to top

EHBO bij kinderen – deel 1

Wat als mijn ukkie per ongeluk van de commode valt? Wat als hij later zou stikken in een dropje? Wat als hij zich zou snijden met een mes, als hij eenmaal de keuken gaat ontdekken? Allemaal vragen van scenario’s waar ik ’s nachts wel eens van wakker schrik. Allemaal vragen bovendien, waar ik geen antwoord op zou weten. Wat ik wel weet, is dat het antwoord daarop te vinden is. Je kunt namelijk leren hoe je zou moeten handelen op het onverhoopte moment dat er een ongeluk met je kind gebeurt. 

 

Een tijdje geleden las op op de blog van Odile een verhaal waar ik tranen van in mijn ogen kreeg. Haar prachtige zoontje Maxim had een kop hete thee over zijn gezicht en hals gekregen. Gelukkig had ze instinctief goed gehandeld, waardoor het ventje in het ziekenhuis goed behandeld kon worden en snel weer aan het opknappen is. Odile’s situatie zette me aan het denken. Wat als zoiets hier zou gebeuren? Hoe zou ik dan gehandeld hebben? Zou ik paniekerig gillend door het huis rennen? Of zou ik ook over een moederinstinct beschikken dat het in een soortgelijke situatie over zou nemen?

 

Ik wil dat niet afwachten. Er zijn namelijk cursussen te volgen, die je leren hoe je het best kunt handelen in geval van nood. Als juf wilde ik zo’n cursus al volgen, maar daar is het nooit van gekomen. Gelukkig heb ik destijds nooit een erger letsel dan een geschaafde knie meegemaakt, maar het is altijd mooi meegenomen om kennis te hebben op dit gebied. Vooral nu ik zelf fulltime de zorg over een kleintje heb. Ik begon mijn zoektocht, zoals altijd, op Google en kwam al snel uit bij IedereenEHBO.nl. Een mailtje was zo gestuurd en al snel werd ik terug gebeld, met het aanbod om de cursus ‘EHBO bij kinderen’ te gaan volgen.

 

De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. De theorie kun je in vier uur doorwerken vanachter je eigen pc. Dat vind ik erg prettig, want ik leer en werk graag in mijn eigen tempo en vanuit mijn eigen huis. Daarnaast is er een praktijkdeel. Deze wordt regelmatig georganiseerd op allerlei plaatsen in het land en duurt ook vier uur. Ook erg fijn, want EHBO kun je volgens mij alleen écht goed leren als je ook weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

 

Op het moment heb ik alleen nog maar mijn account bij IedereenEHBO.nl geopend, maar ik wil heel binnenkort aan de slag met de cursus. Omdat ik deze ook deels volg voor mijn blog, wil ik jullie op de hoogte houden van wat ik heb geleerd. Hebben jullie bij voorbaat vragen over de ‘EHBO voor kinderen’-cursus? Willen jullie misschien dat ik ergens op let? En zouden jullie ook een EHBO-cursus willen volgen? Ik ben benieuwd!

 • Nathalie

  wat goed! Dit moet ik echt onthouden, is altijd handig tegen de tijd dat ik kids heb. Ik blijf het even volgen 🙂

  24 januari 2015 at 11:38 Beantwoorden
 • bibian

  Ik heb hem ook gedaan, ben alleen vergeten om te herhalen, zo stom…

  24 januari 2015 at 11:54 Beantwoorden
 • Anneleen

  Ik heb op school EHBO gekregen en vond dit heel interessant! En erg bruikbaar en handig voor later, je weet nooit wat je nog tegen komt…

  24 januari 2015 at 11:56 Beantwoorden
 • Hanna

  Ik heb mijn reddersdiploma wat dus ook een uitgebreid EHBO diploma is. Ik doe ook elk jaar een bijscholing, dit is namelijk verplicht als ik on de zomer wil werken als redder. Ik vind het super handig om te hebben en het is al erg vaak van pas gekomen. Een medestudent heeft zo zelfs een hartaanval erg vroeg kunnen vaststellen bij zijn grootvader waardoor deze veel sneller geholpen kon worden.

  24 januari 2015 at 12:08 Beantwoorden
 • Whitney

  Ben ook benieuwd hiernaar. Ben nu opzoek naar een locatie, ga eens kijken of dit wel meer in de buurt is. Kreeg deze tip ook van Bibian. Keep us posted.

  24 januari 2015 at 12:22 Beantwoorden
 • Renee

  Ik wil ook graag EHBO voor kinderen gaan doen. Mijn oudere broer is overleden toen hij 8,5 maand was. Doordat mijn moeder kinder EHBO had gedaan kon zij hem reanimeren. Jammer genoeg was het al te laat (en reed de ambulance ook nog eens de verkeerde kant op), maar ze had het zichzelf nooit kunnen vergeven als zij niet had kúnnen reanimeren.

  24 januari 2015 at 14:05 Beantwoorden
   • Renee

    Wiegendood. Hij lag ineens blauw in z’n bedje, vlak nadat m’n moeder bij hem was geweest. Het duurde 1,5 jaar voordat ze zwanger was van hem, dus toen hij 5 maanden was stopte zij weer met de pil (het zou toch wel weer een tijd duren voordat ze weer zwanger was, dacht ze..) een maand na zijn overlijden bleek ze zwanger te zijn, van mij. Ze heeft een vreselijke zwangerschap gehad met veel boze reacties van mensen. Hoe durf je nu alweer een kind te nemen?! Maar als ze niet zwanger was geworden van mij, had ze nooit meer kinderen durven nemen. Toen ik 6w oud was heb ik een aantal weken in het ziekenhuis gelegen met het RS virus, artsen namen mijn ouders niet serieus met de klachten, omdat zij dachten dat m’n ouders overbezorgd waren na het overlijden van Wesley. Totdat ik bij de huisarts zo’n aanval kreeg en met spoed naar het ziekenhuis moest. Daarna dus aantal weken opname. Achteraf is alles goed gekomen hoor :).

    En best bizar. Mijn broer heette Wesley Veldt. Mijn man en ik hebben onlangs een nieuwbouw huis gekocht en de afspraak voor hypotheek moest verplaatst worden ivm mijn bevalling. 2 dagen na de bevalling kregen wij een mail met bevestiging nieuwe afspraak, met de heer… Wesley Veldt. Hoe bizar!! Ik ben dan weer zo’n kutje die gelijk geloofd dat het zo moet zijn. Dat mijn broer gewoon even een seintje wilt geven dat alles goed is etc. :). De naam Wesley hoor je wel, maar niet super vaak en dan ook nog eens met onze achternaam.. Heel bijzonder!

    25 januari 2015 at 09:52 Beantwoorden
 • Manon

  Ik wil ook heel graag een cursus doen ook vooral omdat ik zo’n paniek-iemand kan zijn en vooral als het aankomt op m’n kind… Door Odille ben ik ook gaan nadenken want ik weet niet of ik zo goed als zij kan handelen op het moment dat er iets gebeurt. Krijg er de rillingen van 🙁 Ik heb ook vaak scenario’s in mijn hoofd: “wat als ik met mijn baby van de trap afval…?” en dat soort nare dingen! Ben benieuwd naar jouw ervaring.

  24 januari 2015 at 14:49 Beantwoorden
 • Nathalie

  Ik heb net hetzelfde gevoel! Wat als… ik zou ook wel graag een cursus volgen, gewoon om geruster te zijn. Ik volg graag mee!

  25 januari 2015 at 08:33 Beantwoorden
 • angelique

  Heel goed van je dat je hier extra over nadenkt. Ik kreeg deze cursus tijdens mijn opleiding en heb er echt enorm veel van opgestoken. zo kwam ik erachter dat ik een bloedneus altijd verkeerd stopte.

  25 januari 2015 at 17:54 Beantwoorden
 • Tamara

  ik zit er ook hard aan te denken een cursus te volgen. Is toch wel fijn te weten wat te doen, ookal ben ik van beroep verpleegkundige. Bij kinderen is het vaak net even anders. Benieuwd naar jouw ervaringen

  26 januari 2015 at 22:41 Beantwoorden
 • Ellen

  Ik heb de cursus ook gedaan.
  Je steekt er een hoop van op. Wel vind ik dat het zeker langer dan 4 uur theorie is, vooral als je het goed wilt doen.
  Heb veel gehad aan de praktijk.
  En nu ik soms kindjes op IG zie staan met hele druiven of tomaatjes gaan mijn nekharen overeind staan.
  Maar ja, ik vind het ook vervelend om er goedbedoeld wat van te zeggen.
  Misschien dat je dat ook eens in je blog kan verwerken. Jij bereikt meer ouders dan ik in mijn uppie…succes met de cursus verder.

  31 maart 2015 at 15:48 Beantwoorden
 • Chantalla

  Ik heb mijn kinderen-ehbo via iedereen ehbo, maar ik vond de praktijk zeer slecht gegeven. Zeker als ik dit vergelijk met efr van duiken.
  Binnen een avond jassen ze alle praktijk er doorheen en er is weinig terugkoppeling wat er precies misgaat. Aan het einde van de avond had ik nog niet het idee dat ik iemand kon reanimeren. Nu na het weekend bij Karibu Divers efr gevolgd en nu lukt het wel. Daar waren 15 mensen bij iedereen ehbo en van het weekend maar 4 cursisten.

  31 maart 2015 at 17:06 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.