to top

Beginnen met hapjes, hoe dan?

Toen Nim nog niet geboren was, keek ik al gigantisch uit naar het moment waarop hij zijn eerste vaste hapje zou mogen eten. Het leek me zo verschrikkelijk leuk om groente- en fruithapjes voor hem te maken en die glimlachend zijn mond in te schuiven. Zelfs het geven van borstvoeding leek me een stuk minder leuk, dan het geven van echte hapjes. Maar toen werd Mini geboren en leek het me toch verstandiger om hem totdat hij zes maanden oud zou zijn, alleen moedermelk te geven. Ik dacht namelijk dat het voor zijn maag-darmstelsel beter zou zijn. Inmiddels heb ik flink wat informatie opgezocht met betrekking tot het geven van hapjes en ben ik er zelf al mee begonnen. Hieronder een verzameling van de tips die ik tegen ben gekomen.

 

Tussen 4 en 6 maanden beginnen
Nu mogen jullie best weten dat ik geen gigantische pet op heb van het Voedingscentrum. Maar op sommige vlakken vind ik het toch interessant om te bekijken wat zij vinden van bepaalde voedingsgewoontes. Ik raadpleegde de website over de kwestie ‘eerste hapjes’ en vond al snel bruikbare informatie. Zo raadt het Voedingscentrum aan om tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden te beginnen met het geven van ‘oefenhapjes’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die vanaf de leeftijd van 4 maanden al wat hapjes vaste voeding krijgen, later minder kans hebben op voedselovergevoeligheid. Ik kan de link naar het onderzoek niet vinden, maar dit artikel van Wij legt het goed uit. Je kunt beginnen met je kind vaste hapjes geven, zodra die daar interesse in krijgt. Dat merk je doordat hij/zij naar je kijkt als je zelf eet, veel op z’n handjes gaat sabbelen en wellicht meer honger lijkt te krijgen. Nim voldeed aan al die kenmerken, dus wij zijn met vier maanden begonnen.

 

Eerst alleen groenten?
Op allerlei fora wordt geschreeuwd dat het belangrijk is je kind eerst gepureerde groenten voor te schotelen. Dit zodat de baby niet eerst went aan de zoete smaak van fruit en later om die reden groenten zal weigeren. Ik heb hier geen keihard onderbouwd onderzoeksmateriaal voor gevonden, maar het verhaal klinkt aannemelijk. Het plan was dan ook om Nim eerst een hele tijd alleen maar groentehapjes te voeren. Alleen nu bleek onze Uk een evengrote hekel aan groenten te hebben als zijn vader, dus toen hij op dag drie huilend het lepeltje vloeibare bloemkool uit mijn handen mepte, vond ik het mooi geweest. Ik belde mijn vriendin (en raadgever op dit soort momenten) en zij vertelde dat ze dezelfde situatie had meegemaakt met haar dochter. Haar tip: af en toe een fruithapje tussendoor geven is best prima. Sindsdien heb ik Nim naast bloemkool, broccoli, worteltjes en zoete aardappel  ook kennis laten maken met avocado, banaan, mango, peer en appel. Ik probeer het regelmatig af te wisselen en moet zeggen dat hij het prima doet. Hij weet inmiddels dat hij zijn mond open moet doen als er een lepeltje prut aan komt en slikt het – na een walgend gezicht te hebben getrokken – doorgaans zonder te morren door. Yay!

 

Zelf hapjes maken of uit een potje?
Ik heb wel eens in de supermarkt langs de schappen met potjes babyvoer gewandeld en ben me rot geschrokken over zowel de prijzen als de kleur van de half vloeibare substantie. Ik werd er op z’n Rob Geus’ gezegd niet vrolijk van. Bovendien leek het me fijner om zelf Nim’s hapjes te koken. Op die manier weet ik namelijk precies wat mijn kleintje binnen krijgt en dat vind ik een fijn idee. Eigenlijk is het ook allemaal zo gedaan. Ik kook en pureer de groenten die ik Nim wil geven en vries – nadat hij wat heeft gegeten – het restant in, in een ijsblokjestray. De blokjes gepureerde groenten doe ik in een BPA-vrij bakje en laat ik lekker in de vriezer liggen, totdat ik er ééntje nodig heb om te ontdooien. Met fruithapjes doe ik het anders: ik breek een stuk af van de banaan die ik wil eten, prak het met een beetje water totdat het lekker vloeibaar is en schuif het bij mijn Mini naar binnen. Simpel! Niet alleen is het op deze manier erg goedkoop (een potje kost €0,80, waar baby’s maar een paar hapjes van eten en waarvan je de rest dus moet weggooien), je kind leert ook meteen de smaak van je zelfgekookte eten kennen. Win-win-win! 🙂

 

Welke groenten/fruit
Tot slot nog even een lijstje met soorten groente en fruit die geschikt zijn voor eerste hapjes. Misschien niet helemaal volledig, voel je dan vrij om  het in de comments aan te vullen!

Groenten
Wortels, bloemkool, broccoli, courgette, sperziebonen, pompoen, doperwtjes, zoete aardappel (liever nog geen nitraatrijke groenten)
Fruit
Begin met zachte fruitsoorten (banaan, peer, appel, meloen, mango, avocado, aardbei) en later kun je dat uitbreiden

 

Voor ons werkt het zo goed. Nim harkt steeds enthousiaster zijn hapje binnen en binnenkort denk ik dat ik hem twee oefenhapjes per dag ga geven: één keer fruit en één keer groenten. We zullen zien hoe dat loopt!

 • Linda

  Wat fijn, het is echt ontzettend leuk als je kind gaat eten. Wanneer het er klaar voor is veranderd per keer. Geniet er maar lekker van.

  30 januari 2015 at 07:18 Beantwoorden
 • angelique

  Wat goed dat jullie het zo aanpakken! Ik heb zelf de rapley manier gebruikt

  30 januari 2015 at 09:01 Beantwoorden
 • Vicky

  Wij zijn ook op 4 maanden met groenten hapjes begonnen: omdat onze dochter vermoedelijk verborgen reflex had en ons eten interessant vond. Momenteel eet ze enkel ’s middags groenten en dat gaat er goed in.
  Geweldig toch : de hap , grimas en dan toch doorslikken. Is bij ons ook zo & zo schattig. Vooral ook omdat ze nu voor de lepel haar mond goed opendoet (in week 3 van de gajes had ze dit door en gaat alles zoveel vlotter)

  30 januari 2015 at 09:45 Beantwoorden
 • Yas

  Ohh wij hebben het inderdaad net zo gedaan met hapjes. We begonnen met groenten, maar aangezien de darmen van ons zoontje daar nog niet zo goed tegen konden, zijn we overgegaan op fruit. Inmiddels eet hij (10 maanden) alles helemaal op!
  Wel nog een tip; je gaf aan om te beginnen met zachte fruitsoorten en dat klopt inderdaad, alleen met aardbei kun je beter wachten tot je kindje 1 jaar oud is, i.v.m. het risico op allergische reacties.

  30 januari 2015 at 13:00 Beantwoorden
 • Whitney

  Die gezichten die ze trekken zijn zo leuk! Ik ben zelf begonnen net voordat hij 6 mnd was, achteraf gezien was hij er wel eerder aan toe. Denk dat ik met mijn tweede kindje de signalen eerder op pik.

  30 januari 2015 at 13:54 Beantwoorden
 • Milou

  Leuk! Ik zie al helemaal voor me hoe Nim zijn hapjes lekker naar binnen smikkelt.

  30 januari 2015 at 18:45 Beantwoorden
 • Sofie

  Leuk is dat he die periode. Die van ons was dol op worteltjes en bruine bonen, zat ze helemaal onder vaak haha 🙂

  31 januari 2015 at 00:18 Beantwoorden
 • Mendy

  Leuk om te lezen hoe je het aanpakt! Ik bedacht me 3 weken geleden om te beginnen met avocado. Niet wetende dat ik 2 uur later op het ziekenhuis zou zitten met een kind onder de rode vlekken! Lang leve een allergische reactie:-s Kreeg als tip dus nog even te wachten met hapjes:-(

  2 februari 2015 at 12:06 Beantwoorden
 • Gien

  Leuk artikel! Ik begin nu zelf om mijn dochter haar eerste hapjes te geven maar ben opzoek naar bpa vrije ijsblokjesvorm maar kan deze nergens vinden in de winkels. Waar heb jij ze gekocht?

  6 november 2015 at 08:44 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.