to top

Babykleding

Er staan drie gigantische plastic verzamelbakken vol babykleding in ons berghok. Eén gevuld met maat 50, één gevuld met maat 56 en de derde zit vol kleding van maat 74 en groter. Zo ongeveer 75% van alle kleding die in die bakken zit, hebben we voor Nim gekregen. En ondanks dat niet alles mijn smaak is, zijn we er ontzettend blij mee. Want hoe schattig het ook is, laten we eerlijk zijn: bakken geld uitgeven aan babykleding is gewoon zonde. 

Nim werd geboren als erg gemiddelde baby. Met zijn lichaamslengte van ongeveer 50 cm en zijn gewicht van 3,3 kilo paste hij prima in maat 50. De eerste weken zwom hij in maat 56, maar achteraf gezien ging het best snel. Van sommige kleertjes paste hij de kleinere maat nog wel, maar sommige kledingstukken heeft hij amper aan gehad. Daarnaast heb ik gemerkt dat luiers lang niet iedere babypoep-explosie weten tegen te houden. Zelfs de duurste luiers laten wel eens een stoom door, waardoor er knalgele vlekken ter hoogte van Nim’s rug (of hoger) in de kleding gebeten zitten. Uitspoelen, laten weken en insprayen met chemische bende haalt lang niet altijd wat uit. Naast dat Nim als een dolle groeit (ik heb sommige pakjes in maat 68 al nodig!), sneuvelen er hier en daar ook flink wat kledingstukken.

En om die reden ben ik erachter dat Nim geen jongen wordt die in merkkleding rond zal lopen. Waarom zou ik in hemelsnaam een pakje van 50 euro voor mijn kereltje kopen, waar hij in het beste geval een paar weken in past? Bovendien moet ik eerlijk zeggen dat budget-winkels vaak ook erg leuke kleertjes hebben. Zo heeft Nim een paar super schattige kleertjes van Primark, Zeeman, H&M en C&A en ben ik verliefd op alles wat Hema verkoopt. Aan Zara heb ik me nog niet gewaagd. Ik vind – noem me een krent – 20 euro voor een broekje namelijk een aardige uitgave voor een pasgeboren baby. Om bovenstaande redenen. Nu Nim maat 68 aantikt wil ik iets duurdere kleertjes overigens wel overwegen, omdat hij naar verhouding steeds minder hard gaat groeien en dus langer met zijn kleertjes zou kunnen doen. Afgezien van bijtende poepvlekken dus…

In één van die plastic bakken in onze opslagruimte ligt een superschattig vestje dat Maran en ik voor hem hebben gekocht in een boetiekje in Antwerpen toen we één jaar getrouwd waren. We waren in feeststemming, vonden het vestje leuk en besloten niet eerst om de prijs te vragen. Bij de kassa bleek het mormel 40 euro te kosten. Ik wilde afhaken, maar Maran besloot toch zijn pinpas te trekken. Dat is dus het allerduurste item in Nim’s kast. Nu zullen er blijkbaar vast wat mama’s meelezen die me nu flink uitlachen, maar ach.

Het belangrijkste vind ik dat mijn kleine ventje er leuk bij loopt, alhoewel hij nog helemaal niet loopt. Maar mijns inziens ziet hij er iedere dag schattig en verzorgd uit. Ook als ik voor de derde keer op dezelfde dag zijn kleding vervang!

Hoe denken jullie erover, mede-mama’s? Hebben jullie kinderen een berg peperdure merkkleding voor jullie kind in de kast? Of maken jullie er met budget-kleertjes ook iets leuks van?

 • Shari

  Helaas ben ik schuldig aan de berg merkkleding. Tijdens mijn zwangerschap was ik zo enthousiast dat ik de Bijenkorf niet kon mijden.

  Ter verdediging: bij een eventuele 2e zwangerschap zou ik het niet meer doen. Doet toch wel veel pijn in mijn hart om de kleine babypakjes op te ruimen….

  9 december 2014 at 11:41 Beantwoorden
   • Shari

    En dat is heel verstandig van je vind ik;)

    9 december 2014 at 20:09 Beantwoorden
 • Trang

  Ik heb een combi van merk en budget items. Schoenen koop ik vaak merk, anders kan ik ze vaak na drie keer dragen weggooien. En wil wel goede leren schoenen voor hem om goed te kunnen lopen. Maar voor de rest koop ik wat leuk is maar wel onder een bepaald budget.

  9 december 2014 at 12:05 Beantwoorden
 • iooon

  Budget hier. We hebben 1 duurder item, een jasje dat we kochten bij Van Tilburg. Ik heb een paar duurdere kruippakjes maar deze heb ik via marktplaats gekocht.

  9 december 2014 at 12:12 Beantwoorden
 • Sanja

  Ik combineer het een beetje. Luka heeft van alles in zijn kast: Zeeman, C&A, H&M, Hema, Zara, Imps & Elfs, Z8 etc. Zo als Imps & Elfs heb ik de meeste kledingstukken in de aanbieding gekocht. Daarnaast naai ik zelf broekjes voor hem i.p.v 50€ voor een broekje te geven van wat groter merk. De meeste schoentjes (grotere maten) heeft die wel merk & dat komt door dat papa gek is op Adidas en zo.. Ik vind dat je helemaal niet zo dure kleding hoeft te hebben om je kindje er leuk bij te laten lopen.

  9 december 2014 at 13:29 Beantwoorden
 • Manon

  Hier ook 99% H&M, Hema, Primark! Ik heb ook veel maatje 50 van Noppies, maar dat heb ik allemaal tijdens de laatste sale ronde gekocht, daardoor was de prijs ook budget. Wij hebben ook veel gekregen al, vooral in maat 68 en groter, dus dat is wel heel fijn! Ons duurste item is een vestje van Lief! die kochten we toen we wisten dat we een jongetje kregen, €35 kostte dat ding haha. Precies wat jij zegt: ze zitten niet lang in kleertjes en die vieze gele poepvlekken krijg je er met geen mogelijkheid uit, dus hier ook écht geen merkkleding! (ja of het moet 80% korting in de sale zijn haha)

  9 december 2014 at 13:34 Beantwoorden
 • angelique

  Ik had wel merk kleding voor mijn zoontje maar dat was allemaal gekregen. Ik vond het zelf niet nodig al waren dat wel ontzettend leuke items. Mijn zoontje heeft gewoon tot zijn 6 maanden in maat 56 en 62 gepast dus wij hebben erg lang van deze leuke items mogen genieten. Maar nu hij 3 is koop ik alleen goedkope kleding, ik heb een ontzettende smeerpeuter en een sloperd dus ik vind het gewoon zonde om dure kleding te kopen.

  9 december 2014 at 13:41 Beantwoorden
 • Jennifer

  Wij hebben een complete jongensgarderobe kunnen overnemen (inclusief een heleboel spullen als badje etc.) voor een leuk prijsje. Uiteindelijk kwam er ook een bult merkkleding uit de zakken, wat we totaal niet verwacht hadden. Het waren namelijk vijf zakken en de nieuwprijs van twee items uit die zakken was al de totaalprijs wat we voor alles hadden betaald. Ik had het nooit nieuw gekocht! En daarnaast hebben we ook nog een boel gekregen wat voornamelijk budgetkleding is. We hebben als eerste pakje natuurlijk wel iets nieuws gekocht zodat hij dat écht van ons heeft, maar verder hier ook Primark, Hema en H&M.. Duurste item is een pakje van PuurSammy’s, die was 22 euro ofzo. En daar heb ik zelfs nog weken over getwijfeld, en uiteindelijk de allerlaatste uit de serie gekocht doordat hij toch echt al weken in mijn hoofd zat. Maar verder .. als de prijs me afschrikt, dan kan het nog zo schattig zijn .. ik kan mezelf er keurig van weerhouden om de pinpas te trekken. En dat is maar goed ook, zoals ik nu lees.. want de vulling voor alle leuke kleertjes is nog in de maak. 😛

  9 december 2014 at 14:27 Beantwoorden
 • Whitney

  Ik koop divers in, Primark, Zeeman, Hema, Wibra you name it. Een tip die ik kan geven is in de Sale kijken of inderdaad afentoe tussendoor een iets duurder item halen. Ze groeien super hard of poepen alles onder, zonde van het geld. Spaar dan liever meer.

  9 december 2014 at 16:57 Beantwoorden
 • Do

  Vervelend hè al die gele vlekken, maar hierbij de tip:
  Plekken insmeren met ossegalzeep. Daarna even in de zon (als die er is…) leggen en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon! Alle rompertjes zo weer als nieuw!
  Succes!

  9 december 2014 at 22:03 Beantwoorden
 • Lindsay | lindsayvallen.nl

  Ik ben het echt helemaal met je eens! Ik schrik echt van sommige prijzen van babykleding en volgens mij kun je hartstikke leuke items scoren bij de winkels die jij noemt. Ook sta ik niet negatief tegenover tweedehands, als de kleding er nog netjes uit ziet en een tweede ronde mee kan.

  Ik geef liever geld uit aan essentieel belangrijke dingen voor de baby, dan kleding. Maar dat doe ik voor mezelf ook, ik ben ook geen merkengek. Dus zo moeder zo kind 😉

  9 december 2014 at 22:06 Beantwoorden
 • Tamara

  en straks krijg je in sommige kleren eetvlekken. Ook zo fijn 😉 hier ook geen duur spul. Ook veel gekregen en wat ik koop is vaak h&m, hema, prenatal en zeeman. Hebben hartstikke leuke kleren wat ook tijdje mee gaat

  9 december 2014 at 22:52 Beantwoorden
 • Odile

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb (zeker in het begin) veel tweedehands kleertjes voor Maxim gehad. Soms ook niet helemaal naar mijn smaak, maar ik kon het goed gebruiken en was er daarom erg blij mee. Ik kon en kan geen merkkleding voor Maxim kopen, maar had ik het geld wel gehad, dan had ik het nog niet gedaan. Omdat hij het kort aan heeft en omdat er soms vlekken in blijven zitten, dat vind ik zonde. Bovendien, als je al een tweede kindje gegund is, moet je nog maar zien of het van hetzelfde geslacht is. Een garantie dat hij/zij het kan dragen heb je dus sowieso niet. De duurste kledingstukken die Maxim heeft, heeft hij van familie gekregen en dat is van Lief!, Benetton etc. Valt dus ook nog reuze mee qua prijs. Ik vind 25 euro voor een shirtje of broekje stiekem ook best duur haha.

  9 december 2014 at 23:27 Beantwoorden
 • anouk

  Hier geen dure merken, alleen soms wat dingen die we gekregen hebben. Misschien ben ik een krent, maar ik vind het gewoon zonde. Dit wil overigens niet zeggen dat mini er niet leuk uit kan zien (vind ik). Vroeg me van de week af of ik niet te extreem ben en soms toch wat meer dan een paar euro voor een shirtje moet betalen.

  10 december 2014 at 09:16 Beantwoorden
 • Petra

  Hier een mix van merk en budget. Merk wel voornamelijk uit de sale. Het is wel kleding voor twee meisjes. De kleding van de oudste gaat door naar de jongste. Wat ik bij nader inzien toch niet zo leuk meer vind, gaat op Marktplaats. Ik denk dat ik gemiddeld best veel geld uitgeef aan de kleding, maar ik vind het ook zó leuk…

  10 december 2014 at 13:23 Beantwoorden
 • Linda

  Ik denk er precies hetzelfde over. In ieder geval tot ze naar de basisschool gaan. Op de peuterspeelzaal zijn er veel dingen die niet mogen omdat de kinderen niet vies mogen worden van de kinderen. Heb daar zelf totaal geen moeite mee, pas de kledingkeuze daarop aan. Er moet lekker gespeeld kunnen worden. Ze zijn maar een keer jong.

  11 december 2014 at 08:36 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.