to top

EHBO aan kinderen: de theoriecursus van IedereenEHBO

Een tijdje geleden ging ik met IedereenEHBO.nl een samenwerking aan. Ik zou de cursus ‘EHBO aan kinderen’ volgen en over mijn bevindingen schrijven. Ik vond (en vind!) het namelijk erg belangrijk om enigszins voorbereid te zijn op wat voor enge dingen ons dan ook te wachten staan nu wij een kleintje in huis hebben. Natuurlijk hopen we dat Nim nooit door een bij gestoken wordt, dat hij nooit van de trap af valt en dat zijn vingers nooit tussen de deur komen, maar zulke dingen kun je niet helemaal voorkomen en er kan altijd íets gebeuren. Inmiddels heb ik mijn theoriecertificaat behaald en kan ik redelijk zelfverzekerd zeggen dat ik weet hoe ik in bepaalde, nare situaties moet handelen. 

 

De theoriecursus van ‘IedereenEHBO’ begint met uitleg over het in de gaten houden van de vitale functies (het bewustzijn, de ademhaling en de circulatie). Vervolgens leer je wat je moet doen als één – of meerdere – vitale functies niet meer werken. Je leert hoe je moet beademen en hartmassage kan toepassen. Kortom: je valt meteen met je neus in de boter. Dit deel van de cursus vond ik pittig. Ik hoop namelijk nooit met bovenstaande problemen geconfronteerd te worden en ik pas liever nooit reanimatie toe. Toch is het prettig om te weten hoe dat moet, mocht het onverhoopt toch nodig zijn. Het is overigens wel zo dat ik heel sterk de behoefte heb om datgene waar ik nu de theorie over weet, toch ook eens in de praktijk te oefenen. Waarschijnlijk wordt het dan allemaal nog duidelijker.

 

Na dat eerste gedeelte met de extreme situaties, worden er nieuwe hoofdstukken aangeboden. De hoofdstukken hebben namen als ‘de keuken’, ‘de badkamer’ en ‘de tuin’ en bieden praktische informatie over ongelukken die zich in die ruimtes zouden kunnen voordoen. In ‘de keuken’ gaat het bijvoorbeeld over verbrandingen en in ‘de woonkamer’ over wat je kunt doen als je kind zichzelf onder stroom zet, of zichzelf in de vinger knipt tijdens een middagje knutselen. Wat ik prettig vind, is dat er ook na ieder hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je bepaalde situaties kan voorkomen. Voor mij als overbezorgde moeder een echte geruststelling. Zo leerde ik dat je kleine kinderen altijd achterwaarts de trap af moet leren lopen, dat je het beste alleen de achterste pitten van je gasstel kunt gebruiken (als dat mogelijk is) en dat het verstandig is om een apparaatje in huis te hebben die eventueel de angel van een bij uit een steek kan zuigen.

 

Aan de andere kant werd ik soms ook wel een beetje paniekerig van de cursus. Natuurlijk wordt je geleerd hoe je met noodsituaties kunt omgaan en hoe je ervoor kan zorgen dat een, op het eerste gezicht, ernstige situatie niet uit de hand loopt. Toch merkte ik dat ik soms een klein beetje onpasselijk werd van alle mogelijke ellende waar ik opeens mee werd geconfronteerd. Ik had er – heel naïef – helemaal niet bij stilgestaan dat kinderen inderdaad wel eens van de trap vallen, en dan ernstig letsel kunnen oplopen. Of dat ze je keukenkastje plunderen en per ongeluk schoonmaakmiddel drinken. Ik was dan net een beetje aan het bijkomen van wat ik had gelezen over wat je moest doen als de vingers van je kind waren geamputeerd doordat ze tussen de deur gekomen waren, kreeg ik opeens te lezen wat ik moest doen als een kind verdronken was. Ieeh!

Toch ben ik blij dat ik de cursus heb gevolgd en dat ik nu weet wat ik moet doen als Nim ooit een buil op zijn hoofdje krijgt, als hij een schaafwond heeft of als hij een tand door zijn lip krijgt. Want ook die kleinere dingetjes, die – denk ik – geen kind bespaard blijft, worden in de cursus behandeld. Bovendien ben ik klaar voor het grovere geschud, al hoop ik dat nooit te hoeven gebruiken. Ik had met IedereenEHBO afgesproken dat ik eerlijk zou zijn over mijn bevindingen over de cursus. Dat ‘ie door verschillende zorgverzekeringen wordt vergoed, stemde me al wel gerust. Waarschijnlijk zou die wel goed in elkaar zitten. Dat kan ik na afloop van de theoriecursus inderdaad beamen. Ik ga me binnenkort aanmelden voor de praktijkcursus, waarvan ik verwacht dat ik er nog zelfverzekerder vandaan kom. Ik ben benieuwd!

 • Nicole

  Ik denk dat ik ook mijn kinderehbo diploma wil halen. Maar dan direct praktijk erbij…

  29 maart 2015 at 07:47 Beantwoorden
 • Saskia

  Klinkt heel goed en belangrijk, tijdens mijn hbov heb ik ook kinder ehbo gehad maar dat is zo lang geleden dat ik wel een opfrissing kan gebruiken.

  29 maart 2015 at 10:01 Beantwoorden
 • Anna

  ik heb deze cursus zelf ook gedaan toen mijn zoontje net geboren was. En gister, een jaar na de cursus moest ik er iets uit gebruiken. Er bleef namelijk eten hangen jn zijn keeltje. Ik zag de totale paniek in zijn oogjes, en het niet goed meer kunnen ademhalen. Naast mijn eigen paniek wist ik van de cursus wat ik moest doen en is het mij gelukt om het er uit te krijgen. Ben zó blij dat ik die cursus heb gedaan en raad het echt iedereen aan!

  29 maart 2015 at 11:11 Beantwoorden
 • Manon

  Dit doet mij er aan herinneren dat ik dit echt moet gaan doen…

  29 maart 2015 at 15:52 Beantwoorden
 • iooon

  Ik heb mijn broertjes duim geamputeerd tussen de deur toen hij 1 was. Gelukkig weer aangegroeid en niks van te zien. Maar ongeluk zit in een klein hoekje helaas. 🙁

  Zelf heb ik een cursus gevolgd toen ik op de Pabo zat. Leek me wel handig bij het werken met kinderen om EHBO voor kinderen te leren. Het meeste zit er nog wel in bij mij maar zou wel graag een opfrissing willen.

  29 maart 2015 at 23:34 Beantwoorden
 • Whitney ♡ Whtnysworld

  Goed om te lezen. Wilde dit nog doen voor mijn bevalling helaas lukt dat niet. Het doel is nu dit jaar nog.

  12 april 2015 at 12:34 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.