to top

60, waar ben je?

In de zomer van 2012 was ik op mijn zwaarst. De weegschaal tikte (dit heb ik nog nooit eerlijk ergens hardop gezegd) 69,6 kilo aan. Bijna 70 en ik kon wel janken. Ik moest mezelf al maanden in mijn eigen kleding persen en had tot die tijd een verkeerd wasprogramma daar de schuld van gegeven. Na een weekje zomervakantie in Limburg, waarin ik me op eetgebied helemaal had laten gaan, werd ik bij thuiskomst dus door de weegschaal op de vingers getikt. Ik kon er niet meer onderuit: als ik geen 70 kilo wilde wegen, moest er nú iets gebeuren. 

Op dat moment ging er een knop om en haalde ik alleen nog maar gezonde boodschappen in huis. Maran en ik aten opeens veel meer groente en fruit en lieten de snacks en chocolade links liggen. Het ging eigenlijk vrij gemakkelijk en vooral het gewichtsverlies zorgde ervoor dat we gemotiveerd bleven. In drie maanden tijd viel ik ongeveer 8 kilo af. Mijn doel was om uiteindelijk 60 kilo te wegen, maar dat heb ik nooit gered. Met 62 op de teller was ik ook tevreden, vooral omdat ik me goed voelde en omdat mijn kleding nog nooit zo goed had gezeten. In die periode planden Maran en ik onze bruiloft ook en het lukte me, met gemak, om tot aan onze bruiloft – een jaar nadat we begonnen met afvallen – op gewicht te blijven. Na de bruiloft kwam er een kilo bij, maar dat was het wel.

Totdat ik in december 2013 zwanger raakte. Nog voor mijn 20-wekenecho was ik al ruim 8 kilo aangekomen. Ik hield mijn gewicht gedurende de zwangerschap niet heel streng bij. Iedereen vertelde me steeds dat ik mooi zwanger was, dat het gewicht alleen maar bij mijn buik zat. Ik liet de teugels dus wat vieren en ben uiteindelijk 18 kilo aangekomen (oeps!). Een paar dagen voor de bevalling besloot ik nog op de weegschaal te staan en werd ik met dat cijfer geconfronteerd. Dat was wel even een tegenvaller, al liet ik me troosten door het feit dat je tijdens de bevalling veel gewicht verliest en dat mijn moeder door de borstvoeding in de eerste zes weken na mijn geboorte al slanker was dan voor haar zwangerschap.

buikvoorna

Helaas heb ik die supergenen niet van haar geërft. Net na de bevalling woog ik 73 kilo. Er was dus ongeveer 8 kilo af in één keer. Dat was mooi meegenomen, al viel het me stiekem best tegen. Maar: ik had altijd de borstvoeding nog, die ervoor zou zorgen dat ik binnen no-time weer mijn oude gewicht aan zou tikken. Ook dat is me enorm tegengevallen. Inmiddels is de bevalling alweer tien weken geleden en moet ik concluderen dat ik nog steeds bij lange na niet op mijn oude gewicht ben. Ik woog laatst weer 69,6.  Niet alleen voel ik me dikkig, ik merk ook dat ik mijn kleding van voor de zwangerschap amper pas. Vooral rond mijn buik is het lastig. Die ziet er namelijk nog uit alsof er een 18-weken oude foetus in zwemt. En hoe leuk ik dat tijdens mijn zwangerschap ook vond, nu hoeft dat voor mij niet meer zo. Mijn plan is dus om de komende tijd ongeveer één kilo per maand af te vallen. Met mijn achtergrond als gewichtsconsulent moet het me lukken om dat voor elkaar te krijgen.

Even een kleine disclaimer: Ik ben vrij klein en heb een slanke bouw. Mijn BMI is nu aan de hoge kant van wat nog nét gezond is, dus het is niet goed om op dit gewicht te blijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik iedereen die 70 weegt dik zou vinden! Absoluut niet zelfs! Ieder lichaam is anders, maar bij mij hoort het gewoon niet. Een gewicht van 62 zou beter zijn, dus daar streef ik weer naar! Het is me één keer gelukt, het zal me ook een tweede keer lukken!

 • Nelleke

  Zet ‘m op!

  26 november 2014 at 07:59 Beantwoorden
 • Desiree

  Die kilo’s raak je echt wel kwijt! Succes.

  26 november 2014 at 08:06 Beantwoorden
 • Linda

  Wat goed dat je er zo open en eerlijk over bent. Ik zou mijn gewicht echt niet durven te noemen, maar wel bezig dat omlaag te krijgen.

  26 november 2014 at 08:26 Beantwoorden
 • Elise

  Veel succes om die laatste zwangerschapskilo’s er weer af te werken. Hopelijk krijgen we nu op je blog wat tips en tricks te zien over hoe jij het hebt aangepakt, want dat lijkt me heel leuk om te lezen.

  26 november 2014 at 08:48 Beantwoorden
 • Joyce

  Succes! Hopelijk mag je ze straks snel kwijt zijn 🙂

  26 november 2014 at 09:20 Beantwoorden
 • Diana Carlton

  Succes Betty! Het is je eerder gelukt, dus ook dit keer gaat het je lukken!

  26 november 2014 at 10:04 Beantwoorden
 • lou

  interessant om te lezen. Zelf ben ik tijdens mijn zwangerschap 17 kilo aangekomen, woog altijd rond de 50-52 kilo, en op het laatst dus 67kilo.
  Een week na de bevalling woog ik rond de 58. moest dus nog 8 kilo..
  ben na 3 maanden blijven steken op 56. Ik viel geen gram af. ook al sportte ik veel en at super gezond. Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen en dat ik dus ‘dik zou blijven. Maar: na 4,5/5 maand woog ik opeens 50, en nu zelfs 48. (bijna 8 maanden na de bevalling) Bij mij heeft het dus even geduurd voordat de kilo’s eraf gingen. Ze zeggen dat dat met je hormonen te maken heeft. Ik gaf overigens geen borstvoeding. Echt, het komt goed, je lichaam heeft gewoon tijd nodig!

  26 november 2014 at 11:17 Beantwoorden
 • Gwen

  Uhmm … hij is nog geen 3 maanden he?! 😉 Ik had na Olivia (+18kg) de deal met mezelf dat ik voor haar eerste bday weer op mijn ouder gewicht wilde zijn. Ik was dat na 6 maanden (en paste net voor ik weer moest werken mijn broeken weer, met geluk dat het winter was en vesten de muffins konden bedekken haha), op haar bday woog ik 3,5 kg minder … tot ik weer zwanger werd 😉 Nu zit er ongeveer 19kg aan (schommelt tussen 18 en 20 momenteel) en ik heb weer als doel op de 1e bday weer terug te zijn op gewicht. Wel gaat hier de knop weer om na de zwangerschap, want al onze gezonde eetgewoonten zijn weg door mijn hormonen. Snoep en koek was/is niet aan te slepen, terwijl ik een chipsmens ben en yoghurt niet te haggelen zwanger, net als smoothies haha. Jij komt er ook heus wel, je moet het alleen de tijd geven, langzaam verbranden is beter dan te snel – dat weet je zelf ook wel 😉

  26 november 2014 at 11:20 Beantwoorden
 • Trang

  Succes en het komt goed! Het heeft ff tijd nodig. Ik was na mijn bevalling weer op m’n oude gewicht maar door borstvoeding en t veel eten voor borstvoeding kwam ik weer aan ( ik viel van borstvoeding ook niet af helaas). Maar na een klein jaartje opletten met eten zat ik zelfs onder m’n streefgewicht. Het heeft ff geduurd, maar je lichaam heeft 9 maanden iets moois gedragen wat veel impact heeft gehad op je lichaam… T komt goed 🙂

  26 november 2014 at 14:08 Beantwoorden
 • Milou

  Knap hoor! Dat je er weer voor gaat. Met jouw achtergrond moet dat vast lukken. Bij mij moet er ruim 20 kilo vanaf en ben er nu 6,5 kwijt, onder begeleiding van een diëtiste. Dat wel. Ik vind het echt heel knap van je dat je er voor gaat, terwijl je nog niet zo lang geleden een baby hebt gekregen. Ik denk niet dat veel je dat na doen. Petje af!

  26 november 2014 at 14:45 Beantwoorden
 • Esther Marieke

  Dat gaat je zeker weten lukken!

  26 november 2014 at 15:20 Beantwoorden
 • fabianne

  Ik ben ook klein 167 en woog voor de zwschap 60 kilo.ik kwam 20 kilo aan.door de bv is het wel hard gegaan.weeg nu alweer 62 kilo.dat ging dus snel.nu de boel weer strak trainen

  26 november 2014 at 16:58 Beantwoorden
 • Anne

  Wat leuk dat je hier zo open over bent! En veel respect voor je dat je dit nu al gaat proberen! Ik heb ook veel gehad aan je gezonde ontbijttips dus hoop stiekem op meer van dat soort artikelen. En ik wens je veel succes!

  26 november 2014 at 18:40 Beantwoorden
 • Manon

  Ik ga in januari met je meedoen hoor… Hier ook bijna 20 kilo erbij, jakkes. Ik wil ook weer naar de 60 toe, het liefst 1-2 kilo eronder. Maargoed, we zullen wel zien. Als ik m’n oude kleding maar weer aan kan!

  26 november 2014 at 21:00 Beantwoorden
 • Kimberley

  Je bent pas 10 weken geleden bevallen. Dat gaat echt nog wel goedkomen. Ik ben 5 maanden geleden bevallen. Een kilo of 14 aangekomen. Na de bevalling zat er nog een kilo of 6 a 8 aan maar na 4 maanden is alles er weer af. Het komt echt! Suc6 met de laatste kilootjes!

  26 november 2014 at 21:13 Beantwoorden
 • Willemijn

  Wat openhartig! Het gaat je vast lukken. En je bent hoe dan ook een prachtige vrouw!

  26 november 2014 at 22:19 Beantwoorden
 • iooon

  Ah zo anders dan ik. Nu heb ik een flinke marge meer en ik weet zeker dar het dan makkelijker is om kilo’s kwijt te raken.

  Veel succes in ieder geval!

  27 november 2014 at 03:25 Beantwoorden
 • Angelique

  Succes! Je kan het!

  27 november 2014 at 10:25 Beantwoorden
 • janneke

  Dat komt vast wel goed, succes!
  Mag ik vragen hoe lang je bent?

  27 november 2014 at 13:41 Beantwoorden
 • Lindsay | lindsayvallen.nl

  Wat een fijne blog om te lezen, hoewel ik snap dat jij baalt. Ik ben nu 17 weken zwanger en ook 8 kilo aangekomen. Ik ben heel lang (1.84) en volgens de VK is alles okay en niks om me druk om te maken, maar menn: wat is dat lastig voor iemand die een jaar geleden superslank straalde in haar trouwjurk 🙂 Je verhaal is dus erg herkenbaar en dat vind ik fijn om te lezen. Ook ik weet dat ik gezond en verantwoord kan afvallen na de bevalling, dus ik wens jou toe dat je snel weer lekker in je vel zit, ongeacht de kilo’s, dat zijn maar nummers op de schaal. Toi toi toi!

  5 december 2014 at 10:48 Beantwoorden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.