to top

Nim is 6 maanden!

Wauw, een half jaar geleden kreeg ik, na 16 uur bevallen, een glibberig, wurmpje op mijn borst gelegd. Behalve het feit dat hij zojuist uit mijn lichaam was getrokken, wist ik niets van hem. Maanden hadden we ons voorbereid op zijn komst, maar toen hij er eenmaal was, bleek alles toch anders dan verwacht. Inmiddels is die kleine wurm, uitgegroeid tot een echt jongetje dat – met wat hulp – rechtop kan zitten, zich om kan rollen, ons iedere dag heel erg verblijd met zijn prachtige glimlach en bovenal iemand die we niet meer uit ons leven weg kunnen denken. Het afgelopen half jaar heeft in het teken gestaan van Nim en van ons leven inrichten rondom dat ventje. Het is zo nu en dan best pittig geweest, maar ook verschrikkelijk mooi. Vandaag even een update van hoe het nu met Nim gaat. 

 

Eten
Nog steeds eet Nim als een bootwerker. ’s Morgens schuift hij met gemak een hele appel, banaan of nectarine naar binnen (gepureerd, maar toch!) en in de namiddag vreet hij nog net niet zijn lepel erbij op, als ik hem een aardige hoeveelheid groenten, gemengd met aardappel voorschotel. Meneer wordt al enthousiast zodra hij ziet dat we eraan komen met een bakje of zijn lepel en hij lijkt, sinds hij twee hapjes op een dag krijgt, ook iets beter te slapen.
Wat de borstvoeding betreft merk ik dat het steeds makkelijker wordt. Nim heeft heel duidelijk gemiddeld vijf voedingen per dag nodig, waar ik voorheen de halve dag met mijn shirt omhoog zat om hem bij ieder zuchtje van voeding te voorzien. Niet meer nodig, dus dat is echt heel fijn. Wat ik wel merk, is dat hij afgelopen week weer wat regeldagen had. Het leek soms alsof hij, nadat hij langdurig uit twee borsten had gedronken, soms nog steeds niet vol zat. Ook ’s nachts kwam hij weer wat vaker om een voeding vragen. Ik heb hem dan ook heel vaak aangelegd de afgelopen dagen en ben fanatiek aan de borstvoedingsthee, om zo mijn productie weer op zijn vraag af te stemmen. Kom maar weer door, kleine man!

 

Slapen
Het blijft nog een beetje heen en weer gaan, dat slaapgedrag van onze knul. Hij heeft ons de afgelopen maand allerlei varianten van nachtrust laten zien. Zo hebben we ongeveer een week lang mogen genieten van nachten waarop we konden doorslapen. Hij sliep van 20.00 tot 23.00, dan gaf ik hem snel een voeding en daarna sliepen we met z’n allen tot 7.00. Heerlijk! Maar hij is de afgelopen maand ook een aantal keer flink verkouden geweest, waardoor hij vaak ’s nachts wakker werd en dan troost van mij nodig had. Ook rondom de regeldagen, was er ’s nachts toch weer één (of twee…) nachtvoeding nodig. En nu meneer heeft geleerd hoe hij moet draaien, moeten we er regelmatig uit om hem weer terug te helpen van zijn buik naar zijn rug. Of moeten we hem vanaf het voeteneinde plukken en terug op zijn plekje leggen. Ik moet zeggen dat ik een beetje op zoek ben naar wat stabiliteit in die nachten. Prima als hij iedere nacht één keer komt, maar dat het zo wisselend is, vind ik lastig. Helaas daar heb ik weinig over te zeggen, we moeten de nacht iedere keer maar accepteren voor hoe die komt.

 

Geen tiet te zien, maar zo ondeugend kijkt meneer als hij er iets te hard in aan het bijten is

Geen tiet te zien, maar zo ondeugend kijkt meneer als hij er iets te hard in aan het bijten is

 

Motoriek
Sinds Nim heeft ontdekt dat hij kan omrollen, is hij niet meer te stoppen. Als hij op zijn speelkleed ligt, vinden we hem wel eens ver daarnaast terug. Ook had ik hem laatst op het midden van mijn bed gelegd, omdat ik even snel zijn lepeltje uit de kamer ernaast wilde pakken. Toen ik terug kwam – 20 seconden later – vond ik hem op de rand van het bed terug. Geen idee dat hij in staat was om zo snel zo ver te rollen, maar nu ik dat weet, laat ik hem natuurlijk niet meer alleen zonder de boel hermetisch af te sluiten. Het is ook heel bijzonder om te zien dat Nim steeds vaker rechtop wil zitten. De échte kleine baby heeft plaatsgemaakt voor een ventje dat zijn lichaam steeds beter leert kennen en dat er steeds meer bij wil horen. Hij is ook bijzonder geïnteresseerd in kleine objecten. Zo vindt hij de labels aan zijn speelkleed, knuffels en doekjes het meest boeiend en kan hij zichzelf urenlang vermaken met een duplo-blokje. Als Nim op zijn buik ligt, maakt hij bovendien kruip bewegingen. Dat het hem nog niet lukt om daadwerkelijk vooruit te komen (je moet je knieën onder je lijfje zien te krijgen, in plaats van ze in de lucht te houden, liefje!), frustreert hem mateloos.

 

Kletsen
Nim kwebbelt er graag op los. Als hij op zijn speelkleed of in zijn box ligt, vertelt hij vaak hele verhalen aan zijn speelgoed. Ook vertelt hij, compleet met mimiek, vaak grapjes aan ons. Daar moeten we dan allemaal (Nim inclusief) hardop om lachen. ’s Morgens worden we dan ook regelmatig wakker van vrolijk geklets vanuit de babykamer. We hebben hem wel eens laten liggen, om uit te vinden hoe lang hij zich alleen kon vermaken. Dat bleek aardig lang te zijn, want na een half uur naar zijn geklets en gezang te hebben geluisterd, besloten we hem toch maar op te halen. We proberen hier en daar wat babygebaren te gebruiken als we het met Nim hebben over ‘eten’, ‘drinken’, ‘slapen’ en ‘spelen’. Wie weet kan hij binnenkort die gebaren ook terug maken en snappen we nog beter wat hij wil.

 

Ik kan geen genoeg krijgen van die lieve handjes

Ik kan geen genoeg krijgen van die lieve handjes

 

En verder
Verder genieten we, zoals ik laatst al schreef, enorm van ons kleine kereltje. We zijn iedere dag trots op hem en we blijven verbaasd staan van hoe snel hij zich ontwikkelt. Dat hulpeloze wurmpje van de eerste weken heeft plaatsgemaakt voor een stevige knul die de hele dag door lachend de wereld om zich heen ontdekt. Dat hij zo ontzettend veranderd is in de afgelopen maanden, maakt dat ik alleen nog maar nieuwsgieriger ben naar wat de komende tijd ons zal brengen. Over precies zo’n zelfde tijd mag Nim namelijk een kaarsje op zijn verjaardagstaart uitblazen. Zal hij dan lopen? En misschien al wat woordjes kunnen zeggen? Ik kan me er niets bij voorstellen en hoewel ik niet kan wachten op de komende periode, ben ik iedere dag als een dolle foto’s en filmpjes aan het maken, om maar niets van deze tijd te hoeven vergeten.

 • Manon

  Zo leuk om te lezen! En wat ben je toch een trotse mama (logisch -_-), heerlijk kind is het <3 Lekker dooreten Nimmie dan wordt je snel een nóg grotere knul!

  16 maart 2015 at 07:22 Beantwoorden
 • Meike

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat. En wat kan hij ondeugend kijken.

  16 maart 2015 at 08:52 Beantwoorden
 • Milou

  Ach wat een droppie is het! En ja, ook als ie jouw tiet op vreet blijft hij om op te vreten. Wat fijn dat jullie je nu wat comfortabeler voelen. Dat baby gebaren lijkt mij erg gaaf!

  16 maart 2015 at 13:28 Beantwoorden
 • Saskia

  Wat een schatje is het toch! Die nachten zijn inderdaad zo vervelend, heel herkenbaar!

  16 maart 2015 at 13:44 Beantwoorden
 • Anneleen

  Heel mooi om te lezen! Jullie hebben een prachtige zoon!

  20 maart 2015 at 20:55 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.