to top

Babyvoeding: zo suikervrij mogelijk?

Ik heb het niet onder stoelen of banken gestoken dat ik ongelofelijk geniet van het feit dat ik zelf Nim’s hapjes maak. Ik leef me iedere dag enthousiast uit met mijn babycook. ’s Morgens zorg ik voor een stukje fruit dat ik meng met water of vers vruchtensap en een beetje rijstebloempap. ’s Avonds krijgt Nim vaak wat wij ook eten, maar dan zonder kruiden, sausjes en meestal zonder vlees. Is het niet voor hem te maken, dan krijgt hij wat eerder ingevroren zelfgemaakte groente/aardappelprut met een klontje roomboter. Hoe dan ook, ik maak alles zelf en vind dat heel prettig. 

 

Nu kun je me direct het label ‘geitenwollensok’ opplakken en dat mag best. Ik verbaas mezelf, want ik had – toen ik nog zwanger was – verwacht dat ik net zo makkelijk potjes babyvoer bij mijn uk naar binnen zou schuiven. Dat heb ik tot op heden nog nooit gedaan en eigenlijk wil ik dat ook liever niet. Aan de andere kant begin ik me wel een beetje te ergeren aan de suikervrije trend die er gaande is. Laatst vroeg ik op Instagram naar de mening van andere moeders over droompapjes. Hier hoef je alleen wat water bij te gooien, om er een voedzame substantie voor je baby van te maken. Wellicht zou daar zijn maagje zo goed door gevuld worden, dat hij de hele nacht zou doorslapen. Zou dat niet geweldig zijn?

 

Ik had er zelf al een beetje mijn twijfels over. In het droompapje zit namelijk ook kunstvoeding, en aangezien ik nu al zes maanden borstvoeding geef, vind ik het een beetje ‘zonde’ om mijn mini dan kunstvoeding toe te gaan stoppen. Om die reden heb ik het droomvoedingspakje in het schap laten staan. Maar op Instagram kreeg ik veel meer te horen dat die droompapjes vol zaten met suiker. Nu ben ik, als gewichtsconsulente, op de hoogte van het feit dat suiker een steeds slechte naam begint te krijgen. Was het eerst doodnormaal om drie klontjes suiker in je koffie te doen, word je er nu zelfs een beetje raar op aangekeken als je een pastasaus koopt waar suiker in verwerkt zit. Toch vind ik het allemaal wel erg ver gaan, om je baby kosten wat het kost suikervrij op te voeden. Want hoe suikervrij zijn we zelf nou helemaal?

 

Maran en ik proberen thuis zo gezond mogelijk te eten. Ik kook vrijwel iedere avond en probeer kant en klare pakjes zoveel mogelijk te omzeilen. We drinken regelmatig groene smoothies en ik maak een aantal keer per week een vers soepje als lunch. Goed bezig, zou je kunnen zeggen. Ware het niet dat we allebei gek zijn op zoetigheid. Er gaan een aantal chocoladerepen, zakken M&M’s, pakken koekjes en/of bakken ijs per week doorheen. Ondanks dat, zijn we allebei prima op gewicht en voelen we ons goed.

 

Ik wil Nim dan ook helemaal niet persé zo weg houden van suiker. Nu is het niet zo dat ik hem milkshakes, chocoladevla en gepureerde snoepsleutels ga voeren, maar ik denk dat hij op den duur echt wel eens een lange vinger in zijn mollige knuistjes gedrukt zal krijgen. Bovendien heb ik niet het gevoel dat ik Nim rattengif aan het voeren zou zijn, als hij ooit zo’n papje zou krijgen waar toevallig suiker aan toegevoegd is. Suiker heeft nu eenmaal een plek in ons Westerse eetpatroon, of je het wilt of niet. Mijn mening is dat je je kind beter op kunt voeden dat ‘ie verstandig met suiker om moet gaan en daarnaast veel vers moet eten, dan dat je hem angstvallig van het heerlijke goedje weg houdt.

 

Voorlopig ga ik nog even door met het maken van verse hapjes voor ons mannetje. Ik vind het leuk om te doen, en hij vindt het leuk om het weg te bikkelen. Maar in de zomer krijgt hij van mij vast een lekker waterijsje. Want jong geleerd is oud gedaan en met mate genieten van iets lekkers, kan in mijn ogen best!

 

Hoe denken jullie daarover?

 • Nicole

  Ik voed mijn dochtertje niet suikervrij op, maar als ik een keuze kán maken tussen iets zonder suiker en iets met dan kies ik voor hetgeen zonder suiker.

  Maar ook die theorie van mij klopt niet want ik heb haar ook wel eens laten likken aan een softijsje en ze krijgt ook liga koekjes af en toe.

  18 maart 2015 at 09:42 Beantwoorden
 • Anna

  Helemaal mee eens! Ik maak ook alles zelf en Willem lust potjes niet eens haha. Maar in de flesvoeding zit wel suiker en dat krijgt hij 1 a 2x per dag.
  Vleeswaren voor op zn boterham is ook zo’n dingetje. Ik wil dat hij gevarieerd leert eten, maar bijna overal zit troep en suiker in.
  Wat kan je nog wel geven vraag ik me soms af..
  Ik probeer suikers zo veel mogelijk te vermijden, maar helemaal suikervrij gaat niet lukken. Zelf eet ik ook niet helemaal suikervrij.

  18 maart 2015 at 09:45 Beantwoorden
 • Shikha

  Tja Je hoort het overal, tv, radio, blogs etc. Suiker is slecht en zit overal in.
  Ik eet zeker niet suikervrij, maar probeer wel elke dag gezonde dingen te eten. Ik ben gewoon een zoetekauw.
  Natuurlijk geef ik mijn zoontje van 8 maanden geen vloeibare suiker

  18 maart 2015 at 10:15 Beantwoorden
  • Shikha

   Hmmm er ging iets mis met het posten van mijn comment. 🙁

   Maar zo af en toe, krijgt hij een babykoekje. Waar hij lekker op kan sabbelen en de helft op de grond gooit.

   Ik ga een balans vinden qua eten én daar hoort ook zo nu en dan iets zoets bij. Je kunt overdrijven, maar suikervrij opvoeden ga ik zeker niet doen.

   Het leven mag best een feestje zijn, en daar hoort soms ook een tompouce bij.

   Succes met het vinden van je eigen weg hierin.

   18 maart 2015 at 10:20 Beantwoorden
 • Manon

  Ja, je weet ook hoe ik erover denk! We gaan heus niet dood aan een beetje suiker en wat jij zegt: ermee leren omgaan ipv kosten wat kost vermijden lijkt mij slimmer dan totaal geen suiker. Ik vind het wel ‘gezellig’ als we straks samen om half 4 ’s middags wat drinken (thee of iets) met een lekker koekje ofzo. Gezelliger dan op een droge rijstwafel (waar ongetwijfeld ook suiker in zit) of een staaf bleekselderij zitten te kauwen. Er zit ook verschil in een gevulde koek of een lange vinger denk ik dan maar! Precies wat jij ook al aangeeft: met mate!

  18 maart 2015 at 10:20 Beantwoorden
 • Tineke

  Ik denk nu net als jij; dat ik ook geen moeite heb met potjes, maar ik kijk er tegelijkertijd ontzettend naar uit om haar hapjes zelf te maken! Ik heb het ook niet zo op de ‘suikervrije’ trend. Tuurlijk, ik probeer ook zo gezond mogelijk te eten, maar af en toe wat chips, een koekje of ijs hoort er toch bij? Vind het wat dat betreft ook zo ‘zonde’ dat ik steeds vaker hoor dat je op scholen niet meer mag trakteren, of dat het allemaal maar gezond moet zijn. Ik trakteerde vroeger vaak op ijsjes, slagroomsoesjes of cakejes, maar begrijp dat dat er vaak niet meer bij is. Nou, dat vind ik best jammer. :’) Zoals je zegt: volgens mij is het belangrijk om ze te leren verstandig te eten, niet perse compleet suikervrij..

  18 maart 2015 at 10:21 Beantwoorden
 • Marjolijn

  Leuk dat je alles zelf maakt voor Nim! Ik ben wel een beetje van de anti-suikermaffia maar dat komt omdat ik er zelf eczeem van krijg haha. Voor mijn dochter (13) ben ik niet zo streng (alsof ik daar nu nog wat over te zeggen heb haha) want ik heb gemerkt dat kinderen die thuis nooit iets te snoepen krijgen, bij een ander wel de koektrommel leegeten. En dat wil ik koste wat kost voorkomen. Iets wat thuis niet mag wordt toch alleen maar interessanter.
  Dus ik denk; Zolang je het kan voorkomen, geen suiker, als ze echt nog heel klein zijn. Maar zodra je kind in de supermarkt vraagt om een bepaalde snoep of koek dat dat best af en toe eens moet kunnen. Beter ermee leren omgaan dan compleet verbieden lijkt me. Bij ons in huis is het, doordeweeks zo min mogelijk snoep en koek, en in het weekend gaan we los haha

  18 maart 2015 at 12:19 Beantwoorden
 • Dita

  Ik ben het helemaal met je eens! Iets helemaal verbieden/afhouden werkt vaak niet maar er om denken en bewust zijn van wat je eet is altijd goed.

  18 maart 2015 at 16:00 Beantwoorden
 • Milou

  Ik vind dat je groot gelijk hebt! Laatst was op de radio te horen dat door de nieuwe trend, het ‘groene’ eten (zoals zij dat noemden), er steeds meer kinderen ondervoed raken. Kijk, ik zal mijn kind (ooit) echt niet iedere dag een grote koek met chocolade naar school meegeven, maar een kind mag toch best af en toe eens wat lekkers? Ik kreeg vroeger als ik uit school kwam een biscuitje en een glas limonade. Is mijn moeder nu slecht? Natuurlijk niet! Alles met mate natuurlijk, maar wat je zegt: een kind moet er wel mee leren omgaan.
  Ik denk bij het geven van zelf gepureerd eten niet eens aan de toegevoegde suikers die daar niet in zitten, maar juist meer aan de kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen. Hoewel ik ook van mening ben dat een potje voeding uit de supermarkt op zijn tijd echt niet slecht is ofzo.

  18 maart 2015 at 16:19 Beantwoorden
 • Renee

  Ik sta er hetzelfde in als jij. Wij eten zelf ook best wel gezond. Al gaat er afentoe een Knorr wereldgerecht in en inderdaad ook die chocola en koekjes. Dat kan ik gewoon echt niet laten staan. Bij mijn schoonouders zijn ze vooral van mierzoete limonade, blikjes fernandes etc. Ik hoop dat zij mijn mening wel respecteren en haar dat niet geven. Ik denk dat als zij dat vaak krijgt, straks niet gewoon een glaasje water wilt. Ik zou mijn dochter geen dingen verbieden, maar laten we de “slechte” dingen dan voor het weekend of feestjes bewaren. Ik heb trouwens die blender binnen gekregen die jij ook hebt. Ik kan niet wachten! 6 april is Alicia 4 maanden, dus rond die datum wil ik beginnen :).

  18 maart 2015 at 17:00 Beantwoorden
 • Sanja

  Ben het helemaal met je eens. Ik stoom ook (Biologisch) alles voor Luka. Nu vermijd ik nog zoetigheid omdat we ‘net begonnen’ zijn, maar straks mag die heus wel een ijsje of koekje van me. Potjes lijken me ook wel makkelijk voor als je weg gaat. Tegenwoordig is het allemaal maar een trend/ Er zal er vast een kern van waarheid in zitten, maar het is vooral hip om clean en weet ik het te eten. In de tijd dat wij baby’s waren kregen we ook potjes & weet ik het. Nou ik ben kerngezond hoor, zo als vele andere.

  18 maart 2015 at 21:46 Beantwoorden
 • iooon

  Omdat ik zelf overgewicht heb vind ik het moeilijk. Ik hoop mijn kind dit te besparen. Maar dat probeerde mijn moeder ook bij mij en door het ontzeggen ging ik als puber stiekem snoepen. Dat schiet niet op.

  Toch merk ik steeds wolliger te worden zodra het om mijn kind gaat. Ik zat gisteren te denken over feestjes, wil ik dat mijn kind compleet weg blijft van snoep en chips? Ik denk dat het inderdaad slimmer is om te leren te genieten met mate. Zodat wij ook in kinds bijzijn kunnen genieten met mate.

  19 maart 2015 at 08:20 Beantwoorden
 • Linda

  Ben het helemaal met je eens. Ik probeer rekening te houden met ee ingrediënten, maar lekker moet ook kunnen. Je gaat echt niet dood aan een beetje suiker. Echter, met mate. Zoals met alles geldt.

  19 maart 2015 at 08:28 Beantwoorden
 • Odile

  Ik denk er precies hetzelfde over! Ik ben niet zo van de trends volgen en bovendien lijkt het me, met het oog op de toekomst, niet realistisch om suikervrij op te voeden. Ik ben blij dat ik Maxim vanaf het begin af aan geen droompap, baby koekjes ed heb gegeven maar gewoon fruit. Dat dat een goede keuze is wordt steeds bevestigd door onderzoeken 🙂

  19 maart 2015 at 11:56 Beantwoorden
 • Rosanne

  Moest wel lachen om de gepureerde snoepsleutels, hahaha. Leuk en nuchter stuk!

  19 maart 2015 at 19:30 Beantwoorden
 • Sterre

  Haha sorry, maar als gewichtsconsulente weet jij toch wat de normale hoeveelheid suiker per persoon is wat je per dag mag binnen krijgen? 3 suikerklontjes voor een kind, als ik mij niet vergis (maar ik ben geen gewichtsconsulente)

  Dan weet je dus ook waar je die suikers uit kan halen: gezonde suikers zoals in fruit.
  Het is echt niet zielig om je kind geen lange vinger te geven maar wel een extra stuk peer. Of een lekker worteltje met hummus. Of een zelf gemaakte dip. Frituur wat zoete aardappel chips en gezonder (en lekkerder) kan het haast niet.

  Ik ben alleen wel van mening dat je dit niet op school moet doorvoeren voor je kind want dan kan hij daar gepest worden.

  Ik eet zelf al jaren suikervrij en ik kan met zekerheid zeggen dat het me op enorm veel gebieden geholpen heeft. Mijn spastische darm is volledig weer normaal gaan functioneren, ik ben af van mijn hoofdpijn, ik ben fitter, energieker, mijn huid is stralender en als het eenmaal in je kook systeem zit dan is het zo makkelijk dat je niet anders wil.

  Daarnaast: trend of niet (voor mij niet) het is gewoon ontzettend belangrijk om goed en gezond te eten. Daar is je gebit ook bij gebaat en al helemaal een kindergebit. Het kost je misschien wat meer moeite om uit te zoeken wat echt suikervrij is en niet bewerkt, maar het levert meer op voor je lichaam (en van je kindje) en je welzijn.

  Succes!

  20 maart 2015 at 10:21 Beantwoorden
 • Sterre

  Waarom krijg ik steeds een boos poppetje als profiel? Haha, dan lijkt mijn reactie wel heel boos en ik bedoel het juist goed!

  20 maart 2015 at 10:22 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.