to top

Meer groenten eten

Laatst schreef ik een stukje over het wel of niet suikervrij opvoeden van je baby en toen kwam ik op het idee om ook eens iets te schrijven over het eten van groenten. Het valt mij namelijk op dat veel mensen in mijn omgeving vrij weinig groenten eten. Met drie schijfjes komkommer op hun boterham, hebben ze vaak al het idee dat ze hun dagelijkse quotum hebben bereikt. De gewichtsconsulente in mij krijgt dan buikpijn. Het leek me dan ook leuk om het nu eens te hebben over waarom ik aan zou raden om zoveel mogelijk groenten te eten en hoe je dat dan het best kan aanpakken.

 

Zelf ben ik gek op groenten. Het voelt voor mij echt niet goed om een dag geen groenten te eten en een maaltijd waar geen groenten aan te pas is gekomen, voelt voor mij niet echt compleet. Nu besef ik dat ik er misschien een te grote obsessie van aan het maken ben, maar het feit blijft wel dat veel Nederlanders te weinig groenten eten. Maar waarom zou je dat nou wel doen?

 

  • Omdat groenten vezelrijk zijn. En dat is goed voor je darmen!
  • Omdat groenten calorie-arm zijn. Je kunt dus bijna zoveel eten als je wilt. Bovendien blijf je langer een ‘vol’ gevoel houden, vanwege die vezels.
  • Groenten zitten bomvol vitamines en mineralen, die je niet uit andere voedingsmiddelen kan halen. Deze vitamines en mineralen heb je gewoon nodig en als je daar langere tijd zonder zit, krijgt je lichaam daar een ernstig tekort aan. Dat kan verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
  • Groenten zijn een vorm bron van koolhydraten, en dus energie. In tegenstelling tot brood, worden de koolhydraten in groenten langzamer door je lichaam opgenomen. Hierdoor krijg je geen glucosepiek (= gezond) en ben je dus langer verzadigd.

 

IMG_7224

 

Waarschijnlijk vergeet ik nog aardig wat voordelen van het eten van groenten op te noemen. Feit blijft gewoon dat je er dagelijks eigenlijk flink van naar binnen zou moeten werken, om echt gezond te blijven. Het Voedingscentum raadt aan dat je per dag ongeveer 200 gram groenten zou moeten eten, maar ik heb onderzoeken gelezen waaruit blijkt dat 300 gram nog beter zou zijn. Tweehonderd gram groente staat gelijk aan ongeveer 4 grote opscheplepels bij het avondeten. Maar dat is lang niet altijd zo goed af te meten. Bovendien is dat een aardige hoeveelheid en hebben met name mensen die een hekel hebben aan groenten, hier moeite mee.

 

Hoe je dan toch aan voldoende groenten kan komen per dag?

 

  • Drink eens een groene smoothie bij het ontbijt. Ik doe het ongeveer 4 keer per week en dan maak ik een smoothie met 150 gram spinazie, wat verse jus, twee bananen en een doosje ingevroren ananas of mango van Albert Heijn. Maran en ik delen dat en samen met een kop koffie is dat voor ons een prima ontbijt. Je denkt misschien dat het, omdat het vloeibaar is, niet voldoende is om de hele ochtend op te teren. Maar vanwege die vezels en ‘langzame’ koolhydraten, is dat echt genoeg! Je kunt trouwens ook variëren met andere recepten. Zorg dat je er ongeveer 75 à 100 gram groenten per persoon in knalt, dan ben je al halverwege je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
  • Maak als lunch eens een soepje waar je groenten in verwerkt. Ik ben gék op soepjes waarbij ik de groenten pureer. Courgettesoep, pompoensoep, verse tomatensoep en broccolisoep zijn favoriet. Bij Albert Heijn kan je nu in het koelvak een bak met voorgesneden groenten vinden die je zelf in de pan kan gooien. Samen met een beetje kruiden en wat water heb je in handomdraai een lekker soepje te pakken, waar zo’n 200 gram groenten in zitten. Yay!
  • Heel voor de hand liggend, maar je kunt als lunch ook een salade maken. Ik ga daar geen recept voor geven, want je kunt echt eindeloos variëren. Zorg in ieder geval wel dat je er lekker veel groenten in stopt. Ik ken namelijk mensen die een beetje ijsbergsla gebruiken en er vervolgens croutons, kip, kaas en saus bij gooien. Dan ben je nog niet helemaal geweldig bezig.
  • Probeer ’s avonds bij het avondeten naast gekookte of gebakken groenten, ook iets van rauwkost te nemen. Zorg voor een kleine bak salade of een stuk komkommer of tomaat. Ik vind die combinatie met iets warms altijd heel lekker en het voegt meteen extra groenten toe!

 

 

Natuurlijk hoef je bovenstaande dingen niet allemaal op dezelfde dag te doen, maar het zijn in ieder geval allemaal tips om wat meer groenten binnen te krijgen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Hoeveel groenten eet jij ongeveer?

  • Lisa

    Tja… Ongeveer de helft van de week ook te weinig vrees ik! Ik vind het zelf best lastig om dit te veranderen.

    20 maart 2015 at 07:47 Beantwoorden
  • stien

    Leuk artikel! Ik denk inderdaad ook dat mensen veel te weinig groeten eten in verhouding tot graanproducten en vlees…ik probeer toch gemiddeld elke dag een portie groenten bij het warm eten te doen, en zo nu en dan een rauwe wortel op de knabbelen 🙂 Paprika vind ik trouwens ook heerlijk om rauw te eten als vier-uurtje!

    20 maart 2015 at 08:03 Beantwoorden
  • Manon

    Ik vind het echt zo erg van mezelf maar ik eet echt zoooo weinig groenten… En ik WIL het zo graag maar ik krijg het gewoon niet weg (a la bizarre eters – best confronterend als ik dat programma kijk…). Zo’n groene smoothie is misschien wel een idee voor mij. Desnoods met de neus dicht opdrinken en met een rietje dat het zo snel mogelijk dr in zit hahaha. Ik wil zo graag… Ook voor Nilo straks het goede voorbeeld geven (dat is wel een hele goede motivatie moet ik zeggen). Thanks voor het artikel 😉

    20 maart 2015 at 08:44 Beantwoorden
  • sanne

    Hmmmm die groene smoothie klinkt best lekker, denk dat ik die binnenkort maar eens ga maken

    20 maart 2015 at 09:51 Beantwoorden
  • Dita

    ik ben dol op groenten en eet het dan ook best veel. Ik maak vaak een smoothie met groenten en ook ’s avonds eten we vaak een salade en groenten. heerlijk!

    20 maart 2015 at 09:56 Beantwoorden
  • Daantje

    Wij halen de 200 gram wel, maar soms wel met moeite….

    20 maart 2015 at 12:59 Beantwoorden
  • angelique

    Ik ben echt gek op groentes, wel het liefst zo rauw mogelijk zoals salades, losse tomaatjes, stukje komkommer, worteltjes enz. Maar eigenlijk gaat hier overal wel groente door heen.

    22 maart 2015 at 08:51 Beantwoorden
  • Hendrik

    Van kinds af aan al een bloedhekel aan groenten gehad. Krijg het gewoon niet
    weg. Ik eet wel (meer dan) genoeg verschillende soorten fruit en drink minstens
    vijf keer in de week een flink glas groentensap (V8). Verder volkorenbrood en
    zuivelprodukten. Ben inmiddels 67 jaar en nooit noemenswaardig ziek geweest.
    Wel een nogal fikse operatie aan mijn bloedvaten gehad. Oorzaak: verkeerde
    levensstijl en erfelijk belast. Al 10 jaar geen problemen meer gehad. N.a.v. deze
    operatie verschillende gezondheidsgoeroes gehad. Dat kletst allemaal tegen
    elkaar in, geen wijs uit te worden. Ik klamp me maar vast aan wat mijn huis-
    arts onlangs zei: ” Beter een zak frites met plezier dan een bak sla met tegen-
    zin, mits je het niet overdrijft.” En oh ja, vis vind ik vanwege de stank al vre-
    selijk, maar eet wel (meestal) vegetarisch ”vlees”. Buiten dat vind ik koken ook
    een afschuwelijke bezigheid.

    19 juli 2017 at 18:10 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.