen en zult een aantal jaar juf zijn op je oude basisschool (hoe leuk is dat?!). Je gaat samenwonen, wordt ten huwelijk gevraagd op een prachtig, Grieks strand en je zal een schitterende trouwdag meemaken. En als kers op de taart zul je ook voor je dertigste – wat je zo graag wil – moeder worden van een prachtig zoontje.

Voor je het weet is het allemaal zo ver! Lach die gekke klasgenoten uit, jij weet wel beter!

 

(Oh en nog even dit: Als je die Breezers – die je nichtjes wel eens drinken – niet lekker vindt, neem dan gewoon lekker een colaatje! Je hoeft die meuk niet met een uitgestreken kop weg te werken, namelijk!)

 • Sara

  Je kunt echt belachelijk goed schrijven! Echt een genot om jouw blogs te lezen!

  4 juni 2015 at 10:10 Beantwoorden
 • Tineke

  Wat een leuk blogje! 😀
  Hoe leuk zou het zijn als jonge Betty dit echt zou kunnen lezen!?

  4 juni 2015 at 19:50 Beantwoorden
 • Suus

  Super leuk Betty. Origineel en heel erg fun om te lezen. Ontroerend ook wel en voor mij zeker herkenbaar.

  Liefs X

  5 juni 2015 at 23:15 Beantwoorden
 • nettelie

  omg Betty, ik kan me nog herinneren dat die eerste foto en die met de fles wijn gemaakt werden! Nou ja, niet dat ik erbij was, maar ik weet nog dat ze vers van de pers op je blog en het forum verschenen. m.a.w. ik “ken” je al meer dan 10 jaar (!!!) en jeeeezas wat ben ik nu dus oud. :’) Mooi stuk heb je geschreven, hoor. (Je schrijft sowieso heel mooi, en met elke blog nog beter!) Er staan veel dingen in die ik mijn 16-jarige ik ook zou willen vertellen. En ook al hou ik ervan om tegenwoordig te worden gezien als dertiger (vroeger kon ik niet wachten om ouder te zijn)…soms, stiekem, zou ik ook weer héél even 16 willen zijn.

  10 juni 2015 at 19:51 Beantwoorden
   • nettelie

    Jaaa, die meeting in Utrecht! Met Mascha en Widodo en Lousan…good times, good times. Denk dat dat 2005 was? Heel lang geleden in ieder geval, haha.

    10 juni 2015 at 20:11 Beantwoorden
 • Marjolijn

  Na een korte blogleespauze lees ik dit artikel en het raakt me ontzettend. Wat heb je dat mooi opgeschreven! Zo herkenbaar en ik zou dit ook graag aan mijn bijna 14 jarige dochter laten lezen want ik zie dat zij dezelfde struggles mee maakt. Bedankt!

  23 juni 2015 at 11:54 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.