to top

Nim de flesweigeraar

Op de derde dag van Nim’s leven, dronk hij ’s middags nog zo weinig (hij kreeg het met een spuitje ingespoten, omdat hij nog niet aan de borst kon drinken), dat onze lieve kraamverzorgende voorstelde om hem gekolfde melk in een flesje aan te bieden. Dat bleek een schot in de roos, want binnen no-time dronk ons mannetje het flesje leeg. Vanaf dat moment ging het goed. Hij kwam goed aan en werd ook sterker. Daardoor lukte het eerst om Nim met een tepelhoedje uit mijn borst te laten drinken en drie weken later lukte het zelfs zonder dat vervelende ding. 

Ondanks dat ging de borstvoeding niet zonder slag of stoot. Ik heb dagen gehad waarop ik er enorm onzeker over was. Om die reden kolfde ik regelmatig en dronk Nim minstens eens per dag wel eens een voeding uit een flesje. Ook hielden Maran en ik dit ’s nachts vrij lang vol. We waren bang dat hij direct uit de borst niet voldoende voeding zou halen om ’s nachts een aantal uur achter elkaar te kunnen slapen. Totdat hij een week of zes was, dronk hij ’s nachts dus altijd gekolfde melk uit een flesje.

Op een gegeven moment was ik het kolven zat. Ik was vaak een half uur bezig met kolven, moest Nim daarna voeden uit het flesje en tot slot de hele bende afwassen en opruimen. Om het hele circus een uurtje later weer te herhalen. Erg vervelend. Ik besloot toen Nim zo’n zeven weken oud was dat het genoeg was. Hij zou volledig uit de borst drinken, ook ’s avonds laat en ’s nachts. Als het niet goed zou werken, zou dat het einde van de borstvoeding betekenen. Ik wilde mijn handen namelijk ook wel eens vrij.

IMG_6573

Zo begon het dus

En alsof Nim mijn dreigement had gehoord, ging de borstvoeding vanaf dat moment van een leien dakje. Hij dronk alsof zijn leven er vanaf hing en sliep ’s nachts langer door. Ook nu hij de borst kreeg. Voor mij betekende dat, dat ik ’s nachts maar twintig minuutjes met hem bezig hoefde te zijn. Ik kon het kolven namelijk lekker achterwege laten. Wat een bevrijding! Dus brak er een periode aan waarop de flesjes en het kolfapparaat achterin de kast stonden te verstoffen.

Totdat we, toen Nim ongeveer negen weken oud was, met mijn ouders naar Centerparcs gingen. Mijn moeder had voorgesteld 0m ’s nachts op Nim te passen, zodat Maran en ik weer eens lekker door konden slapen. Ik zorgde voor een flesje gekolfde melk en we waren ready to sleep. Alleen besloot Nim anders: hij wilde niet meer drinken uit het flesje. Met pijn en moeite dronk hij enkele milliliters, niet te vergelijken met wat hij aan de borst binnen krijgt. De volgende dag probeerden we het overdag nog een aantal keer. Er ging na heel veel inspanning 30 milliliter in, daarna viel meneer in slaap. En bleef zijn bezorgde moeder achter met het gevoel dat hij niet genoeg had gedronken.

Dat weekend hebben we dus niet doorgeslapen en ook het weekend daarop – toen we met Maran’s ouders in Zeeland waren, en zij ook voor hadden gesteld om ’s nachts op te passen – niet. Nim weigert pertinent uit de fles te drinken. Afgelopen weekend, in Zeeland dus, werd ik ziek. Ik had koude rillingen, spierpijn en moest een aantal keer overgeven. Ik was doodmoe en voelde me hondsberoerd. Maran’s moeder wilde graag helpen, maar ik was de enige die hem kon voeden. Dat benauwde me ontzettend.

Want hoewel ik het erg fijn vind om degene te zijn die Nim nog steeds voed, net als de negen maanden toen hij in mijn buik zat, word ik naar van het idee dat er niemand is die het van me kan overnemen. Ik kan op dit moment geen middagje weg, zonder zelf voor Nim te zorgen. Er mag niks met mij gebeuren, want dan heeft Nim een probleem. En waar ik ga, moet dat aapje met me mee. Ook wat slapen betreft, vind ik het moeilijk. Hoewel Nim dat prima doet (hij wordt ’s nachts na zo’n 6 uur slaap één keer wakker en slaapt dan snel weer door), moet ik toegeven dat ik erg moe ben. Dat rare buikgriepje heeft er ook ingehakt. En waar Maran normaal gesproken best een keer een voeding over zou kunnen nemen, is dat nu onmogelijk.

Good times...

Good times…

Ik hoef jullie dus waarschijnlijk niet uit te leggen dat ik best gefrustreerd ben door deze ontwikkeling. Het eten gaat goed, maar ik wil heel graag de vrijheid terug om zo nu en dan hem eens een flesje te kunnen geven! Sinds een paar dagen proberen we hem op alle mogelijke manieren dus weer het flesje aan te wennen. Ik heb verschillende soorten flesjes in huis en verschillende spenen geprobeerd. Niets helpt. Ook hebben we al ruim 300 milliliter gekolfde melk door de gootsteen gespoeld, omdat het niet meer goed was. Tot nu toe zit er nog geen verbetering in de situatie, wat ik extra vervelend vind.

Vanmorgen was ik bij het consultatiebureau waar ik de tip kreeg om ‘gewoon zo door te gaan’. ‘Zo’ houdt dan in dat we voor ieder voedingsmoment proberen hem een flesje gekolfde melk aan te bieden. Dat doet bij voorkeur Maran, zodat Nim mij niet ziet en kan denken: “eh, ja maar mijn moeder zit naast je en dat heb ik liever!” Verder experimenteren we met verschillende soorten flesjes en spenen en stoppen we met proberen als Nim verdrietig wordt. We willen niet dat hij de fles associeert met iets negatiefs.

Beetje vervelend dus, dit. Ik ben ontzettend benieuwd of één van jullie mij een gouden tip kan geven over hoe dit probleem op te lossen. Kom dus maar door met jullie suggesties en help deze mama aan een ononderbroken nacht!

 • iooon

  Jeetje wat vervelend. Frappant ook hoe dat opeens kan veranderen.

  Ik heb geen gouden tip, enige die ik kan bedenken zijn de medela flesjes waarbij hij net zo moet zuigen als aan de borst maar aangezien jij ook een medela kolf hebt, zul je dat wel al geprobeerd hebben.

  Succes in ieder geval! En ik denk dat, net als met de start van borstvoeding, de aanhouder wint.

  28 november 2014 at 13:29 Beantwoorden
   • iooon

    Ik vertelde het aan Stefan deze avond en we besloten dus ook dat dat flesje er in moet blijven. 😮

    28 november 2014 at 23:16 Beantwoorden
 • Laura

  Frustrerend zeg! Mijn oudste was een wonderkind wat dat betreft. Nooit problemen mee gehad. Negen maanden lang braaf borstvoeding gehad en toen moest ik stoppen omdat ik teveel afviel. Ik had nog voor een kleine drie maanden voeding in de vriezer, dus dat heeft hij uit de fles gehad. Ik heb hem ( door mijn man ) vanaf dat hij een week of 6 was, gewoon 1 keer per week uit de fles laten drinken. Puur om de redenen die jij opgeeft ( bang dat mij iets overkwam, ik wilde ook wel eens weg enz. ) Hij kon er maar beter aan gewend zijn.

  Dochterlief daarentegen was een heel ander verhaal! Ze is 5 weken te vroeg geboren en we hebben inderdaad ruim een week voeding uit zo`n spuitje gegeven. Omdat ze daarmee eigenlijk niet voldoende binnenkreeg ( duurde te lang, ze viel steeds in slaap ) moesten we aan de fles, anders mochten we haar niet mee uit het ziekenhuis nemen. Afijn, geen probleem. Afkolven, in de fles en gaan met die banaan.

  Maar ik wilde haar nu juist wel aan de borst en was die fles na 3 maanden zat. Haar lukte het gewoon niet en ik heb toen hulp gekregen van een lactatiekundige. Ze is een paar keer bij me geweest en gaf hele goede tips. Na een paar weken had ik dochterlief aan de borst en kreeg ze zo nu en dan de fles zodat ze het niet zou ‘verleren’ Ook hier weer een maand of 9 gevoed en toen moest ik weer stoppen van de huisarts omdat ik onder de 50 kilo terecht kwam.

  Gouden tip? Geen idee, maar ik zou eens navragen aan je ziekenfondsverzekeraar of die een lactatiekundige vergoeden. Ik geloof dat ze dat toen bij mij voor 10 uurtjes per kalenderjaar deden. Niet geschoten is altijd mis. Misschien dat ze je goede tips kunnen geven waar je iets aan hebt?

  Trouwens: hoe klein de kids ook zijn, ze hebben dingen snel in de gaten. Als jij iedere keer een fles aanbied voor de voeding en Nim weigert deze, waarna jij de borst geeft, dan snapt Nim meteen: “Ik weiger, dus dan krijg ik wat ik wil!”

  Misschien op een moment dat jullie allebei vrij hebben eens het volgende proberen: Nim komt voor de voeding, Maran geeft de fles. Nim weigert? Jammer dan. Spelen, verschonen, slapen. Klinkt misschien zielig, maar als hij de volgende voeding echt honger heeft, dan zou hij de fles misschien wel accepteren. Doet hij dat weer niet, geef hem dan wel de borst, zodat hij wel zijn voeding binnen krijgt.

  28 november 2014 at 14:41 Beantwoorden
 • angelique

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit frustrerend is. Ik heb zelf maar een week borstvoeding kunnen geven dus ik heb geen tips verder.

  28 november 2014 at 16:04 Beantwoorden
 • Anna

  Misschien dat afleiden met iets helpt? Een knuffel of speeltje ofzo? Of in een andere houding voeden dan dat jij normaal doet? Nogmaals succes met proberen en vooral niet opgeven 🙂

  28 november 2014 at 16:21 Beantwoorden
 • anouk

  vervelend! wij hebben dit heel even gehad toen onze mini voor het eerst uit een fles moest drinken. ze had nog nooit wat anders gekregen dan de borst en wilde echt geen fles van papa (we hebben toen de speen van medela gebruikt, die geeft net als een tepel tegendruk). uiteindelijk heb ik mijn vinger onder haar neus gehouden en na twee voedingen had ze hetdoor en ging het goed. daarna zijn we overgestapt op de dr brown fles. succes, hoop dat het snel weer flesjestijd is bij jullie

  28 november 2014 at 16:22 Beantwoorden
 • Milou

  Oh ik wilde dat ik je kon helpen… Vind dit soort verhalen altijd zo zielig om te lezen! En dan zo’n opmerking van het consultatiebureau… grr! Maar ja, wat kunnen ze anders zeggen? Ik hoop heel erg dat het snel beter gaat! Sterkte!

  28 november 2014 at 17:09 Beantwoorden
 • Mendy

  Ohh jeetje! Dat is niet best! Ik gebruik een fles van Meleda. Calma heet het volgens mij. Zij hebben een speen (om uit te drinken) die aardig op het effect van een tepel lijkt. Mijn zoontje drinkt er goed uit terwijl ik eerst ook de avent gebruikte. Misschien is dat een idee?

  28 november 2014 at 18:14 Beantwoorden
 • Ramona

  Ik weet niet of het de gouden tip is maar ik werk op een kinderdagverblijf en ook daar hebben we te maken met baby’tjes die moeite hebben met uit een flesje drinken. Ik probeer altijd de speen van de fles een warm te maken zodat het meer voelt als de tepel. Misschien heb je er helemaal niets aan maar het is het proberen waard!

  28 november 2014 at 20:09 Beantwoorden
 • Petra

  Ah, wat vervelend! Ik heb een dochter die het nooit heeft geleerd en bij de tweede wilde ik dat echt niet nog eens. Toen zij ging weigeren hebben we (zoals hierboven staat) geforceerd. Ik geloof niet zo in ‘steeds een flesje aanbieden voor het voeden’. Ze zijn best slim hoor, die ukkies. Ik zou er samen een weekend voor uittrekken en vol overtuiging gaan voor ‘jij krijgt nu de fles’. Maar goed, dat is makkelijk praten vanaf een afstandje. Heel veel succes en hopelijk pakt hij de fles heel snel!

  28 november 2014 at 20:10 Beantwoorden
 • Sanja

  Same here.. Ik heb Meleda flesje maar dat werkt ook niet. Nou is het hier op zich geen probleem, het zou leuk zijn voor papa. Ik neem Luka gewoon overal mee naar toe & voed in het openbaar, maar snap wel je probleem. Ik ben benieuwd als je de oplossing hebt gevonden wat het is!

  28 november 2014 at 23:16 Beantwoorden
 • Nelleke

  Ik kan me goed indenken dat dat gevoel vervelend en soms benauwend is. Ik heb geen tips, maar wilde je wel even een hart onder de riem steken. Ik duim voor jullie!

  29 november 2014 at 07:18 Beantwoorden
 • bianca

  Geen tips hier, want na het wennen aan de fles (elke dag een klein beetje, beetje melk al uit de speen laten komen en op lipjes laten vallen) ging ik weer werken en moest het dus wel en dat ging ook goed. Wilde je wel sterkte wensen, wat een gedoe! Internet staat vol met tips, hoop dat de juiste er tussen staat! En als hij danweer uit de fles drinkt, blijven geven, niet weer stoppen…

  29 november 2014 at 11:08 Beantwoorden
 • Shikha

  Ik kan mij helemaal in jouw verhaal vinden. Ik hoop voor je dat Nim snel aan de fles wilt. Die van mij echt niet helaas. Geen tips ook. Succes en sterkte ermee.

  29 november 2014 at 12:21 Beantwoorden
 • Trang

  Wat vervelend, weet niet of dit de gouden tip is maar je kan t altijd proberen. Leg een shirtje / truitje met jouw geur langs zijn gezicht als iemand Nim de fles geeft. Misschien dat hij dan denkt dat jij t bent. Ons zoontje werd altijd rustig van een shirt van ons.

  Succes!

  30 november 2014 at 03:12 Beantwoorden
 • Gwen

  Wil je niet horen, mr Olivia weigerde elke fles. Alle twaalf de soorten en spenen die we geprobeerd hebben. Op de kdv dagem dronk ze dus max 30ml over de hele dag uit een cupje. En was verder tevreden en stil, tot ze mij zag. Dan zat ik de hele avond te clusteren en dronk ze nsachts twee ipv een keer. Sowieso tot 14mnd nschtvoedingen. Overigens hier met vijf wk eerste flesje en toen drie x per wk geoefend en besloot ze wk voor eind van mijn verlof te weigeren. Ever since … Ik ga er mr vanuit dat nr twee hetzelfde is, dan kan het alleen mr meevallen 😉

  1 december 2014 at 12:21 Beantwoorden
 • Minke

  Misschien heeft iemand het al gezegd, maar d’r. Brown heeft speciale speentjes voor als je ook borstvoeding geeft. Misschien hebben andere merken dit ook wel. Of misschien heb je die als. D’r Brown past volgensmij alleen op eigen flessen dus dat zou wel even een kleine investering zijn. Als ik het goed herinner 10 of 11 euro voor 1 fles met 1 speen. Succes, hopelijk wil hij snel drinken uit de fles van papa zodat je ook een beetje rust kunt pakken.

  1 december 2014 at 13:20 Beantwoorden
 • Merel

  Aangezien je aangeeft al veel flessen geprobeerd te hebben, zul je deze misschien ook wel geprobeerd hebben, maar ken je de Breastflow (http://breastflowfles.nl/) flessen al? Wellicht dat deze werken voor Nim?

  1 december 2014 at 22:31 Beantwoorden
 • Whitney

  Helaas geen tips voor je. Succes met alles. Wij zijn vrij laat begonnen met kolven en flesje geven dus ook. Dit keer ga ik dat anders doen. Hoop dat er al schot in zit.

  4 december 2014 at 18:41 Beantwoorden
 • CD

  Bij ons hebben de MAM flessen veel succes gehad! Ik hoop mee dat Nim snel uit een flesje leert drinken! Ik vond het zo fijn om na 3 maanden het eetmoment eens uit handen te kunnen geven. 😉

  10 december 2014 at 09:48 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.